Posts

Showing posts from April, 2010

Homestay & Orange Myvi

Image
Masih ingatkah anda pada adik lelaki saya yang bongok yang bernama Piju itu? Yes, yang pernah datang keje kat Sarawak tahun lepas and then balik terus dok Besut lepas arwah abah meninggal....
Kesian dia.. Lepas balik Besut dia keje merepek2 jek. Jadi drebar projek la, jadi assistant wireman la, jadi tukang pasang cermin la, macam2 gak la.. Dia dapat gak offer keje luar Besut tapi dia tak sampai hati nak tinggal mama, katanya takut tak sempat jumpe mama macam tak sempat jumpe arwah abah...
Tapi alhamdulillah, sekarang Piju dah murah rezeki sket. Now dia dah bukak satu homestay kat Besut tue, kira type of work dia sekarang adelah homestay manager ah. Wek wek wek... Nyampah I!

So itulah Piju Homestay. Walaupun saye agak jeles (haha!) saye tolong la jugak promote. So, kepada family2 yang mahu bercuti di Besut dan memerlukan homestay sebagai pilihan tempat tinggal, bolehla try Piju Homestay yer. Dekat dengan Pantai Bukit Keluang. Alaa Besut tue bukannye besar mane sangat pun, maka dekat denga…

Maternity Rest

Last Monday pegi weekly checkup dengan Dr Mattu lagi. It was a quite long session, almost sejam baru habis. Sian next patient kene tunggu lama. Huhu... Baby masih songsang so sudah konfemlah perlu di-caesar. Sudah sign segala macam form, sudah set date and time, etc.
So I'm going to give birth this coming 5th May and I hope it's really going to be 5th May because I'm starting to dilate already =( Dr Mattu cuba menenangkan saya dengan menyatakan people can remain dilated for weeks before the actual labour.
1 week prior to the operation, saye kene datang a few times gak for blood test, etc. Tatau tue procedure untuk c-sect or procedure untuk breech baby. Huhu... And Dr Mattu cakap dia boleh kasi 1 week sick leave sampai saya beranak. So supposenye saye start cuti next week.
But saya dah start cuti since semalam. Amik emergency annual leave disebabkan tetibe sangat sakit tak boleh turun katil and I got some discharge too - sama macam memula discharge yang keluar when I started …

Babycot

Image
Alhamdulillah, semalam dah berjaya beli barang terakhir untuk persediaan sambut baby - mattress for babycot sekali dengan 7-in-1 bedding set (1 pillow, 2 bolsters, 1 fitted sheet, 1 comforter and 2 bumpers). Last month dah beli 4-in-1 babycot sekali dengan set kelambu dia sekali.

Not bad jugak kedai barang baby kat Miri nie if time dia ade stok. Contoh aritu masa nak beli babycot tengah takde stok punyela stress nak cari, takde banyak pilihan and banyak yang display unit jek. Sampai ke kedai perabot kami gi cari. Saya nyaris nak order online dah kat littlewhiz.com sebab kat situ ade jual 4-in-1 convertible babycot dengan harga less than 1k.

Last month tetibe berlambak2 stok babycot sampai. Yang 4-in-1 convertible tue pun ade and harga dia RM500 plus jek - lbih kurang macam kat littlewhiz tapi bile tambah shipping littlewhiz akan jadi mahal sket. So terus beli on the spot, padahal aritu saje jek masuk kedai tue sebab kebetulan lalu area tue.

Owh btw, babycot tue belum kemas bebetul lag…

My Favourite Kuku Bar

This video was taken last month. Curik2 amik okay using my hubby's phone. Cakap mau pinjam check email, padahal nak rekod this sweet moment. Hihi... I was 8 months pregnant and dah tak mampu nak bend untuk potong kuku kaki. Tersangkut perut. Heh...




Saye Cuti Sakit

Harini hari ke-2 saya sickleave. Sepanjang weekend lepas saye tersangatlah sakit area around atas bontot dengan bawah pinggang. Belah kanan jek, sampai nak berjalan pun kene berpaut2 di dahan rapuh (huhu...) Bibik sampai ingat saya dah nak bersalin dah weekend lepas. Kalau terjaga malam nak kencing, sangatlah nazak untuk bangun sampai rasa nak kencing atas katil jek, esok suh bibik cuci (haha!)
So semalam kul 11 pagi gi jumpe Dr. Mattu. Tak sangka dapat MC sampai 3 hari, dah burnt sparuh hari semalam. Huhu... Dr Mattu cakap saye kene rest minimum 3 days, kalau tak cukup boleh tambah dia cakap. Cam makan nasik la plak bleh menambah. Haha!
Memula Dr Mattu scan saya nye kidney, dia takut terkene swollen kidney. So kawan2 yang pregnant, walaupun sakit pinggang-belakang time pregnant nie adalah normal, kalo rasa cam sakit melampau tue, sila2 la buat checking yer sebab takut terkena swollen kidney nie. In my case, alhamdulillah bukan swollen kidney.
Saya dah lupe ape exact term dia sebab Dr Ma…

Home Series: Live & Dine

Image
Alhamdulillah, harini dah siap pasang meja makan yang kami tempah last few weeks. Before this kami dok makan kat coffe table kat dining room tue jek for a few months. Actually, kami takdelah begitu rushing nak beli dining table since sudah kesuntukan bajet akibat membeli seorang bibik Indon (hihi...)
Tapi since baby sudah mau keluar, mama cam advised suh ade meje makan ah so that kalo tetamu datang nanti adelah tempat proper nak jamu diorang makan minum seme. So as usual, buatlah sebab mama suruh. Huhu... Tadi mama dok call2 tak sabar2 nak tengok meje makan kami. Dah sent gambar tue kat adik bongsu saye via YM, so alang2 share sekali lah kat blog nie. Hihi....

So inilah dining table kami. Masih kosong takde deco lagi. Kayu yang melekat kat dinding tue kami plan nak taruk gambar2 nanti. Gambar kawen ke ape ke, tak decide lagi. Cube lihat dining lamp tue. Itu adalah lampu kesayangan hubby. Saye panggil lampu tue as lampu lalat sebab bilah2 dia macam sayap lalat. Owh btw, lampu tue sekali …

Pregnancy : Week 35

Image
Dah week 35 now. Isnin lepas pegi checkup dengan Dr Mattu. Pegi malam sebab hubby suddenly kene attend course pagi tue. Kami pegi lepas dinner, so masa sesi timbang berat badan saye siap nego lagi dengan Dr Mattu suh dia tolak 1 kg dari berat kat mesin penimbang tue since saya baru jek lepas dinner. Hihihi....
Kedudukan baby masih songsang. Banyak kali Dr Mattu dok sebut "Adoii adoii" sebab dia sangat menaruh harapan baby dah akan berpusing masa checkup Isnin lepas tue. According to Dr Mattu, tengok gaya cam saya dah konfem kene caesar since baby saya cam dah tersangat besar, 2.9kg plus dah masa 34 weeks. Dah tersangat besar untuk berpusing and dia expect our baby's gonna weigh 3.9kg on the 38th week.  Masa Dr Mattu cakap camtu, mulut saye otomatik cakap "Besarnye anak akuuu" Hahaha!



Inilah posisi baby kami. Term dia adalah frank breech. In our case, bontot dia yang ke bawah. Kaki dah berlipat ke atas so nak kick untuk pusing pun susah. Dr Mattu cakap if saya st…

Badak Berendam

Image
Di suatu petang di hujung minggu ketika saye dan hubby tengah menonton television sambil minum petang....

Hubby : Ayang tahu buat kuih badak berendam? Me : Abang gi la cari badak. Nanti saya rendamkan

Hahaha! Pastu baru jek 5 minit lepas saje gi Google pasal kuih badak berendam nie. Ya rabbi, nak menitik air liur. Menyelerakan la plak tengok gambar dia! Aaaaa ade jual ke kuih nie kat Miri? Ke nak kene buat sendiri? Iskkkk... Slurrpppp!!!

Last Entry About Maid

Last entry for the time being la. Kalo ade hot story saye akan up balik cite pasal maid nie. Huhu.... Sebelum saye taip entry nie, saye baru lepas print jadual waktu solat Miri untuk setahun. Buat 2 copies, 1 kami simpan and 1 kasi bibik. Sebab bibik kami tue kalau dengar jek azan kat TV/radio, terus dia cakap "Ha sudah Isyak" Kelam kabut saye perbetulkan keadaan cakap tue azan kat KL. Muke dia cam blur.
Dia cam blur lagi dengan geografi Malaysia yang ade Semenanjung Malaysia and Sabah-Sarawak nie. Bile kitorang sebut Semenanjung, dia cam tak paham. FYI, nie kali pertama our maid tue keje kat Malaysia. Kali pertama dia kuar Indon ialah masa dia keje di Brunei. Pastu baru Malaysia and kamilah majikan pertama dia di Malaysia. Before this, experience keje dia mostly di Indon jek. According to her, dia dah start jadi maid before umur 20 tahun lagi and now dia dah 34 tahun dah.
Keputusan kami untuk amik bibik awal kami rasakan agak tepat lah. Sebab now condition saya dah sangat mer…

Kenapa Saye Amik Maid?

Cadangnya sudah mau menutup kisah maid, bila ade isu spesifik baru nak up balik. Tapi di atas permintaan Suna (hihi...) terpaksalah menyambung beberapa entry lagi pasal maid nie. Huhu....
Kenapa saya amik maid? Main reason adalah untuk jaga baby yang bakal lahir nie. Nature keje saya kat BWE dulu adalah sangat banyak travel for meetings (department baru nanti taktau la cemane). Travel yang memerlukan overnights di hotel2 di luar Sarawak. Hubby plak selalu turun offshore. Pernah a few times jugak rumah sewa kami dulu kosong sebab 2-2 travel takde kat rumah. Sebbaik time tue belum ade anak lagi.

Option #1 : Nursery
Nie 1st choice saye at 1st sebab for me bile sebut nursery jek, saye terbayangkan staff2 yang well trained untuk jaga baby. Saya terbayangkan sistem penjagaannya yang sistematik and perfect, kalo tak takdenye diorang nak melabur mahal2 bukak nursery kan.
Macam yang saye penah cite in the previous entry, setelah finalize dengan mama, the best way untuk jaga baby nie adalah hantar…