26 Nov.

Semalam tetibe sangat susah nak tido. Dah nak kul 2 pagi mata still segar tapi tatau nak watpe. And tetibe rindu pada arwah abah datang tetiba. Kuat sangat perasaan rindu tue sampai siap menitik2 air mata. Huhu....

Then baru teringat, 26 Nov lepas suppose nye birthday abah yang ke 54 (if abah still alive). Normally tiap tahun, saya orang 1st dalam family yang akan ingat birthday abah and orang 1st jugak yang akan kasi hadiah kat abah, walau hanya sekadar masakkan something special untuk abah.

Mungkin abah rindu saya jugak. Mungkin abah tak sabar nak dapat hadiah dari saya lagi tahun nie. Cepat2 saya hadiahkan al-fatihah buat abah. Semoga abah sentiasa gembira dan tenang di alam sana.... =)


Sedih & Emo

Last few weeks I was so so so and very very very disappointed with someone but I was trying my best to let it go. Pregnant nie tak boleh emo lelebey kan... Memule dah berjaya let go tapi bila sometime teringat2 tu pedih la jugak rase hati nih. Huhu...

All I can say is that his judgement was totally wrong because he was not there often to see what I did. And I'm not the one who love to show off every single thing that I do. So he simply thought I didn't do anything, padahal bende2 yang dia nampak orang lain buat mostly came from me!!! They just got the end products andt they know how to market the product well. Sian la kat minah kilang yang tukang buat produk tue takde orang notice... And the minah kilang was asked to improve on things she already did but he never realize it... And he gave the minah kilang more works so that she will look like working on something instead of doing nothing...

And lagi sakit hati, I didn't correct the situation (which I don't know why). Kecewa sangat kot sampai tak terkomen. Huhu... So sad... Mama selalu pesan, ikhlas seseorang tue, if kita derma dengan tangan kanan, tangan kiri pun tak perasaan. But in this case, rasa cam tak berbaloi buat keje ikhlas end up orang misjudged! Owh sedih... Takpelah, Allah masih tahu and harap Dia akan tunjukkan jalan yang terbaik....


It's a Boy!



Heee!!!! Khamis lepas jumpe Dr Mattu. Tak jadi ah panggil Dr Roland, dah lekat Dr Mattu. Haha! Baby dah besar... And sangat aktif. Masa scan tue baby asek menggelupur sana sini. Patutla mama dia tido meracau malam2, terikut2 perangai baby dalam perut rupenye... Haha salahkan baby plak!

Dr Mattu amik measurement for every part of baby's body. Masa scan area kaki, kaki baby tengah buat gaya kayuh2 basikal. Pastu terkengkang2.. Terus leh nampak gender. Hihi... Dr Mattu said "Ha.. gender pun dah boleh nampak" Saye dengan excited tanye ape gender dia. Dr Mattu plak buat2 saspen takmo bitau, dia suh hasben tengok and bitau. Prob nye hubby mane laaa reti... Haha! Last2 Dr Mattu bitau "It's a boy.."

Otomatik jadi excited melampau sampai gegar2 perut (tatau nape over excited sangat padahal saye takde preference sangat pun laki ke pompuan). Nampak baby melambung2 masa saya gelak excited tue. Dr Mattu yang takde perasaan tue pun sampai sengeh meleret2 tengok gelagat kitorang. Huhu...

Lepas tue pegi amik darah and air kencing. Next visit baru leh tahu result. Dr Mattu dah start bagi Obimin and Neurogain sebagai supplement tambahan. Dia kasi ubat sapu jugak. Perut saye kan cam naik tompok2. Dr Aida cakap tue perubahan hormon, orang tua cakap petanda nak dapat baby boy. Tapi bila Dr Mattu tengok, dia concern gila, takut fungal infection ke ape so dia kasi ubat sapu untuk letak kat area tompok2 tue..

Alhamdulillah baby normal. Risau gak sebab time saya demam teruk haritu banyak sangat makan ubat. Mama excited bila tau dapat baby boy. Dia prefer anak sulung boy. Saya syukur jek ape yang dapat. Janji baby sihat kan? So next visit adalah pada 24 December. Hihi...



Arggghh!!!

Bencinye! Sepatutnye weekends nie dah boleh transfer seme barang masuk rumah baru. Sekali diorang mintak extend lagi till next week. Final touch up tak sudah2. Slow sungguh!  Problemnye next week dah masuk December. Duit sewa rumah bayar awal bulan. Haiihh...

So bila dah jadi cani, kitorang cakap kitorang masuk bulan Jan jela tapi kene make sure finishing bebetul lawa. Oklah, kitorang pun belum start kene bayar installment rumah lagi pun. Huhu... Arrghhh!! Btw Selamat Hari Raya Aidiladha yer... Huhu...


Gemuk Pregnant

Owh lupe plak nak update. Berat saya dah naik 2 kg so far (4 months pregnant). Memule risau gak sebab berat saya asyik naik turun 1 kg sedangkan banyak jek saya makan. Mungkin sebab saya makan and muntah sama banyak. Dahlah hemoglobin darah rendah, kene berjaga2 sebab berpotensi kene anemia.

Btw, last week banyak kali saye ke SKO untuk meetings, maka banyak kali lah jumpe member2 SKO. Gila ramai yang tegur okay "Kunaz, ko dah nampak berisi now" Actually, tak ramai pun tahu saya pregnant. Yelah, BWE kan ofis dia kat area jin bertendang, jaranglah jumpe orang2 SKO. And time2 morning sickness, banyak gak meeting terpaksa pass kat ofismate (sesak nafas nak present ok!) so memang jarang akan jumpe orang2 SKO.

So bila kene tegur gemuk, saye dengan super pantas nye menjawab "Aku pregnant!" Fuuuhh!! Sebbaik pregnant. Kalo tak tatau nak kasi alasan ape. Haha! Yes, badan saya agak mengembang la now even baru naik 2 kg.

Teringat dulu time kursus mekap dengan Nurul Shukor. 85% participants masa tue adalah housewife yang dah beranak pinak tapi body seme cun melecun. Pakai baju plak fit2, and mekap bagai, so tak nampak macam mak budak pun. Saye yang belum ade anak nie laaa yang berganda2 nampak gemok. Rasa cam nak ngaku ade 5 anak jek time sesi introduce diri sendiri tue. Haha!

And ade gak yang cakap rugi saya beli Herbalife mahal2 and then pregnant naik balik berat badan. Hoho... bagi saya tak rugi pun. Antara salah satu niat saya minum Herbalife tue adalah untuk pregnancy jugak sebab saye tahu tak elok sangat pregnant time body tengah overweight. Cuma tak sempat berat badan turun to my target, then saya dah terpregnant. Huhu...

And saye actually baru jugak start minum susu Anmum Materna. Banyak kali gak terbaca if minum Anmum time pregnant berat badan akan naik mendadak2. Ramai advice jangan minum. Tataula betul ke tak, tapi sejak minum Anmum tue la berat saya naik 1 kg lagi. Tataulah kot terkebetulan. Huhu...


Pregnancy : 4 Months

Lame tak update blog. Update nie pun sebab kene sound kat hubby nape lama tak update. Tak paham sungguh saye. Padahal hari2 saya bercerita macam2 bende kat dia termasuklah cerita yang saya tak share dalam blog, tapi dia tetap jadi follower tetap blog saye. Tiap kali nampak saya dok kat meje komputer, terus dia check my blog lepas tue kot2 saya update blog. Haha! Funny husband!

Anyway, demam saya dah baik. And yang paling best, it went away with my morning sickness too. Yeeehaaa! Even tak hilang seme lagi morning sickness, saye dah puas hati. At least dah start dapat gelak2 kat ofis. If tak, nak bercakap pun tak larat okay! I'm still depending on my ubat muntah sometimes. And deria bau saya pun belum ok lagi. Banyak lagi bende yang takleh hidu yang akan buat saya pening and muntah. But overall, it is much more better now. Alhamdulillah...

Next week kandungan saya genap 4 bulan. Next week jugak pegi checkup dengan Dr Roland lagi and if bernasib baik, dapatlah tau gender baby nih. 4 bulan pregnant nih buat saya paham perasaan orang KL yang dok Miri. Ramai gak la member2 yang asal KL yang cam menggelupur kebosanan kat Miri nie. Yelah, Miri is just a small town.

Memula tak paham gak cane diorang bleh bosan sampai tahap camtu. Saya cam banyak je bende yang saya nak buat. Tapi bila pregnant nih, keaktifan saye jatuh mendadak. Banyak bende yang dah tak dapat buat. Nak menjahit mama dah tak kasi. Mama fobia kot sebab dia penah keguguran sebab dia banyak sangat menjahit dulu. Dulu before pregnant, Bintang Plaza tue saya boleh tawaf 3-4 round. Nie dah pregnant, satu floor pun tak habis nak jalan. Semput dah. So sangat bosan hidup sebab banyak bende dah tak dapat buat.

Tapi now since dah nak masuk rumah baru, adela sket bende baru yang nak buat. Seronok dapat gi survey lampu rumah, jumpe kontraktor pasang grill, pilih perabot, etc. And now bila morning sickness dah makin hilang, barulah start rasa nikmat pregnant. Dulu dengar jek orang dok cakap pregnant nie detik paling bahagia dalam rumahtangga, tapi in my case, tak pun. Haru jek. Huhu...

Tapi tue dulu lah. Now alhamdulillah dah dapat rasa nikmat pregnancy nie. Dulu tiap kali hubby pegang and kiss my belly, saye takde perasaan pun. If dia pegang lama2 sangat, saya siap tepis lagi tangan dia sebab rimas. Haha! Takde unsur2 ibu penyayang langsung. Haha!

Thanks to hubby yang banyak bersabar jage saya sepanjang pregnant nih. Saya if tetibe terjaga tengah malam and tak dapat tidur, saye akan kejut hubby and hubby akan picit2 kaki and kepala sampai saya tertidur balik. Thank you sayang. Sori tau, bukan saye yang ngengade tue, nih budak kecik dalam perut nih yang ngengade. Huhu...

Sakit Pregnant

Heh 2 posts in a day. Hihi... Sepatutnye tadi nak pegi kedai lampu untuk pilih lampu kipas tapi hubby tetibe ade urusan ofis plak. So sementara tunggu dia balik nie saye updatelah blog yang dah makin bosan dah nie. Huhu... Ok nak cite pasal kejadian yang berlaku a few days ago.

It was 3 am in the morning. I suddenly woke up from my sleep (beselah tue terjaga malam) and realized that hubby was not beside me. Mane hubby pegi? Owh he was sleeping on a couch. Keciknye hati. Merengek panggil hubby turun tidur atas tilam. FYI, our bed had collapsed a few months ago, so kami terpaksa tidur atas tilam jek. Huhu...

Korang janganlaa salah paham pulak. We didn't do anything agressive to make the bed broke.  Cuma katil tue memang dah uzur. Tuan rumah memang ade sediakan bedroom set kat rumah nie. Kalo tengok design dia, I bet usia perabot tue dah lebih 10 tahun. So logiklaa dah uzur. kami plak bukannye mahkluk ringan. 2-2 debab. Katil tue dah runtuh 2 kali before this, tapi hubby pakukan balik kaki dia. Bila kali ke-3 runtuh kami dah fedap. Heret tilam letak depan TV and tido kat situ jek. Huhu....

Ok berbalik pada kisah asal, I asked my hubby "Asal tido atas kerusi?" And dia cakap sebab saya tido meracau2 and tendang dia banyak kali. Alalaaa.... Siannye my hubby. Kene tendang rupenye. Kuang kuang... Sori sayang, it wasn't me... It was Emily Rose who did that... Huhu... And rupe2nye dah banyak malam saya tendang hubby. Siannye laki aku nih... Senyap jek kene tendang. Haha!

So, to all the papas-to-be out there, bersabarlah jika wife anda tetibe berubah laku time tengah pregnant. Especially yang baru kawen and tetibe pregnant, without sempat kenal lama before this. Percayalah time pregnant, kadang2 itu bukanlah perangai sebenar wife anda. Perubahan hormon tue. Takde keje saye tetibe nak terajang suami sendiri kan. Huhu...

Bersabarlah sekiranya wife anda tetibe asek jadi hilang ingatan. Before getting pregnant, I have a better memory compared to my husband. Tapi sekarang banyak bende simple yang saye dah lupe. Makin banyak bende yang saye misplace. Seingat saye Tpot pun camtu gak masa pregnant dulu. Hello, Tpot tue bapak scorer time UTP okay! Memory bapak power! Tapi time pregnant ade a few times saye detect dia banyak lupe bende2 yang simple. Memule pelik gak, pehal Tpot nie tetibe lemah daya ingatan nie. Tapi bile dah pregnant sendiri baru padan muke. Haha!

Bersabarlah sekiranya wife anda selalu nampak lemah and sakit. Because not all pregnancies go on so perfect. Saye dah sakit sejak kecik okay. Tak culture shock sangat ah bile tetibe dapat sakit. And saye rasa saya agak tabahlah menghadapi seme sakit2 tue sampai hilang satu persatu. Just imagine masa kes saye putus bahu dulu. Saye masih mampu ikat bahu and teruskan main badminton and sempat menang 2 games.  Tapi sakit mengandung nie lain okay! Yang pernah merasa jek yang akan paham. Sedih gak kadang2 ade orang pandang kita cam pompuan lembik yang asek layan perasaan sakit. Hoho.. Kalo saye layan sakit saya nie, mau dah masuk wad dah rasanye. Huhu...

And bersabarlah jika wife anda tetibe eksiden pegi langgar kete orang lain and terpaksa keluarkan duit untuk bayar ganti rugi kete orang tue. Hahaha! Pregnant women do lose focus sometimes (ke most of the time? huhu...)

Nak senang cakap, kesimpulannye, SABAR jelah yer atas seme2 bende yang berlaku atas wife anda selama 9 bulan dia pregnant tue yer. Huhu... Kerana wife anda pun sudah cukup bersabar menanggung segala penderitaan sepanjang 9 bulan tue. Huhu...

Ok lah, update on my morning sickness. Dulu saye penah cakap morning sickness saye dah reduce 50%. Tapi bila nak masuk week 12 dia tetibe buat perangai balik. 2 minggu straight saya akan muntah tiap malam. If makan nasik sepinggan, muntahlah 3/4 pinggan. Tiap malam selama 2 minggu ok! Bangun pagi dah terus takde energy, muke pucat2...

Masa saya demam aritu (now pun still tak baik btul lagi), adelah ngadu kat doctor pasal muntah2 nie. Dia ade kasi ubat tahan muntah. Patut makan 3 kali sehari lepas meal. Tapi saya amik sekali jek time malam. Tapi saye tak amik daily, selang sari camtu. Wah, tersangatlah much more better. Baru saye mampu bangun pagi sebagai manusia biasa. Before this, bangun2 tido jek rasa cam zombie yang hidup segan mati tak mahu. Huhu... Oklah, dah panjang. Nanti tulis lagi...



Rumah Dah Nak Siap

I was just coming back from our new house in Riverview. Pegi tengok contractor buat keje2 final touch-up. We've been so patient before, sabar jek tunggu dapat panggilan cakap dah bleh masuk rumah. Selalu gak buat follow up tapi progress lambat sangat.

Sehinggalah last week kami tetibe hilang sabar sebab rumah Zul dah banyak bende siap even though dia baru jek lepas setel duty stamping. Kami dah setel seme termasuk register air and elektrik. Downpayment pun dah setel seme. So, kami telah menjadi agak garang last week pegi jumpe tiap orang yang patut kami jumpe. Then barulah kami realize rupe2nye diorang tertukar rumah. They thought that Zul's house is my house sebab memang opposite jek. So diorang gi touchup2 rumah Zul dulu. Huhu...

Btw, garang kami takdelah sampai tahap maki hamun kutuk ape bagai. Kami tak nampak pun berperangai camtu satu kebanggaan. Mama used to tell me that there's a fine line between being tegas and being garang. By being garang, what you get is just a hatred, not a respect. Yelah, kadang2 kita nie rasa bangga bila dapat buat garang, bangga dapat mencarut2, bangga bila orang takut2 dengan kita. Tapi hakikat sebenarnya, kita akan dibenci dari belakang.

Ok fine dah keluar topik. Ok, so after dah duduk bincang seme, kami dijanjikan dapat masuk rumah baru tue in 2 weeks time. Yeayy!!! But We are not going to enter the house straight away lah sebab kami dah bayar sewa rumah untuk bulan nie. Duduk dulu rumah sewa nie sampai hujung bulan. Sementara tue pegi pasang lampu kipas aircond seme kat rumah baru dulu. Then, awal bulan 12 kami caucincau. Hihi... Besssttt!!

Tadi masa buat lawatan kat rumah baru, rumah penuh dengan kontraktor tengah buat wiring and piping. Pasni tinggal cat and pasang grill then dah bleh pass kunci. Seronoklaa tengok rumah ade improvement. Huhu... Tak sabarnye nak masuk dok rumah sendiri. Huhu....


Fever While Pregnant

Sorry for those who are waiting for my updates. I've been so sick last week. Cess! Weekends yang dinantikan tiap minggu diisi dengan terlantar sakit sahaja. Demam, selsema, sakit tekak, batuk, etc. Ditambah pula dengan morning sickness yang belum habis, haiihh... Pakej yang cukup lengkap. Azab ok!

Badan saye tetibe sejuk beku cam orang mati. Hubby sentuh jadi takut sebab sejuk sangat. Sempat saye merepek "Ke saye dah mati sebenarnya ni bang? Kot ade roh lain dalam badan" Haha pengaruh TV betul! Masa tido malam plak asek tersentak2 and meracau2 ala2 exorcism of Emily Rose (pengaruh TV lagi!) Pastu bila tiap kali bersin, rahim akan cramp. Sangat sakit...


















Tue medications yang saye dapat dari Columbia Asia. Walaupun doctor telah mengesahkan seme ubat tue selamat untuk pregnancy, saye tak berani nak amik seme sekaligus. Amik bila perlu jek. Hasilnya, dah 5 hari saya demam belum pulih 100% lagi. But it's getting much more better lah now. Takpelah.. Whatever lah.. Sabar jelah.. Huhu...

I did ask my gynae is it ok to get fever during pregnancy. He said it's ok unless your temperature is significantly high, then it would be harmful to your baby. So he asked me to keep my temperature as normal as possible.

Owh sangatlah hilang fokus time demam masa pregnant nih. Siap terlanggar orang lagi masa drive. Yuhuuuu!!! My very 1st accident. Haha! Sebbaik setel secara baik sebab orang tue pun ngaku salah gak sebab brek ngejut tgh2 jalan. Tapi selalu jek saye berhadapan dengan orang yang brek ngejut nie (kat Miri nie drivers dia unik2 sket, macam2 pesen ade) cuma this time unlucky sket. Kurang fokus... Huhu... Good news is, my Myvi is kinda kebal la, ade scratch sket2 jek. Hihi...



Gynae & Gender

Heh. Tajuk entry cam nak berpantun plak. Huhu... Ok, latest update is, Rabu lepas (28/10) saye pegi buat checking dengan another gynae. Saye panggil dia Dr Mattu, but most people call him as Dr Roland. Okla, panggil Roland gak ah, cam canggih jek bunyi. Haha!

If korang ingat lagi, saya pernah jumpe dia sekali lepas balik raya dulu sebab saye ade heavy cramping kat perut lepas balik raya naik flight (flight lagi!) Masa tue Dr Aida still cuti raya so Columbia Asia refer saya kat Dr Roland.

The reason I met him is because I'm planning to change my gynae from Dr Aida to Dr Roland. Don't get me wrong. I never got any problems with Dr Aida. She's so perfect to us. Hubby pun suke sangat2 kat Dr Aida. Even ade gak dengar a few complaints cakap dia garang la, tak banyak cakap la, etc. tapi dengan kitorang Dr Aida plak yang paling banyak bercerita. And tak garang pun. Asyik gelak je keje. Yela, nie kan 1s time saye pregnant, so cam jakun2 ah sket, so Dr Aida gelak jek kat saye. Huhu...

Cuma, adelah a few reasons yang buatkan saye nak try Dr Roland dulu untuk 1st pregnancy nie. And he's not bad too, cuma cam tak banyak cakap sket. Tapi time buat keje memang dia sangat detail. Masa gi scan Rabu lepas, lama gila ok! Sampai rasa nak terkencing sebab perut kene tekan scanner tue lama2.  Detail gila Dr Roland check, sampai jari baby pun dia gi bilang 1-1, which is so good! Heee dah nampak jari!

Cepat sungguh baby saye nih membesar. Last week kan baru 3 cm plus, masa scan rabu lepas dah nak dekat 6 cm dah. Dalam masa seminggu jek dah double dah size dia. Btw, Rabu lepas, umur baby baru 11 weeks 4 days tapi according to Dr Roland, if ikut saiz baby, umur baby saya dah 12 weeks 5 days time tu. Maybe conception date saye awal seminggu dari perkiraan standard tapi Dr Roland suruh stick to 11 weeks 4 days dulu for the time being.

Owh, sangat sweet sebab time Dr Roland scan, baby tengah gerak2 golek2. Satu tangan letak atas muke. Dr Roland said "Your baby is so active" tapi dengan nada takde perasaan. Gynae lelaki memang camtu kot. Haha! But I love the way he did the scanning, sangat detail.


Baby's Gender

Dr Roland said, the earliest boleh tahu gender ialah bulan ke-4 which is next month. Tue pun if bernasib baik lah. Semoga baby akan mengangkang masa tengah scan next month ok! Isskk cam lucah la plak. Huhu..

Talking about gender nie kan, ya rabbi... Orang keliling saye plak yang sibuk dok predict jantina baby saye base on keadaan diri saye. Macam2 diorang tanye, suke makan masam ke manis, and saye jawab "Masam manis" Haha! Tapi betul, time pregnant nie saye suke makan/minum bende yang masam manis. Huhu...

Pastu ade yang tanye, masa tidur saya suke mengiring kiri ke kanan? Probnye saye selalu tuka2 mengiring kiri kanan.  Huhu... So far 50% orang predict saya akan dapat baby boy, 50% lagi predict saye akan dapat baby girl.  Hadoii.. Saye nih muntah tak abih2 lagi, tak sempat nak pikir lebih2 pasal jantina nie. Me and husband tak kisah boy or girl, kami terima jek dengan syukur. Gift of God kan tue. Huhu..

Tapi if dapat baby girl, orang yang paling happy adalah parents in law saya. Sebab anak2 dia seme lelaki. Dapat 3 cucu pun 3-3 lelaki. Haha! Sian.. Saye plak, dalam family saya sorang jek pompuan, yang len seme lelaki. So, will update you on the gender next month (if lucky dapat tau trus ah) Huhu...


Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.