Pregnancy Test Kit

My period cycle was out of range last month. 42 days. Fuuhh... Normal 30 hari jek. I thought I was pregnant and bought 2 pcs of home pregnancy test kit. But the result was negative. I just used 1 kit. A few days ago, masa kemas2 bilik suddenly ternampak kit yang 1 lagi tue. Sesaje buat test even though period belum due lagi. And the result was....

It was positive! Memule tak percaya, then I bought a second kit


Positive lagi! Jumaat lepas terus pegi check kat klinik. I arrived there at 8 am tapi kul 9.15 am belum turn saye lagi. Saye dah siap tido menyandar lagi dalam klinik. Disebabkan bosan menunggu saye pegi singgah farmasi yang dekat dengan klinik tue. And I bought one digital pregnancy test kit.
Bila pegi klinik balik, terus turn saye. So doktor buat test untuk reconfirm. Doctor buat both urine test and scanning. And the result was positive too.


See, doctor nye kit lagi cikai rupe-rupenye. Haha! Doctor cakap usia kandungan dah 4 weeks. So balik rumah buat lagi sekali alang2 dah beli yang digital kit tue.


Alhamdulillah positive jugak. That is one of the sweetest thing when I saw the word pregnant came out on that screen. Huhu..
 
Weekends aritu bukak pose dengan Tpot and Zul kat Sajian Warisan. Pagi tue kitorang ade jumpe gak sebab ade program anak angkat. Tpot suruh cecepat mintak tuka buat checkup dengan Dr Aida kat Columbia Asia. So Isnin lepas saye pegi Klinik Harmony untuk mintak dia buat refer letter.

Before that, doctor nak test gak sekali lagi before kuarkan surat. And then yes, it was positive result again, but this time the line appeared a bit darker, nak sama colour dengan reference line tue dah. Tapi, saye lupe nak mintak bawak balik kit tue untuk buat kenangan. Haha!

So, perasaan saya of courselah happy, terkejut and risau pun ade. Happy mestilah sebab tau bakal jadi ibu kan. Terkejut sebab tak expect langsung. Kami kan planning setahun. Last few months memang dah stop planning tapi plan nak start serius usahakan dapat baby lepas raya or after masuk rumah baru which is paling awal lepas raya. Tapi terawal plak. Takpelah, rezeki bulan Ramadhan. Alhamdulillah.

Btw, seme orang dok buat lawak baby nie hasil projek honeymoon kitorang masa 1st anniversary dalam hutan bulan lepas. Haha!  Haa.. Jangan underestimate honeymoon dalam hutan ok! Haha!

And jugak sangat2 risau. Since tak expect pun akan pregnant, saya sangatlah tak menjaga makan especially bulan pose nih. Minum air tebu bergelen2. Makan acar nenas la. Pendek kata food yang tajam2. Pastu minum Power Root Kacip Fatimah tue almost sebotol1 tin tiap malam. Korang jangan minum nie if pregnant k. Dr Aida kate tak bagus, even tak pregnant pun kurang bagus.

Pastu saye tersangat lasak ok! Saye kan busy menjahit now. Mesin jahit kat tingkat atas. So almost everyday saye akan naik turun tangge sambil melompat2 and menari2. Bajet nak kurus.... =(

Yesterday was my first time meeting my O&G Dr Aida. Ade la cite kerisauan saye nih. Dr Aida pun cam terkejut memule, but then dia cakap rezeki tue dari Allah. Jangan risau sangat sebab mende2 miscarriage nie keje Tuhan. Yang penting, bile dah tau pregnant nie, dah start kene jage bebetul lah.

Nie yang saye suke doktor perempuan Islam, walaupun kat Miri nie ade member2 cakap ade a few lagi O&G yang best, tapi lelaki and Cina. Because there are times that I need advices from Islamic views.

So hopefully, everything will go fine. To my baby, sorry for not providing you a good environment throughout this 4 weeks time. I didn't realize your existance. Hope you'll survive in mommy's hyperactive body. Wahaha! To all. doakan baby kami selamat yer. Huhu...

13 comments:

f a i z a h 's September 9, 2009 at 8:48 AM  

Salam...wah tahniah kunaz~! mg sgalanya berjalan dgn baek...n dikurniakan anak yg soleh/solehah kelak~! ameen....

~lalala~ September 9, 2009 at 9:08 AM  

wah wah.. ko dh pregnant.. aku cm x caye plak! o_0

f a i z a h 's September 9, 2009 at 11:30 AM  

kunaz..bila expected delivery?hehe

SuRiaHaZNi September 9, 2009 at 1:18 PM  

congrates kunaz..
xpe,dh tau peknen ni jg la elok2..
sy dulu ms blom tau peknen siap g tournament boling lg..main smpi sakit pggang sakit blkg,sib baik xde pape..psl tebu n nenas tu pn dia ikut org gak..ade yg xleh mkn pn bnda tu..mccm sy dulu leh je mkn,xde effect..tp jgn la mkn byk2 sgt..
huhu btw congrates again!!

kunaz September 9, 2009 at 3:20 PM  

faezah, tq a lot. kunaz pn doakan faizah cpat2 bjangkit. heh! due 15 may taun dpn

intan, ha'a cam kelakar pun ade kan aku pegnen. haha!

suria!!! lama x dgr cte. nmpk gamba baby kt facebook. xsmpt nk ckp congrats. congrats tau! n thanks for the advice. kuat jugak ek awak time pegnen. badan kecik jek. haha! keep in touch!

nurhasuna khalid September 9, 2009 at 4:35 PM  

insyaAllah tak der apa2 baby tu sbb mummy dia kuat...chayo2x..
best pegnant neh even kadang2 rasa mcm nak cepat lah masa berlalu, tak larattt...haha...congrats tau! doakan aku yg menghitung hari nak jd mama neh~ cuakkk...

jengae September 9, 2009 at 5:09 PM  

kunazzzzz...*berair mata excited tgk kau*

ahh mcm tak percaya kau yg mangkok ni nk jadi mama dah...verangans jela kau nk lompat2 lg utk menguruskan badan wahahahaha...

jokes aside. tahniah..smoge impian korang tercapai dgn terhasilnya baby super comellssss, baik, sopan, berbudi pekerti, beriman.. eceh..

Ok take good care of urself yo mamah!

Anonymous September 10, 2009 at 12:21 AM  

yeayyyyyyy bes nye! adri ade kawan taun dpan!! hehe congrats kunaz!!!

alya

kEEn September 10, 2009 at 10:52 AM  

tahniah byk2 naz..hehe.. wao wee~ best2. sorg lagi kwn aku akan mpunyai anak...

smoga dpt anak yg super cute lg pandai cm mak bapak dia~

kunaz September 10, 2009 at 9:36 PM  

tq suna... bilekah due date anda? di manakah mau memberanakkn diri? kerteh or perleh? haha!

jengga... ko nih sukela buat aku terharu at the same time rase nk kasi ko penampo sbb ckp aku mangkok. haha! tq byk2 jengga. syg ko. mmuuahss!

alya, haha! tq2..

kin, ade blog rupenye kamu yer. tq2 kin...

TQ all! love u all!

Anonymous September 11, 2009 at 6:34 AM  

kunaz congrats!! sangat hepiiiiii!!!!

-saleha!~

nELLIE bEBEH September 11, 2009 at 6:12 PM  

aaaa congrat kak naz!!!!

kunaz September 11, 2009 at 10:35 PM  

tq byk2 saleha n nalai =)

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.