Why Business?

I'm not sure whether any of you used to have this thought about me "Nape Kunaz lately banyak promote barang2? Desperate nak duit ke? Tak cukup ke gaji Petronas? Dahlah SKG10" Haha! Pedasnye soklan nie kalo kene tanye betul.

Sebut SKG10 tetibe teringat kat Aisyah. Sorila masuk iklan lain jap. Masa saye and hubby bawak Aisyah and Hazrina kuar makan kat Sajian Warisan dulu (leh refer previous entry) kitorang gaduh2 comel masa time nak bayar. Aisyah beria2 nak bayar sampai tarik2 baju saye. Punyelah bising gaduh sape nak bayar, last2 saye cakap camni "Biar aku bayar, aku kan SKG10, aku lagi banyak duit dari ko" Haha! Bunyi riak takbur abih sampai Aisyah terkedu and terdiam terus. Haha! Sorilaa Aisyah, but you know I was kidding kan.. End up berjaya buat Aisyah takyah bayar.

Ok back to the original question. Saye pun tetibe tertanye2 soalan tue kat diri sendiri, why la saye tetibe dah start online bisnes balik walaupun saye bukanlah kesempitan wang so far. Duit bonus bulan lepas pun tak sentuh lagi. Alhamdulillah. Nak simpan buat bayar rumah maaa...

Then I found the answer. If you realize, things that I promoted before were the things that I enjoyed doing in. I use my interests for another interest. Iskk asal complicated jek ayat nih. Ok gini... Dulu kan masa zaman UTP saye banyak buat online and offline bisnes. Suke gile buat online bisnes, tatau nape. Asal2 buat untuk cari duit, lama2 addicted. Kesimpulannye online business is one of my interests too.

And now, alang2 saye tengah bermesin jahit, berherbalife, etc, saye gune interest saye tue untuk buat online bisnes lagi, but this time secara kecil-kecilan only, tak macam zaman UTP dulu sampai tahap simpan stok bagai. Huhu... If takde hasil pun I still fulfill my interest. If ade hasil maka interest saye dah double fulfilled. Tapi alhamdulillah, normally adelah hasil sket2.

I just want to find a reason to love my everyday's life coz currently life at work is not as interesting as before. Need to find a way to enjoy doing things. Owh even though aritu dah cakap takmo bebel pasal keje, arini nak tulis sket. Bukan bebel, but more to luahan hati.

Sdey. Kan department saye nih memang dah budaya dia kutuk kontraktor. And lately memang lately ade isu dengan hubby's company. So level kutukan tue memang kaw kaw lah. Kadang2 depan saye sendiri pun diorang kutuk. Saye ade la dengar ade a few staff jugak yang spouse dia keje dengan kontraktor or vendor Petronas. So staff tue takkan dibenarkan attend memane meeting yang ade kaitan dengan company spouse dia.

Tapi saye lain plak kes nyer. Seme miting wireline saye kene pegi. Siap kene present lagi. Pastu kene dengar kutukan lagi. Kat ofis dah dengar, kat meeting kene lagi. Penat saye nak menjawab especially bab2 kontrak padahal bukan saye pun yang buat kontrak. Orang lain buat silap saye yang menjawab. Pastu bile dah habis meeting, balik workstation terus dapat macam2 keje. Dah kene kutuk, pastu kene attend miting yang kene dengar kutukan lagi, pastu dapat keje banyak2 plak.Saye yang dah malas2 sebab nak tuka department nie sampai tak boleh jadi malas. Ade je nak kene buat.

Ade 1 miting tu kan, dia miting dengan regions. Dalam miting tue ade 1 part to discuss on contractor issues. Atau dengan erti kata lain is to kutuk2 kontraktor. And saye adelah regional secretary untuk meeting tu, appointed by Raymond.

Saye rasa saye layak mendapat anugerah staff paling tegar. Haha! Bagus jugak bile dah jadi cani banyak kali sebab telinga saye dah jadi cap kuali dah. Dah tebal dah. Kene kutuk ke ape ke jadi tahap dah tak kesah dah. I'm leaving by the way. So tiap kali gi miting, matlamat saye cuma listen and leave. Haha! Malas dah nak menjawab lelebih.

Bolehkah anda mencari ruang untuk kegembiraan di sini? Makanye saye telah mengisi masa saye dengan membuat something yang saye suke termasuklah online bisnes. Aritu saye dah nyaris beli kucing arnab nak jage kat rumah. Haha!

Owh now saye baru tau nape my boss assume saye ade masalah dengan hubby. Maybe sebab isu contractor-client nie, so dia assume saye balik gaduh2 kat rumah. Haha! Padahal kitorang balik umah gelak2 jek dengan situasi nie. Yelah, games here and there. If ditanye ade konflik of interest tak, aderr!!! So if ade HR yang bace, cepat2lah pindahkan saye. Hahaha!


0 comments:

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.