Homestay & Orange Myvi

Masih ingatkah anda pada adik lelaki saya yang bongok yang bernama Piju itu? Yes, yang pernah datang keje kat Sarawak tahun lepas and then balik terus dok Besut lepas arwah abah meninggal....

Kesian dia.. Lepas balik Besut dia keje merepek2 jek. Jadi drebar projek la, jadi assistant wireman la, jadi tukang pasang cermin la, macam2 gak la.. Dia dapat gak offer keje luar Besut tapi dia tak sampai hati nak tinggal mama, katanya takut tak sempat jumpe mama macam tak sempat jumpe arwah abah...

Tapi alhamdulillah, sekarang Piju dah murah rezeki sket. Now dia dah bukak satu homestay kat Besut tue, kira type of work dia sekarang adelah homestay manager ah. Wek wek wek... Nyampah I!


So itulah Piju Homestay. Walaupun saye agak jeles (haha!) saye tolong la jugak promote. So, kepada family2 yang mahu bercuti di Besut dan memerlukan homestay sebagai pilihan tempat tinggal, bolehla try Piju Homestay yer. Dekat dengan Pantai Bukit Keluang. Alaa Besut tue bukannye besar mane sangat pun, maka dekat dengan segala jenis pantai yang ade kat Besut tue lah kire.

Parking besar. Ade 3 bilik + 1 dapur + 2 toilet. Semua fully furnished. Paling sesuai untuk family yang datang dari jauh untuk attend wedding kat Besut (banyak okay orang cari homestay kat sana bila ade wedding). Ok, dahla promote. Menyampah dah. Hahaha! Btw, congrats la yer Piju di atas pelancaran Piju Homestay. Takley lawan rumah I kat Miri nie yer... Haha!

Now, have a look at the orange Myvi. That's mama's new car. Heeeee.... Mama takut drive kete besar. Arwah abah tinggal Pesona langsung dia tak pernah bawak. Dulu abang sulung saya belikan mama sebijik Kancil sebab mama nak kete kecik. Pastu Piji (kembar Piju) bawak gi universiti plak, nak pakai kete. So turn saya plak belikan mama kete kecik yang baru. Hihi...

Hopefully akan dimurahkan rezeki untuk terus bayar kete mama tue tiap bulan. Yelah, bulan depan skill allowance saya dah kene potong half since saya tukar department. Memula risau gak, dahla baby dah nak keluar, tatau lagi camne bentuk financial bila ade anak. Hopefully semuanya okay. To my baby, nanti dah keluar perut, keluar sekali dengan rezeki yer. Huhu....

Maternity Rest

Last Monday pegi weekly checkup dengan Dr Mattu lagi. It was a quite long session, almost sejam baru habis. Sian next patient kene tunggu lama. Huhu... Baby masih songsang so sudah konfemlah perlu di-caesar. Sudah sign segala macam form, sudah set date and time, etc.

So I'm going to give birth this coming 5th May and I hope it's really going to be 5th May because I'm starting to dilate already =( Dr Mattu cuba menenangkan saya dengan menyatakan people can remain dilated for weeks before the actual labour.

1 week prior to the operation, saye kene datang a few times gak for blood test, etc. Tatau tue procedure untuk c-sect or procedure untuk breech baby. Huhu... And Dr Mattu cakap dia boleh kasi 1 week sick leave sampai saya beranak. So supposenye saye start cuti next week.

But saya dah start cuti since semalam. Amik emergency annual leave disebabkan tetibe sangat sakit tak boleh turun katil and I got some discharge too - sama macam memula discharge yang keluar when I started to dilate. Nak pegi jumpe Dr Mattu mintak MC cam tak sampai hati dah sebab dia dah nak kasi 1 week MC dah next week. So pakai annual leave jelah.

So now saya di rumah berehat-rehatan sambil menghitung detik 5 May. Sangat serba salah untuk cuti sebenarnya sebab belum sempat belajar kat department baru, tapi dah macam tak fit sangat dah nak pegi ofis. Berjalan pun berpaut kat dinding2. Cervix selalu rasa perit2 cam terkoyak2. Saya berjalan sambil mengepit paha saja okay (erkkk tak senonoh ke statement nie?)

Mama sampai Miri 1st May nie insyaallah. Saya dah letak nama mama and hubby sebagai supporters yang dibenarkan masuk operation theater nanti. Oklah, hubby kan mabuk darah, kot2 dia terpitam tengok saya kene operate nanti, adelah mama yang leh tolong sekeh2 sket suruh dia bangun. Sekali 2-2 pitam. Haha!

And Dr Mattu cakap nanti saya kan dibius separuh badan sahaja. Means saya akan sedar sepanjang operation tue berjalan and akan dapat dengar semua. Saiko gak memule sampai siap mimpi ngeri lagi. Saye mimpi Dr Mattu and the nurses nyanyi lagu Happy Birthday before potong perut saya. Pastu julang baby saya tinggi2 macam ritual dalam English movies tue. Waaaa saiko! Haha! Owh silalah doakan segalanya selamat yer. Terima kasih. Huhuhu...

Babycot


Alhamdulillah, semalam dah berjaya beli barang terakhir untuk persediaan sambut baby - mattress for babycot sekali dengan 7-in-1 bedding set (1 pillow, 2 bolsters, 1 fitted sheet, 1 comforter and 2 bumpers). Last month dah beli 4-in-1 babycot sekali dengan set kelambu dia sekali.

Not bad jugak kedai barang baby kat Miri nie if time dia ade stok. Contoh aritu masa nak beli babycot tengah takde stok punyela stress nak cari, takde banyak pilihan and banyak yang display unit jek. Sampai ke kedai perabot kami gi cari. Saya nyaris nak order online dah kat littlewhiz.com sebab kat situ ade jual 4-in-1 convertible babycot dengan harga less than 1k.

Last month tetibe berlambak2 stok babycot sampai. Yang 4-in-1 convertible tue pun ade and harga dia RM500 plus jek - lbih kurang macam kat littlewhiz tapi bile tambah shipping littlewhiz akan jadi mahal sket. So terus beli on the spot, padahal aritu saje jek masuk kedai tue sebab kebetulan lalu area tue.

Owh btw, babycot tue belum kemas bebetul lagi, so abaikan kecomotan babycot tue yer. Lepas beli, tak sabo2 nak setup, pastu tak sabo2 nak amik gamba buat syarat. Hihi... Esok jumpe Dr Mattu. Tak sabar plak rasa. Sangat banyak plak simtom2 aneh berlaku 2-3 menjak nie.  Dah nak sampai masa dah ke? Takpelah kalo terawal pun, barang dah abih beli seme dah. Huhu...


My Favourite Kuku Bar

This video was taken last month. Curik2 amik okay using my hubby's phone. Cakap mau pinjam check email, padahal nak rekod this sweet moment. Hihi... I was 8 months pregnant and dah tak mampu nak bend untuk potong kuku kaki. Tersangkut perut. Heh...




Saye Cuti Sakit

Harini hari ke-2 saya sickleave. Sepanjang weekend lepas saye tersangatlah sakit area around atas bontot dengan bawah pinggang. Belah kanan jek, sampai nak berjalan pun kene berpaut2 di dahan rapuh (huhu...) Bibik sampai ingat saya dah nak bersalin dah weekend lepas. Kalau terjaga malam nak kencing, sangatlah nazak untuk bangun sampai rasa nak kencing atas katil jek, esok suh bibik cuci (haha!)

So semalam kul 11 pagi gi jumpe Dr. Mattu. Tak sangka dapat MC sampai 3 hari, dah burnt sparuh hari semalam. Huhu... Dr Mattu cakap saye kene rest minimum 3 days, kalau tak cukup boleh tambah dia cakap. Cam makan nasik la plak bleh menambah. Haha!

Memula Dr Mattu scan saya nye kidney, dia takut terkene swollen kidney. So kawan2 yang pregnant, walaupun sakit pinggang-belakang time pregnant nie adalah normal, kalo rasa cam sakit melampau tue, sila2 la buat checking yer sebab takut terkena swollen kidney nie. In my case, alhamdulillah bukan swollen kidney.

Saya dah lupe ape exact term dia sebab Dr Mattu banyak dok explain kat hubby. Kire macam ade slipped disc ah kat bahagian belakang kanan saya. Dr Mattu tanya saya buat ape weekend lepas. Saya jawab laa saya memang fully rested weekend lepas tak buat sebarang keje berat pun. Kate dah ade maid kan, ape barang buat keje berat2 dah kan. Haha!

Pastu Dr Mattu tanye lagi last week ade banyak berjalan or naik tangga ke tak? Oh my oh my! Yess... last week kan saya banyak kali ulang-alik Mawar Blok-SKO. Memang naik turun tangga ah. Pastu muke Dr Mattu cam bangga sebab tekaan dia betul. Huhu....

Alang2 dah jumpe Dr Mattu, mintak la consultation pasal breech baby kat dia lagi. Since ade blog visitor saya yang suruh saya google pasal exercise yang kite boleh buat to make the breech baby turn, saye jumpe lah link nie kat internet. Sangat menarik, tapi nak cuba tue belum berani, so consult la Dr Mattu dulu.

Dr Mattu cakap dia tau pasal exercise tue tapi dia kurang rekemen seperti mana dia kurang rekemen method untuk pusingkan baby tue manually. Dia cakap memang ade success rate, tapi banyak gak kes yang baby boleh terbelit2 dengan tali pusat sendiri. Dia cakap lagi, the baby will know what to do (btol ke ni? huhu...) Babies will always want to head down, it's physics. So they will do what it takes to be head down. Means kalo dah tak dapat tue, memang baby tue memang dah tak mampu dah tue, so don't force them.

Pastu saye konfemkan bebetul la, dah konfem ke saye kene caesar? Since saya nak arrange tiket flight mama terus. Dr Mattu suruh tunggu week 38 dulu baru decide sebab dia cakap at 38th week, only 3% jer baby yang akan dalam breech position. So kalo by 38th week tue, my baby still tak pusing, a few days after that terus proceed dengan caesar. 

According to Dr Mattu dia nampak my baby cam dah takkan pusing sebab tengok saiz and position dia sekarang, tapi Dr Mattu still give space for hope, sebab tue dia suruh tunggu sampai 38th week gak. Dia pun bukan Tuhan kan nak decide baby pusing ke tak. Bagus doctor nih.

Once again, tak kesahlah beranak normal or caesar kan? Janji both selamat. Tapi as my mom said la, recovery part tue yang kurang best. Dah takley bengkung2, urut2, etc. Kira tak dapat berpantang dengan sempurna lah. Dahlah dah beli set bersalin lengkap, means takkan dapat pakai seme ah barang2 mahal tue. Haha! And Chua cakap (my hubby's boss) wife dia takley buat keje berat selama 6 bulan lepas caesar. Haiiihh.. boleh ke saye dok diam2 selama tue? Huhu...

One funny thing that Chua told my hubby was "Bagus tue baby songsang!" (which buat saya rase nak lempang jek masa memula dengar...haha!) Coz according to Chinese' belief, breech baby will bring luck to the family. Saye cubelah google pasal nie, and then I found this....

A breech baby will bring luck to the family. She will also have the power to remove fish spines stuck in another person’s throat by merely touching that person’s neck. I am not sure of this because my sister is a breech baby but cannot remove fish spines, not even from her own throat.

Hahaha! Lucu lucu! Oklah, mau sambung berehat. Pasni mau buat keje ofis. Luse dah dateline. Kuang kuang...


Home Series: Live & Dine

Alhamdulillah, harini dah siap pasang meja makan yang kami tempah last few weeks. Before this kami dok makan kat coffe table kat dining room tue jek for a few months. Actually, kami takdelah begitu rushing nak beli dining table since sudah kesuntukan bajet akibat membeli seorang bibik Indon (hihi...)

Tapi since baby sudah mau keluar, mama cam advised suh ade meje makan ah so that kalo tetamu datang nanti adelah tempat proper nak jamu diorang makan minum seme. So as usual, buatlah sebab mama suruh. Huhu... Tadi mama dok call2 tak sabar2 nak tengok meje makan kami. Dah sent gambar tue kat adik bongsu saye via YM, so alang2 share sekali lah kat blog nie. Hihi....


So inilah dining table kami. Masih kosong takde deco lagi. Kayu yang melekat kat dinding tue kami plan nak taruk gambar2 nanti. Gambar kawen ke ape ke, tak decide lagi. Cube lihat dining lamp tue. Itu adalah lampu kesayangan hubby. Saye panggil lampu tue as lampu lalat sebab bilah2 dia macam sayap lalat. Owh btw, lampu tue sekali dengan kipas. Kalo on, bilah2 dia akan terbukak jadi kipas. Kalo off dia akan menguncup balik. Huhu... Haihhh....



Ini plak living room kami. Actually ade kapet putih yang saye sangat suke, tapi karpet tue now kat laundry kami hantar pegi cuci. TV kabinet pun masih kosong lagi tanpa sebarang deco. Plan mau hias dengan pasu2 bunga nanti, tapi tunggu lepas beranak lah. 

Meja petak 4 segi tuelah coffee table yang dah banyak berjasa buat kami. Buat keje kat situ, makan kat situ, letak barang kat situ, etc. Coffee table tue ade 4 stool yang sangat berjasa sebab kami boleh sembunyikan barang2 dalam stool tue di samping boleh dijadikan tempat duduk tambahan. Rumah nampak kemas, tapi bila bukak stool abih terkantoi. Hihi...

Oklah, nanti share gambar lain plak secara bersiri. Huhu...


Pregnancy : Week 35

Dah week 35 now. Isnin lepas pegi checkup dengan Dr Mattu. Pegi malam sebab hubby suddenly kene attend course pagi tue. Kami pegi lepas dinner, so masa sesi timbang berat badan saye siap nego lagi dengan Dr Mattu suh dia tolak 1 kg dari berat kat mesin penimbang tue since saya baru jek lepas dinner. Hihihi....

Kedudukan baby masih songsang. Banyak kali Dr Mattu dok sebut "Adoii adoii" sebab dia sangat menaruh harapan baby dah akan berpusing masa checkup Isnin lepas tue. According to Dr Mattu, tengok gaya cam saya dah konfem kene caesar since baby saya cam dah tersangat besar, 2.9kg plus dah masa 34 weeks. Dah tersangat besar untuk berpusing and dia expect our baby's gonna weigh 3.9kg on the 38th week.  Masa Dr Mattu cakap camtu, mulut saye otomatik cakap "Besarnye anak akuuu" Hahaha!




Inilah posisi baby kami. Term dia adalah frank breech. In our case, bontot dia yang ke bawah. Kaki dah berlipat ke atas so nak kick untuk pusing pun susah. Dr Mattu cakap if saya still nak deliver secara normal pun dia ok jek, cuma dia takkan jamin if there're any damaged parts.Erm for me, saye takdelah terlalu skeptical sangat dengan caesarian nie. Janji both of us selamat jek. Yelah, selalu gak dengar orang dok memperlekehkan orang beranak caesar nie.

"Tak syoklah caesar, takde experience branak sebenar"
"If caesar, sure takleh beranak banyak kali, ade limit berapa orang anak"
"If caesar, sure takleh dapat next baby cpat2, kene jarakkan 1-2 tahun"

Itulah antara statement yang selalu saye dengar pasal beranak secara caesar nie. Malam tue sempatlah Dr Mattu kasi lecture sket pasal caesar nie. Kira cam nak basuh otak saya lah, since saya nampak macam frust sket semalam.

Untuk 1st comment, Dr Mattu cakap orang sekarang beranak normal pun tak semestingnya dapat real experience beranak cam orang dulu2 sebab mostly memang decide nak gune epidural masa delivery.

Untuk 2nd comment, 1st thing yang Dr Mattu tanye saye "How many children do you wanna have?" dengan nada nak suruh saya terkejut dengan jawapan yang bakal dia kasi nanti. Sekali saya gi jawab "Not too many laa doctor" Hahaha! (tak penyayang kah saya? haha!) And Dr Mattu said dengan technology skarang nie, kite dah boleh ada 6 orang anak dengan kaedah caesar nie. Kalau dulu kan limit 2-3 orang je kan?

Untuk 3rd comment plak Dr Mattu cakap dengan teknologi sekarang jugak, selang masa untuk next child hanya 6 bulan sahaja instead of 1-2 tahun. Tapi tuela, tak seme doctor dapat perform camtu. Cam wife Haniff jiran saya dulu dia caesar dengan Dr Aida, Dr Aida suh dia jarakkan 1-2 tahun gak before next child.

Btw, banyak kali gak dengar orang panggil Dr Mattu nie Dr Potong sebab dia cam sangat suke buat caesar. Saye rasa term suka tue tak sesuai kot. It should be replaced by pakar buat caesar. Huhu.... Sebab kawan2 saya dengan Dr Mattu yang takde problem masa pregnancy takde pun dia suke suki suruh caesar.

Actually kan, my concern bukan sebab 3-3 komen tue pun, cuma saya cam tak best sebab caesar nie nak tak nak memang kene undergo prolonged recovery period compared to the normal delivery. Kalo beranak normal, if beranak pagi, petang tue dah boleh jalan2 dah. Kalau caesar, mau sminggu gak kene tahan kat wad, kene kencing pakai tiub lagi. Sob sob.... Huhu....

Tapi saya pasrah and proceed jek mane yang terbaik. And guess what, due to my condition, I'm going to deliver my baby in 3 weeks time je lagi. Kene awal 2 minggu dari EDD. Dr Mattu cakap saya boleh pilih any dates after  30 April and dia rekemen 2 May since 1 May cuti labour day. Ok what. I'm going to labour what. Haha!

Pastu nego lagi dengan Dr Mattu, if saya amik 5 May okay tak? Since date dia lawa and senang ingat. Huhu... Dr Mattu cakap ok jek. Tapi nie tak finalized lagila. Next checkup 19th nanti cam baru nak decide, kot2 la miracle terjadi baby tetibe berpusing ke kan?

Tapi rasa cam best plak kalo caesar, since lagi awal saya beranak. Eiii dah tak sabar dah okay! Bukan tak sabar nak beranak, tak sabar nak cuti. Haha! You know what, starting from this week saya dah start keje untuk 2 department.

Everyday kene ulang-alik Mawar Blok-SKO. Kalau same building naik turun lift jek oklah. Nie nak kene drive, nak kene parking jauh2, nak kene jalan bawah panas terik, nak kene naik bukit/tangga, then baru sampai. Penat okay! Pastu kepala otak cam sarat nak bahagikan keje antara 2 department which scope of work dia sangatla totally lain. Eii nape cam orang tak bersimpati tengok saye pregnant? Kenapa still kasi high expectation dalam bab2 keje nie ek? Kalau saya sihat takpe, nie cam dah tak larat sangat dah. Huhu...

Dahla baby makin berat. Masa jalan2 memang rasa sangat cam ade bende berat nak terkeluar. Kalau tak songsang ntah2 dah terkeluar dah kot baby nie sebab mama dia sangat banyak jalan. Huhu.... Plus bestnya bile bleh pilih tarikh beranak nie, saya bleh set tiket flight mama nak datang bile. Pening paler nak beli tiket aritu, tapi dah terbeli 7 May. Tapi still boleh tukar, tapi nak kene tengok next checkup dulu cane. If konfem breech lagi then memang saya proceed caesar ajelah.

Badak Berendam


Di suatu petang di hujung minggu ketika saye dan hubby tengah menonton television sambil minum petang....


Hubby : Ayang tahu buat kuih badak berendam?
Me : Abang gi la cari badak. Nanti saya rendamkan


Hahaha! Pastu baru jek 5 minit lepas saje gi Google pasal kuih badak berendam nie. Ya rabbi, nak menitik air liur. Menyelerakan la plak tengok gambar dia! Aaaaa ade jual ke kuih nie kat Miri? Ke nak kene buat sendiri? Iskkkk... Slurrpppp!!!


Last Entry About Maid

Last entry for the time being la. Kalo ade hot story saye akan up balik cite pasal maid nie. Huhu.... Sebelum saye taip entry nie, saye baru lepas print jadual waktu solat Miri untuk setahun. Buat 2 copies, 1 kami simpan and 1 kasi bibik. Sebab bibik kami tue kalau dengar jek azan kat TV/radio, terus dia cakap "Ha sudah Isyak" Kelam kabut saye perbetulkan keadaan cakap tue azan kat KL. Muke dia cam blur.

Dia cam blur lagi dengan geografi Malaysia yang ade Semenanjung Malaysia and Sabah-Sarawak nie. Bile kitorang sebut Semenanjung, dia cam tak paham. FYI, nie kali pertama our maid tue keje kat Malaysia. Kali pertama dia kuar Indon ialah masa dia keje di Brunei. Pastu baru Malaysia and kamilah majikan pertama dia di Malaysia. Before this, experience keje dia mostly di Indon jek. According to her, dia dah start jadi maid before umur 20 tahun lagi and now dia dah 34 tahun dah.

Keputusan kami untuk amik bibik awal kami rasakan agak tepat lah. Sebab now condition saya dah sangat merosot. Sangat dah super tak larat. Jumaat lepas cuti Good Friday (Sarawak only), so supposednye saye enjoy cuti 3 hari sampai weekends. But what happened was, saya terlantar atas katil jek whole Friday tue. Not a very good Friday la I can say. Huhu...

Kaki saya bengkak melampau. Dulu if lenguh2 kaki, hubby leh urut2kan and pastu akan lega sket. Now dia kembang lain macam, where urat2 kaki akan jadi tersangat sakit. Saye pegang kaki sendiri pun sakit, inikan nak urut. Jari tangan saye pun dah takley bend 100% sebab kembang and sakit urat. So ape yang saye boleh buat hanyalah tahan sakit.

Saye sangat risau actually kalau2 keadaan saya ni kekal camni sampai beranak. Sebab I'm going to move to a new department any time jek (tunggu sampai surat jek). Dah masuk department baru surelah kene lebih bersemangat sket kan, tapi dengan keadaan cani, saya dah tak larat dah nak berpura2 larat kat ofis. Huhu... Mungkin ade hikmah surat sampai lambat kot kan? Huhu...

Talking about tukar department nie, dahlah saya dapat jawatan yang kene jaga cluster yang paling tough dalam SKO yang seme orang cakap beranak dulula baru pindah sana. Huhu... Dah try nego mintak tukar cluster tapi boss department baru still nak saya jaga sana gak. So mane tak risau kan kene buat keje tough di saat saya tak cukup tough. Huhu...

Sebbaik ade maid kat rumah. Seriously dia dah kurangkan beban kami dengan sangat dasat. Balik rumah cam sejuk mata tengok lantai licin berkilat dia mop hari2. Dapur and kuali2 plak bersinar2, nak masak pun bersemangat and cepat jek siap masak sebab dah ade pembantu kat dapur.

Bila amik maid awal before beranak nie, at least dia dah familiar dengan kondisi rumah kita. Rumah dah kemas, tak payah pening2 dah, kire buat daily maintenance jek. Lepas baby lahir dah leh focus jage baby je nanti.

And according to Kak Laila (ofismate yang alim) bagus gak actually amik maid before baby lahir. Sebab nanti sayang dia kat baby tue akan lain dari sayang bile tengok baby tue dah wujud before dia datang. Susah gak dia nak explain tapi saya buat2 paham jelah. Huhu.... Lagipun penat2 kami berhabis untuk rumah nie, ada perasaan cam nak tengok anak membesar dalam rumah sendiri instead of rumah babysitter.

Semalam kami sit together lagi 3 orang sebab nak discuss pasal permit and gaji. Dia cam takut2 at 1st bila kami ajak dia duduk skali kat ruang tamu untuk bincang2. Huhu... Kami cakaplah so far kami puas hati dengan performance dia and dia cam dah lepaslah probation and within this week kami akan siapkan urusan permit dia. Lepas nie kontrak 2 tahun dengan kitorang.

Pasal gaji plak, sepatutnya kami tak payah bayar gaji dia 2 bulan pertama sebab dah bayar advanced kat ejen masa amik dia aritu. Dia pun tahu yang dia takkan dapat gaji 2 bulan pertama. Tapi kami decide nak bayar jugak gaji kat dia tapi tak full la. Kami akan potong sket2 sampai cukup RM700 potongan gaji. Kira2 semalam, bulan ke-5 baru dia dapat gaji bulanan full RM350 sebulan.

Sebelum mengakhiri kisah maid, mau share sedikit rules and regulation yang kami amalkan sejak amik maid nie. Huhu... Tapi mostly on housekeeping lah since baby tak kuar pun lagi kan. Huhu...

Rule #1

We keep her passport with us all the time. Nie ejen kitorang yang suruh buat gini. Medical checkup, pape dokumen pasal maid nie seme kami yang pegang. Maybe sebab banyak kes maid lari kot kan? Huhu....

Rule #2

Tak payah kemas master bedroom kitorang. We even lock the door everytime kitorang kuar rumah. Tapi time weekend bolehlah nak tolong mop2 lantai master bedroom tue and cuci toilet kitorang. Kalau maid iron and lipat baju kami pun, kami suruh dia letakkan dalam guest room je dulu, dah balik kami akan transfer sendiri baju tu masuk almari master bedroom kitorang.

Rule #3

Of courselah kene solat kan. Nie patut jadi 1st rule nie. Huhu....

Rule #4

Kemas rumah jek, takpayah masak untuk kitorang. I'll do the cooking. Masak untuk diri sendiri time kami gi keje siang hari takpelah. Mama cakap tak elok kasi suami makan air tangan orang lain selalu. Memula saya cam nak handle bab masak nie 100% tapi bibik kami nie terproaktif plak nak tolong2 kat dapur. Nampak saya nak start masak jek, dia menempek kat dapur nak tolong saya masak2 - potong2 sayur, tolong goreng, tolong kacau, tolong basuh pinggan and lastly tolong kemas wet kitchen lepas saya masak. Lama2 seronok plak ade pembantu kat dapur. Hihi....

Rule #5

We'll eat separately. Nie actually banyak pendapat. Cam Kak Laila, dia ajak jek maid dia makan semeja. Tapi since mama yang special request suruh ajar maid makan asing2, saya follow jelah. Actually our intention is just suh dia makan asing tempat jek, kami makan kat dining table, dia makan kat dry/wet kitchen. Masa makan sekali pun takpe. Tapi so far maid kami akan tunggu kitorang habis makan dulu, dah cuci2 pinggan kitorang baru dia start makan portion dia. Huhu...

Rule #6

Sorang kene tegas sorang kene less tegas, in my case hubby jadi yang tegas lah. Dia memang cam sangat hormat2 and takut2 lagi kat hubby. Taknakla 2-2 garang menyinga kan. Dengan saya pun dia still hormat, tapi at least bolehlah borak2 gak. So far masa kami borak hanyalah di dapur time dia tolong saya prepare food. Other than that, I'll try to keep a distance takmo rapat and mesra sangat dengan maid.


Itu jelah kot 6 main rules that we've been practicing so far. Actually ada banyak lagi tapi since dia dah buat sendiri awal2 tanpa kami suruh, tak payahlah saye list down kat sini. Bab keje2 rumah plak, kami selalu monitor cara dia buat keje. And if ade yang kami kurang berkenan, kami memang akan tegur and ajar dia buat dengan cara yang kami berkenan. So far so good lah alhamdulillah.

Bab tengok TV malam hari plak kami actually konfius lagi. Perlu tak ajak dia tengok sekali. Sebab cam sian gak malam hari dia dok jek kat bilik belakang tue. So haritu penahlah cakap, kalau bosan and rasa nak tengok TV datang je kat ruang tamu. Tapi dia cakap tak apa, malam2 dia baca majalah and buku2 yang ade kat rumah nie. Huhu... papelah, at least kitorang dah bitau kan yang dia leh join kitorang tengok TV bebila masa dia nak. Huhu....

Makanya sekian dululah kisah maid buat sementara waktu nie. Banyak sangat dah cite pasal maid nie. Huhu...

Kenapa Saye Amik Maid?

Cadangnya sudah mau menutup kisah maid, bila ade isu spesifik baru nak up balik. Tapi di atas permintaan Suna (hihi...) terpaksalah menyambung beberapa entry lagi pasal maid nie. Huhu....

Kenapa saya amik maid? Main reason adalah untuk jaga baby yang bakal lahir nie. Nature keje saya kat BWE dulu adalah sangat banyak travel for meetings (department baru nanti taktau la cemane). Travel yang memerlukan overnights di hotel2 di luar Sarawak. Hubby plak selalu turun offshore. Pernah a few times jugak rumah sewa kami dulu kosong sebab 2-2 travel takde kat rumah. Sebbaik time tue belum ade anak lagi.


Option #1 : Nursery

Nie 1st choice saye at 1st sebab for me bile sebut nursery jek, saye terbayangkan staff2 yang well trained untuk jaga baby. Saya terbayangkan sistem penjagaannya yang sistematik and perfect, kalo tak takdenye diorang nak melabur mahal2 bukak nursery kan.

Macam yang saye penah cite in the previous entry, setelah finalize dengan mama, the best way untuk jaga baby nie adalah hantar rumah babysitter or hire a maid only. Mama tak setuju hantar newborn baby ke nursery due to her bad experience dahulu kala. Kata mama, nursery bagus bila baby tue dah agak besar and dah boleh berdikari seperti dah boleh pegang botol susu sendiri. Mama pernah tengok sendiri adik bongsu saya dulu, orang nursery tu sendal botol susu pakai bantal jek and tinggal camtu jek untuk jaga baby lain. So susu dari botol tue meleleh2 masuk telinga adik bongsu saye.

Macam2 lagi lah. Tapi tak seme nursery macam tue. Mama cakap if nak hantar nursery gak, buat trip dulu untuk tengok cane sistem dia jaga newborn baby. Tapi masalah kami ialah, di Miri ini majoriti rakyatnya adalah non-muslim. Nursery memang bersepah2 tapi mostly milik orang2 Cina. Ada yang Malay pun, agak jauh and tak seme accept newborn baby.

Lagipun, nursery pun ade timing dia untuk amik baby. Kalau ade meeting terextend abih lambat (which is selalu jek jadi camtu) cam susah la kan? Dahla Petronas now tengah ade isu nak reduce pekerja, so nak tak nak kene commit bekerja. Kene la datang keje time weekend kalau perlu. Kene la keje sampai malam kalau perlu. Kene la travel kerap2 kalau perlu. 

Nursery mane yang nak nego jaga baby camtu kan? And kami pun bukan ade sedara mara kat Miri nie untuk mintak tolong jagekan baby if ade urusan keje yang urgent. So kami macam put aside dulu choice untuk hantar our baby ke nursery. Owh btw, kos hantar ke nursery Miri nie ialah around RM300 sebulan.


Option #2 : Babysitter

Mama paling setuju option nie actually. And kaedah nie paling banyak staff SKO yang dari Semenanjung pilih. Babysitter nie memang depends pada nasib ah. Macam Tpot, orang depan rumah dia jek yang willing nak babysit Adri. Za pun, jiran depan rumah gak yang nak babysit. Saye plak, dah jumpa 4-5 orang yang nak babysit baby kami nie, tapi mak aih... jauh la plak.

Takkan nak tumpang babysitter orang lain kan? Kalau diorang nak ok jek, tapi mostly 1 babysitter dah jage dalam 1-2 baby so takmo accept ramai2 sangat. Diorang pun ade anak sendiri and urusan rumah yang nak kene buat kan. Penat jugaklah nak cari babysitter kat Miri nie, tapi cam ade je halangan.  Owh dari segi kos plak, standard orang akan bayar dalam RM200-RM300 kat babysitter kat Miri nie.


Option #3 : Maid

Nie 1st choice hubby actually. Alasan sebab dia selalu pegi offshore, so at least time dia takde, adelah orang teman saya. Plus, masa awal2 pregnant dulu, banyak kali saya bleeding and ade complication time hubby kat offshore. Maka haruslah dia risau kan?

And kami agak dipengaruhi oleh maid milik Haniff, jiran kami masa di rumah sewa lama dulu. Dia bernasib baik sebab dapat maid yang sangat best sampai kami pun rasa teruja nak amik maid. Bayangkanlah, masa tue kos gaji bulanan maid cuma RM200-RM250 (now dah standardize RM350), diorang dapat orang yang jaga baby di samping uruskan rumah sekali. Kire dapat 2-in-1 lah untuk kos yang lebih kurang sama (tapi long termnye dah dikira agak murah) berbanding dengan 2 options yang lain tue.

Tapi untuk decide amik maid adalah sangat sukar okay! 1st of courselah sebab kene kuarkan modal yang besar untuk amik maid. Untuk yang baru keje tak sampai 2 tahun cam kami nie, pendahuluan 5-6 ribu untuk dapatkan maid adalah tersangat besar. Dahlah dah berhabis banyak untuk rumah and barang baby. Kami beli rumah and pregnant serentak, so perbelanjaan pun abih serentak. Huhu....

Pastu, invest banyak2 kat maid nie, kite taktau kualiti maid yang kite bakal dapat tue kan. Plus, banyak plak kes maid yang horror. Bawak lari baby la, dera baby la, mencuri la, etc. Sangat takut okay! Unlesslah maid tue dah penah keje dengan orang yang kite kenal kan? Selain itu kami agak saspen nak amik maid sebab seperti yang saye tulis dalam entry nie (sila klik, malas nak summarize balik)

Actually kan, bulan lepas saya dah decide tak jadi amik maid. Sebab utama adalah disebabkan oleh kerisauan mama.  Bila saya cerita kat mama pasal maid yang kitorang nak amik dulu tue meninggal, mama cam lega okay! Pastu baru mama bukak cite pasal kerisauan dia tue. 

Mama actually takut dengan maid Indon sebab ofismate dia sangat banyak bad experience dengan maid Indon. Pendek cerita, according to mama's office mates, amik maid Indon nie lagi banyak cerita tak elok dari cerita yang elok. Yang elok memang ade tapi sangatla once in a blue moon. Pastu banyaklah mama cerita2 experience2 kawan2 dia yang dia dah dengar. Mama siap suruh saya hantar baby balik Terengganu lagi, dia sanggup jagakan.

Kesimpulannya, kerisauan mama menambahkan kerisauan saya. Yelah, cakap ibu nie kene dengar baru berkat hidup. Saya sangat berpegang pada pegangan nie. Dengarlah kata ibu (selagi tak bertentangan dengan Islam) Banyak keputusan yang saya buat dalam hidup saya adalah berteraskan nasihat mama (tapi make sure ade discussion take place la, sebab kadang2 orang tua nie akan termakan gak pendapat orang muda, so I didn't say that you have to simply do what your mom asks you to do blindly)

Lepas tue, bermulalah usaha saya menjejak babysitter secara besar2an. Abih orang saya gi tanya. Survey sana sini. Memang dah nekad takkan amik maid dah sebab takut nanti jadi pape sebab tak dengar kata mama. Huhu....

Tiba-tiba, suatu hari mama ade call saya. Dia cakap dia baru balik dari rumah kawan dia, seorang doktor di Kota Bharu. Doctor tue ada seorang maid Indon. Berjam2 mama borak dengan maid tue, and tetibe pintu hari mama terbukak kot sebab dah jumpe sendiri maid yang bagus.

Maid Indon tue sendiri pun cakap, seme nie atas nasib masing2. Kadang2 ade maid yang ok, majikan yang tak ok, and vise versa. Maid tue dah keje dengan doctor tue 10 tahun dah and maid tue cakap kalau boleh dia taknak balik Indon dah sebab sangat suke keje dengan majikan dia tue. Majikan dia pun suka maid tue jugak. 

So tetibe jek, daripada arahan jangan amik maid, mama cakap up to me lah nak amik ke tak. According to mama, by assuming that we are having a good maid pun kan, still ade kelemahan iaitu rasa tak best ade kehadiran orang lain dalam rumah kita. Yes family kami memang jenis camtu, terus rasa kekok bila ade orang lain selain family dalam rumah kitorang. Takdelah sampai tahap tak suke, cuma rasa kekok and rasa cam bukan jadi diri sendiri dah.Tetibe kene ubah dressing sebab orang lain, etc. 

So bila kami secara kebetulan diperkenalkan pada seorang ejen maid, and after dah jumpa sendiri maid tue, saya terus tanya mama "So ma, cane? Ok tak if akak proceed amik?" And mama tanpa ragu2 cakap amik jek, but with a few conditions seperti kene make sure amik maid yang jenis solat. So bila mama kasi greenlight jek, kami terus proceed bayar and amik maid tue.

Dalam hidup kita nie kan, Tuhan bantu kita dalam banyak cara, and we have to look for the signs. Kita bukan nabi untuk dapat direct mukjizat mimpi dari Tuhan cakap "Ha amikla maid, it's good for you." Saya tak cakap amik maid is the best option for everyone, it's just the best option for us so far. Lain orang lain situasi and lain keperluan. Pray a lot and look for the signs. Jangan blindly percaya cerita2 orang no matter good or bad sebab lain orang lain rezeki and nasib yang Tuhan kasi (but take it as precautions lah)

And untuk menjawab soklan Suna, cane kitorang leh ubah lifestyle tarzan kitorang sejak kewujudan maid nie, ini jawapannya. Yes, kami akui, dressing kami time dok berdua dalam rumah nie adalah sangat seksi. Dengan aksi2 gedik ngengada lagi time tengok TV malam2 kat ruang tamu, kami agak saspen cane kami nak berubah dengan drastiknye. Yes you can, because we already did it. 

Nanti kan kami akan ade anak jugak. So bila sampai masa kami memang kene berubah jugak. Takkan nak selama2nya dressing camtu depan anak2 kan? And takkan selama2nya nak beromen dengan hasben depan anak2 kan? So we take it as a practice lah. 

Plus bilik bibik kami pun agak strategik. Memang bilik dia kat wet kitchen and ade toilet trus kat sana. So territory dia di malam hari hanyalah di bilik sendiri, toilet, wet kitchen and dry kitchen. Ruang tamu, dining room and master bedroom seme kat luar, so takdelah problem bibik terpaksa lalu lalang and bertembung dengan kitorang beberapa minit sekali.

Alhamdulillahlah, so far maid kami tue sangat okay and within 2 weeks time kami cam dah bleh adapt dah dengan kewujudan dia kat rumah nie. But as usual, don't put 100% trust even though so far she's being so honest with us. Ade a few times gak saya simply tercicir duit RM50 merata2, and dia tolong amik simpan. Hubby pun jenis suke tertinggal duit dalam poket seluar, so bila kuar mesin bibik tue akan jemur duit tu and kasi kat kitorang balik. 

Yes people may change. Tapi yang tue saya serah pada Tuhan. So far, selagi dia okay dengan kami, selagi tue kami akan okay dengan dia. What's going to happen next tue keje Tuhan but we'll always be careful. Fuuh bapak panjang entry nie.

Actually lepas nie nak taip 1 lagi entry pastu plan nak hold dululah cite pasal maid nie. So Suna, aku tak buat banyak summary kat sini, ko pepandailah ek ko evaluate entry aku nih and sesuaikan dengan situasi ko kat Kerteh tue. Kat sana cam senang jek sebab banyak muslim. Huhu...


Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.