Our Home According to Za

Hahaha! I was reading Za's blog and there was one entry yang Za tulis pasal rumah kami. Cam agak exegerate gak laa entry tue, but I was smiling for hours after reading it. Meh nak copy paste sini. Bleh ek Za? Huhu... 

 hari isnin petang, saye n lan2, tpot, jagung and baby adri visit rumah kunaz and zak
cantik gila rumah baru diorang + the interior design
ala2 rumah yang di face-lift by designer gitu
ada wet & dry kitchen huhu memang canggih gila la
kalau saye, memang tak sampai hati nak masak la [haha alasan]

rumah diorang ada tangga pusing2 tu
bila saya naik je, semua orang standby kat bawah, 'baik2 za, ok ke tuh'
cisss ready nak sambut kalau saye tergolek dog
yang paling ciss bila zak kata 'ok, sorang2 naik ye'
hahaha adakah buleh runtuh kalo naik ramai2
[mentang2 la saya peknen, pastu kunaz pun peknen 7 bulan hahaha]

rumah tu setingkat setengah
3 bilik kat bawah, while kat atas adelah ruang kosong yang sangat besar and cantik
kalau saye la kan, saya tambah pintu, buat master bedroom
memang heaven la kan
dapat the whole 1st floor to yourself
siap ada balkoni
tapi memandangkan kunaz nak buat studio mekap kat situ, diorang guna master bedroom kat bawah aje..

tak ambik gambar pun..seganla pulak nak snap2 interior rumah orang kan

Haha! Lelebey la ko describe umah aku Za. Haha! FYI, Za + Lan + Zul + Tpot + Adri adalah orang SKO terawal yang saya jemput datang rumah masa raya cina aritu. Dulu kami 2 family (me+Zak+Tpot+Zul) selalu la buat rotate makan2 kat rumah masing2. Now dah tambah 1 family lagi since Za dah move in ke Miri nie dari Bintulu. Seronok. Rasa cam kat oversea plak buat2 family gathering sambil makan2. Huhu...

I've snapped some photos of the house tapi lom upload lagi. Later lah akan try upload gambar rumah. Oklah, it's 9 pm already. Mau masak nasik untuk hubby gi offshore esok (daily trip) and mau tido terus dah. Nite...


26th Birthday

Semalam 23 Feb. 2010 adalah besday saye yang ke 26. Hihi... 22-23 Feb saya unrecorded leave 2 hari since saye on ECC duty masa raya cina aritu. Dapatla cuti free 2 hari. Alhamdulillah. Hubby was supposed to go offshore dah time tue tapi dia mintak extend 24 Feb baru gi sebab nak celebrate besday saye. Saye tak kesah pun actually. Alaa dah tua dah pun nak selebret ngade2 kan. Tahap umur cani, saye just expect hubby ingat my besday, spend masa sket untuk berkasih sayang (uwekkk haha!) and kasi hadiah jek. Hihi nak jugak hadiah tue. 


22 Feb. 2010

Ok, cuti 2 hari tue saye rase saye lagi sibuk dari dok kat ofis. Haha! 22 Feb saye kuar rumah kul 9.30 pagi balik rumah kul 3 petang, kuar beli barang untuk majlis doa selamat yang mama nak datang next week. Shopping sorang2 ok, since hubby cuti 23 Feb jek. Takmolah nyusahkan dia. Banyak jugakla mengangkut barang2 - sejadah 20 helai, kuali pelbagai saiz, termos nasik, etc. 

Mama and saye akan masak sendiri jek untuk majlis tue nanti, so banyaklah barang nak kene beli. Takpe, sekali beli jek boleh simpan and pakai lagi in future.Sampai rumah kul 3 tue plan nak balik solat zuhur jek actually, then sambung kuar shopping lagi. Tapi tubuh badan tak mengizinkan. Kaki dah bengkak and sakit2, belakang cam dah patah, etc so balik rest jek sampai malam. Kesimpulannya, belum habis lagi beli semua barang. Huhu...

Hubby balik keje lambat sebab esok tue dia dah nak cuti, so siapkan keje byk2 terus before cuti. Hubby bawak balik sebijik cheese cake. Kate hubby, dia plan nak belikan bunga tapi seme kedai bunga dah tutup. Yelaa... sape nak jual bunga time2 maghrib. Haha! 

23 Feb. 2010

Both me and hubby cuti. Kul 10.30 pagi baru kami kuar rumah sebab nak tunggu kontraktor kami siapkan keje pasang tile. Breakfast kat rumah jek, hubby kuar tapau. Pastu, 1st tempat kitorang pegi untuk selebret besday adalah klinik Dr Mattu for montly checkup. Memang kebetulan untuk bulan Feb nyer checkup jatuh pada hari besday saye. Hihi sweet....

At 29 weeks nie, baby dah 1.5kg. Last month baru 700g. Pasni Dr Mattu cakap berat baby akan bertambah dengan cepatnya lagi. Baby saye nih kan, kitorang gi scan tak kira pagi ke malam ke petang ke, seme time dia aktif. Berjoget2 dalam perut. Tapi this week nampak movement dia dah limited sket sebab space untuk dia gerak dah makin kurang. Sian... Haha! 

Posisi baby sekarang kepala kat atas, and kaki kat bawah. Patutlah selalu sangat dia tendang ke bawah. Sakit gak ah sometimes, sampai saye terbongkok2 ala2 orang lelaki kene tendang kat part tuuutt (ape ke jenis perumpamaan nie) Papepun alhamdulillah baby sihat2 aja. Total berat badan saya dah naik 9 kg now (1.5kg milik baby). Tapi time saya timbang kat rumah pakai penimbang digital, berat saya dah naik 11 kg. 

Ok, lepas checking, kami pegi lunch. Pastu pegi Stage Makeup kat Bintang. Kami dah book untuk buat maternity shoot kul 2pm, so pegi mekap dalam kul 12.30pm camtu. Punyelah saye dah malas nak sentuh alat mekap now, sanggup gi mekap kat kedai walaupun resource and material seme cukup lengkap kat rumah nie. Haha! Tapi ya rabbi, punyela lama budak tue mekap saye. Sejam setengah or lebih sket kot. Nak patah pinggang saya duduk atas kerusi yang takde tempat menyandar tue ok! Saye nak mekap simple je pun, untuk shoot gambar yang makan masa 10-15 minit camtu jek. Huhu...

Pastu, kami terus ke Iris Studio untuk shoot gambar. Memula plan nak buat outdoor shooting dengan team cameraman yang selalu keje back-to-back dengan saya time saya mekap pengantin. Tapi dengan kondisi badan sekarang, saya rasa saya dah tak mampu nak beroutdoor shooting. Berjalan 15 minit pun dah pancit, inikan nak posing 2 jam straight. Huhu.. So kami tukar plan, amik simple photo kat studio jek. Dah siap nanti saye upload okay!

Then, balik rumah solat2 seme pastu kuar beli barang dapur kat Emart since esok tue hubby nak kene gi offshore dah. Kene masak2 buat bekal untuk hubby kat laut. Haa tu jek cara saye selebret besday saye. Bunyi cam bosan jek, tapi actually ok jek since dapat sama2 dengan hubby. Hihi.. Thank you sayang sanggup amik cuti. And thanks jugak pada kawan2 yang wish besday... Babai...



Raya Cina 2010

Selamat tahun baru cina kepada semua orang cina termasuk jiran sebelah rumah yang tak putus2 main bom selama berjam2 sampai kami takley tidur malam and baby pun asyik tersentak2 terkejut dalam perut. Sebbaik la baby tak lahir lagi time raya cina. Huhu...

Ok, sangat heaven cuti raya cina 4 hari kat rumah (rumahku syurgaku). Laptop tak bukak langsung okay! Dulu masa dok berjauhan dengan husband, internetlah segala2nya. Now malas dah rasa nak mengadap desktop/laptop kat rumah.

I was working pretty hard last week. Miting sampai kul 10.30 malam kat hotel and sambung buat keje kat rumah sampai kul 4.30 pagi. I was a bit restless, so cuti 4 hari tue memang saya haramkan ah sentuh laptop. Huhu... And next week spatutnye kene ke KL lagi tapi boss KL suh Zul yang pegi since dia cakap saya dah nampak cam tak fit jek untuk travel. Jalan pun cam mak nenek dah dok ketuk2 pinggang. Huhu...

Owh talking about Zul, dia pun dah pindah masuk rumah baru (in front of my house) weekend lepas. So kami dah officially berjiran now. Kegembiraan masuk rumah baru sangat jelas terpancar pada wajahnya (ayat novel.. haha!) Boleh nampak okay! Nampak dia enjoy gila basuh2 kete kat car porch, buang2 sampah sambil hai hai bye bye depan rumah. Huhu... Kami pahamlah sebab kami pun dah merasa kegembiraan tue. Heh.

Masa raya cina jugak dah ade buat mini housewarming. Ajak Tpot and family + Za and family datang minum2 petang, pastu ajak ofismate hubby datang lunch kat rumah. Kami masak ikan bawal 3 rasa okay!

Hubby mood tengah excited masak kat dapur baru now. Siap pakai apron bagai. Saya nampak dia cam tukang masak kedai mamak dah. Haha! He cooked me dinner last night (eii jahatnye saye, orang dah tolong masak, saya gi kutuk cakap tukang masak kedai mamak plak). Thanks sayang. Semoga mood dia kekal sedemikian sampai saya beranak.Haha!

Hari raya cina juga berjaya beli 1 aircond Panasonic untuk bilik tidur. Antara effect pregnant 3rd trimester nie adalah panas yang melampau2. Rasa cam nak tidur dalam fridge jek. Arini baru orang datang pasang aircond. And minggu nie pun akan final touchup untuk dry kitchen kitorang. Marble table top diorang belum polish lagi. Ha, tu jelah kot update untuk raya cina aritu. Bye. Haha!

Baby Wishlists

 

The picture was taken last week time tengah shopping barang dapur and barang baby. Owh kami shopping dengan sangat hebat. I have 2 types of shopping-lists yang saya sangat tak sabar nak habiskan - 1 wishlist untuk barang dapur and 1 wishlist untuk barang baby. 

Walaupun saya bermula dengan wishlist barang dapur, seems like wishlist untuk barang baby yang dah nak abih shopping dulu, walaupun baru jek start last week. Kuang kuang... Well, I told you that I'm still a good mom... Haha! Hey, ramai kot sound saya asyik dok busy beli barang dapur instead of barang baby. Huhu...

Another thing is, lately cam banyak kali plak mimpi terberanak awal. Kadang2 mimpi pregnant 7 bulan dah beranak. Cuak la jugak, even though mama cakap kadang2 mimpi nie opposite, maybe beranak lambat. Tataulah, tapi just prepare jela kan. Lagipun energy saya dah mula menurun. Jalan banyak sket dah sakit kaki. Pastu sakit pinggang and belakang takyah cite ah. So sementara masih ada daya upaya nie, shopping la sesiap dulu kan. Huhu...

So, inilah wishlist saya untuk barang baby. Mostly kami beli yang price dia middle range jek, tak murah sangat, tak mahal sangat. And mostly jugak mama dah belikan. Huhu...
  1. Breast pump DONE - brand Medela Freestyle
  2. Bottle sterilizer DONE - brand Philips Avent
  3. Stroller DONE - brand Halford.
  4. Car Seat DONE - brand Halford gak, dapat free 1 set dengan stroller. Yeay!
  5. Baby carrier DONE - brand Mothercare
  6. Baby sling DONE - beli online
  7. Nursing pillow DONE
  8. Nursing bra DONE
  9. Baby toilettries (shampoo, baby bath, baby oil, baby wipes, etc.) DONE - beli set yang paling kecik jek sebab nanti kami assume akan dapat hamper toilettries gak. Haha!
  10. Baby grooming kit (manicure/pedicure set, etc.) - not yet, tapi dah jumpe complete set yang jual kat Toys R Us
  11. Baby clothing DONE - mama belikan
  12. Bottles DONE - mama belikan, siap dengan cooler bag dia lagi
  13. Diapers/Travel bag DONE - penting nie time nak bawak baby gi klinik ke ape, sumbat jek seme bende dalam bag nie. Guess what, harga dia sama dengan my own handbag. Aparra mahal barang baby nih. Haha!
  14. Bengkung & bedung for baby DONE - mama buat sendiri
  15. Newborn diapers DONE - mama belikan
  16. Normal cloth diapers DONE - mama suruh jugak beli kain lampin biasa nie sket, buat spare untuk emergency ker, lap2 or balut2 baby ker
  17. Modern cloth diapers DONE - beli online, saje nak test sebab cam ramai jek orang pakai
  18. Bottle warmer DONE - brand Snow Bear, leh charge dalam kete gak if nak warm botol susu time travel
  19. Confinement set - not yet, tapi dah decide nak amik set Amway + Herbanika oil brand Nona Roguy. Ramai rekomen cakap kombinasi nie bagus. Saye dah register Amway semata2 nak beli set bersalin nie okay! Tapi belum beli lagi laa. Haha!
  20. Bengkung (for me) DONE - mama belikan. And nanti beli set Amway tue pun dapat lagi satu
  21. Baby bath tub
  22. Thermometer
  23. Towel & handkerchief set DONE
  24. Mosquitto netting
  25. Baby cot - sangat tak banyak choice kat Miri, and haritu banyak yang display unit jek. Nak kene tunggu sampai stok baru dulu
  26. Mattress & comforter set for baby cot
  27. Mattress set untuk baby tidur kat luar DONE - mama belikan
  28. Baby food blender - nie lambat sket pun takpe since bukan baby terus makan solid food pun kan. Tapi dah decide nak amik Philips Avent Combined Steamer & Blender, baru launching.

Mostly dah habis beli, balance tue beli next month la plak. Pokai dah. Haha! Fuuh lega since barang2 major almost dah beli semua. Boleh beranak dengan tenang pasni. Huhu...


Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.