Posts

Showing posts from March, 2010

Perkembangan Bibik

Dah 6 hari bibik kat rumah kami, and alhamdulillah so far I've no complaints againts her yet. It's not that she's a perfect maid. Kami tak expect pun nak dapat perfect maid coz we realize that she's a human being too, and human being makes mistakes. It's just that she's meeting our expectations so far, and at certain things, she scores stretch 2 or even stretch 1 also. Hihi... Here are some facts about our maid:
1) Senang catch up atau dengan kata lain high pick up. Setiap ape yang kami ajar cepat jek dia paham and do correctly after that. Nie kalo saye anta dia masuk kolej ni sure leh score 3 pointer above. Haha! Contoh semalam saya masak sayur taugeh. Dia tolong2 gak. Bile dah siap masak and dah transfer masuk pinggan hidangan, tetibe rasa sket and tak cukup plak sayur tue. Saya suruh bibik buat lagi sekali and dia buat exactly cam teknik yang saya buat masa masak yang 1st tue. Huhu...
2) Dengar kata and senang disuruh. Awal2 ade je bende yang kami tak berkenan…

Our Maid's Very 1st Day

Heeeeee..... Semalam dah amik maid datang rumah. Yer sepatutnye minggu lepas dah boleh amik, maid tue pun dah asyik tanye agent tue bile kitorang nak datang kutip dia. Huhu... Yelah kitorang pun kalo bleh memang nak amik dia cecepat since dah bayar beribu riban, kenela utilize cepat2 kan? Haha!

Tapi kitorang tak ready lagi ok! Tak ready kelengkapan bilik untuk dia tue satu hal lah. Kitorang sendiri pun tak ready lagi nak ade maid. Tak ready nak mengarah2 orang buat keje. Kami plak, kat luar pakaian memanglah sopan, tapi dalam rumah pakaian kami adalah versi tarzan. Dok berdua je pun kan. So tak ready lagi nak ubah pemakaian depan maid. Macam2 lah yang kami dok pikir. Saspen gile nak amik maid. Haha!

Pastu sepanjang seminggu tue kan, saye asyik dok practice kat ofis cara nak layan maid sampai ofismate dok gelak2. Everyday buat dialog mengarah maid kat ofismate. Contoh "Bik, tolong urut kaki. Bik, tolong picit kepala". etc. Eksyen jek lebih. Buat nyer tak. Hahah…

Setahun Pemergian Abah

Hari ini 24 Mac 2010 genap setahun arwah abah dah kembali ke rahmatullah. Semalam tidur lambat dengan hubby buat bacaan Yasin and tahlil untuk abah. Dah setahun abah pergi, tapi jiwa kami masih belum terubat sepenuhnya. Bukan kerana tidak redha dengan ketentuan Allah, tapi kerana kami cuma insan biasa yang terlalu menyayangi abah and amat terasa dengan pemergiannya. Doa kami tak pernah putus untuk abah. Semoga abah sentiasa berbahagia di sana. I miss you abah.

Pregnancy: Week 33

My pregnancy is entering week 33 now. Isnin lepas pegi monthly checkup. Lepas ni dah kene checkup 2 minggu sekali plak. Lagi kerap jumpe baby. Yeay! Hehe.... Masa last checking, berat badan saya naik 4 kg dari previous month. Berat baby pun dah 2.56 kg compared 1.5 kg last month.
Dr Mattu cakap kenaikan kami 2 orang anak beranak nie agak di luar expectation dia, so dia suruh buat glucose test, and alhamdulillah normal. Tapi cemane saye boleh naik sampai 4 kg ek? Standard naik 1-2 kg jek sebulan. Huhu... Makanya total kenaikan berat badan saya now adalah 13 kg. Kuang kuang....
Kami buat 3D scan lagi. Tapi since ruang dah sempit, tak nampak jelas sangat muke baby. Tangan dia pun asyik tutup2 muka. Dr Mattu pun cam geram2 cakap "Come on baby, move your hands. Your parents want to see you" Huhu... Tapi leh nampakla jugak overview muke baby.
Ofismate hubby cakap, hidung and dahi baby ikut muke hubby. Hidung mancung kate diorang. Hello!!! Hidung saya ni kemek sangat ke? Haha! Yang la…

We're Getting A Maid!

Setelah kematian bakal maid, kami telah merancang untuk menghantar baby kami ke rumah babysitter. Dah jumpe 3 orang yang nak babysit budak kecik nih, tapi malang sket sebab lokasi seme kurang strategik. Jarak rumah saya ke ofis cuma 5-10 minit drive sahaja, tapi nak pegi rumah baby sitter bleh up to 15-30 minit drive. Hoho...

Minggu lepas adelah minggu menjejaki agent2 maid. Akhirnya jumpe sorang yang bagus yang banyak orang Petronas amik maid dengan dia and so far takde dengar komplen lagi pasal dia. So last weekend pegilah rumah puan ejen tue since 3 days ago ade sorang maid dari Indon baru sampai Miri nie. Maid2 yang baru sampai akan disimpan di rumah dia dulu and akan dilatih buat keje oleh senior maid milik ejen tersebut.

So, bincang2 lah pasal procedure and everything. Hubby puas hati dengan system and seme documentation yang agent tue tunjuk. Kelakar sebab nak amik maid pun kene beli insuran rupe2nya. Macam beli kete/rumah plak. Hihi.... Dengan ejen nie, kalau dah …

Mekap & Pregnancy

Start pregnant kan, saya memang dah takde mood nak mekap2 dah. Siap plan nak jual lagi mekap kit skali dengan kotak mekap tue sekali sebab cam dah konfem takmo mekap dah sepanjang pregnant. Huhu...

Bulan 3 antara bulan yang ramai orang memerlukan khidmat mekap. So handphone saya pun selalu sesak dengan pertanyaan pasal mekap. Dulu, jawab secara berlapik laa, cakap saye dah dok Sarawak, bleh nak mekap tapi transport fee mahal sket ah since kene travel by flight (cakap jer camtu tau, berlapik la konon.. haha!) Sekali memang ade yang sanggup bayar tiket flight. Now memang saya jujur je cakap saya dah tak buat mekap kat Semenanjung dah so far. Senang cite kan. Huhu..

Bukan ape, time bukan pegnen pun, if travel ke Semenanjung untuk meeting pun saya rasa cam dah pancit gila2. Kalau memang full time buat mekap sure enjoy travel. Tapi untuk orang bekerjaya cam saya, balik mekap penat2, esok kene sambung penat2 kat ofis plak. Cam tak larat nak commit.

Owh btw, aritu masa musim2 uji…

Doa Selamat & Tahlil

Image
Alhamdulillah, majlis tahlil dan doa selamat dah terlaksana dengan lancarnya. Rasa lega cam baru lepas bayar hutang. Huhu... Majlis doa selamat adalah sempena masuk rumah baru and sempena saya nak bersalin nanti, semoga semuanya selamat. Majlis tahlil plak adalah untuk arwah abah. 24 Mac nie genap setahun abah kembali ke rahmatullah.
Dulu masa abah meninggal saya cuma balik kejap jer, tak sempat nak join majlis tahlil abah untuk hari ke 7, 40, 100, etc. Dahlah saya dok paling jauh dalam family nie, tak selalu dapat visit kubur abah. So, bila dapat buat majlis tahlil untuk abah kat rumah sendiri kat Miri nie, rasa cam terlunas tanggungjawab sebagai seorang anak. Huhu... 
Mama sampai Miri petang Rabu, majlis adalah pada hari Khamis malam Jumaat. So kami hanya ada setengah hari untuk preparation. Pagi Khamis tue baru start keluar beli barang2 untuk masak kenduri. Macam2 tempat kami pegi. Pegi Kuala Baram la, pasar Krokop la. Pastu pasar Kedayan plak. Pastu Emart plak.  Last2 kul 2 petang b…

And Mama's Not Here Anymore....

Mood sekarang adalah amat tersangat sedih. Baru lepas hantar mama and Piju ke airport untuk balik ke Terengganu. Balik rumah dah kosong takde orang. Masuk bilik tempat mama tidur, nampak kosong lagi tambah sedih. Susahnye pegnen nie, sket2 nak emo. Huhu....
Ok, mama and Piju tiba di Miri on 3 Mac kul 5 petang (hari Rabu). 3 Mac tue besday mama. We bought her a small cake to celebrate her besday. Khamis till Monday saya amik annual leave. So arini last day saya cuti. Esok dah masuk keje.
Masa memula mama sampai sini, sampai2 airport Miri jek mama requested nak makan lalapan. Dia dah save perut kosong2 untuk isi dengan nasik lalapan. Huhu... Memule dia nak pegi terus dari airport, means tak balik rumah dulu letak barang. Malangnye barang mama bawak (untuk saye) teramatlah banyak sampai terpaksa amik teksi lagi sebuah. Huhu... So kene balik rumah letak barang dulu then baru kuar makan lalapan. 2 kali mama makan lalapan sepanjang 5 hari kat Miri nie.
Pastu 5 hari mama kat sini, aktif gila ma…

Kisah Tragik Maid

Sekarang waktu lunch hour kat ofis. Tadi lepas gi klinik (saye kene gastrik... sob sob....) terus sambung lunch, so nie lepak2 kat ofis. Now, saya hanya access internet kat ofis jek, kat rumah dah takde hati nak on laptop even cuti 4 hari pun. Huhu....
Ok nak cite pasal maid. Dah lama dah berlaku actually tapi terlupe nak update. Ingat tak dulu saye penah update cakap saya dah dapat maid Indon sorang. Ade sorang pakcik yang keje kat perumahan kitorang yang tolong ejas anak sedara dia. Kitorang tak payah kuar duit sesen pun untuk proses bawak dia datang sini. Dia uruskan seme, saya tinggal bayar gaji bulan dia jek.
Memule kitorang bitau nak suh dia datang bulan 5. Tetibe rasa nak suruh dia datang awal sebulan plak. So, hubby pegi jumpe pakcik tue tanye leh tak datang bulan April plak. Malam tue pakcik tue terus call anak sedara dia tue. And anak sedara dia cakap okay. Yeayy!!!
Sekali kan.... maid saya tue dah meninggal 2 minggu lepas. Ape ke nasib ntah saye nih. Huhu... Pakcik tue datang …