Rumah Baru - Finally!

Semalam adalah 1st night bermalam di rumah baru di atas set katil baru. Hihi.... Arini gi keje lenggang kangkung pun 5 minit dah leh sampai Mawar Blok. Hihi.... Sangatlaaaaa seronok!!! Tolong laaa korang beli rumah jugak and rasai sendiri keseronokan ini. Haha! Saiko.....


Moving Out



Now tengah rest kat tingkat atas rumah sewa. Arini sessi ngangkut and pindah barang besar-besaran dari rumah sewa ke rumah baru.

Memula plan nak sewa lori je. But then ofismate hubby offer pindah barang pakai Hilux dia. And guess what, manager hubby pun datang tolong angkut barang. Yang baju kuning tulah boss hubby. Saya candid dari tingkat atas.

Sweet kan? I always adore ofismate hubby nye relationship. Teamwork agak strong. Nie saya tatau dah bape trip diorang pindah barang nie. Saya rest jek arini. Owh by the way I'm currently updating using my Sony Ericsson. Huhu...

Demam Lagi

One thing that I forgot to include in my last update was I got flu soon after coming back from KL. Sakit tekak, batuk berkahak, sakit kepala, running nose, etc. I thought it was just normal since according to my trainee, sepanjang saya kat KL 2 hari, the whole department cam demam. So saya syak saya berjangkit jela since antibodi saya bukannye kuat sangat.

My sakit was getting worse day after day but since I was too busy with my new house, I purposely buat tak tahu jek. Pastu masa buat keje rumah kan banyak kuar peluh, so I thought pasni maybe akan lagi cepat baik. Tapi tak pun. Until last night, rasa tak tahan sangat I went to Columbia Asia, just nak mintak safe medication untuk orang pregnant yang demam (if tak, saya beli panadol kat farmasi jek)

But then the doctor there gave me a bad hint on my health condition. Sebab last month saya dah demam and dah siap amik antibiotik bagai. Ah malas nak cite details but the doctor asked me to keep my temperature below 38 degree all the time, and asked me to straight away got a treatment if my temperature reaches 38. I need to buy one termometer la after this...


Dah Masuk Rumah Baru!

Hi, I'm updating from my new house at Riverview Park. Hihi... Petang semalam after ofis hour dapat kunci. Hubby tengah gigih basuh rumah kat tingkat bawah, saye plak lepak2 update blog kat tingkat atas. Nak buat cemane, since saye pregnant (which is so alhamdulilllah.. haha!) hubby got to do most of the cleaning jobs.

Semalam kami dah start basuh rumah sket and saya agak gigih gak ah semalam. Pastu balik umah sewa terus sakit pinggang yang melampau. Rasa cam nak terpisah jer bontot dengan pinggang. Maka harini dapat pelepasan dok rehat jek tingkat atas sambil wat keje2 comel seperti lap2 tingkap. Heh!

Ok sebelum sambung cite panjang pasal rumah baru nak cite pasal miting kat KL aritu (21-22 Dec). Kalo korang ingatla, previous post saya ade cakap saya sangat busy melampau for the past few weeks kan? Kadang2 lunch pun tak sempat. Paling terus, a few times jugak terlepas solat Zuhur. Bukan sebab terlalu sibuk buat keje, tapi trapped between a few different meetings.

Even masa cuti Awal Muharram and weekend lepas pun saya terpaksa turun ofis sambung keje. Nie keje lain okay, yang nak gi miting KL tue materials tak buat pun lagi. Terpaksa sambung buat kat hotel a night before the meeting. Saye pegi KL dengan Zul, my ofismate and my neighbour-to-be tu. Alhamdulillah sangat dia ikut, so saya takyah nak berat otak nak collect update on the operation matters. So any questions pasal operation, memang Zul jek yang tolong jawab. Saya fokus kat ape yang saya kene present jek.

Kami pegi naik Air Asia. Now Carigali dah save cost, seme kene naik Air Asia dah. Actually dah beli tiket MAS but since kuar memo suh naik Air Asia, boss kenselkan tiket MAS kitorang and book pakai Air Asia. And guess what, tiket Air Asia tue lagi mahal dari tiket MAS yang kami dapat memule. Huhu... Tak bagus, tak bagus... Haha!

Dipendekkan cite, flight delay sejam. Pastu bad weather plak, asek langgar awan jek. And guess what, masa dalam flight tue I could feel my baby's first movement! Yeayyy!! Terkejut langgar awan kot. Huhu... Pastu sepanjang flight tue baby asek tendang2 jek. Tersengeh sorang2 saye dalam flight tue. Hihi...

Dah sampai LCCT, kene beratur dekat 20 minit baru dapat turn naik teksi gi Traders Hotel. Waaa! Benci! Penat tau. Kul 1.30 pagi baru sampai Traders Hotel. Tue pun terpaksa stay lu kejap sambung siapkan slide then kul 2 lebih baru saye tido.

Supposenye saya and Zul kene attend 2 miting jek within 2 days kat KL tue. Tapi tetibe ade adhoc meeting so kami kene attend 4 meeting okay! Pastu baby makin aktif menendang2 sepanjang 2 hari kat KL. Tatau either dia happy datang KL ke or suh balik Miri cecepat jumpe papa. Huhu...

Kat KL jugak telah berjumpa ramai x-UTPians. Nie Iman nye pasal ah nie. Janji nak jumpe after ofis hour, tapi dia turun lambat maka terpaksa berdepan dengan ramai dak UTP lain yang balik keje. So inilah antara komen2 yang saya terima termasuklah dari Iman sendiri.

"Awat hang berisi sangat nie?" 
"Ko nih makin menjadi2 la Naz, macam dipam2"
"Ko nampak macam nak meletup dah"

Ciss!! Fine!! Haha! According to Iman, my tummy seems so big sebab dia pregnant 2 minggu kurang dari saya jek and she's carrying a 2nd child which patutnye perut dia lagi cepat besar. Tapi perut saya plak yang memboyot cam belon funfair. Tapi Iman puji cakap I look more appealing and cute. Hahahaha! Sure ko muntah lepas bace statement nie kan Iman. Haha!

Kat KL, mama ade kirim water filter Bio Aura. Driver ofis dia yang drop kat Traders Hotel. Kata mama, tue hadiah sempena masuk rumah baru. Sweet.... Thanks a lot mama. Love you! Mahal kot if nak beli sendiri Bio Aura tue. Pastu mama kasi 1 small package also. Masa bukak tengok ade beberapa pasang baju baby + sarung tangan + stokin baby. Waaaa!!! Terharu....

The baju is so comel for god sake. Saiz untuk newborn baby (0-3 months dia tulis kat tag) So kecik and tak caya plak nanti akan ade sorang manusia kecik yang akan masuk dalam baju tue. Hihi... Thanks ma.. You remind me that I'm pregnant. Haha! Owh cakap pasal baby, baby dah dapat 1st duit dari makcik Kikin yang tumpang tido umah saya aritu (lupe dah bile tapi before gi KL ah) Macey makcik!

Ok sambung. Maka, terpaksalah Zul jadi mangsa tukang angkut kotak Bio Aura tue sampai tiba ke Miri. Haha! Sebbaik ade member datang miting sekali. Masa nak check in balik Miri kat LCCT, queue panjang gila okay! Asek beratur jek keje. Masa tue dah tak larat nak jalan dah. Dahla tak cukup tido. So saya dok jek atas troli beg and Zul tolak sampai ke kaunter. Dah macam laki bini dah. Haha!

So 23 Dec masuk ofis balik. Flat okay! Sebbaik after lunch hour tue tetibe LAN and phone line kat Mawar Block nie disconnected. So takleh wat keje. Haha! Alasan... And 24 Dec which is semalam terus cuci rumah plak. Woh penat bah! Tapi happy!

Esok akan ade 3-4 lori datang hantar perabot2 yang kitorang dah order sekian lama dulu. And within this month memang akan move out terus lah. Did I mention that we can stay in this new house for free for a month? Hehe... Pampasan yang kami dapat kerana developer terlambat buat keje. Hihi...

So we are going to be quite busy la this week and next week. Esok start buat wet kitchen extension. Later plan nak tambah awning sket kat depan sebab bila hujan tempias dia masuk ke verandah. Wahh best2... Oklah, nak pura2 concern tengok hubby buat keje kat bawah plak. Hihi... Sekian...


2nd Bleeding

I got vaginal bleeding again this morning. Agak saspen ah memula but since I got some datelines today, saye siapkan a few dulu, then terus rush ke Columbia Asia untuk jumpa Dr Mattu. Malang sungguh sebab Dr Mattu on leave 2 hari, and I was asked to meet Dr Aida.

Segan. Takut nanti dia tanye nape lama tak jumpa dia. Tak sampai hati nak cakap yang saye dah tukar gynae. Huhu... Maka, I decided to go to MCMC (Miri City Medical Centre) - tempat saya buat treatment bahu and kaki dulu. Some friends said the best gynae in Miri adalah Dr Lee dari MCMC.

Since rush gila tadi, saya tak sempat nak singgah bank untuk withdraw duit. Dalam purse ade dalam RM70 camtu je. Masa register, diorang cakap kene bayar by cash only. So terpaksa drive balik cari ATM. Masa tue badan menggigil2 - lapar, saspen, etc.

Bila dah withdraw, dah takde parking kat MCMC. Terpaksa parking merepek. My Myvi terseret sebatang tiang masa berusaha nak parking, abih calar... Sob sob... Dah 2 kali dah eksiden dengan Myvi tue. Pastu masa tunggu turn, saya pergi check bleeding kat toilet. The bleed is still there running slowly.

Malang lagi bila tetibe kunci Myvi saya terjatuh dalam mangkuk jamban. Apela clumsy sangat arini. Terpaksa celup tangan dalam mangkuk toilet tue untuk amik kunci. Yek yek! Sebbaik tak tenggelam terus. Pastu sebbaik toilet MCMC nie bersih and diorang taruk cam pembunuh kuman tue, yang bila flush akan kuar air biru. So takdelah saye muntah kegelian sangat time celup tangan tue. Huhu....

Masa scan, Dr Lee cakap uri saya dah turun ke bawah. So bila terlalu aktif memang akan tend to bleed easily. So Dr Lee suh saya jangan aktif sangat dalam sebulan, normally uri tu akan naik balik katanye. Saye nie kan, uri pun taktau ape kebende. Haha! Dah nak 5 bulan pregnant banyak lagi bende tatau, tak sempat nak belajar bebetul sebab fokus banyak clash. Huhu...

Masa scan jugak, baby masih aktif bergerak. Tersangat aktif okay. Tak sure nak happy ke nak stress. Saye punyela risau and clumsy tadi, baby plak bergelek kegembiraan dalam perut. Huhu... Papepun alhamdulillah the baby if fine.

Dr Lee is a nice man anyway. Suke buat lawak super bodoh. Haha! Dr Mattu cam diam2 sket, tapi both seem so professional. Cuma satu kelemahan Dr Mattu, dia takde provide kad merah, which Dr Lee cakap sangat penting actually. Dr Lee cakap, besenya, gynae yang tak provide kad merah sebab nak suruh patient tue beranak dengan dia jugak cane2 pun. Tataula betul ke tak kan. Tapi since saya memang decide nak beranak kat Miri, rasanya tak kesah sangat kot if takde kad merah. 2nd pregnancy (which is memang akan lambat lagi) maybe bleh try dengan Dr Lee plak. Huhu...

Btw, Dr Lee nak kasi 2 days MC tadi tapi agak wrong timing ah untuk accept that MC. Dateline banyak lagi arini, termasuklah 1 dateline yang baru dapat petang semalam a few hours AFTER office hour and expect nak suruh saya hantar by pagi nie. Haiiihh... Esok plak, I have to evaluate my trainee for her final presentation.

Yes, I've been working pretty hard for the past few weeks. Normally, waktu lunch hour saya akan guna untuk tidur. But lately sibuk sangat sampai terpaksa buat keje time lunch hour jugak. Dahlah hubby pegi offshore minggu nie. Daily trip, which means I have to wake up early around 4.30 am every morning to prepare food for him.

Kontraktor turun offshore tak sama dengan client turun offshore. Food tak dapat, air tak dapat, seme kene bawak sendiri. So saye kene siapkan food yang secukupnya sepanjang working hours hubby kat offshore. Pastu berpanas bawah direct sun dari pagi sampai petang. Kalau hujan lebat terpaksa berlindung kat dog house jek. Macam2 ah dugaan. So saya sangat marah bila orang question offshore allowance hubby tinggi sangat tak macam yang Petronas kasi. Yela, client turun offshore, buat gaya2 menteri besar je sejam dua then boleh rest borak2 hisap rokok. Eh dah lari topik plak..

Ok, weekend lepas plak terpaksa spent the whole weekends buat inspection kat Labuan. So I'm pretty restless lately. Sabtu nie suppose saya nak join antenatal class, tapi saya dah kenselkan.  Ahad plak suppose ade BBQ dengan department kat Gua Resort, tengah pikir nak pegi ke tak. Hubby maybe crew change Sabtu nie, so we are going to be busy the whole Saturday untuk hal2 rumah baru. Really need a deep rest and I only have Sunday for that. Next weekend plak dah kene start travel lagi sebab ade meeting 2 hari kat KL.

Oklah, dah kul 10 lbey. Esok nak kene bangun kul 4.30 lagi. Huhu...


Rumah oh Rumah

Ha kau! Pepandai sangat minum kopi, now mata dah degil takmo pejam. Esok kul 7.30am dah kene start berkumpul kat lobby, which means kene bersiap and turun breakfast lagi awal dari tue. Wawawaaa....

Ok, the fact that I'm now in Labuan for 2 days and hubby pun turun offshore buat saya terfikir canelaa kalo dah ade baby nanti and tetibe jadi cani. Sapela nak jage budak tue. Saye sedar yang kami dah patut start pikir pasal future baby nie, nak amik maid ke, nak anta nursery ke, or famous method kat Miri nie anta kat rumah orang yang sudi jaga. If nak amik maid, cam dah kene start cari now. If nak anta nursery, dah kene start survey nursery mana yang best. If nak anta rumah orang pun, dah start kene cari sape orangnya.

Tapi tuela, currently we are so busy with our new house. Busy beli barang baru untuk rumah baru, sampai lupa nak beli barang baby. Baru 1 barang baby je beli, which is a set of bottle sterilizer. Tue pun beberapa bulan lepas dah beli tue. Best gak sebab dapat banyak barang free cam 2 bijik botol susu, puting botol, puting mulut, etc. Huhu... Kami rasa bile kami dah berjaya pindah baru kami dapat fokus pada baby plak. Huhu...

Cakap pasal rumah, actually ada hikmah jugak kami lom dapat masuk rumah baru lagi. Kami gunekan masa yang ada nie to extend and renovate our wet kitchen. So bila masuk rumah nanti, tak payah dah pening2 nak pikir cari contractor untuk extend dapur basah kitorang yang developer hanya buat half wall saje tue. Kat backyard pun kitorang buat tempat untuk handwashing and tempat untukjemur kain terus sebelah menyebelah. "Rumah khas" untuk washing machine pun ade. Sebab bilik air kitorang yang tingkat bawah tue kecik and cam tak selesa untuk buat handwashing.

Banyak jugak spend duit untuk masuk rumah baru, especially bila jenis ngengada cam saya yang kalo leh nak seme bende baru bila masuk rumah baru. Owh, I've managed to sell my old items like fridge, washing machine, TV, and a few furnitures in just 2 days. Promote kat YPC, laku habiss! Tapi ramai sungguh yang ingat saya kene transfer or benti keje sebab jual seme barang rumah. Huhu... Yelah, now kan isu buang pekerja nie tengah hot. Huhu... And tambah ngengada bila tetibe nak decide nak extend or renovate any parts of the house. Kos memang bertambah2.

So far saya sangat puas hati dengan pilihan2 kontraktor saya. This one memang luck ah. You just need to hit the right person once, and orang tue leh promote kawan2 dia yang lain. So far kontraktor2 yang saya pilih merupakan kontraktor persendirian yang keje dengan syarikat sendiri, so memang akan dapat harga murah tapi dengan kualiti yang still bagus. Cuma kelemahan dia, bila kontraktor persendirian nie, transaction memang by cash only lah.

Ramai gak yang tanye, mane saye dapat duit untuk seme bende nie. Yelah, keje pun baru setahun jagung. Yup, if nak harap duit gaji semata2 memangla tak cukup. Actually, saya baru start guna duit bonus yang dapat a few months ago. Punyela lama peram sebab tunggu nak gune untuk bende2 camnie ah. And actually pun kan, nak harapkan duit bonus tue pun still tak cukup.

Thanks to mama who allow us to use some funding from our company. Ingat tak dulu saya penah citer my family ade a few companies yang di-register atas nama adik beradik kami, termasuklah saya sendiri. So mama benarkan saye guna duit dari company yang under my name tue. Saye tatau pun berapa jumlah yang ade now sebab mama yang run dari sana, but mama said just cakap je berapa amount yang saya perlukan untuk wet kitchen extension tue, so amount tue jek yang saya mintak dari mama. Tak tanye pun berapa balance yang tinggal. Huhu...

Talking about company, masa saya start dok Miri, haru gak ah sebab masa tue projek tengah banyak and saye kene sain banyak dokumen. So asek pos mengepos jek. But then, arwah abah yang memang ada bakat semulajadi dalam seni lukis berjaya tiru signature saya, so lepas tue any invoices yang datang, arwah abah je yang sain. Bila arwah abah dah pegi, start haru balik and kitorang start main pos mengepos balik sampai trainee lama saye perasaan tiap minggu saya kene gi pos ofis nak pos balik invoices yang saye sain. Till now takde sape pun dalam rumah tue yang boleh tiru signature saya even takdela complicated sangat signature saya tue.

Wahh all in one sungguh entry kali nie. Baby la, rumah la, company la... Ok berbalik pada rumah, bila saya ngengada beli barang baru and extend and renovate rumah sket2, ade gak yang assume rumah saya nanti akan jadi ala2 casa impian Eric tue. Uisshhh takdela sampai tahap tue. Memangla nak. Kalo bleh nak jek hire interior designer, suruh dia buat the best for the house and I just pay for the completed services.

Sebab nak save budget laa saya buat sendiri seme bende. Cari kontraktor persendirian, make my own simple design, etc. Perabot rumah pun beli time2 ade promosi jek. Kesimpulannya, what I've spent and will spend after this adalah yang paling money value untuk rumah tue. Cantik pada tahap yang affordable, bukan cantik yang tahap mewah. Huhu... Need to save some budgets for this incoming little prince too. Huhu...

Aduuuhhh dah midnight. Owh mata, tolonglah pejam....


Labuan Coffee

I'm updating from a hotel in Labuan. Just arrived here a few hours ago. Got to do some inspection jobs here for 2 days. Sedih kan kene keje hari Sabtu and Ahad. Tak dapat unrecorded leave plak tue. Huhu... However, it is not that bad actually since hubby pun kene start turun offshore esok. And lambat pun lagi nak masuk rumah baru, so daripada lemau kebosanan sorang diri kat rumah, baik datang sini. Dapat gak new exposure.

Start 2 minggu lepas merupakan minggu yang agak memenatkan. Kene attend meeting and prepare new materials almost everyday and kadang2 sampai 2-3 kali sehari kene gi panjat bukit and tangga SKO yang tinggi tue. Tapi alhamdulillahla... sebab keje yang banyak datang time saya dah agak sihat.

Thanks to Dr Mattu atas pembekalan suplement2 yang buatkan saya makin aktif tiap hari. Ramai trainee and ofismate perasaan saya makin laju bergerak now. If tak, dulu jalan lagi slow dari orang Jepun yang pakai kimono tersalah saiz (smaller size). Btw, Dr Mattu cakap kurang normal sket if 4 months plus still muntah2 teruk. So dia ada kasi medication gak and now saya dah kurang muntah sebanyak 90%!! Hebat kan. Owh thanks to Allah too. Tanpa izin Dia pun, makan seguni ubat pun takkan berkesan jugak kan. Huhu....

Iskkk... dah termelalut. Actually nak cerita pasal coffee. Saye kan telah mencuba sedaya upaya untuk kurangkan pengambilan kopi/nescafe sebagai salah satu preparation for pregnancy. And bila dah pregnant, dah 4 bulan lebih tak sentuh kopi langsung. Tapi harini nape ntah tetibe instant coffee dalam bilik hotel nie seems so tempting. Tak tenang jap rase tengok kopi tue. Call mama tadi mintak pendapat, and mama cakap "Minum jelaaa kak...." Ape lagi, terus bancuh and minum. Huhu... Secawan jer, ok kot kan? Hihi... Sorry baby, mama just want to introduce you the taste of coffee. Sedap tak? (huh alasan... haha!)


Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.