Rojak Updates

Lamanya tak update. Nak update ape pun dah tak sure sebab agak banyak bende berlaku sepanjang ke-tak-update-an nie. Ok takpe, type jek dulu kot2 idea datang time tengah menaip.

1) Pregnancy dah masuk 3rd trimester. Cepat kan? Dah banyak checkup pegi tapi dah tak banyak upload gambar terbaru baby since scanner masih tertapau dalam kotak yang ntah dok kat mane now. Rumah tak abih kemas lagi. Huhu... But I still remember one picture di mana baby tunjuk simbol thumb-up masa tengah scan 3D. Mungkin dia nak cakap he was doing good inside my womb. Huhu..

2) Keaktifan dah mula menyusut bila masuk 3rd trimester. Kerap sakit pinggang and belakang dah now. Nafas makin pendek and asyik mengah time bercakap. Haritu pinggang and area abdomen belah kiri cramp almost seminggu sebab saya cube bergerak aktif macam time 2nd trimester. Kene terima hakikat dah tak dapat buat camtu dah. Dah kene slow down dah now.

3) Dapat counter-offer dari boss suh stay keje kat department sekarang nie. Meaning, maintain in the current SKG and maintain getting the 1K allowance. But then, I decided to move out.

4) Gaji basic hubby dah naik 25%. Position hubby pun dah upgrade jadi permanent event belum sampai setahun keje. Alhamdulillah. Great job sayang!

5) Dah start pikir pasal barang baby last weekend. I'm still a good mom okay! Dah buat checklist and dah start shopping barang baby jugak. Recent purchase adalah set stroller and car seat. Hubby dok tolak stroller tue tiap malam pusing ruang tamu. Dah kemaruk nak dapat baby dah kot. Huhu...

6) Dah start study pasal topik2 keibuan dah seperti breastfeeding, etc. Tapi takdela tahap study hard, banyak gak lagi tatau tapi at least I did something la kan? Eheh!

7) Esok pasang kabinet kat wet kitchen yang cam dalam gambar saye upload in the previous entry. Sepatut pasang lepas raya Cina, sekali cina kabinet tue tercepat la plak buat keje. Haiih... kering lagi poket... Haha! Dry kitchen nye kabinet plak maybe minggu depan dah setel pasang seme. Pastu kene rehatkan poket plak dulu. Huhu...

8) Mama nak datang Miri 3-8 March nanti. Datang nak buat majlis tahlil and doa selamat kat rumah kat Miri nie (untuk seme bende - masuk umah baru, arwah abah, pregnancy, etc.). Memula memang mama ade offer nak datang tolong2 tapi saya cakap tak payahlah, saya leh handle kot setakat 30 orang jemaah. Tapi masa tue plan nak buat majlis dalam bulan 1. But since rumah belum siap bebtul, tuka ke bulan Mac where I think time tue saye cam dah tak fit nak keje keras untuk masak untuk 30 orang. Huhu... So saje tanye mama leh tak if dia datang Miri. Laju jek mama setuju. Huhu... Sayangnye mama saye yang sorang nih...

9) Mama ade pos 2 big boxes yang penuh dengan barang baby and barang Tupperware. 2 kotak tue if stack up adelah tinggi paras pinggang saya. Punyela besar. Mama excited nak dapat cucu, so beli barang baby banyak2. Mama excited saya masuk rumah baru, so beli barang Tupperware banyak2. Owh, mama registerkan saya jadi ahli Tupperware dah. So sesape yang minat nak beli or jadi ahli, carilah saye yer. Huhu..

10) Dah berjaya dapatkan maid untuk jaga baby time saya gi keje nanti, maybe akan start keje April nanti. And paling best saya hanya kuarkan duit untuk bayar gaji bila dia start keje je nanti. Since tak pakai ejen (cari through kenalan) so takyah kuarkan sesen pun untuk dapatkan maid tue. Alhamdulillah.

Ermm itu jela dulu kot. Sakit belakang dah dok lama2 depan laptop nie. Esok wiken. Yeeehaa! Tapi petang or malam kot baru leh start kuar since esok banyak orang nak datang - pasang cabinet, pasang alarm, pasang tiles, etc. Huhu... Ok sekian.

Wet Kitchen

Dah weekend. Tapi tak best sebab hubby takde. Isnin baru hubby crew change. Actually weather teramatla dasat throughout last week, kadang2 saya sampai terjaga tengah malam sebab bunyi guruh sangat kuat. Hujan lebat amat. So kat offshore pun takley wat keje sebab bad weather. Hubby calls me every night and katanya keje dia standby sambil makan tidur jek kat quarters tue, which saye rasa sangat betterlaaaaa if dia balek rumah jek.

Tapi bila pikir offshore elaun plak, ok fine, biarlah hubby dok offshore jek. Huhu... Bukan ape, we've spent a lot already, need to recover balik lah for next spending. Wahaha! Sepatutnya recover for next saving. Haha! Oklah, cakap pasal rumah, nak citer pasal kitchen. Memanglah wet kitchen extension kitorang dah 100% siap tapi ada a few renovation yang kami plan nak buat.



Ok, nie overview wet kitchen kami masa memula siap dulu. Kosong lagi, cuma kami masukkan washing machine tue ke dalam compartment dia. Actually table top tu nak samakan jek level dia tapi according to our contractor nanti tinggi sangat, nak masak kene jingkit2 nanti. So, sebab tue jadi tinggi sebelah rumah mesin basuh tue. Tapi ok jugak sebab nanti air dari sinki tue takdela terpercik and mengalir kene mesin tue nanti.

As you can see, table top tue kosong jek takde pintu sebab buat pintu kabinet tak di-cover oleh kontraktor tue. Kene cari tukang kabinet. So, next plan ialah untuk tambah pintu kat bawah table top tue. Pastu sila tengok gambar kat bawah nie plak.



Nie adalah kitchen hob and hood yang dah siap pasang. Since ventilation point kami tak back to back, hose untuk hood tue terpaksa lah berbentuk yang demikian, which is sangatlah sakit mata memandang. So, plan kami nak cover hose tue dengan kabinet gak kat atas tue. Memula takde plan pon okay nak buat kabinet kat wet kitchen,since kami dah book untuk buat kabinet untuk dry kitchen. Tapi bile dah jadi cani, nak masak pun tak bersemangat sangat (haha alasan!) So kire nie adhoc nye expenditure ah.

So, dah panggil tukang kabinet. Saye bitau dia nak the simplest design as possible demi mengurangkan cost, and he came up with this design :




Not bad la kan. Kat kabinet bawah table top tue ada 1 part dia kan buat pull-out sistem, cam rak pinggan yang boleh tarik tolak pakai rail tue. Kabinet atas plak, dia akan buat a few compartments and pull out system jugak, so still boleh simpan banyak barang, so takdelah membazir sangat buat kabinet just nak cover hose kan. Tapi seme nie lepas raya cina baru leh siap.

Dry kitchen plak, memang takde problem sangat rasenye. Insyaallah next 2 weeks siaplah dry kitchen cabinet kami tue. Sebab dia jenis yang DIY. Order ikut specs and pasang jek nanti.

Oklah, takde keje cite pasal dapo kat sini. Seriously sangap nih takde hasben. Rindunye nak bebel2 and gaduh dengan hubby. Huhu... Oklah, sekian dulu update dari saye yang sangap takde laki. Haha...

Pregnancy : 6 Months


Heh, update lagi. Sangap dowh takde hasben. Dahlah Astro belum install lagi, takde bunyi-bunyian langsung dalam rumah nie. Owh tadi agent Astro call cakap esok diorang datang pasang. Yeehaa! Even though promosi bayar RM50 je untuk Astro installation sudah lama habis, saya berjaya carik agent yang still leh kasi harga tue, instead of bayar RM199 untuk new registration kat Astro kiosk. Best best.. Huhu...

Nak cite pasal gambar pregnant actually. Mama and adik2 kat kampung dok sibuk suh MMS gamba terkini saya nak masuk 6 bulan pregnant nih. So arini send la kat diorang sekeping MMS, amik lepas abih miting petang tadi. So, alang2 letak la kat sini jugak.





Iskk, nampak tebal gile body saye. Haha! Gambar pakai handphone jek. Memang ade plan nak amik maternity nyer photoshoot tapi tatau bile since dok sibuk kat bende lain. Memula plan nak buat masa new year aritu alang2 celebrate ulangtahun percintaan kami (asal la term nie bunyik menggelikan haha) tapi dah telepas. Next event mungkin on my besday next month la kot. 23 Feb yer korang, sila buat reminder. Haha!

Actually, saya rasa perut saya nampak lagi besar in reality, masuk gambar nie nampak kecik sket. Susah jugak kan perut besar nie. Nak tunduk amik barang asek tersangkut perut jek. Parking kete rapat2 pun dah tak dapat kuar pintu kete dah. Haha!

Last week kene sound kat boss hubby sebab saya jalan laju sangat. Dia plak yang risau. Haha! Tapi takpe, sebab mama cakap if kite aktif bergerak nanti lagi cepat and senang beranak. Owh, mama sangat excited nak dapat cucu sulung. Dah banyak barang baby yang mama belikan untuk cucu dia nih. Mama pun dah tak sabar nak datang Miri. Saya pun tak sabar nak jumpa mama. Even dah 6 bulan pregnant, saya tak sempat study banyak pasal pregnancy. Teruk plak rasa. Nie nak pantang lepas beranak nie memang akan totally depend on mama lah. Nanti dia ajar cara berpantang and bertungku seme tue. Huhu...

Last one, nak cite pasal nama. Baby boy nih dah ada nama dah. Ari2 dok panggil nama dia sambil usap2 perut. Heee... Mama pernah warning dulu jangan kasi nama moden2 or ala2 mat salleh sangat. And bila saya bitau mama nama pilihan saya tu, mama setuju terus and cakap cantik nama tue. Hihi...

Talking about baby name, saya dah haramkan hubby carik nama untuk our baby nih. Sebab nama2 pilihan hubby seme klasik2 tahap takleh accept. Contohnya Borhan, Rokiah, Ramli, etc. Penah dulu saya sound dia "Cubelaaa carik nama yang canggih2 sket." You know what he replied? "Mohd Teknologi" Siottttt!!! Haha! Oklah, malas dah nak menaip. Bye. Haha!


2010

Hi, selamat tahun baru 2010. Haha! Dah nak 2 weeks new year berlalu baru terhegeh2 nak update. Sorilah, desktop dah angkut wat naik tingkat atas and malas nak panjat tangga everyday. Laptop pun malas nak on after dah balik keje.Beselah, baru masuk rumah baru, tak seme bleh setel dalam a few days or weeks jek. Mau makan months jugak. Especially rumah baru yang totally empty, banyak bende nak kene setel.

Nie update nie pun sebab malam nie terpaksa stay up sket untuk prepare barang untuk meeting esok. Hubby plak pegi offhsore, stay kat quarters seminggu. Sob sob... It's okay, I know that I'm not alone. This little prince inside my tummy 24 hours ade jek dengan mama kan? Huhu....

Besenye sibuk dok update pasal azam baru untuk 1st entry of every new year. Tapi tue lah, kalo tengok2 balik azam2 tahun lepas, tiap tahun cam sama jek. Overall to be better in every aspect than the previous year. Owh tapi by the way tahun nie akan ade 2 perubahan besar dalam hidup saya. 1st, pertukaran saya ke new department dah disahkan akan berkuatkuasa April tahun nie. Means terpaksa kerja keras untuk learn new things from beginning again.

And sebulan lepas tue, I'm going to be a mommy plak. So saya akan melalui banyak fasa baru kehidupan untuk 2010 nie. Kerisauan jugak pikir tanggungjawab and komitmen untuk 2010 nie. So maybe nie lah azam baru utama untuk tahun nie, nak try adapt 2 perubahan hidup saya tahun nie dengan baiknya. Huhu...

Talking about new year, 1 Jan kan ulangtahun percintaan kami (wek wek) Haha! So tahun 2010 nie bermakna dah 6 tahun kami bercinta. Kuang kuang... This year takde special celebration sangat, tapi kami kuar makan dengan trainee yang now dah selamat balik Semenanjung dah. Saje belanja diorang makan sama2 sebagai membalas jasa baik meng-assist keje2 saye.

Both of us sangat sibuk dengan rumah baru. Wet kitchen kitorang dah selamat siap Sabtu lepas. Lepas nie projek kitchen cabinet kat dry kitchen plak. Lepas tue ade lagi sederet plan untuk rumah nie, terpaksa slowly sebab seme pakai duit. Owh sedar tak sedar kami dah habis almost 50k untuk masuk rumah nie. Isk isk isk.... Tapi takpelah, setelkan cepat2 so that next saving nanti tinggal untuk baby jek, takyah pikir2 pasal rumah dah pasni. Huhu...

Owh btw, rumah masih bersepah. Memule dah cun, angkut jek barang dari rumah sewa terus jadi cam tongkang pecah. Tak tersetel2 lagi bab ngemas nie, so agak segan lagi nak invite orang datang rumah. Huhu...

And sedar tak sedar dah nak masuk 6 bulan dah saya pregnant. Gile cepat masa berlalu, rasa cam baru jek bulan lepas dapat positive result that I'm pregnant. Huhu... Bagus jugak busy kat bende lain nie (keje, rumah baru, etc.) so that leh divert penantian tue ke tempat lain. Kalo tak, jenuh gak nak menunggu 40 weeks tue. Huhu...

Memula masa tahu pregnant, bila doctor cakap ETD saya tahun 2010, rasa cam lama jek. Tapi tak sedar dah masuk 2010 dah pun. You know what, since terlalu banyak bende nak pikir and arrange, saye lupe dah berapa minggu saya pregnant. Terpaksa check online calculator. Haha!

Paling teruk, saya lupe tahun nie umur saya dah 26 tahun. Aritu trainee ade tipu saya cakap "Akak, dah 2010, akak dah 27 tahun" Terperanjat beruk saye. Ye ke dah 27 tahun? Terus tekan calculator kira umur sendiri. Bongok kan? Huhu...

Baby asek dok menendang jek now. Aihh, kecik2 dah tendang mak kandung sendiri. Tabaik menderhaka kat mama yer baby. Haha! Owh thanks to Allah di atas anugerah kesihatan sepanjang saya pregnant nie. Honestly, kadang2 saya lupa saya pregnant, sampai ade time saya akan lari2, lompat2 and angkat2 bende berat time kemas2 rumah nie. Owh a few days ago kene kejar anjing jiran. Celake. Bergegar perut saya lari. Sebbaik selamat tanpa tersentuh. Heh!

Kat ofis pun keje belambak2, miting pun banyak. Alhamdulillah lah so far bleh cater seme tue. Yes at times saya akan jatuh sakit. If dah start sakit, memang nazak habis sampai tahap takleh wat ape. Saya rasa tue just indication or warning that sometimes I need to slow down a little bit.

Oklah dah panjang. Keje pun tak start wat lagi. Selamat tahun baru yer seme orang!


Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.