Cemburu

Yer semua orang penah cemburu. Saye pun. Cemburu nie ade cemburu baik ade cemburu tak baik. Cemburu baik ialah bila kita cemburu tengok kelebihan orang lain, kita akan berusaha lebih kuat untuk mendapat kelebihan yang lebih baik or at least setaraf dengan orang yang kita cemburukan tue.

Cemburu jahat plak bila kita cemburukan orang tue kita akan doakan yang tak baik untuk orang tue contohnya supaya bisnes tak maju, supaya tak bahagia dengan pasangan, etc. Cemburu jahat ialah apabila kita menghalang orang yang kita cemburukan tue untuk terus maju, contoh kita sembunyikan info yang membolehkan orang yang kita cemburukan akan lebih berjaya.

Cemburu jahat adalah bila kita down-kan orang yang kita cemburukan tue bila kita dapat sesuatu yang lebih dari orang tue, contohnya show off dengan berkata "Boss aku cakap aku lagi rajin dari ko" dengan nada puas dan bangga. Please laaa, dah Tuhan kasi nikmat tue bersyukurlah, jangan laa belagak, kang kene tarik balik.

Cemburu jahat adalah apabila kita gembira bila orang yang kita cemburukan itu ditimpa musibah. Cemburu jahat adalah bila kita gunakan macam2 cara untuk buatkan orang lain benci orang yang dia cemburukan tue. Cemburu jahat adalah bila kita gunakan macam2 cara untuk menjatuhkan orang yang kita cemburukan tue, tak kisahlah physically ke emotionally ke.

So ini adalah peringatan untuk diri saya sendiri juga. Silalah berpada2 bila cemburu. Bila tersedar kita sudah jatuh dalam kategori cemburu jahat, beristighfarlah, cuba berubah and berusahalah untuk capai ape yang kita cemburukan tue. Mintak doa banyak2. Allah nie, kalo kita kasi 1 Dia balas 10. Tolonglah berusaha sucikan hati...

Saye sebenarnye geram kat sorang nie. Saye perasan, dia ni memang follower tetap blog saye nih for years since I started blogging. Dia sangat suke nak amik tahu perkembangan life saya. Saye rase dia ada sedikit rasa cemburu or tak puas hati somewhere and always try to find flaws in my life. Selalu cuba buat saya rasa down so that saya rasa hidup saye belum perfect. Or dia buat camtu at least untuk rasa dia lagi lebih dari saya. Papelah. Saye doakan dia super bahagia yang tersangat2 dasat punye bahagia. Saya doakan hidup dia akan paling lengkap dan sempurna dalam sejarah kehidupan manusia so that dia dah takde nak jealous pape dengan life saye dah. Amiiinn!!! Sekian!!

Ooppss sori... ibu mengandung kan hormon terlebih sket. So emosi pun telebey sudah.. Haha! Selamat hari raya, maaf zahir batin...


4 comments:

~lalala~ September 17, 2009 at 2:14 AM  

gossip...! cpt2 cite kt aku! haha

f a i z a h 's September 17, 2009 at 1:51 PM  

wah...bahaya neh kunaz...cemburu yg jahat~! :P

nurhasuna khalid September 17, 2009 at 9:48 PM  

selamat hari raya aidilfitri kunazz...hehe...sabar2... ;P
baik pikirkan kegembiraan nak berhari raya di kampung bersama keluarga lg best....abaikan jek si pencemburu itu~

KUNAZ September 19, 2009 at 8:14 AM  

hahaha! ngokngek la ko intan. orait, nnt free kte story k!

faizah, btol2...

haha! tol tu suna. abaikan... takde pekdah pn pk lebih2 kn. huhu...

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.