Perkembangan Bibik

Dah 6 hari bibik kat rumah kami, and alhamdulillah so far I've no complaints againts her yet. It's not that she's a perfect maid. Kami tak expect pun nak dapat perfect maid coz we realize that she's a human being too, and human being makes mistakes. It's just that she's meeting our expectations so far, and at certain things, she scores stretch 2 or even stretch 1 also. Hihi... Here are some facts about our maid:

1) Senang catch up atau dengan kata lain high pick up. Setiap ape yang kami ajar cepat jek dia paham and do correctly after that. Nie kalo saye anta dia masuk kolej ni sure leh score 3 pointer above. Haha! Contoh semalam saya masak sayur taugeh. Dia tolong2 gak. Bile dah siap masak and dah transfer masuk pinggan hidangan, tetibe rasa sket and tak cukup plak sayur tue. Saya suruh bibik buat lagi sekali and dia buat exactly cam teknik yang saya buat masa masak yang 1st tue. Huhu...

2) Dengar kata and senang disuruh. Awal2 ade je bende yang kami tak berkenan dia buat. Contoh, lepas dah tere pakai mesin basuh, rajin sungguh dia dok gi basuh kain, kadang2 sampai 2-3 kali sehari. And kadang2 baju tak sampai 5 helai pun dia dah start basuh. Abih laa bil air saye... Sebbaik pakai front loading and inverter type, jimat sket air. So kami suruhla dia tunggu banyak sket kain baru start basuh.

3) Super rajin. Weekend lepas non stop dia keje dari lepas subuh sampai malam hari. Saye risau dia termeninggal time buat keje sebab takut penat sangat. Dahla maid saye dah meninggal sorang before sempat datang sini. Huhu....

4) Good observant. Banyak bende yang kami takyah ajar dia leh buat sendiri dengan betulnye through observation only. Contoh, dia tau katne saye letak barang plastic, barang ceramic, barang steel, etc. Dia tau teknik saya simpan food dalam fridge, etc

5) Sangat suke menempek dengan iron. Abih baju kelawar, singlet, and baju2 lain yang saye tak pernah terpikir nak iron dia ironkan and lipat cantik2. Last weekend saya belikan iron baru untuk dia since iron lama cam dah tak best sket. Makin bersemangat dia iron baju pastu. Huhu....

6) Ade initiative. Contoh time kitorang kat ruang tamu tengok2 TV, dia datang offer nak bancuh air tanpa perlu disuruh. Kalau saya masak kat dapur pun, dia terus datang tolong potong2 sayur, tolong goreng2 seme. Rasa macam chef plak kat dapur bila ade pembantu. Pastu tolong basuh seme bekas yang saya pakai untuk prepare barang masak. Kalau tak memang selalu berpeluh2 time masak. Now cepat jek proses masak.

Setelah almost seminggu kat rumah, rumah kami memang dah improve banyak. Memang beban keje dah reduce dengan significant lah. So kami dah decide akan amik jek dia keje. Minggu nie kami akan try setelkan permit keje dia. Belum buat lagi since nak test dulu seminggu.

Amik maid nie adalah antara big decision yang kami buat selain decision untuk beli rumah. And both decisions adalah dipengaruhi oleh mama. Mama kasi greenlight, kami on jek. Huhu...

Antara pesan mama before amik maid adalah suruh cari maid yang solat. Kami cam serba salah gak memula. Takkan nak tanye ejen kot maid tu solat ke tak. So kami gamble je amik, tapi kami memang dah ade plan untuk maid tue.

Memule kami kasi dia sejadah and tunjuk arah kiblat kat mana. And tiap kali masuk waktu solat, hubby akan tanye dia dah solat belum. Hubby akan suruh dia stop keje and solat dulu. And lepas tue maid tue dah solat sendiri tanpa kami suruh. Alhamdulillah. Huhu...

Pastu mama pesan gak suh ajar dia pakai tudung. Maid nie masa kami memula amik memang jenis tak pakai tudung. Gamba passport dia pun tak pakai tudung. Tapi bab tudung nie kami nak kasi masa la sket kat dia. Taknakla mendadak sangat. Dia dah solat tue pun kami dah cukup syukur.

Sabtu lepas, kami ajak dia keluar amik gambar passport untuk buat working permit. So, masa nak bertolak keluar rumah, bibik tue cakap "Ibuk, sebentar. Aku mau pakai kerudung" Saye cakap okay walaupun tak paham ape kejadahnye kerudung tue. Sekali dia keluar pakai tudung okay!!!

Saye cam nak menangis terharu. Saye cite kat mama pun mama cam emosional gila dengar. Dia cakap banyaknye pahala kami dapat sebab didik solat and pakai tudung. Saye rasa bibik tue observe saya jugak kot. Weekend lepas ade a few contractors datang rumah. And ade 3 member dari Bintulu pun ade datang rumah (Mulan, Zanira and Lutfi). So tiap kali ade orang datang rumah, saye akan cepat2 sarung tudung. So bibik tue observe from situ la kot.

Tapi sekali tue jela dia pakai tudung so far. Takpelah, slowly. Selain kuar amik gambar passport, kami bawak dia beli barang keperluan jugak. Untuk 1st time nie, kami bayarkan barang2 yang dia nak beli dulu. Following months baru potong duit gaji. Tapi tak banyak pun dia beli, tak sampai RM30 pun. Yang saya ingat dia beli cermin muke, jam loceng, berus gigi, pengetip kuku, etc.

Eh dah panjangla plak. Oklah, nanti sambung lagi. Bye!

Our Maid's Very 1st Day

Heeeeee..... Semalam dah amik maid datang rumah. Yer sepatutnye minggu lepas dah boleh amik, maid tue pun dah asyik tanye agent tue bile kitorang nak datang kutip dia. Huhu... Yelah kitorang pun kalo bleh memang nak amik dia cecepat since dah bayar beribu riban, kenela utilize cepat2 kan? Haha!

Tapi kitorang tak ready lagi ok! Tak ready kelengkapan bilik untuk dia tue satu hal lah. Kitorang sendiri pun tak ready lagi nak ade maid. Tak ready nak mengarah2 orang buat keje. Kami plak, kat luar pakaian memanglah sopan, tapi dalam rumah pakaian kami adalah versi tarzan. Dok berdua je pun kan. So tak ready lagi nak ubah pemakaian depan maid. Macam2 lah yang kami dok pikir. Saspen gile nak amik maid. Haha!

Pastu sepanjang seminggu tue kan, saye asyik dok practice kat ofis cara nak layan maid sampai ofismate dok gelak2. Everyday buat dialog mengarah maid kat ofismate. Contoh "Bik, tolong urut kaki. Bik, tolong picit kepala". etc. Eksyen jek lebih. Buat nyer tak. Hahaha!

Pastu kepoh dok mintak pendapat ofismate nak suh bibik panggil ape kat kitorang. Macam2 ah idea kuar. Sir and madam laa... Puan and tuan laa... Kami kalo leh takmo bibik panggil kami ibuk dan bapak sebab cam tak bergaya. Hahaha! Haihhh... Orang lain amik maid rilek jek, saye nih kecoh satu Miri. Wahahaha!

So semalam tibalah detiknya kami amik maid. Saye nervous gila ok! Hubby cakap muke saya cam pucat and obvious sangat nampak nervous. Haha! Mangkuk sungguh saye nih. Spatutnya maid yang nervous nak datang keje dengan majikan baru. Nie terbalik plak.

Yelah, orang dok sibuk pesan2, dengan maid nie nanti jangan buat baik sangat and jangan buat garang sangat. 1st impression biar tegas so that maid tak pijak kepala. Tue yang susah sket. Saye kat ofis nie pun, even ade ramai trainees, time tak cukup tangan sangat baru saya mintak tolong diorang. Tue pun tahap cam mengemis mintak tolong, bukan mengarah2.

Pasal bab garang plak, yes saya boleh jadi garang. Saya boleh bebel tahap international level punye. Saye leh je nak jadi sarcastic, etc. but not to the person yang tak pernah cari pasal dengan saya. So memang konfius gile nak act cemane depan maid, sampai jadi nervous. Hahaha!

Ok back to the maid's first day. Amik maid agak lambat semalam.Hubby la nie, nak gak tunggu Na O Mei abih. Pastu kuar dinner dulu, then baru gi amik maid tue. Kul 9 lbih baru sampai rumah. Tue dah nak time tido saye dah tue. Dalam kete on the wat balik okla borak2. Maid nie tak banyak cakap, tue yang saya suke.

Sampai2 rumah jek, keje 1st yang kami suruh dia buat adalah bukak gate pagar since kami tak pasang lagi motor yang pakai remote kat gate tue. Rasa bangga gila dapat suruh dia bukak pagar ok! Hahaha! Saiko....

Dalam rumah, dia letak barang and kami sit 3 orang diskas2 ape yang patut. Kami cakap malam nie boleh terus tidur, esok (which is harini) baru start keje. Tapi lepas "meeting keluarga" tue, dia terus pegi lipat kain saya yang berlonggok2 kat bilik belakang. Saye nih sejak zaman anak dara lagi paling malas keje lipat kain. Bila mood datang je baru lipat. So penuh la longgokan kain kat rumah tue. Dia lipat sampai siap malam tue jugak okay!

Saya tido terus lepas tue. Tatau la maid tue tido kul bape semalam. Tapi bangun tido pagi nie dengan mamai mata bengkak bagai dia dah start sapu sampah dah tanpa disuruh. Huhu... Saya bangun awal sket pagi nie sebab nak kasi tutorial sket kat maid.

Yelah, barang2 kat rumah saye nih agak ngengade sket. Mama datang aritu pun banyak yang nak kene belajar. Contoh, mesin basuh kami jenis yang front loading. So kene ajar cara pakai mesin basuh lu, detergent and softener nak letak kat compartment mane, etc.

Periuk nasik kitorang pun yang jenis digital tue, kene ajar nak tekan katne, etc. Thermo pot kitorang plak kalo nak dispense water kene unlock dulu, etc. Stove kitorang pun jenis yang ade safety valve,so nak hidupkan dia pun ada cara jugak. Banyaklaaa... sian plak minah tue banyak gila input dia nak kene ingat pagi nie. Haha!

Bese saya kuar gi ofis kul 7.10am tiap pagi, tapi harini saya kuar kul 6.45am sebab saye gi kedai lu tapaukan breakfast untuk maid tue. Semalam lupe plak nak stock up makanan kat rumah tue. Masa saya kuar tue, maid tue ingat saya dah nak gi keje, padahal saya kuar tapau untuk dia. Sweet kan saya. Hahaha!

So, lepas balik tapau, saya balik rumah and jerit "Bikkkk!!" dari pintu depan. Dia tengah jemur kain kat belakang, berlari dia datang ok! "Yaa buk..."  Owh ya, punyela saye dok pikir nak suh dia panggil saye ape, sekali masa dalam kete amik dia balik rumah, dia dah terus panggil saya ibuk.Haiihh.. musnah harapan nak suruh panggil puan, madam, etc. Hahaha!

Pastu bibik cam terharu gila saya tapaukan food untuk dia breakfast. Dia cakap "Nggak usah repot2 buk.." I was like.... aaaa repot2? Ape tue?? Kalo ikut kesesuaian ayat dan situasi, maksudnye tak perlu susah2. Huhu...

Yer saye memang bengap sket dengan bahasa asing. Saye rasa lidah saya boleh bertutur bahasa melayu, english dan Terengganu sahaja. Dok Perak 5 tahun pun failed cakap Perak. Nie nak masuk 2 tahun kat Sarawak, kamik kitak pun saye tertuka2 lagi. Inikan bahasa Indon! Huhu....

Heeee overall, arini pegi keje dengan perasaan best sebab maid telah menunjukkan 1st impression yang best di hari pertama kerjanya. Hihi... Tapi tuela, too early to judge, so takley feel comfortable sangat.

Owh, komen pertama dari Zul jiran depan rumah adalah rajinnye maid sapu sampah pagi2 buta, tapi rambut dia mengerbang sangat. Hahaha! Ye nanti saye belikan getah ikat rambut kat dia. Saje cari maid yang kurang lawa, nanti kang dia ngorat laki saye. Hahaha!

Setahun Pemergian Abah

Hari ini 24 Mac 2010 genap setahun arwah abah dah kembali ke rahmatullah. Semalam tidur lambat dengan hubby buat bacaan Yasin and tahlil untuk abah. Dah setahun abah pergi, tapi jiwa kami masih belum terubat sepenuhnya. Bukan kerana tidak redha dengan ketentuan Allah, tapi kerana kami cuma insan biasa yang terlalu menyayangi abah and amat terasa dengan pemergiannya. Doa kami tak pernah putus untuk abah. Semoga abah sentiasa berbahagia di sana. I miss you abah.

Pregnancy: Week 33

My pregnancy is entering week 33 now. Isnin lepas pegi monthly checkup. Lepas ni dah kene checkup 2 minggu sekali plak. Lagi kerap jumpe baby. Yeay! Hehe.... Masa last checking, berat badan saya naik 4 kg dari previous month. Berat baby pun dah 2.56 kg compared 1.5 kg last month.

Dr Mattu cakap kenaikan kami 2 orang anak beranak nie agak di luar expectation dia, so dia suruh buat glucose test, and alhamdulillah normal. Tapi cemane saye boleh naik sampai 4 kg ek? Standard naik 1-2 kg jek sebulan. Huhu... Makanya total kenaikan berat badan saya now adalah 13 kg. Kuang kuang....

Kami buat 3D scan lagi. Tapi since ruang dah sempit, tak nampak jelas sangat muke baby. Tangan dia pun asyik tutup2 muka. Dr Mattu pun cam geram2 cakap "Come on baby, move your hands. Your parents want to see you" Huhu... Tapi leh nampakla jugak overview muke baby.

Ofismate hubby cakap, hidung and dahi baby ikut muke hubby. Hidung mancung kate diorang. Hello!!! Hidung saya ni kemek sangat ke? Haha! Yang lain memang tak nampak clear sebab dah tersepit2 dengan aksesori dalam perut termasuk tali pusat yang bersepah2. Huhu,...

Position baby masih songsang, kepala kat atas. Dahla songsang, berat plak tue baby. Cam ade possibility kene caeser. Dr Mattu cakap dia boleh try pusingkan baby tue, tapi dia suruh give time to the baby to try turning his body naturally first.

Ke-tak-best-an posisi songsang baby nie adalah, bile baby tendang ke bawah rasa sangat sakit. Rasa cam ade objek terjerlus masuk rahim. Kaki dia kot. Sakit ok, sampai tengah tido pun bleh terjaga.

Pastu kat perut pun selalu gak kene tendang. Perut selalu tenggelam timbul. Kadang2 terbonjol satu part keras. Tatau la lutut ke siku ke apa. Penah gak try ketuk2 tapi tak berani ketuk selalu sebab takut tue kepala baby yang terbonjol, Kang migrain kang baby saye ketuk nanti. Huhu... Tendangan di perut pun lately agak menyakitkan sebab dah di luar stretchable limit yang perut saya mampu accept.

Tidur malam pun sangat susah lately.Kaki saye bengkak dengan agak horror. Nasib baik mama ade bawak tungku moden aritu, yang charge pakai letrik tue. Kene tungku kaki selalu baru bengkak tue surut, tapi bertahan 3-4 hari jelah, pastu kembang balik and kene tungku balik. Jari saya kembang sampai takde ruang antara jari. Siap bersilang2 lagi sebab kembang sangat jari kaki.

Kalau setakat kembang tue saye ok lagi, tapi sakit ok. Jalan pun berdenyut. Paling sakit time duduk antara 2 sujud time solat. Bapak sakit tahan kaki berdenyut2. Haiihhh.... Kesian saye. Oklah sekian update pregnancy di minggu 33. Haha!


We're Getting A Maid!

Setelah kematian bakal maid, kami telah merancang untuk menghantar baby kami ke rumah babysitter. Dah jumpe 3 orang yang nak babysit budak kecik nih, tapi malang sket sebab lokasi seme kurang strategik. Jarak rumah saya ke ofis cuma 5-10 minit drive sahaja, tapi nak pegi rumah baby sitter bleh up to 15-30 minit drive. Hoho...

Minggu lepas adelah minggu menjejaki agent2 maid. Akhirnya jumpe sorang yang bagus yang banyak orang Petronas amik maid dengan dia and so far takde dengar komplen lagi pasal dia. So last weekend pegilah rumah puan ejen tue since 3 days ago ade sorang maid dari Indon baru sampai Miri nie. Maid2 yang baru sampai akan disimpan di rumah dia dulu and akan dilatih buat keje oleh senior maid milik ejen tersebut.

So, bincang2 lah pasal procedure and everything. Hubby puas hati dengan system and seme documentation yang agent tue tunjuk. Kelakar sebab nak amik maid pun kene beli insuran rupe2nya. Macam beli kete/rumah plak. Hihi.... Dengan ejen nie, kalau dah pakai maid tetibe rasa tak best ke, bleh mintak tukar. If nak balik semenanjung ke (especially time raya) bleh tinggal maid kat rumah dia dulu. And if hubby tak rasa selesa ade maid kat rumah time saya takde pun boleh tinggalkan maid kat rumah ejen tue jugak.

Pendek cite, senang and rasa convincing dengan agreement yang ejen tue buat. So kami decide nak amik jek maid tue. Umur dia 33 tahun, penah ade pengalaman keje jadi maid kat Brunei jugak. Semalam dah jumpe sendiri face to face dengan maid tue. Nampak okaylah, and hubby pun macam setuju. Masa kami pegi umah ejen tue, ejen tue tengah buli maid tue iron sebakul besar baju. Haha!

Actually, ejen tue cakap saya bleh buat balik maid tue haritu terus tapi sian plak dia sebab bilik dia tak ready lagi. Katil almari seme takde lagi. So maybe arini or esok kami akan try furnishkan bilik dia dulu then baru bawak dia balik rumah. Memula plan nak amik bulan 5 tapi ejen tak berani jamin bulan 5 akan sampai maid baru kat Miri nie. Kadang2 2-3 bulan sekali baru datang sorang. And since semalam dah jumpe sendiri maid tue and rasa cam okay, kami decide nak try jek amik dia. Lagipun, if tak puas hati, bleh tukar kan? Huhu... Cute...

About the payment plak. Haiiihhh lemah lutut I you.... Kene bayar agency fees RM3500 + 2 bulan gaji upfront RM700 + medical checkup RM105 + working permit RM950 + upah orang tolong buat working permit RM100 + insurans RM110 . So total adalah RM5,465, which is lebih kurang sama harga dengan wet kitchen extension saya. Nie kalo keje tak bagus nie memang saye bunuh la maid nie. Hahaha!

According to the agent, nie rate baru yang dah di-standardizekan oleh imegresen. Kalau dulu agency fee less than 2k and gaji monthly pun RM200-RM250 camtu je. Now dah naik rege. Satu malam gakla saya termenung dok pikir 5k yang bakal lesap just to get a maid yang saya belum pasti mutu keje dia camne.

Dahla we are running out of cash dah now and ade banyak lagi furniture and plan plan belum setel untuk rumah baru nie. 5k tue macam2 boleh buat untuk rumah nie. Tapi tawakkal jelah. Kalau kat Semenanjung lagi mahal kot nak dapatkan maid. Kawan mama habis almost 10k untuk dapatkan sorang maid.

Patutla ramai majikan dera maid kan? Dah bayar mahal2 kalau maid buat perangai memang stress laaa... Hehe.. Selamba buat fitnah. Ade gak maid yang baik tapi majikan yang problem kan? And vise versa. Entahlah, bende2 maid nie memang sangat depends pada nasib. Hopefully la maid saya nie nanti yang baik punyerrr (sebut dengan nada Dafi AF) So doakanlah sekali yer untuk kami. Huhu....

Mekap & Pregnancy

Start pregnant kan, saya memang dah takde mood nak mekap2 dah. Siap plan nak jual lagi mekap kit skali dengan kotak mekap tue sekali sebab cam dah konfem takmo mekap dah sepanjang pregnant. Huhu...

Bulan 3 antara bulan yang ramai orang memerlukan khidmat mekap. So handphone saya pun selalu sesak dengan pertanyaan pasal mekap. Dulu, jawab secara berlapik laa, cakap saye dah dok Sarawak, bleh nak mekap tapi transport fee mahal sket ah since kene travel by flight (cakap jer camtu tau, berlapik la konon.. haha!) Sekali memang ade yang sanggup bayar tiket flight. Now memang saya jujur je cakap saya dah tak buat mekap kat Semenanjung dah so far. Senang cite kan. Huhu..

Bukan ape, time bukan pegnen pun, if travel ke Semenanjung untuk meeting pun saya rasa cam dah pancit gila2. Kalau memang full time buat mekap sure enjoy travel. Tapi untuk orang bekerjaya cam saya, balik mekap penat2, esok kene sambung penat2 kat ofis plak. Cam tak larat nak commit.

Owh btw, aritu masa musim2 ujibakat Akademi Fantasia musim 8, ade pihak Astro call saye untuk mekap2 untuk ujibakat tue. Kadang2 rasa best gak if saya still dok Semenanjung. Sure saya dah kaya buat mekap kan. Haha bajet! Tapi tuelah, rezeki saya memang dah kat Sarawak nie and I'm really enjoying my lifestyle here.

Tapi kan, sepanjang pregnant nie, actually saya sempat gak mekap pengantin 2 kali. 1st time masa saya 3-4 months pregnant tak silap. Saya accept tu pun sebab pengantin tue cakap dia nak a very simple mekap jek for a simple majlis sambut menantu. So, since dia tak high expectation sangat, saya pun acceptla untuk mekap dia. Tapi gambar till now tak upload lagi. Masa mekap tue, memang performance saya agak menurun. I took longer time to finish.

And 2nd time mekap adalah semalam okay, kat Mega Hotel. Pengantin adelah bakal jiran sebelah rumah saya, ofismate hubby. Hubby dah janji dengan diorang nak sponsor mekap sempena hadiah kawen diorang. Semalam lagi horror kot. 2 jam baru saya siap mekap dia, tu pun saya belum rasa puas sebab rasa cam tak cukup masa.

Slow sungguh saya mekap now. Sakit gak ah pinggang dok berdiri jek. Budak kecik dalam perut nie plak sibuk dok kicking sampai saye rasa nak terkencing2 time tengah berdiri mekap tue. Pastu paling sedih, time nak pakaikan tudung pengantin biasanya saya akan suruh pengantin duduk atas kerusi mengadap cermin and saya berdiri belakang kerusi tue. But since perut saya maju ke depan, tersangkut okay, tak sampai nak pakaikan tudung pengantin. Rasa loser gila... Haha!

Tapi alhamdulillah seme berjalan lancar lah. Pengantin nampak cam puas hati walaupun saya cam kurang puas hati sket dengan performance saya. Huhu... Nantilah kalau saya rajin saya upload seme gambar mekap yang pending (termasuk kelas mekap) dalam fotopages saya. Huhu....

Doa Selamat & Tahlil

Alhamdulillah, majlis tahlil dan doa selamat dah terlaksana dengan lancarnya. Rasa lega cam baru lepas bayar hutang. Huhu... Majlis doa selamat adalah sempena masuk rumah baru and sempena saya nak bersalin nanti, semoga semuanya selamat. Majlis tahlil plak adalah untuk arwah abah. 24 Mac nie genap setahun abah kembali ke rahmatullah.

Dulu masa abah meninggal saya cuma balik kejap jer, tak sempat nak join majlis tahlil abah untuk hari ke 7, 40, 100, etc. Dahlah saya dok paling jauh dalam family nie, tak selalu dapat visit kubur abah. So, bila dapat buat majlis tahlil untuk abah kat rumah sendiri kat Miri nie, rasa cam terlunas tanggungjawab sebagai seorang anak. Huhu... 

Mama sampai Miri petang Rabu, majlis adalah pada hari Khamis malam Jumaat. So kami hanya ada setengah hari untuk preparation. Pagi Khamis tue baru start keluar beli barang2 untuk masak kenduri. Macam2 tempat kami pegi. Pegi Kuala Baram la, pasar Krokop la. Pastu pasar Kedayan plak. Pastu Emart plak.  Last2 kul 2 petang baru start masak. 

Sangat berbaloi spent duit untuk buat ruangan handwashing and jemur kain kat belakang rumah tue, sebab kami fully-utilized area tue untuk berperang masak2 kenduri. Mama pun sangat suka lepak kat situ. Malam2 buta pun dia gi basuh pinggan kat area tue walaupun ade 2 dapur (basah and kering) kat dalam rumah nie. Huhu...

Actually majlis nie kecil-kecilan jek, panggil jemaah masjid Lutong jer plus a few member rapat, tapi ramai yang takleh datang. Sanaz balek kawen, Ustad pegi majlis kawen Sanaz, Zool ofismate hubby pegi offhore and Lan tak dapat datang sebab Za tak sihat. So yang dapat datang cuma Zul ofismate saye and Jagung jek. Sangat terharu Tpot and Adri pun datang sekali. Yelah, sebab esok tue kan hari Jumaat keje, majlis plak panjang, tak berani gak nak jemput ramai2, takut ganggu schedule diorang.

Tapi kan, pada mulanya jemaah masjid nak datang dalam 15 orang je, sekali 20 orang lebih okay!! Saye and mama agak cuak sebab goody bags ade 20 pax jek. Masa orang tengah sibuk berzikir, saya sibuk gi kira selipar, nak tengok berapa orang yang datang. Haha! Sebbaik mama ade bawak barang extra, cuma ade 5 orang terpaksa dapat kain batik ah instead of kain pelekat. Takpelah, buat balik kat wife kan? Huhu...


Sebbaik car porch besar, so takyah nak sewa2 kanopi if nak buat majlis makan2. Buat bawah car porch jek. Huhu... And alhamdulillah, food yang kami masak memang cukup2 and sempat tapau lauk untuk jiran lagi. Alhamdulillah tak membazir apa2.

 
  

Kek besday mama kami tak sempat makan on 3rd March tue sebab dah kenyang makan lalapan. So, mama sedekahkan kek tue untuk majlis nie, niat kasi makan kat orang2 masjid untuk arwah abah. Sangat sedap okay kek nie walaupun beli kat kedai kek murahan jek. Huhu....

 

Hihi... sian 2 orang nie penat ngangkut2 barang. Kami bekerja 4 orang je untuk majlis nie. Tapi diorang sempat gak amik nap. Saya and mama memang all out kat dapo sampai majlis habis. Kaki saya memang tahap bengkak kembang yang takleh handle dah. Sakit pinggang and belakang mencucuk2 tapi memang tahan jek. Risau gak actually sebab orang cakap 3rd trimester nie takley penat sangat, nanti cepat kene high blood pressure. 

Tapi alhamdulillah sangat2 seme okay. Banyak gak ah pengalaman buat majlis nie. Pengalaman deal dengan orang kanopi. Pengalaman deal dengan jemaah masjid. Pengalaman beli barang2 untuk majlis and prepare things for the event. Seme nie merapatkan hubungan kekeluargaan kami. 

Pengalaman paling takleh lupe adelah masa malam majlis tue sendiri. Kami mintak imam buat selawat nabi jugak sempena Maulidur Rasul. Kami siap distribute bunga rampai buatan sendiri lagi. Tapi style kat Miri nie memang totally berbeza dengan kat Semenanjung. Diorang ade zikir2 khas  yang kitorang tak pernah dengar. Siap ade melodi lagi. Saya dengar dah macam koir plak.

Kadang2 diorang high pitch mengejut sampai Piju berpeluh ketakutan, ingat dia dah tersalah masuk group ajaran sesat Ayah Pin. Haha! Bongokla Piju. Zul Jagung and hubby pun asyik berpandangan masa tengah berzikir tue, sebab pelik benor adatnye. Tapi bile tanye Zul ofismate yang memang dah dok lama kat Miri nie, memang camtu adat kat sini. Huhu....

Tapi sangat seronok. Semalam mama ajak pegi semayang berjemaah kat Masjid Lutong, and bile pegi sana jumpe balik jemaah2 yang datang rumah malam tue, and diorang tegur2 seme. Lepas nie senang if nak mintak tolong apa2 kan?

Hari2 berikutnya adalah hari bersama mama. Layan jek mama nak gi memana. Banyak kedai gak kitorang pegi sebab mama nak bawak balik barang sket2  untuk family di Terengganu. Mama sangat aktif bergerak. Asyik hilang jek dalam crowd orang ramai. Kami adik beradik syak mama makan pil kuda before shopping. Haha! Anyway, puas hati dapat teman mama sampai dia balik. Yelah, we'll never know how long our parents gonna live right? Oklah, dah panjang dah. Sampai sini dulu. Babai...

And Mama's Not Here Anymore....

Mood sekarang adalah amat tersangat sedih. Baru lepas hantar mama and Piju ke airport untuk balik ke Terengganu. Balik rumah dah kosong takde orang. Masuk bilik tempat mama tidur, nampak kosong lagi tambah sedih. Susahnye pegnen nie, sket2 nak emo. Huhu....

Ok, mama and Piju tiba di Miri on 3 Mac kul 5 petang (hari Rabu). 3 Mac tue besday mama. We bought her a small cake to celebrate her besday. Khamis till Monday saya amik annual leave. So arini last day saya cuti. Esok dah masuk keje.

Masa memula mama sampai sini, sampai2 airport Miri jek mama requested nak makan lalapan. Dia dah save perut kosong2 untuk isi dengan nasik lalapan. Huhu... Memule dia nak pegi terus dari airport, means tak balik rumah dulu letak barang. Malangnye barang mama bawak (untuk saye) teramatlah banyak sampai terpaksa amik teksi lagi sebuah. Huhu... So kene balik rumah letak barang dulu then baru kuar makan lalapan. 2 kali mama makan lalapan sepanjang 5 hari kat Miri nie.

Pastu 5 hari mama kat sini, aktif gila mama kat rumah baru nie. Masakkan untuk kami hari2, tolong lipat kain, cuci longkang, kemas rumah, etc. I told mama "Ma pencenlah ma, pastu jadi bibik akak. Nanti akak bayar gaji mahal" Haha! Nak buat cemane, bibik Indon dah meninggal. Haha!

Malam2 plak, mama picit2 kaki saya yang bengkak nie sambil tengok TV. Pastu borak2 and gelak2 sampai tak ingat dunia. Pagi tadi flight mama kul 10. Kul 6 pagi mama sempat lagi tanam pokok serai and daun pandan kat belakang rumah.

Mama nampak sangat happy datang sini. Tapi at times mama sedih and nangis2 jugak sebab teringat kat arwah abah. Dulu kan datang ramai2 sekali semua orang. So bila teringat tempat2 yang dia pegi dengan abah and barang2 yang abah pernah beli/makan kat Miri nie, mama akan sedih2. Masa naik teksi on the way datang rumah baru pun mama cakap dia termenangis dalam teksi. Huhu...

Semalam lepas balik beli pasu and tanah untuk mama tanam pokok, tetibe terasa nak makan pengat pisang. Terus mama beli pisang and buatkan. Waaa sangat sedih mama dah takde. Oklah, nanti next post nak cerita pasal majlis doa selamat and tahlil arwah abah plak. Nak gi jemur kain jap...


Kisah Tragik Maid

Sekarang waktu lunch hour kat ofis. Tadi lepas gi klinik (saye kene gastrik... sob sob....) terus sambung lunch, so nie lepak2 kat ofis. Now, saya hanya access internet kat ofis jek, kat rumah dah takde hati nak on laptop even cuti 4 hari pun. Huhu....

Ok nak cite pasal maid. Dah lama dah berlaku actually tapi terlupe nak update. Ingat tak dulu saye penah update cakap saya dah dapat maid Indon sorang. Ade sorang pakcik yang keje kat perumahan kitorang yang tolong ejas anak sedara dia. Kitorang tak payah kuar duit sesen pun untuk proses bawak dia datang sini. Dia uruskan seme, saya tinggal bayar gaji bulan dia jek.

Memule kitorang bitau nak suh dia datang bulan 5. Tetibe rasa nak suruh dia datang awal sebulan plak. So, hubby pegi jumpe pakcik tue tanye leh tak datang bulan April plak. Malam tue pakcik tue terus call anak sedara dia tue. And anak sedara dia cakap okay. Yeayy!!!

Sekali kan.... maid saya tue dah meninggal 2 minggu lepas. Ape ke nasib ntah saye nih. Huhu... Pakcik tue datang bitau saye 6 days after dia meninggal. Memule saye cam terkejut beruk, pastu last2 saya tergelak. Bukan gelak sebab dia meninggal. Gelak kat nasib sendiri. Elok2 dah dapat maid with a good deal, and elok2 saya dah takyah pening kepala pikir pasal sape nak jaga baby, tetibe termeninggal la plak. Nasib nasib....

Yang paling tragik kan, maid saya tue meninggal masa on the way balik dari imegresen Indon untuk setelkan pasal passport and dokumen2 nak datang rumah saye nie. Kira dia dah setelkan seme bende and dah bayar ape2 yang patut. Eksiden kete, 3 orang meninggal sekaligus - bapak dia, dia and drebar dia sorang. Kete tue hancur according to pakcik tue.

Pastu pakcik tue cakap, dia ade sorang kawan yang jadi ejen hantar pekerja2 Indon ke Malaysia. Dia cakap dalam bulan 4 ni dia akan hantar 6 orang untuk datang keje kat Miri. Pakcik tue ade cakap kat kawan dia suruh reserve sorang untuk jadi maid saya. Dia cakap nak yang tere jaga anak, tak tua sangat tak muda sangat. Tapi saya rasa cam kurang konfiden sket, sebab tak kenal sape orang tue kan. Maid yang meninggal tue at least anak sedara dia sendiri and memang dah penah keje maid and jaga baby kat Malaysia  before this (dia balik Indon after abih kontrak keje).

Pastu saya cakap kat pakcik tue nanti dululah. Saya nak suruh hubby bincang sendiri dengan pakcik tu dulu. Saya nie tak reti sangat bahasa Indon. Ntah2 betul ke tak cerita yang saya paham yang anak sedara dia meninggal tue. Hahahaha! Hubby dah 6 hari gi offshore, daily trip, so malam baru sampai rumah. Esok last day hubby kat offshore, then blehlah gi jumpe pakcik tue bincang balik. 

Oklah, sekian kisah tragik maid saye. Babai...


Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.