Wet Kitchen

Dah weekend. Tapi tak best sebab hubby takde. Isnin baru hubby crew change. Actually weather teramatla dasat throughout last week, kadang2 saya sampai terjaga tengah malam sebab bunyi guruh sangat kuat. Hujan lebat amat. So kat offshore pun takley wat keje sebab bad weather. Hubby calls me every night and katanya keje dia standby sambil makan tidur jek kat quarters tue, which saye rasa sangat betterlaaaaa if dia balek rumah jek.

Tapi bila pikir offshore elaun plak, ok fine, biarlah hubby dok offshore jek. Huhu... Bukan ape, we've spent a lot already, need to recover balik lah for next spending. Wahaha! Sepatutnya recover for next saving. Haha! Oklah, cakap pasal rumah, nak citer pasal kitchen. Memanglah wet kitchen extension kitorang dah 100% siap tapi ada a few renovation yang kami plan nak buat.



Ok, nie overview wet kitchen kami masa memula siap dulu. Kosong lagi, cuma kami masukkan washing machine tue ke dalam compartment dia. Actually table top tu nak samakan jek level dia tapi according to our contractor nanti tinggi sangat, nak masak kene jingkit2 nanti. So, sebab tue jadi tinggi sebelah rumah mesin basuh tue. Tapi ok jugak sebab nanti air dari sinki tue takdela terpercik and mengalir kene mesin tue nanti.

As you can see, table top tue kosong jek takde pintu sebab buat pintu kabinet tak di-cover oleh kontraktor tue. Kene cari tukang kabinet. So, next plan ialah untuk tambah pintu kat bawah table top tue. Pastu sila tengok gambar kat bawah nie plak.



Nie adalah kitchen hob and hood yang dah siap pasang. Since ventilation point kami tak back to back, hose untuk hood tue terpaksa lah berbentuk yang demikian, which is sangatlah sakit mata memandang. So, plan kami nak cover hose tue dengan kabinet gak kat atas tue. Memula takde plan pon okay nak buat kabinet kat wet kitchen,since kami dah book untuk buat kabinet untuk dry kitchen. Tapi bile dah jadi cani, nak masak pun tak bersemangat sangat (haha alasan!) So kire nie adhoc nye expenditure ah.

So, dah panggil tukang kabinet. Saye bitau dia nak the simplest design as possible demi mengurangkan cost, and he came up with this design :




Not bad la kan. Kat kabinet bawah table top tue ada 1 part dia kan buat pull-out sistem, cam rak pinggan yang boleh tarik tolak pakai rail tue. Kabinet atas plak, dia akan buat a few compartments and pull out system jugak, so still boleh simpan banyak barang, so takdelah membazir sangat buat kabinet just nak cover hose kan. Tapi seme nie lepas raya cina baru leh siap.

Dry kitchen plak, memang takde problem sangat rasenye. Insyaallah next 2 weeks siaplah dry kitchen cabinet kami tue. Sebab dia jenis yang DIY. Order ikut specs and pasang jek nanti.

Oklah, takde keje cite pasal dapo kat sini. Seriously sangap nih takde hasben. Rindunye nak bebel2 and gaduh dengan hubby. Huhu... Oklah, sekian dulu update dari saye yang sangap takde laki. Haha...

2 comments:

Anonymous January 23, 2010 at 4:40 AM  

Hello everyone! Who knows where to upload the film Avatar?
I even bought the film Avatar for a SMS to http://rsskino.ru/kinofilm/avatar.html , the link was, but download fails, the system will boot quite strange cocoa something.
Men, advise where to normal as quickly download film avatar?

kunaz January 29, 2010 at 1:20 PM  

owh sian...

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.