Perkembangan Bibik

Dah 6 hari bibik kat rumah kami, and alhamdulillah so far I've no complaints againts her yet. It's not that she's a perfect maid. Kami tak expect pun nak dapat perfect maid coz we realize that she's a human being too, and human being makes mistakes. It's just that she's meeting our expectations so far, and at certain things, she scores stretch 2 or even stretch 1 also. Hihi... Here are some facts about our maid:

1) Senang catch up atau dengan kata lain high pick up. Setiap ape yang kami ajar cepat jek dia paham and do correctly after that. Nie kalo saye anta dia masuk kolej ni sure leh score 3 pointer above. Haha! Contoh semalam saya masak sayur taugeh. Dia tolong2 gak. Bile dah siap masak and dah transfer masuk pinggan hidangan, tetibe rasa sket and tak cukup plak sayur tue. Saya suruh bibik buat lagi sekali and dia buat exactly cam teknik yang saya buat masa masak yang 1st tue. Huhu...

2) Dengar kata and senang disuruh. Awal2 ade je bende yang kami tak berkenan dia buat. Contoh, lepas dah tere pakai mesin basuh, rajin sungguh dia dok gi basuh kain, kadang2 sampai 2-3 kali sehari. And kadang2 baju tak sampai 5 helai pun dia dah start basuh. Abih laa bil air saye... Sebbaik pakai front loading and inverter type, jimat sket air. So kami suruhla dia tunggu banyak sket kain baru start basuh.

3) Super rajin. Weekend lepas non stop dia keje dari lepas subuh sampai malam hari. Saye risau dia termeninggal time buat keje sebab takut penat sangat. Dahla maid saye dah meninggal sorang before sempat datang sini. Huhu....

4) Good observant. Banyak bende yang kami takyah ajar dia leh buat sendiri dengan betulnye through observation only. Contoh, dia tau katne saye letak barang plastic, barang ceramic, barang steel, etc. Dia tau teknik saya simpan food dalam fridge, etc

5) Sangat suke menempek dengan iron. Abih baju kelawar, singlet, and baju2 lain yang saye tak pernah terpikir nak iron dia ironkan and lipat cantik2. Last weekend saya belikan iron baru untuk dia since iron lama cam dah tak best sket. Makin bersemangat dia iron baju pastu. Huhu....

6) Ade initiative. Contoh time kitorang kat ruang tamu tengok2 TV, dia datang offer nak bancuh air tanpa perlu disuruh. Kalau saya masak kat dapur pun, dia terus datang tolong potong2 sayur, tolong goreng2 seme. Rasa macam chef plak kat dapur bila ade pembantu. Pastu tolong basuh seme bekas yang saya pakai untuk prepare barang masak. Kalau tak memang selalu berpeluh2 time masak. Now cepat jek proses masak.

Setelah almost seminggu kat rumah, rumah kami memang dah improve banyak. Memang beban keje dah reduce dengan significant lah. So kami dah decide akan amik jek dia keje. Minggu nie kami akan try setelkan permit keje dia. Belum buat lagi since nak test dulu seminggu.

Amik maid nie adalah antara big decision yang kami buat selain decision untuk beli rumah. And both decisions adalah dipengaruhi oleh mama. Mama kasi greenlight, kami on jek. Huhu...

Antara pesan mama before amik maid adalah suruh cari maid yang solat. Kami cam serba salah gak memula. Takkan nak tanye ejen kot maid tu solat ke tak. So kami gamble je amik, tapi kami memang dah ade plan untuk maid tue.

Memule kami kasi dia sejadah and tunjuk arah kiblat kat mana. And tiap kali masuk waktu solat, hubby akan tanye dia dah solat belum. Hubby akan suruh dia stop keje and solat dulu. And lepas tue maid tue dah solat sendiri tanpa kami suruh. Alhamdulillah. Huhu...

Pastu mama pesan gak suh ajar dia pakai tudung. Maid nie masa kami memula amik memang jenis tak pakai tudung. Gamba passport dia pun tak pakai tudung. Tapi bab tudung nie kami nak kasi masa la sket kat dia. Taknakla mendadak sangat. Dia dah solat tue pun kami dah cukup syukur.

Sabtu lepas, kami ajak dia keluar amik gambar passport untuk buat working permit. So, masa nak bertolak keluar rumah, bibik tue cakap "Ibuk, sebentar. Aku mau pakai kerudung" Saye cakap okay walaupun tak paham ape kejadahnye kerudung tue. Sekali dia keluar pakai tudung okay!!!

Saye cam nak menangis terharu. Saye cite kat mama pun mama cam emosional gila dengar. Dia cakap banyaknye pahala kami dapat sebab didik solat and pakai tudung. Saye rasa bibik tue observe saya jugak kot. Weekend lepas ade a few contractors datang rumah. And ade 3 member dari Bintulu pun ade datang rumah (Mulan, Zanira and Lutfi). So tiap kali ade orang datang rumah, saye akan cepat2 sarung tudung. So bibik tue observe from situ la kot.

Tapi sekali tue jela dia pakai tudung so far. Takpelah, slowly. Selain kuar amik gambar passport, kami bawak dia beli barang keperluan jugak. Untuk 1st time nie, kami bayarkan barang2 yang dia nak beli dulu. Following months baru potong duit gaji. Tapi tak banyak pun dia beli, tak sampai RM30 pun. Yang saya ingat dia beli cermin muke, jam loceng, berus gigi, pengetip kuku, etc.

Eh dah panjangla plak. Oklah, nanti sambung lagi. Bye!

9 comments:

HoNeYdEaR March 31, 2010 at 8:41 AM  

alhamdulillah,bagus la tu kak.
pasni bole la bukak agensi training bibik-bibik lak..
hihi =D

RuZaNNa March 31, 2010 at 11:09 AM  

Hi Kunaz..

Setelah lama jadi silent reader baru nak tinggal comment.. anyway nak tny, ur maid masuk malaysia dulu under what visa? visitation ke? sbb agent kak anne ni dah 5 bulan still pegang passport my org gaji dgn alasan work permit die tak siap lagi sbb die masuk as visitation visa, so kena hantar passport balik indonesia untuk dptkan work permit.. pening kepala betul!

But good that you get a good maid.. but do still monitor her sbb too early to tell kan.. we need someone that we can trust to take our precious little one.. so kadang2 sila mengendap2 dia buat kerja.. and check bilik die kadang2.. just for safety precaution :)

kunaz March 31, 2010 at 3:12 PM  

bukak agensi bibik? hahaha! ckp indon pn fail.. haha!

kak anne! sy kurang pasti. yg pasti pasport bibik tu sy yg simpan now. n ktorg yg kene apply sendiri work permit utk dia. tp ktorg pakai runner gak ah nk cpatkn proses. dia kasi masa ktorg sebulan utk buat permit tue dari tarikh dia masuk malaysia. kalo x kene transit dia ke brunei dulu then masuk blk msia.

wahh nnt leh share2 pengalaman psl bibik dgn k.n nih. hihi... so far tanggungjwb dia br buat keje umah ah since baby lom kuar lg. dh kuar baby nnt tatau la cane. hopefully oklah. mmg tu pun tujuan asal amik dia kn? nk suh jage baby. huhu...

RuZaNNa March 31, 2010 at 11:10 PM  

Haha.. boleh aje.. kat blog kak anne actually ada a few post cerita pasal maid kak anne.. tp sorry, tak buat tag.. so kena la carik one by one.. kalau rajin la :p.. but Alhamdulillah, so far, she's ok.. she's a month of 2 girls.. so mmg jaga anak kak anne mcm anak die sendiri..

Thara April 2, 2010 at 10:22 AM  

kunaz, great to hear that ur maid is doing very well! she sounds like a great person, cuma like anne said, kita kene sentiasa monitor our maid ni. its still too early for us to tell kan :) some maid show their true color after a few months, some after a year, some after a few years then start buat hal. so we can nvr be too sure, so we need to always monitor em, always.

my maid takes care of aydein superbly so far, alhamdulillah. and mmg dari die dtg dulu, die mm pakai tudung & smayang. so alhamdulillah we didnt have to say anything. :)

one thing i can tell u is (the exact same thing i told anne) to always make sure ur maid have easy access to food, because if u dont feed them well, they might run away. like what happened to this lady i know. and handphone is a BIG NO-NO! psl connection derang ramai dkt malaysia ni. bersepah sepah. those are the most important things i have been practicing lah so far.

oh and i also made it clear to my maid that Aydein must be her first priority tho. and that the house work can wait. leave ur number incase of emergency too! ;)

nurhasuna khalid April 2, 2010 at 7:29 PM  

aku tak berani lg amik maid. Lgpun byk aku dgr yg tak best dr best. Ramai giler member kat opis yg maid lari. Balik umah tgk tinggal anak kecik sorang2....tp mebi derang tak satisfy maid tu cukup2 kot. Tp ada gak kawan opis yg maid dia ok, kira mcm nasib lah kot. Tp my fren punya style dia tak kasik maid masak kecuali utk anak2. Depend lah kan. Mebi dia tak suka masakan endon kot...huhuhu....
kunaz, share lah sikit camne ko confident nak amik maid....tak dpt aku bayangkan ada orang lain dlm umah nanti...interfere dlm idup umah tangga yg mcm 'tarzan' ko ckp tu...ahahahahah

nurhasuna khalid April 2, 2010 at 7:36 PM  

weh lg satu, jgn tinggal barang berharga kat tmpt senang amik tau. Bibik mingguan mak arip yg dah bertahun2 kerja marveles pun sanggup kebas barang2 berharga kat umah mak mertua aku....oh ya, tarzan tu aku maksudkan aku nyer family life pun mcm tarzan yg ko maksudkan tu gak laa...so mesti kalo ada maid kena berubah kan...huhu....
pastu aku nak pesan, ko intai2 gak lah cara maid ko solat or time dia dok sorang2, sbb maid kawan opis aku gak ada yg sewel, tak azan lg dia solat dah, pastu suka ckp sorang2, siap nak ngorat hasben, pastu nangis2 ckp nak pacar....hahaha....just to remind laa weh, sori lah panjang lak aku bebel....hahaha....

kunaz April 3, 2010 at 1:16 PM  

humang aihhh!!! pjg lebarnye komen seme org psl maid nie. haha!

thara, thanks! yes, sgt agree yg psl food tue. owh tp ade ek yg sanggup lari psl food? huhu.. ktorg mmg dh tinggal byk stok food kt umah. yelah dia pn bkn ade transport nk kuar bli pape kn. tp sebbaik la maid kunaz tu body kecik (brat 44kg jek) and jnis x mkn byk sgt. lauk yg kunaz tinggal kt dia slalu dia simpan sampai 2 kali makan. huhu...

suna, ko jgn ingat smudah tu aku buat decision ok. tanyela ofismate aku betapa konfius nye aku lu. huhu... aku lu cam ko gak, nnt la aku cte cemane aku tetibe decide nk amik maid k. aku xley lama dpn komp ni. hihi...

nurhasuna khalid April 3, 2010 at 6:08 PM  

kunaz aku tunggu cerita mu...sbb aku fenin gak hal ehwal umah nih...kalo lah ada orang leh tolong jg anak, buat keje2 umah...masyukkk...

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.