Gynae & Gender

Heh. Tajuk entry cam nak berpantun plak. Huhu... Ok, latest update is, Rabu lepas (28/10) saye pegi buat checking dengan another gynae. Saye panggil dia Dr Mattu, but most people call him as Dr Roland. Okla, panggil Roland gak ah, cam canggih jek bunyi. Haha!

If korang ingat lagi, saya pernah jumpe dia sekali lepas balik raya dulu sebab saye ade heavy cramping kat perut lepas balik raya naik flight (flight lagi!) Masa tue Dr Aida still cuti raya so Columbia Asia refer saya kat Dr Roland.

The reason I met him is because I'm planning to change my gynae from Dr Aida to Dr Roland. Don't get me wrong. I never got any problems with Dr Aida. She's so perfect to us. Hubby pun suke sangat2 kat Dr Aida. Even ade gak dengar a few complaints cakap dia garang la, tak banyak cakap la, etc. tapi dengan kitorang Dr Aida plak yang paling banyak bercerita. And tak garang pun. Asyik gelak je keje. Yela, nie kan 1s time saye pregnant, so cam jakun2 ah sket, so Dr Aida gelak jek kat saye. Huhu...

Cuma, adelah a few reasons yang buatkan saye nak try Dr Roland dulu untuk 1st pregnancy nie. And he's not bad too, cuma cam tak banyak cakap sket. Tapi time buat keje memang dia sangat detail. Masa gi scan Rabu lepas, lama gila ok! Sampai rasa nak terkencing sebab perut kene tekan scanner tue lama2.  Detail gila Dr Roland check, sampai jari baby pun dia gi bilang 1-1, which is so good! Heee dah nampak jari!

Cepat sungguh baby saye nih membesar. Last week kan baru 3 cm plus, masa scan rabu lepas dah nak dekat 6 cm dah. Dalam masa seminggu jek dah double dah size dia. Btw, Rabu lepas, umur baby baru 11 weeks 4 days tapi according to Dr Roland, if ikut saiz baby, umur baby saya dah 12 weeks 5 days time tu. Maybe conception date saye awal seminggu dari perkiraan standard tapi Dr Roland suruh stick to 11 weeks 4 days dulu for the time being.

Owh, sangat sweet sebab time Dr Roland scan, baby tengah gerak2 golek2. Satu tangan letak atas muke. Dr Roland said "Your baby is so active" tapi dengan nada takde perasaan. Gynae lelaki memang camtu kot. Haha! But I love the way he did the scanning, sangat detail.


Baby's Gender

Dr Roland said, the earliest boleh tahu gender ialah bulan ke-4 which is next month. Tue pun if bernasib baik lah. Semoga baby akan mengangkang masa tengah scan next month ok! Isskk cam lucah la plak. Huhu..

Talking about gender nie kan, ya rabbi... Orang keliling saye plak yang sibuk dok predict jantina baby saye base on keadaan diri saye. Macam2 diorang tanye, suke makan masam ke manis, and saye jawab "Masam manis" Haha! Tapi betul, time pregnant nie saye suke makan/minum bende yang masam manis. Huhu...

Pastu ade yang tanye, masa tidur saya suke mengiring kiri ke kanan? Probnye saye selalu tuka2 mengiring kiri kanan.  Huhu... So far 50% orang predict saya akan dapat baby boy, 50% lagi predict saye akan dapat baby girl.  Hadoii.. Saye nih muntah tak abih2 lagi, tak sempat nak pikir lebih2 pasal jantina nie. Me and husband tak kisah boy or girl, kami terima jek dengan syukur. Gift of God kan tue. Huhu..

Tapi if dapat baby girl, orang yang paling happy adalah parents in law saya. Sebab anak2 dia seme lelaki. Dapat 3 cucu pun 3-3 lelaki. Haha! Sian.. Saye plak, dalam family saya sorang jek pompuan, yang len seme lelaki. So, will update you on the gender next month (if lucky dapat tau trus ah) Huhu...


4 comments:

f a i z a h 's November 2, 2009 at 8:51 AM  

Weee...besnya..siap da leh tgk bebi golek2? eheh...sy tunggu 5 months baru nk scan details tgk gender...my MIL mcm xkasi scan slalu la...sob3... padahal xdak apa2 efek pn kn...so turutkan je..nti dia tau mcm xbes kn...anyway all the best to u k~!

kunaz November 2, 2009 at 9:58 AM  

owh xscan sbb MIL x kasi ke? dia risau kot, org tua kn, mesti ingat ble scan tue ade arus2 letrik masuk perut. heh ape kunaz merepek nih. huhu...

f a i z a h 's November 2, 2009 at 10:03 AM  

ahah...tp adik faizah yg study medic ckp mana ada efek ultrasound..ngeh2..tp takkan kita nk menerangkan dgn gaya ala2 kita lak yg blaja medic..hik3...tingin sgt nk scan 3D/4D...Last scan masa 7weeks... da lama sudah...skrg da nk masuk 13weeks pn... hu...

kunaz November 2, 2009 at 11:29 AM  

heeee... dh 13 weeks, cpat gak kn ms blalu, even though seksa gak nk tunggu dia blalu. huhu.. last scan 7 weeks, next scan 20 weeks. penyabarnye faizah... huhu.. if kunaz xley tahan. rindu la nk tgk baby tiap bln. huhu.. saiko

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.