The Papa-To-Be

 

I found this sweet picture in this month's PA&MA magazine and I want to dedicate this picture to my husband who's currently not here (offshore cam biasa, but this time he may stay there longer than usual because of one special taskforce).

Well, we found out that I got pregant in the month of August, month of our 1st anniversary and month of his 25th birthday. He told me that this news is the most precious gift in his life. Happy sungguh hubby bile tahu akan jadi papa.

Even now pun, muke hubby sangat bangga and berseri2 bila tengok perut saya makin besar tiap hari, walau pada hakikatnya lemak adalah penyumbang utama pembesaran perut saya nie. Haha! And me, I know that I should enjoy my pregnancy too, but the whole day sickness is so killing me.

Cepatlah abih 1st trisemester. Normally 1st trisemester je kan yang orang dok morning2 sickness nie kan? Even dah makin better, still rasa seksa. Better tue sebab now dah tak bulan puasa, so if loya ke ape, bolehla nak minum2 air ke apa ke untuk legakan sket. Masa bulan pose aritu nazak abes. Huhu...

Sometimes ade rasa kagum dengan kuasa morning sickness nie. Contoh, now saya dah tak boleh bau langsung bau shower foam yang satu masa dulu adalah bau fevret saya. Bau sket terus muntah and pening kepala. Hubby terpaksa tukar shower foam baru.  Pastu saya yang dulu hantu coklat dah takleh tengok dah coklat. Mual.

Selera makan takde. Selalu masam muke bile hubby ajak dinner kat luar sebab takde selera nak makan. Tapi bila letak makanan kat mulut 2-3 kali kunyah, tetibe selera datang. Dia kene paksa kunyah2 tak ikhlas lu 2-3 mulut. Huhu... Owh, sejak pregnant nie asek dinner kat luar jek sebab hubby tak sampai hati nak suruh saye masak. Best jugak yer pregnant nie yer. Haha!

Tapi saye still syukur sebab mama cite ramai lagi yang lagi teruk dari saya. Besfren mama, Kak Nun tue lagi horror, dia alahan tengok orang. Nampak orang jek muntah. So dia terpaksa amik unpaid leave dalam 4-5 bulan. Mama nak hantar food kat rumah dia pun terpaksa letak kat tangga jek pastu tepon dia bitau suruh amik. Haha! Kelakar....

Morning sickness saya paling teruk bila masuk malam actually. Time malam tue seme bende ade. Kembung perut la, sakit kepala la, muntah la, etc. Terpaksa tido awal tiap hari, sebab the longer I stay, the more I suffer. Pastu masa tido pun hubby cakap saya asyik meracau2. Tendang bantal la selimutla sebab panas.

And guess what, certain orang cam alahan dengan bau hasben sendiri kan, saye plak vise versa. Takleh kalo hasben takde. Macam 1 malam tue saye dah nak start tido, hubby plak sibuk main komputer lagi, tak sure ah wat keje ke or main facebook. Huhu... Saye akan merengek2 panggil dia dok sekali dengan saye, belai2 saye sampai saye tertido. Pastu if dah tertido, kalo hubby gi kat komputer balik saye akan merengek lagi tak kasi dia pegi.

Saye suh dia picit kepala la, urut kaki la, picit belakangla, pakaikan stokin la, even nak bangun pun suh dia angkatkan. Yer, saye perasan saye gedik and ade gak perasaan nak lempang diri sendiri time tue. Tapi ntahlah, cam ade 1 force lain yang suh saye ngengade camtu. Haha!

Alhamdulillahla, so far hubby dengan tabahnye layan saya tiap malam. Saye penah cakap kat dia "Abang nak baby kan? If nak, kene picit saya tiap malam" Haha gile jahat ugut hasben sendiri. Satu lagi bende best, tiap kali hubby picit2 and urut2 saya, sakit saya akan jadi makin kurang, tapi sakit tu akan ter-transfer kat hubby balik. Lepas picit, hubby plak yang jadi loya, kembung perut and pening kepala.

Tiap malam camtu tapi tiap malam gak hubby tak pernah stop picit2 saye. Thank you sayang... Tapi harini the papa to be dah takde kat sisi saye. Lama plak tue. Sape yang nak kurangkan sakit saye now? Saye nak merengek kat sape now? Huhu....


9 comments:

Hida Naza October 3, 2009 at 4:05 PM  

take care kunaz. experience pregnant tak sama. bila dah kali ke 2 baru perasan perbezaannya. myself masa 1st pregnancy lasak sikit tapi 2nd ni mengada ngada sikit. hehe.

f a i z a h 's October 4, 2009 at 12:23 PM  

Samala mcm faizah kunaz...xleh bau shower foam yg dulu mmg feveret...suka yg ala2 xde bau sgt mcm detol ke...kalu rela nak je xnak pkai sabun time mandi...ahah... tp xleh la pulak kn? apa leh wat..da nasib kena sickness gini

kunaz October 4, 2009 at 8:11 PM  

tulah faizah.. nasib laa.. ni dh 2 kali tuka shower foam. huhu...

eh, hida naza.. sko gak kn? hihi.. aritu jumpe kt col.asia kn? welkem2 here... slmt pegnen2 gak. huhu...

jengae October 4, 2009 at 10:15 PM  

all the best kunaz..sian hubby takda lama2..

hope everything will be fine with u.

kunaz October 6, 2009 at 6:04 AM  

jengga, tau x lepas aku tulih entry ni, esok tu zak blk umah. kapal dia return sbb bad weather. smpt la 2 mlm dia kt umah. pastu arini br aku official ditinggalkn. huhu.. tq jengga. ko nih mmg suke kesian kt aku. haha!

Hanani October 6, 2009 at 10:55 AM  

kunaz,morning sickness kita dah boleh tukar whole day sickness kan...

kunaz October 7, 2009 at 12:03 PM  

ha tol2.. tp sebbaik bkn lifetime sickness. haha!

nurhasuna khalid October 10, 2009 at 2:46 PM  

wooo...kalo igt time morning sickness rasa mcm serik nak ngandung lg...tp bila baby dah kuar, rasa mcm nak cecepat ngandung lg jek...haha...suna dulu asik kuar masuk spital jek sbb tak der air n zat makanan dlm badan neh...mmg kurus kering giler laa masa 1st trimester tu...azab tol...tp alhamdulillah daku dijaga dgn amat sempurna oleh arep....sayang nyer hubbyku....kuang3x

kunaz October 11, 2009 at 10:30 AM  

rasa mcm nk cecepat ngandung lagi? hahaha! lawak2... bagus2, bestkn pegnen time ade hasben. sakit pape senang. alhamdulillah...

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.