Sakit Pregnant

Heh 2 posts in a day. Hihi... Sepatutnye tadi nak pegi kedai lampu untuk pilih lampu kipas tapi hubby tetibe ade urusan ofis plak. So sementara tunggu dia balik nie saye updatelah blog yang dah makin bosan dah nie. Huhu... Ok nak cite pasal kejadian yang berlaku a few days ago.

It was 3 am in the morning. I suddenly woke up from my sleep (beselah tue terjaga malam) and realized that hubby was not beside me. Mane hubby pegi? Owh he was sleeping on a couch. Keciknye hati. Merengek panggil hubby turun tidur atas tilam. FYI, our bed had collapsed a few months ago, so kami terpaksa tidur atas tilam jek. Huhu...

Korang janganlaa salah paham pulak. We didn't do anything agressive to make the bed broke.  Cuma katil tue memang dah uzur. Tuan rumah memang ade sediakan bedroom set kat rumah nie. Kalo tengok design dia, I bet usia perabot tue dah lebih 10 tahun. So logiklaa dah uzur. kami plak bukannye mahkluk ringan. 2-2 debab. Katil tue dah runtuh 2 kali before this, tapi hubby pakukan balik kaki dia. Bila kali ke-3 runtuh kami dah fedap. Heret tilam letak depan TV and tido kat situ jek. Huhu....

Ok berbalik pada kisah asal, I asked my hubby "Asal tido atas kerusi?" And dia cakap sebab saya tido meracau2 and tendang dia banyak kali. Alalaaa.... Siannye my hubby. Kene tendang rupenye. Kuang kuang... Sori sayang, it wasn't me... It was Emily Rose who did that... Huhu... And rupe2nye dah banyak malam saya tendang hubby. Siannye laki aku nih... Senyap jek kene tendang. Haha!

So, to all the papas-to-be out there, bersabarlah jika wife anda tetibe berubah laku time tengah pregnant. Especially yang baru kawen and tetibe pregnant, without sempat kenal lama before this. Percayalah time pregnant, kadang2 itu bukanlah perangai sebenar wife anda. Perubahan hormon tue. Takde keje saye tetibe nak terajang suami sendiri kan. Huhu...

Bersabarlah sekiranya wife anda tetibe asek jadi hilang ingatan. Before getting pregnant, I have a better memory compared to my husband. Tapi sekarang banyak bende simple yang saye dah lupe. Makin banyak bende yang saye misplace. Seingat saye Tpot pun camtu gak masa pregnant dulu. Hello, Tpot tue bapak scorer time UTP okay! Memory bapak power! Tapi time pregnant ade a few times saye detect dia banyak lupe bende2 yang simple. Memule pelik gak, pehal Tpot nie tetibe lemah daya ingatan nie. Tapi bile dah pregnant sendiri baru padan muke. Haha!

Bersabarlah sekiranya wife anda selalu nampak lemah and sakit. Because not all pregnancies go on so perfect. Saye dah sakit sejak kecik okay. Tak culture shock sangat ah bile tetibe dapat sakit. And saye rasa saya agak tabahlah menghadapi seme sakit2 tue sampai hilang satu persatu. Just imagine masa kes saye putus bahu dulu. Saye masih mampu ikat bahu and teruskan main badminton and sempat menang 2 games.  Tapi sakit mengandung nie lain okay! Yang pernah merasa jek yang akan paham. Sedih gak kadang2 ade orang pandang kita cam pompuan lembik yang asek layan perasaan sakit. Hoho.. Kalo saye layan sakit saya nie, mau dah masuk wad dah rasanye. Huhu...

And bersabarlah jika wife anda tetibe eksiden pegi langgar kete orang lain and terpaksa keluarkan duit untuk bayar ganti rugi kete orang tue. Hahaha! Pregnant women do lose focus sometimes (ke most of the time? huhu...)

Nak senang cakap, kesimpulannye, SABAR jelah yer atas seme2 bende yang berlaku atas wife anda selama 9 bulan dia pregnant tue yer. Huhu... Kerana wife anda pun sudah cukup bersabar menanggung segala penderitaan sepanjang 9 bulan tue. Huhu...

Ok lah, update on my morning sickness. Dulu saye penah cakap morning sickness saye dah reduce 50%. Tapi bila nak masuk week 12 dia tetibe buat perangai balik. 2 minggu straight saya akan muntah tiap malam. If makan nasik sepinggan, muntahlah 3/4 pinggan. Tiap malam selama 2 minggu ok! Bangun pagi dah terus takde energy, muke pucat2...

Masa saya demam aritu (now pun still tak baik btul lagi), adelah ngadu kat doctor pasal muntah2 nie. Dia ade kasi ubat tahan muntah. Patut makan 3 kali sehari lepas meal. Tapi saya amik sekali jek time malam. Tapi saye tak amik daily, selang sari camtu. Wah, tersangatlah much more better. Baru saye mampu bangun pagi sebagai manusia biasa. Before this, bangun2 tido jek rasa cam zombie yang hidup segan mati tak mahu. Huhu... Oklah, dah panjang. Nanti tulis lagi...



2 comments:

Hida Naza November 14, 2009 at 6:19 PM  

hi kunaz, sabar jelah ek..at least kat m'sia kalau sakit masa mengandung senang jumpa doktor. dapat ubat semua. sini susah lah. kena buat appointment. alhamdulillah tak banyak sangat meragam pregnant ni. tau sebab keadaan kat sini tak macam kat miri kot.

kunaz November 24, 2009 at 8:22 PM  

hi dayah... ha tula sebbaik kat sini klinik panel bersepah2. huhu.. take care pegnen kt negara org tu yer.. huhu...

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.