Morning Sickness

Masa start tau pregnant masa tue dah 2 weeks puasa. Kire 2 weeks puasa = 4 weeks pregnant. Antara simptom2 utama yang dialami ialah perut asek masuk angin. Dah start ade rasa loya2 tapi ingatkan sebab kesan perut masuk angin tue. Pastu yang paling ketara asek ngantuk tak kire masa. Tengah drive boleh tersengguk2. Kat ofis takyah cakap ah. 3 jam skali kot saya akan tertido dalam 15 minit.

Ingat ke tue simptom nak datang period masa bulan pose. Selalu cakap kat trainee, lambatnye nak period. Nak kuar shopping kat Bintang time lunch hour. Huhu... Trainee selalu gak tanye "Ke akak pegnen?" Saye dengan konfiden jawab "Hisshhh!!" Haha!

Saye ade tanye Dr Noor, doctor 1st yang saya jumpe masa nak konfemkan pregnancy. Saye suke doctor tue actually, rasa cam tak baik plak saya gi lari kat Dr Aida sebab nampak Dr Noor cam bersungguh gak ah nak jage saya. But both doctors sangat best, cuma dari segi environment and facility cam suke kat Columbia Asia lagi. Eh ha, saye tanye Dr Noor ok ke puasa time2 nie?

Doctor cakap depends atas saye. Saye cakap ah, if depends atas saya memang saya larat je nak tahan. Saye just nak tahu in term of pregnancy, ade effect ke tak. Dr Noor cakap actually pregnancy depends on mother. So saye decided nak puasa penuh jek.

Masuk week 5 morning sickness saya dah start cam horror sket. Loya dari pagi bangun tido sampai malam nak tido balik tue. Masa sahur dah takde selera makan sangat so sangatlah tak bermaya masa pose. Tahan gak lagi. Masuk week 6 morning sickness cam makin teruk. Saye rase bukan morning sickness dah. Whole day sickness. Huhu... Tapi alhamdulillah so far tak pnah amik MC lagi sebab keje kat ofis pun cam dah start kurang so saye gi jek ofis tahan2 loya. Huhu...

Hari ke 25 and 26 pose, saya dah start pening kepala and ade part yang saya ter-blackout a few seconds. Masa tu hasben kat Labuan 3 hari. Balik Labuan terus dia tak kasi saya pose dah. Doctor pun dah sahkan saye kene gastrik balik, so saye sempat pose 26 hari jek bulan nie. Sayang....

Tapi rupe2nya bila tanye member2 yang kandungan dia seusia dengan saya, saya yang paling banyak pose so far. Diorang paling banyak pun 2 weeks jek. Sebab according to them, week 6 tu cam busy week ah untuk baby sebab masa tue baby akan develop banyak bende baru termasuklah brain and heartbeat. So memang akan penat lebih sket.

Even saye baca pun, morning sickness paling teruk within week 6-8. Saye plak travel week 6. Huhu... Seriusly, loya dah sampai leher dah. Nak muntah banyak kali dah tapi tak pernah kuar isi. Muntah angin jek. Huhu.... Tapi alhamdulillahlah saye survive travel aritu tanpa muntah. Yelah dah makan ubat... Haha!

Statistic cakap 20% jek lucky mothers yang takkan kene morning sickness. Memule, sangat nak jatuh dalam kategory 20% tue. To me, it's not how bad the morning sickness is, it's about how well you manage the morning sickness. So, ari2 saye try act normal cam takde morning sickness. Pegi jek ofis, buat jek keje. Gelak2 jek kat ofis. Tapi dah hujung2 tue memang tak dapat nak sorok ah. Melilau cari minyak cap kapak dengan trainee. Haha!

Owh kat BWE ade sorang lagi yang pegnen, our clerk. Dia dah 5 months plus and tak pernah ade morning sickness okay! Happy jek nampak dia hari2 siap leh mekap cun2 lagi. Cissss tak adil. Haha! Mama pun cakap 5 orang anak dia tak penah kene morning sickness. Cemane saye buleh jadi cani. Huhu... Takpelah it's a part of beautiful journey to be a mother kan. Huhu....

Semalam masa bukak pose mama beli banyak food kat bazaar Ramadhan kat Kg. Raja nih. Saye ngidam nak makan bubur lambuk and murtabak Besut. Lain ok rasa murtabak Besut dengan murtabak tempat lain. Heh! So masa berbuka semalam (even though saye tak pose) 2 bende tue jek saye leh makan. Yang len tengok pun dah mual. Bubur lambuk tue saya makan adelah dalam 4 pinggan kot. Haha! Sebelum balik Besut ngidam nak makan anggur hitam. Hubby dah belikan.

Awal2 nie, ngidam yang mudah2 lu. Lama2 nanti get ready jela ek abang, kot2 ayang termengidam set perabot baru ke ape ke. Haha! Oklah, nak makan ubat lu. Selamat hari raya yer semua.


2 comments:

f a i z a h 's September 28, 2009 at 10:07 AM  

sy pn bkn setakat morning sickness tp the whole day sickness... :"(

kunaz September 29, 2009 at 7:07 PM  

tula.. dugaan tol pegnen nie. huhu...

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.