Our Maid's Very 1st Day

Heeeeee..... Semalam dah amik maid datang rumah. Yer sepatutnye minggu lepas dah boleh amik, maid tue pun dah asyik tanye agent tue bile kitorang nak datang kutip dia. Huhu... Yelah kitorang pun kalo bleh memang nak amik dia cecepat since dah bayar beribu riban, kenela utilize cepat2 kan? Haha!

Tapi kitorang tak ready lagi ok! Tak ready kelengkapan bilik untuk dia tue satu hal lah. Kitorang sendiri pun tak ready lagi nak ade maid. Tak ready nak mengarah2 orang buat keje. Kami plak, kat luar pakaian memanglah sopan, tapi dalam rumah pakaian kami adalah versi tarzan. Dok berdua je pun kan. So tak ready lagi nak ubah pemakaian depan maid. Macam2 lah yang kami dok pikir. Saspen gile nak amik maid. Haha!

Pastu sepanjang seminggu tue kan, saye asyik dok practice kat ofis cara nak layan maid sampai ofismate dok gelak2. Everyday buat dialog mengarah maid kat ofismate. Contoh "Bik, tolong urut kaki. Bik, tolong picit kepala". etc. Eksyen jek lebih. Buat nyer tak. Hahaha!

Pastu kepoh dok mintak pendapat ofismate nak suh bibik panggil ape kat kitorang. Macam2 ah idea kuar. Sir and madam laa... Puan and tuan laa... Kami kalo leh takmo bibik panggil kami ibuk dan bapak sebab cam tak bergaya. Hahaha! Haihhh... Orang lain amik maid rilek jek, saye nih kecoh satu Miri. Wahahaha!

So semalam tibalah detiknya kami amik maid. Saye nervous gila ok! Hubby cakap muke saya cam pucat and obvious sangat nampak nervous. Haha! Mangkuk sungguh saye nih. Spatutnya maid yang nervous nak datang keje dengan majikan baru. Nie terbalik plak.

Yelah, orang dok sibuk pesan2, dengan maid nie nanti jangan buat baik sangat and jangan buat garang sangat. 1st impression biar tegas so that maid tak pijak kepala. Tue yang susah sket. Saye kat ofis nie pun, even ade ramai trainees, time tak cukup tangan sangat baru saya mintak tolong diorang. Tue pun tahap cam mengemis mintak tolong, bukan mengarah2.

Pasal bab garang plak, yes saya boleh jadi garang. Saya boleh bebel tahap international level punye. Saye leh je nak jadi sarcastic, etc. but not to the person yang tak pernah cari pasal dengan saya. So memang konfius gile nak act cemane depan maid, sampai jadi nervous. Hahaha!

Ok back to the maid's first day. Amik maid agak lambat semalam.Hubby la nie, nak gak tunggu Na O Mei abih. Pastu kuar dinner dulu, then baru gi amik maid tue. Kul 9 lbih baru sampai rumah. Tue dah nak time tido saye dah tue. Dalam kete on the wat balik okla borak2. Maid nie tak banyak cakap, tue yang saya suke.

Sampai2 rumah jek, keje 1st yang kami suruh dia buat adalah bukak gate pagar since kami tak pasang lagi motor yang pakai remote kat gate tue. Rasa bangga gila dapat suruh dia bukak pagar ok! Hahaha! Saiko....

Dalam rumah, dia letak barang and kami sit 3 orang diskas2 ape yang patut. Kami cakap malam nie boleh terus tidur, esok (which is harini) baru start keje. Tapi lepas "meeting keluarga" tue, dia terus pegi lipat kain saya yang berlonggok2 kat bilik belakang. Saye nih sejak zaman anak dara lagi paling malas keje lipat kain. Bila mood datang je baru lipat. So penuh la longgokan kain kat rumah tue. Dia lipat sampai siap malam tue jugak okay!

Saya tido terus lepas tue. Tatau la maid tue tido kul bape semalam. Tapi bangun tido pagi nie dengan mamai mata bengkak bagai dia dah start sapu sampah dah tanpa disuruh. Huhu... Saya bangun awal sket pagi nie sebab nak kasi tutorial sket kat maid.

Yelah, barang2 kat rumah saye nih agak ngengade sket. Mama datang aritu pun banyak yang nak kene belajar. Contoh, mesin basuh kami jenis yang front loading. So kene ajar cara pakai mesin basuh lu, detergent and softener nak letak kat compartment mane, etc.

Periuk nasik kitorang pun yang jenis digital tue, kene ajar nak tekan katne, etc. Thermo pot kitorang plak kalo nak dispense water kene unlock dulu, etc. Stove kitorang pun jenis yang ade safety valve,so nak hidupkan dia pun ada cara jugak. Banyaklaaa... sian plak minah tue banyak gila input dia nak kene ingat pagi nie. Haha!

Bese saya kuar gi ofis kul 7.10am tiap pagi, tapi harini saya kuar kul 6.45am sebab saye gi kedai lu tapaukan breakfast untuk maid tue. Semalam lupe plak nak stock up makanan kat rumah tue. Masa saya kuar tue, maid tue ingat saya dah nak gi keje, padahal saya kuar tapau untuk dia. Sweet kan saya. Hahaha!

So, lepas balik tapau, saya balik rumah and jerit "Bikkkk!!" dari pintu depan. Dia tengah jemur kain kat belakang, berlari dia datang ok! "Yaa buk..."  Owh ya, punyela saye dok pikir nak suh dia panggil saye ape, sekali masa dalam kete amik dia balik rumah, dia dah terus panggil saya ibuk.Haiihh.. musnah harapan nak suruh panggil puan, madam, etc. Hahaha!

Pastu bibik cam terharu gila saya tapaukan food untuk dia breakfast. Dia cakap "Nggak usah repot2 buk.." I was like.... aaaa repot2? Ape tue?? Kalo ikut kesesuaian ayat dan situasi, maksudnye tak perlu susah2. Huhu...

Yer saye memang bengap sket dengan bahasa asing. Saye rasa lidah saya boleh bertutur bahasa melayu, english dan Terengganu sahaja. Dok Perak 5 tahun pun failed cakap Perak. Nie nak masuk 2 tahun kat Sarawak, kamik kitak pun saye tertuka2 lagi. Inikan bahasa Indon! Huhu....

Heeee overall, arini pegi keje dengan perasaan best sebab maid telah menunjukkan 1st impression yang best di hari pertama kerjanya. Hihi... Tapi tuela, too early to judge, so takley feel comfortable sangat.

Owh, komen pertama dari Zul jiran depan rumah adalah rajinnye maid sapu sampah pagi2 buta, tapi rambut dia mengerbang sangat. Hahaha! Ye nanti saye belikan getah ikat rambut kat dia. Saje cari maid yang kurang lawa, nanti kang dia ngorat laki saye. Hahaha!

8 comments:

HoNeYdEaR March 26, 2010 at 9:16 AM  

hahahha =D
Salam.Ni la kali pertama dalam beberapa banyak entri kak kunaz, saye rase gile nak tergelak.
Nampak obvios ok keter'extited'an akak itew.hihi..
Newey, even baik macam mane pun maid kite tu, jgn menaruh kepercayaan sepenuhnye pade die. Sebab dorang punye budaya bukan macam kite.

*pandai jek nasihat org, and saye tahu kak kunaz tak kenal saye pown. i've been yr silent reader dah lame dah, tapi kali ni tergerak lak nak comment. Sori if terkasar bahasa ke hape ke.
Hope to know you better*

Thara March 26, 2010 at 11:55 AM  

hehe. so far so good. but like u said, still too early to judge. my maid pon start to show her true colors after about 5 to 6 months working with me. tapi laen org laen pe'el kan? (pe'el tu paham tak? nanti tak paham pulak hahaha. pe'el tu mcm perangai lah ok :P)

anyways. lets pray that this one turns out good for u and ur family. amin :)

kunaz March 26, 2010 at 1:35 PM  

hi honeydear. haha! tula tue, kunaz pn prasan kunaz tersaiko plak psl maid nie. new thing kn. haha! thanks singgah sini. jemput2la singgah slalu k.. huhu....

thara!! hahaha siot! taulaa maksud pe'el tu. org trg pon panggil pe'el ok! haha! wah mcm byk pengalaman jek dgn maid. ok nnt kunaz pi khatam blog thara psl maid k! really need guidance on handling the maid. eh nnt tinggal la advise2 lg k psl maid nie kt sini. huhu... org patut dh sibuk blaja jage baby, kunaz gi sibuk blaja jage maid plak. haha!

.::fIsYa::. March 26, 2010 at 4:01 PM  

hai bukkkk!!!
hehehe..kelaka la akak...
mesti akak excited gilekan?
xbek tau zul tu ley ckp rambut maid tu menggerbang...sexy kot!!! ;p
gud luck akak...
hope maid akak tu baek la smpai bile2...

kunaz March 26, 2010 at 4:22 PM  

haha! ha zul tu memang! leh x dia suh akak psan kt maid akak, if dh siap wat keje umah akak, gi wat keje umah dia plak, cabut rumput. haha ngok!

tunbegia March 26, 2010 at 7:12 PM  

saperlar tak sayang laki kanns,

salamm,

[zaza] March 27, 2010 at 6:31 AM  

haaa kelakarnyaaa
nanti nak melawat bibik ko lah wakakaka

nasib baik la jenis rambut mengerbang..fuh2 saspen gak kalo cun kan =p

nak maid jugakkk tapi mahalnye T_T

kunaz March 31, 2010 at 7:25 AM  

yer btol tu tunbegia. btw, sapekah kamu tun? nnt senang ibuk melawat blog kamu ya? hahaha!

haha za! ko pn cam mak aku x sabo nk melawat bibik aku. ari2 call aku tanye cite psl bibik. haha! tula, aku still lemah jantung lg ni teringat duit yang abih utk dptkan maid tu (lainla kalo aku kaya raya kan) tp sebbaik maid tu cemerlang so far. so kalo ko nk amik bek ko test line dulu br byr. huhu...

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.