Pregnancy: Week 33

My pregnancy is entering week 33 now. Isnin lepas pegi monthly checkup. Lepas ni dah kene checkup 2 minggu sekali plak. Lagi kerap jumpe baby. Yeay! Hehe.... Masa last checking, berat badan saya naik 4 kg dari previous month. Berat baby pun dah 2.56 kg compared 1.5 kg last month.

Dr Mattu cakap kenaikan kami 2 orang anak beranak nie agak di luar expectation dia, so dia suruh buat glucose test, and alhamdulillah normal. Tapi cemane saye boleh naik sampai 4 kg ek? Standard naik 1-2 kg jek sebulan. Huhu... Makanya total kenaikan berat badan saya now adalah 13 kg. Kuang kuang....

Kami buat 3D scan lagi. Tapi since ruang dah sempit, tak nampak jelas sangat muke baby. Tangan dia pun asyik tutup2 muka. Dr Mattu pun cam geram2 cakap "Come on baby, move your hands. Your parents want to see you" Huhu... Tapi leh nampakla jugak overview muke baby.

Ofismate hubby cakap, hidung and dahi baby ikut muke hubby. Hidung mancung kate diorang. Hello!!! Hidung saya ni kemek sangat ke? Haha! Yang lain memang tak nampak clear sebab dah tersepit2 dengan aksesori dalam perut termasuk tali pusat yang bersepah2. Huhu,...

Position baby masih songsang, kepala kat atas. Dahla songsang, berat plak tue baby. Cam ade possibility kene caeser. Dr Mattu cakap dia boleh try pusingkan baby tue, tapi dia suruh give time to the baby to try turning his body naturally first.

Ke-tak-best-an posisi songsang baby nie adalah, bile baby tendang ke bawah rasa sangat sakit. Rasa cam ade objek terjerlus masuk rahim. Kaki dia kot. Sakit ok, sampai tengah tido pun bleh terjaga.

Pastu kat perut pun selalu gak kene tendang. Perut selalu tenggelam timbul. Kadang2 terbonjol satu part keras. Tatau la lutut ke siku ke apa. Penah gak try ketuk2 tapi tak berani ketuk selalu sebab takut tue kepala baby yang terbonjol, Kang migrain kang baby saye ketuk nanti. Huhu... Tendangan di perut pun lately agak menyakitkan sebab dah di luar stretchable limit yang perut saya mampu accept.

Tidur malam pun sangat susah lately.Kaki saye bengkak dengan agak horror. Nasib baik mama ade bawak tungku moden aritu, yang charge pakai letrik tue. Kene tungku kaki selalu baru bengkak tue surut, tapi bertahan 3-4 hari jelah, pastu kembang balik and kene tungku balik. Jari saya kembang sampai takde ruang antara jari. Siap bersilang2 lagi sebab kembang sangat jari kaki.

Kalau setakat kembang tue saye ok lagi, tapi sakit ok. Jalan pun berdenyut. Paling sakit time duduk antara 2 sujud time solat. Bapak sakit tahan kaki berdenyut2. Haiihhh.... Kesian saye. Oklah sekian update pregnancy di minggu 33. Haha!


3 comments:

Hida Naza March 24, 2010 at 7:13 PM  

wah...another 4 weeks..selalunya 37 weeks dah safe for delivery. take care ya..(-:

f a i z a h 's March 24, 2010 at 8:41 PM  

wah...sihatnya bebi...alhamdulillah...ada masa lg kepala dia utk pusing ke bawah...bebi faizah mmg kepala dia ke bawah setiap kali check up since 28weeks lg...harap2 trus2 la stay begitu...ameen :) all the best kunaz~!

kunaz March 26, 2010 at 1:38 PM  

erkk.. 37 week tu kire 3 weeks earlier than EDD yg doc kasi la kn? hoho cuaknye... anyway thanks ye mama dayah. hihi..


alahai faizah, bagusnye baby awak... sopannye dia dh pusing sesiap. huhu... yelah smoga dia akan stay camtu sampai terkeluar nnt. haha!

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.