Raya 2009

Cam bese, tiap2 tahun sambut raya ala kadar and setakat memenuhi syarat raya jek. Raya pertama kat Besut. Lepas solat raya pegi kubur arwah abah ramai2. Beraya kat sana. Sayang abah.... Pastu balik je rumah bertimpa2 orang datang rumah macam kitorang buat open house plak.

Sempat beraya 2 buah rumah jek sebab orang keep datang rumah. Mama cakap maybe diorang datang nak raikan kitorang, nak kitorang happy2 since abah dah takde. Penat gak ah ulang-alik ngangkut air and kuih dari pagi sampai malam. Huhu...

Raya ke-2 balik kampung kat Kuala Terengganu. Normally if balik raya sana memang kene overnight sebab sedara mara sangat banyak and takkan terlawat dalam masa sehari. But we decided to finish it in one day only and balik Besut terus on the same day. So start kul 8 pagi bertolak, kami tak putus2 pegi beraya sampai kul 6 petang baru start bertolak ke Besut. Masa tue rahim dah start rasa berdenyut2.

Raya ke-3 drive balik Jitra. Jam kat Kelantan so malam dalam kul 9 malam baru sampai Jitra. Tau2 la kan jalan kat Malaysia nie tak semua smooth. Banyak kali gaklah dok terbang melambung dalam kete tue bila lalu bumpy roads. Huhu...

Raya ke-4 till ke-6 beraya kat umah sedara-mara hubby kat Jitra plak. Rupe2nye 2 hari raya pertama tue family hubby tak kuar raya memane pun lagi. Kitorang balik baru start jalan2 beraya. Masa kat Kedah ah yang start cramp perut seme. Pastu nafas rasa pendek2 till now. Buat keje sket or jalan laju sket mulelah termengah2 tak cukup nafas.

Tak best gak beraya kat rumah mertua dalam keadaan camni. Coz I didn't have the energy to talk much. Pastu asek tertido jek. Hopefully diorang faham and I believe they did. Huhu.. Btw masa kat Kedah dah start ade selera makan sket. Morning sickness pun macam dah kurang. Saye syak aritu saye bukanlah morning sickness sangat, tapi sebab gastrik tue kot.

Ade 1 night tue ngidam nak makan char kueweow penang. Ajak hubby kuar makan sebab kat Kedah bersepah2 kedai char kueteow. Sekali parents in law and adik2 ipar mau ikut sekali, so malam tue kami kuar makan ramai2 kat luar. Saya makan 2 pinggan okay! Buruk tol perangai, depan mertua plak tue. Adik2 ipar lak yang sibuk tolong cover line "Takpe Kak Naz, makan untuk 2 orang." Heh!





Nie baju raye hijau yang last saya jahit tue.  Simple jek tapi rasa best sebab jahit sendiri, especially baju hubby. Sorila serabai, tak mekap haper pun. Actually ade beli tudung bunga2 tapi cam malas plak nak pakai and last2 tak pakai. Haha! Kejap jer saya dah gemok balik tapi berat badan maintain lagi.

Saye syak sebab ubat yang Dr Aida kasi suh makan sepanjang saya travel. Nama ubat tue Duphaston. Rupe2nya tu ubat hormon untuk kuatkan rahim. Saye google kat internet. Arini dah stop makan ubat tue sebab dah abih travel. Heh.

Btw, 1st month pregnant saye terlose 1 kg sebab takde selera makan. Nie balik raya dah dapat balik 1 kg tue. Adik hubby yang belajar nursing cakap tak elok lose weight time pregnant. 1-5 bulan pertama berat badan elok naik 1 kg tiap bulan. And lepas2 tue half kg jek tiap bulan. Tapi orang cakap bese akan lebihnye. Haha!


5 comments:

~lalala~ September 29, 2009 at 9:35 AM  

"Btw masa kat Kedah dah start ade selera makan sket. "

aku trase bangga jap :D hehe.. slamat ari raya kunaz~ and zak~

f a i z a h 's September 29, 2009 at 11:57 AM  

wah...besnya raya ada selera sikit...sy langsung xdak selera...ketupat pn xsentuh langsung..waaaaa... :"(

kunaz September 29, 2009 at 7:09 PM  

hahaha! ngokngekla ko intan. bangge x btempat. haha! gaye ko ckp mcm mak mertua aku plak. haha! samat ari raye intan..

faizah, kalo nk tunggu ade selera mmg x dtg tau. try gak kunyah 2-3 mulut. pastu nnt tetibe terberselera. kunaz laa.. haha

Ashraf.K September 30, 2009 at 8:37 PM  

raya lenkali aku nak wat baju teluk belanga gak ah. ngan songkok tinggi. baru old skool. hehe.

kunaz October 1, 2009 at 5:21 PM  

owosss!! zak ade member klasik rupenye. kalo ko rajin cube ko tgk gamba tunang aku dlm fotopages aku. ms tunang zak pakai baju melayu teluk belanga + songkok tinggi + gamba hitam putih plak tue. Klasik abess! Haha!

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.