Rumah oh Rumah

Ha kau! Pepandai sangat minum kopi, now mata dah degil takmo pejam. Esok kul 7.30am dah kene start berkumpul kat lobby, which means kene bersiap and turun breakfast lagi awal dari tue. Wawawaaa....

Ok, the fact that I'm now in Labuan for 2 days and hubby pun turun offshore buat saya terfikir canelaa kalo dah ade baby nanti and tetibe jadi cani. Sapela nak jage budak tue. Saye sedar yang kami dah patut start pikir pasal future baby nie, nak amik maid ke, nak anta nursery ke, or famous method kat Miri nie anta kat rumah orang yang sudi jaga. If nak amik maid, cam dah kene start cari now. If nak anta nursery, dah kene start survey nursery mana yang best. If nak anta rumah orang pun, dah start kene cari sape orangnya.

Tapi tuela, currently we are so busy with our new house. Busy beli barang baru untuk rumah baru, sampai lupa nak beli barang baby. Baru 1 barang baby je beli, which is a set of bottle sterilizer. Tue pun beberapa bulan lepas dah beli tue. Best gak sebab dapat banyak barang free cam 2 bijik botol susu, puting botol, puting mulut, etc. Huhu... Kami rasa bile kami dah berjaya pindah baru kami dapat fokus pada baby plak. Huhu...

Cakap pasal rumah, actually ada hikmah jugak kami lom dapat masuk rumah baru lagi. Kami gunekan masa yang ada nie to extend and renovate our wet kitchen. So bila masuk rumah nanti, tak payah dah pening2 nak pikir cari contractor untuk extend dapur basah kitorang yang developer hanya buat half wall saje tue. Kat backyard pun kitorang buat tempat untuk handwashing and tempat untukjemur kain terus sebelah menyebelah. "Rumah khas" untuk washing machine pun ade. Sebab bilik air kitorang yang tingkat bawah tue kecik and cam tak selesa untuk buat handwashing.

Banyak jugak spend duit untuk masuk rumah baru, especially bila jenis ngengada cam saya yang kalo leh nak seme bende baru bila masuk rumah baru. Owh, I've managed to sell my old items like fridge, washing machine, TV, and a few furnitures in just 2 days. Promote kat YPC, laku habiss! Tapi ramai sungguh yang ingat saya kene transfer or benti keje sebab jual seme barang rumah. Huhu... Yelah, now kan isu buang pekerja nie tengah hot. Huhu... And tambah ngengada bila tetibe nak decide nak extend or renovate any parts of the house. Kos memang bertambah2.

So far saya sangat puas hati dengan pilihan2 kontraktor saya. This one memang luck ah. You just need to hit the right person once, and orang tue leh promote kawan2 dia yang lain. So far kontraktor2 yang saya pilih merupakan kontraktor persendirian yang keje dengan syarikat sendiri, so memang akan dapat harga murah tapi dengan kualiti yang still bagus. Cuma kelemahan dia, bila kontraktor persendirian nie, transaction memang by cash only lah.

Ramai gak yang tanye, mane saye dapat duit untuk seme bende nie. Yelah, keje pun baru setahun jagung. Yup, if nak harap duit gaji semata2 memangla tak cukup. Actually, saya baru start guna duit bonus yang dapat a few months ago. Punyela lama peram sebab tunggu nak gune untuk bende2 camnie ah. And actually pun kan, nak harapkan duit bonus tue pun still tak cukup.

Thanks to mama who allow us to use some funding from our company. Ingat tak dulu saya penah citer my family ade a few companies yang di-register atas nama adik beradik kami, termasuklah saya sendiri. So mama benarkan saye guna duit dari company yang under my name tue. Saye tatau pun berapa jumlah yang ade now sebab mama yang run dari sana, but mama said just cakap je berapa amount yang saya perlukan untuk wet kitchen extension tue, so amount tue jek yang saya mintak dari mama. Tak tanye pun berapa balance yang tinggal. Huhu...

Talking about company, masa saya start dok Miri, haru gak ah sebab masa tue projek tengah banyak and saye kene sain banyak dokumen. So asek pos mengepos jek. But then, arwah abah yang memang ada bakat semulajadi dalam seni lukis berjaya tiru signature saya, so lepas tue any invoices yang datang, arwah abah je yang sain. Bila arwah abah dah pegi, start haru balik and kitorang start main pos mengepos balik sampai trainee lama saye perasaan tiap minggu saya kene gi pos ofis nak pos balik invoices yang saye sain. Till now takde sape pun dalam rumah tue yang boleh tiru signature saya even takdela complicated sangat signature saya tue.

Wahh all in one sungguh entry kali nie. Baby la, rumah la, company la... Ok berbalik pada rumah, bila saya ngengada beli barang baru and extend and renovate rumah sket2, ade gak yang assume rumah saya nanti akan jadi ala2 casa impian Eric tue. Uisshhh takdela sampai tahap tue. Memangla nak. Kalo bleh nak jek hire interior designer, suruh dia buat the best for the house and I just pay for the completed services.

Sebab nak save budget laa saya buat sendiri seme bende. Cari kontraktor persendirian, make my own simple design, etc. Perabot rumah pun beli time2 ade promosi jek. Kesimpulannya, what I've spent and will spend after this adalah yang paling money value untuk rumah tue. Cantik pada tahap yang affordable, bukan cantik yang tahap mewah. Huhu... Need to save some budgets for this incoming little prince too. Huhu...

Aduuuhhh dah midnight. Owh mata, tolonglah pejam....


0 comments:

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.