The Baby Is Fine

Alhamdulillah. Syukur ke hadrat Ilahi... Harini ke Columbia Asia. The baby's fine. Alhamdulillah... Last week masa bleeding tue Dr Aida cakap the whole sac ade lapisan darah yang tebal. She didn't print out the picture, saye pun tak sanggup nak simpan. Huhu...

Now Dr Aida cakap ade sket jek lagi area yang bleeding, so in the next few days maybe saye akan kuar brownish discharge dia cakap untuk buang sisa darah yang masih ada. But the most important thing is, the baby is fine. Lega tengok jantung baby berdegup2 kat screen. Paling best, he/she is growing up. Last week baru 2.58 cm. This week dah 3.54 cm.





So, nie adelah gambar arini at 10 weeks plus. This time cam tak clear sket sebab Dr Aida cam fokus kat area yang ade bleeding (which saye tak sure nak tengok cane). Heh!

Remember the ubat hormon yang Dr Aida kasi yang dia suh makan maximum dose tu? Dia suruh makan seminggu straight till jumpe dia harini. Tapi saye stop makan Ahad lepas. Please don't blame me. Saye sakit tenat makan ubat tue. Memang terlantar jek sepanjang amik sick leave aritu. Morning sickness saye kan dah nak ok time tu, tapi bile makan ubat tu jadi horror balik.

Makan sket muntah terus. Solid kuar food yang makan tadi, takde campur2 air pape. Pas muntah, lembik, terus flat. Bangun, makan lagi, muntah lagi, terdampar lagi. Loya 24 jam, sakit kepala, etc. Owh sangat tak tahan. So amik keputusan stop makan since Isnin dah start masuk ofis. I can't afford to be like that in the office.

Tapi arini ala2 kene sound kat Dr Aida. Dia tak kasi stop terus sebab dari maximum dose ke stop terus takut nanti sistem terkejut. So dia suruh makan sebijik sehari pasni sampai seminggu. Pastu baru bleh stop. Huhu... And harini dia kasi susu Alpha Lipid. Dia cakap dia patut kasi awal lagi tapi dia lupe. Huhuhu... Susu tue untuk kuatkan antibodi badan.

Btw, saye lupe nak cite. Pasal saye threatened miscarriage nie saye tak bitau pun my mom. But then she knew it through my aunt's dream. Exactly hari yang sama. Pagi tue saya bleeding, malam tue mama call. And lepas tue hari2 dia call saya tanye khabar. Mak plak call tanye khabar anak. Huhu... Alah sama je mama call saye dengan saye call mama sebab bil tepon dia saye yang bayarkan tiap bulan. Haha!

Oklah, so lega now. Alhamdulillah. Thank you Allah... And thank you to my good buddies for the wishes =)

4 comments:

f a i z a h 's October 21, 2009 at 8:18 AM  

wah...besnya dpt scan byk kali..sy last scan masa 7weeks lepas...skrg da masuk 11 weeks xtau mcm mana...susu alpha lipid tuh leh makan ek utk ibu mengandung? sy mmg dok minum masa b4 pregnant lg tp skrg stop...takut la pulak...kalu bleh sy nk teruskan amik la susu tuh...

kunaz October 21, 2009 at 8:46 AM  

oyeke? hebatnye b4 pegnen dh minum. mahal kn susu tu kn? tgk kat label botol smlm RM180. tp tatau ah dia charge bape kat ING. huhu... dia ade rase vanilla kan? if btul la susu yg sama, bleh lah tu faizah... =)

f a i z a h 's October 22, 2009 at 6:39 PM  

aah mmg harga dia rm180...ada org rekemen dulu...mmg bagus rasa bertenaga je tp rasa dia xsedap la kunaz...perisa tuh sy xsure lak...mmg diaorg ckp bgs utk ibu mengandung...if gynea kunaz pn soh minum mmg bagusla tuh...dia dlm tin kaler putih kn?

kunaz October 26, 2009 at 3:55 PM  

ha'a2 tin putih. sama lah tu kot. tp sdap jek rasa dia. rasa vanilla. huhu... tp sakit2 sket awal2 minum. healing crisis kot.

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.