Kisah Teladan 1

Harini tetibe ade mood untuk sharing kisah teladan. Asyik cite pasal pregnant je kan lately. Huhu.... Ok, dalam banyak2 forwarded email yang saye dapat sepanjang hidup saya, saya hanya jatuh cinta pada 2 email sahaja. Saya simpan email tue till now.

Entry kali ni saye nak citer 1 je dulu. Tema kisah nie berkisar tentang keberkatan hidup. Kisah nie yang paling saye suke sebab ia berkaitan dengan hidup saye satu keluarga (parents, adik-beradik, dan suami) Kami banyak kali hadapi bende macam ni, takde exact explanation untuk kejadian nie, but we take it as rahmat dari Allah.

Ok kisahnye pasal 2 family. Biarlah saya namakan family A and family B. Ok family A nie kan, suami dia gaji RM3000 je sebulan. Wife plak housewife. Anak ramai, dalam 7 orang. Kehidupan diorang sama macam orang lain yang selesa hidupnya - ade rumah, ade TV, ade sofa set, ade kereta, etc. Family A nie jenis yang jage solat and jaga halal haram tiap rezeki yang diorang dapat.

Rumah and kereta bayar monthly installment. Bayar bil2 bagai. Tanggung anak 7 orang yang semuanya bersekolah. Tanggung wife lagi, siap boleh kasi gaji bulanan kat wife untuk kejenye sebagai housewife. And guess what, dengan gaji kecik and tanggungan besar camtu, dia masih boleh buat saving and kirim duit kat parents kat kampung.

Family B plak, 2-2 husband and wife bekerja. Suami saja gaji dah RM10,000 sebulan. Family B hidup mewah. Asyik bertukar kereta. Tapi family B nie kehidupan diorang nampak macam huru-hara sket. Gaji asyik tak cukup sampai terpaksa cycle kredit kad and buat loan bagai. Hutang makin lama makin bertambah.

Keje gaji dah mewah tapi asyik mintak duit dengan parents (sepatutnya kasi duit kat parents!) Ade anak sorang je tapi time skolah dah kene tangkap basah. Hasben and wife asyik gaduh and perang mulut tiap hari. Ade je yang tak kene kat mana2. Family nie memang jenis tak jaga solat and jenis tak kisah halal haram janji duit masuk poket.

Kesimpulannye dalam hidup nie, janganlah terlalu harapkan kemewahan hidup, tapi harapkanlah berkat Allah. If dapat 2-2 berkat and kemewahan lagi alhamdulillah. Contoh terbaik yang paling dekat dengan saya adalah abang kandung saye.

Abang saye tu ya rabbi, tak pandai bergaya langsung. Selekeh cam mangkuk jamban. Kete pakai kete proton saga yang arwah abah tinggal dulu je. Dia belajar tak pandai and tak belajar tinggi pun. Tapi alhamdulillah bisnes dia tersangatlah maju. Savings dia bapak banyak now. Dia yang tanggung mama and family saya kat kampung now.

Family kami ade 4 syarikat yang mama letak atas nama anak2 dia. Saya pun ada satu tapi mama yang run dari sana. Tapi of course syarikat abang yang paling berjaya. Kedai abang kecik jek tapi alhamdulillah sangat maju. Dulu masa kat UTP pun time2 sengkek saye dok mintak duit dengan dia ah. Haha!

Yang saye perasan, abang orang yang ikhlas dan tak busuk hati. Abang tak pandai bergosip, if orang gosip dengan dia, dia sengeh jek. Isskk... kontras sungguh dengan saye. Haha! Pastu dia sangat hormat orang tua. Tak pernah sekali pun dia marah mama. Cam saya ade gak time2 saye berdebat2 if ade perbezaan pendapat, kate johan pidato dulu kan. Huhu.. Tapi abang, if dia ade kecik ati ke dengan mama, dia senyap jer.

Pastu mama cakap abang selalu kasi duit kat dia. And abang cakap, if dia kasi kat mama RM2 lepas tue dia akan dapat balik rezeki RM10. So, mama pesan, kirimlah duit kat orang tua dengan ikhlas tiap bulan untuk amik berkat. If takde duit sangat, kasi RM5 je pun takpe, tapi niat ikhlas untuk dapatkan berkat. Saye akan ingat pesan tue sampai bila2.

And macam saye and hubby, kami takdelah hidup mewah. Kete kecik jek 2 bijik, Proton and Perodua jer plak tue. Tapi kami syukur and puas hati jek. Sampai jugak ke destinasi yang kami nak pegi cam kete2 mewah yang lain.

Kami 2-2 tak pernah ade saving dari kecik, parents kami tak buat saving untuk kami. Saving kami yang ade now seme berkat usaha kami sendiri. Alhamdulillah now after setahun keje dah mampu beli rumah sendiri (haiihh bile nak masuk rumah nie). Huhu...

Eh, btw saye tulis nie bukan bertujuan untuk berlagak ape tau. If terasa ade unsur angkuh berlagak riak or whatever, saya mintak maaf banyak2. Saye just nak kongsi kisah yang boleh kita jadikan teladan hidup. Saye juga nak sampaikan yang keberkatan tue lagi penting dari kemewahan. And kalau kita pandai bersyukur kita akan selalu rasa cukup. Oklah sekian kisah teladan pertama. Huhu...


0 comments:

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.