Posts

Showing posts from September, 2009

Raya 2009

Image
Cam bese, tiap2 tahun sambut raya ala kadar and setakat memenuhi syarat raya jek. Raya pertama kat Besut. Lepas solat raya pegi kubur arwah abah ramai2. Beraya kat sana. Sayang abah.... Pastu balik je rumah bertimpa2 orang datang rumah macam kitorang buat open house plak.

Sempat beraya 2 buah rumah jek sebab orang keep datang rumah. Mama cakap maybe diorang datang nak raikan kitorang, nak kitorang happy2 since abah dah takde. Penat gak ah ulang-alik ngangkut air and kuih dari pagi sampai malam. Huhu...

Raya ke-2 balik kampung kat Kuala Terengganu. Normally if balik raya sana memang kene overnight sebab sedara mara sangat banyak and takkan terlawat dalam masa sehari. But we decided to finish it in one day only and balik Besut terus on the same day. So start kul 8 pagi bertolak, kami tak putus2 pegi beraya sampai kul 6 petang baru start bertolak ke Besut. Masa tue rahim dah start rasa berdenyut2.

Raya ke-3 drive balik Jitra. Jam kat Kelantan so malam dalam kul 9 malam baru sampai Jitra. T…

The Heartbeat

Dah sampai Miri semalam. Harini patut masuk keje tapi saye dapat sick leave. Semalam balik airport je, terus start kete gi Columbia Asia sebab rahim saye cam cramp2 and rasa mencucuk2... Dah almost seminggu camtu tapi semalam cam teruk sket. Nak melangkah pun sakit.

Doctor suruh admit terus dalam ward malam tue tapi saye takmo. Dr Aida still cuti raya so pagi nie saya kene refer kat Dr Mattu. The 1st thing yang doctor tu buat ialah scan and dengar heartbeat baby. Yeay! Dah ade hearbeat. Kuat gak bunyi, dupdapdupdap.

Masa Dr Mattu tanye "Did you hear that?" I said "Hear what?" Dr Mattu answered "That's your baby's heartbeat" and I said "Owh, I thought it was mine" Pastu baru terpikir ape kejadah doctor nak dengar heartbeat saye kan since saye dah bernafas depan mata dia. Hihi...

So doctor cakap baby ok. So how about my pain doctor? Dia cam tak kesah sangat ok! Dia kasi sick leave suh rest jek. Dia cakap muscle saya stress sebab banyak sanga…

Morning Sickness

Masa start tau pregnant masa tue dah 2 weeks puasa. Kire 2 weeks puasa = 4 weeks pregnant. Antara simptom2 utama yang dialami ialah perut asek masuk angin. Dah start ade rasa loya2 tapi ingatkan sebab kesan perut masuk angin tue. Pastu yang paling ketara asek ngantuk tak kire masa. Tengah drive boleh tersengguk2. Kat ofis takyah cakap ah. 3 jam skali kot saya akan tertido dalam 15 minit.

Ingat ke tue simptom nak datang period masa bulan pose. Selalu cakap kat trainee, lambatnye nak period. Nak kuar shopping kat Bintang time lunch hour. Huhu... Trainee selalu gak tanye "Ke akak pegnen?" Saye dengan konfiden jawab "Hisshhh!!" Haha!

Saye ade tanye Dr Noor, doctor 1st yang saya jumpe masa nak konfemkan pregnancy. Saye suke doctor tue actually, rasa cam tak baik plak saya gi lari kat Dr Aida sebab nampak Dr Noor cam bersungguh gak ah nak jage saya. But both doctors sangat best, cuma dari segi environment and facility cam suke kat Columbia Asia lagi. Eh ha, saye tanye Dr N…

Dugaan Balik Beraya

Dah sampai kampung halaman! Banyak sungguh dugaan nak sampai. Rupe2nye nak balik nie saya kene transit Kuching dulu gak. So Miri-Kuching-KL-KB ah pegi dan balik. Before naik flight petang tue, dah pegi mintak ubat2 yang berkenaan dengan doctor. Morning sickness saye agak teruk so takut termuntah dalam flight nanti.

Dipendekkan cite, flight Miri-Kuching delay dari kul 6.15pm ke 7.30pm. Dari Kucing plak delay dari kul 9.00pm ke 11.30pm. Nak dekat kul 2 pagi baru sampai KLIA. Policy hotel yang kitorang book if tak check in kul 12 malam kire burnt payment yang dah dibuat. Try nak call tapi tak berangkat. Rupe2nya boleh call sampai kul 9 malam jek.

Dahla masa kat Kuching kene tahan kat imegresen sebab saye lupe renew passport. Rupe2nya dah lebih 3 bulan tak kuar meeting kat luar Sarawak. Tapi akhirnye lepas jek. Salah imegresen Kuching gak permit to work saya setahun lebih sangkut kat sana lagi even though imegresen Miri dah penah follow up.

Naik flight sekali dengan Sani HR tue. Dengan baik …

Cemburu

Yer semua orang penah cemburu. Saye pun. Cemburu nie ade cemburu baik ade cemburu tak baik. Cemburu baik ialah bila kita cemburu tengok kelebihan orang lain, kita akan berusaha lebih kuat untuk mendapat kelebihan yang lebih baik or at least setaraf dengan orang yang kita cemburukan tue.
Cemburu jahat plak bila kita cemburukan orang tue kita akan doakan yang tak baik untuk orang tue contohnya supaya bisnes tak maju, supaya tak bahagia dengan pasangan, etc. Cemburu jahat ialah apabila kita menghalang orang yang kita cemburukan tue untuk terus maju, contoh kita sembunyikan info yang membolehkan orang yang kita cemburukan akan lebih berjaya.

Cemburu jahat adalah bila kita down-kan orang yang kita cemburukan tue bila kita dapat sesuatu yang lebih dari orang tue, contohnya show off dengan berkata "Boss aku cakap aku lagi rajin dari ko" dengan nada puas dan bangga. Please laaa, dah Tuhan kasi nikmat tue bersyukurlah, jangan laa belagak, kang kene tarik balik.
Cemburu jahat adalah …

Flying While Pregnant

Image
I met my O&G again today. Rupe2nye Dr Aida dah nak cuti start esok till 10 Oct (gila lama cuti!) tu yang dia nak jumpe saye lagi even though last week baru jumpe.
Bagus jugak because I have a concern on flying while pregnant. Flight saye and hubby 17hb petang this week. Miri-KL then KL-KB. Paling horror bile time nak balik sini balik sebab route dia KB-KL, KL-Kuching and Kuching-Miri. Tue belum kire lagi land travelling by car time raya nanti. Dari Besut, kami terpaksa drive Besut-Jitra, Jitra-Taiping and then back to Besut. 
Sebab saye ade bace travelling by air during 1st trisemester is not recommended. Safest period to travel for pregnant woman is between week 12-32. Why laaaa my pregnancy always got risk of something. Haiyya!!! Huhu...
But then Dr Aida gave me 2 boxes of medications, and suruh saye makan masa hari travelling. Lupe plak nak tanye detail fungsi ubat tue. Mungkin untuk elak mabuk2. Tapi Iman cakap maybe untuk kuatkan baby. I don't know but I hope everything will…

I'm Done Sewing!

Remember last time I told you that I managed to finish 3 baju for hari raya? It's 5 already! Harini siap lagi 2 helai, selai baju melayu hubby, selai lagi baju kurung saye. And they're going to be our main baju for hari raye sebab cam sesuai sketla untuk raye, kaler sedondon. Laterlah saye upload gambar tue.
Memule tue memang plan nak beli jek. Pastu hubby cakap dia nak baju melayu teluk belanga jer, which is lagi senang nak buat sebab leher dia cam baju kurung biasa. So I decided to just sew the baju myself. Hubby sangat suke baju melayu teluk belanga walaupun saye tak suke. I said "Macam orang tua lama" Masa tunang dulu pun hubby pakai patern macam tue. Tapi this time saya sanggup jahit sebab malas nak jahit leher baju melayu yang banyak step tue. Haha!
Ok, dah nak muntah dah menjahit. Dahla memang hari2 loya now. I'm not an expert yet, so selai baju will take longer time. Ok so pasni nak rest dah dari aktiviti jahit menjahit nie. Mama pun pesan jangan banyak men…

My Herbalife Testimonial

Image
I did promise to give my Herbalife testimonial right? Lupe lupe. Sebab dah agak lama tak consume Herbalife nie so jadi lupe terus. Oklah, here it is.

Ok, nie gambar saye bersama cik double chin. Nie gambar 5 July, my last makeup job - a few days before I started consuming Herbalife. Gamba pengantin terpaksa di-crop sebab nanti kontras sangat, korang asek dok tengok pengantin plak kan nanti. Hehe!

So nie gambar muke 1 month later - 8 August masa 1st anniversary. Buleh tengok gambar2 saye dalam entries saya pasal 1st anniversary jugak. Double chin dah reduced significantly.

Waaaa! Nielah gambar body sebelum, date yang sama dengan gambar double chin tu - 5 July. Now you know why I became so worried about my weight kan? Yes I was so gemuk by that time. Tak sedar bile jadi segemuk tue. Urghhh nampak buncit plak perut time nie tapi tue actually fatamorgana tau. Corak bunga tue buat nampak buncit. Benci! Sorilah muke paling buruk penah masuk dalam gambar, tue gambar candid.

Nie gambar baru amik …

Pregnancy Test Kit

Image
My period cycle was out of range last month. 42 days. Fuuhh... Normal 30 hari jek. I thought I was pregnant and bought 2 pcs of home pregnancy test kit. But the result was negative. I just used 1 kit. A few days ago, masa kemas2 bilik suddenly ternampak kit yang 1 lagi tue. Sesaje buat test even though period belum due lagi. And the result was....

It was positive! Memule tak percaya, then I bought a second kit

Positive lagi! Jumaat lepas terus pegi check kat klinik. I arrived there at 8 am tapi kul 9.15 am belum turn saye lagi. Saye dah siap tido menyandar lagi dalam klinik. Disebabkan bosan menunggu saye pegi singgah farmasi yang dekat dengan klinik tue. And I bought one digital pregnancy test kit. Bila pegi klinik balik, terus turn saye. So doktor buat test untuk reconfirm. Doctor buat both urine test and scanning. And the result was positive too.


See, doctor nye kit lagi cikai rupe-rupenye. Haha! Doctor cakap usia kandungan dah 4 weeks. So balik rumah buat lagi sekali alang2 dah beli…

Nuffnang : 1st Earning

Hello! Thanksla pada sesape yang klik iklan Nuffnang kat blog saye nie yer... Arini dah dapat 1st income after 1 week letak iklan Nuffnang nie. Walaupun tak banyak, rasa seronok sebab tau ade kawan2 yang sudi klik. Huhu... Thank you thank you. Teruskan klik if ade iklan baru yang kuar k.. Especially S****A yang pakse2 saye join Nuffnang nih. Wajib klik tiap kali masuk sini! Haha!

1st Anniversary Gift

Image
Burppp!! Kenyang! Tadi bukak pose kat Dynasti Hotel. Hubby ade training kat sana so dapat kupon bukak pose. Heh! Sedap!! Saye sangat suke kek Rosita Cafe yang dalam Dynasti Hotel tue.

Saye baru teringat yang saye telah terlupe taruk gambar hadiah anniversary kitorang. Hubby's birthday was on the 30th August Ahad lepas. Happy belated birthday sayang! Takde hadiah sebab haritu dah kasi hadiah advanced sekaligus. Haha! Eh tapi saye dengan baik hatinya belikan jugak hubby sepasang sandal baru sebab hubby pun blikan saye kasut and sandal masa anniversary dulu even though dah dapat hadiah. Huhu...


Orait, so nielah hadiah2 kami yang dah tak seprais and tak romantik langsung. Takde kotak or even pembalut hadiah langsung. Lepas beli terus pakai. Ok, untuk anniversary hubby mahukan lens untuk Nikon DSLR dia. Yang kotak coklat kecik tue. Dia pilih sendiri lens tue, katenye bagus untuk gambar potrait. And memang saye pun realize gamba dia amik makin cantik dengan lens tue.

Untuk birthday, dia mi…

Why Business?

I'm not sure whether any of you used to have this thought about me "Nape Kunaz lately banyak promote barang2? Desperate nak duit ke? Tak cukup ke gaji Petronas? Dahlah SKG10" Haha! Pedasnye soklan nie kalo kene tanye betul.

Sebut SKG10 tetibe teringat kat Aisyah. Sorila masuk iklan lain jap. Masa saye and hubby bawak Aisyah and Hazrina kuar makan kat Sajian Warisan dulu (leh refer previous entry) kitorang gaduh2 comel masa time nak bayar. Aisyah beria2 nak bayar sampai tarik2 baju saye. Punyelah bising gaduh sape nak bayar, last2 saye cakap camni "Biar aku bayar, aku kan SKG10, aku lagi banyak duit dari ko" Haha! Bunyi riak takbur abih sampai Aisyah terkedu and terdiam terus. Haha! Sorilaa Aisyah, but you know I was kidding kan.. End up berjaya buat Aisyah takyah bayar.

Ok back to the original question. Saye pun tetibe tertanye2 soalan tue kat diri sendiri, why la saye tetibe dah start online bisnes balik walaupun saye bukanlah kesempitan wang so far. Duit bonus …