Raya 2009

Cam bese, tiap2 tahun sambut raya ala kadar and setakat memenuhi syarat raya jek. Raya pertama kat Besut. Lepas solat raya pegi kubur arwah abah ramai2. Beraya kat sana. Sayang abah.... Pastu balik je rumah bertimpa2 orang datang rumah macam kitorang buat open house plak.

Sempat beraya 2 buah rumah jek sebab orang keep datang rumah. Mama cakap maybe diorang datang nak raikan kitorang, nak kitorang happy2 since abah dah takde. Penat gak ah ulang-alik ngangkut air and kuih dari pagi sampai malam. Huhu...

Raya ke-2 balik kampung kat Kuala Terengganu. Normally if balik raya sana memang kene overnight sebab sedara mara sangat banyak and takkan terlawat dalam masa sehari. But we decided to finish it in one day only and balik Besut terus on the same day. So start kul 8 pagi bertolak, kami tak putus2 pegi beraya sampai kul 6 petang baru start bertolak ke Besut. Masa tue rahim dah start rasa berdenyut2.

Raya ke-3 drive balik Jitra. Jam kat Kelantan so malam dalam kul 9 malam baru sampai Jitra. Tau2 la kan jalan kat Malaysia nie tak semua smooth. Banyak kali gaklah dok terbang melambung dalam kete tue bila lalu bumpy roads. Huhu...

Raya ke-4 till ke-6 beraya kat umah sedara-mara hubby kat Jitra plak. Rupe2nye 2 hari raya pertama tue family hubby tak kuar raya memane pun lagi. Kitorang balik baru start jalan2 beraya. Masa kat Kedah ah yang start cramp perut seme. Pastu nafas rasa pendek2 till now. Buat keje sket or jalan laju sket mulelah termengah2 tak cukup nafas.

Tak best gak beraya kat rumah mertua dalam keadaan camni. Coz I didn't have the energy to talk much. Pastu asek tertido jek. Hopefully diorang faham and I believe they did. Huhu.. Btw masa kat Kedah dah start ade selera makan sket. Morning sickness pun macam dah kurang. Saye syak aritu saye bukanlah morning sickness sangat, tapi sebab gastrik tue kot.

Ade 1 night tue ngidam nak makan char kueweow penang. Ajak hubby kuar makan sebab kat Kedah bersepah2 kedai char kueteow. Sekali parents in law and adik2 ipar mau ikut sekali, so malam tue kami kuar makan ramai2 kat luar. Saya makan 2 pinggan okay! Buruk tol perangai, depan mertua plak tue. Adik2 ipar lak yang sibuk tolong cover line "Takpe Kak Naz, makan untuk 2 orang." Heh!





Nie baju raye hijau yang last saya jahit tue.  Simple jek tapi rasa best sebab jahit sendiri, especially baju hubby. Sorila serabai, tak mekap haper pun. Actually ade beli tudung bunga2 tapi cam malas plak nak pakai and last2 tak pakai. Haha! Kejap jer saya dah gemok balik tapi berat badan maintain lagi.

Saye syak sebab ubat yang Dr Aida kasi suh makan sepanjang saya travel. Nama ubat tue Duphaston. Rupe2nya tu ubat hormon untuk kuatkan rahim. Saye google kat internet. Arini dah stop makan ubat tue sebab dah abih travel. Heh.

Btw, 1st month pregnant saye terlose 1 kg sebab takde selera makan. Nie balik raya dah dapat balik 1 kg tue. Adik hubby yang belajar nursing cakap tak elok lose weight time pregnant. 1-5 bulan pertama berat badan elok naik 1 kg tiap bulan. And lepas2 tue half kg jek tiap bulan. Tapi orang cakap bese akan lebihnye. Haha!


The Heartbeat

Dah sampai Miri semalam. Harini patut masuk keje tapi saye dapat sick leave. Semalam balik airport je, terus start kete gi Columbia Asia sebab rahim saye cam cramp2 and rasa mencucuk2... Dah almost seminggu camtu tapi semalam cam teruk sket. Nak melangkah pun sakit.

Doctor suruh admit terus dalam ward malam tue tapi saye takmo. Dr Aida still cuti raya so pagi nie saya kene refer kat Dr Mattu. The 1st thing yang doctor tu buat ialah scan and dengar heartbeat baby. Yeay! Dah ade hearbeat. Kuat gak bunyi, dupdapdupdap.

Masa Dr Mattu tanye "Did you hear that?" I said "Hear what?" Dr Mattu answered "That's your baby's heartbeat" and I said "Owh, I thought it was mine" Pastu baru terpikir ape kejadah doctor nak dengar heartbeat saye kan since saye dah bernafas depan mata dia. Hihi...

So doctor cakap baby ok. So how about my pain doctor? Dia cam tak kesah sangat ok! Dia kasi sick leave suh rest jek. Dia cakap muscle saya stress sebab banyak sangat bergerak and travel. And saye dengan baiknye mintak MC sehari jek walaupun diberi peluang cuti sampai 3 hari. Nie kalo orang cakap saye suke amik peluang cuti nie tatau ah nak cakap ape. Huhu...


Morning Sickness

Masa start tau pregnant masa tue dah 2 weeks puasa. Kire 2 weeks puasa = 4 weeks pregnant. Antara simptom2 utama yang dialami ialah perut asek masuk angin. Dah start ade rasa loya2 tapi ingatkan sebab kesan perut masuk angin tue. Pastu yang paling ketara asek ngantuk tak kire masa. Tengah drive boleh tersengguk2. Kat ofis takyah cakap ah. 3 jam skali kot saya akan tertido dalam 15 minit.

Ingat ke tue simptom nak datang period masa bulan pose. Selalu cakap kat trainee, lambatnye nak period. Nak kuar shopping kat Bintang time lunch hour. Huhu... Trainee selalu gak tanye "Ke akak pegnen?" Saye dengan konfiden jawab "Hisshhh!!" Haha!

Saye ade tanye Dr Noor, doctor 1st yang saya jumpe masa nak konfemkan pregnancy. Saye suke doctor tue actually, rasa cam tak baik plak saya gi lari kat Dr Aida sebab nampak Dr Noor cam bersungguh gak ah nak jage saya. But both doctors sangat best, cuma dari segi environment and facility cam suke kat Columbia Asia lagi. Eh ha, saye tanye Dr Noor ok ke puasa time2 nie?

Doctor cakap depends atas saye. Saye cakap ah, if depends atas saya memang saya larat je nak tahan. Saye just nak tahu in term of pregnancy, ade effect ke tak. Dr Noor cakap actually pregnancy depends on mother. So saye decided nak puasa penuh jek.

Masuk week 5 morning sickness saya dah start cam horror sket. Loya dari pagi bangun tido sampai malam nak tido balik tue. Masa sahur dah takde selera makan sangat so sangatlah tak bermaya masa pose. Tahan gak lagi. Masuk week 6 morning sickness cam makin teruk. Saye rase bukan morning sickness dah. Whole day sickness. Huhu... Tapi alhamdulillah so far tak pnah amik MC lagi sebab keje kat ofis pun cam dah start kurang so saye gi jek ofis tahan2 loya. Huhu...

Hari ke 25 and 26 pose, saya dah start pening kepala and ade part yang saya ter-blackout a few seconds. Masa tu hasben kat Labuan 3 hari. Balik Labuan terus dia tak kasi saya pose dah. Doctor pun dah sahkan saye kene gastrik balik, so saye sempat pose 26 hari jek bulan nie. Sayang....

Tapi rupe2nya bila tanye member2 yang kandungan dia seusia dengan saya, saya yang paling banyak pose so far. Diorang paling banyak pun 2 weeks jek. Sebab according to them, week 6 tu cam busy week ah untuk baby sebab masa tue baby akan develop banyak bende baru termasuklah brain and heartbeat. So memang akan penat lebih sket.

Even saye baca pun, morning sickness paling teruk within week 6-8. Saye plak travel week 6. Huhu... Seriusly, loya dah sampai leher dah. Nak muntah banyak kali dah tapi tak pernah kuar isi. Muntah angin jek. Huhu.... Tapi alhamdulillahlah saye survive travel aritu tanpa muntah. Yelah dah makan ubat... Haha!

Statistic cakap 20% jek lucky mothers yang takkan kene morning sickness. Memule, sangat nak jatuh dalam kategory 20% tue. To me, it's not how bad the morning sickness is, it's about how well you manage the morning sickness. So, ari2 saye try act normal cam takde morning sickness. Pegi jek ofis, buat jek keje. Gelak2 jek kat ofis. Tapi dah hujung2 tue memang tak dapat nak sorok ah. Melilau cari minyak cap kapak dengan trainee. Haha!

Owh kat BWE ade sorang lagi yang pegnen, our clerk. Dia dah 5 months plus and tak pernah ade morning sickness okay! Happy jek nampak dia hari2 siap leh mekap cun2 lagi. Cissss tak adil. Haha! Mama pun cakap 5 orang anak dia tak penah kene morning sickness. Cemane saye buleh jadi cani. Huhu... Takpelah it's a part of beautiful journey to be a mother kan. Huhu....

Semalam masa bukak pose mama beli banyak food kat bazaar Ramadhan kat Kg. Raja nih. Saye ngidam nak makan bubur lambuk and murtabak Besut. Lain ok rasa murtabak Besut dengan murtabak tempat lain. Heh! So masa berbuka semalam (even though saye tak pose) 2 bende tue jek saye leh makan. Yang len tengok pun dah mual. Bubur lambuk tue saya makan adelah dalam 4 pinggan kot. Haha! Sebelum balik Besut ngidam nak makan anggur hitam. Hubby dah belikan.

Awal2 nie, ngidam yang mudah2 lu. Lama2 nanti get ready jela ek abang, kot2 ayang termengidam set perabot baru ke ape ke. Haha! Oklah, nak makan ubat lu. Selamat hari raya yer semua.


Dugaan Balik Beraya

Dah sampai kampung halaman! Banyak sungguh dugaan nak sampai. Rupe2nye nak balik nie saya kene transit Kuching dulu gak. So Miri-Kuching-KL-KB ah pegi dan balik. Before naik flight petang tue, dah pegi mintak ubat2 yang berkenaan dengan doctor. Morning sickness saye agak teruk so takut termuntah dalam flight nanti.

Dipendekkan cite, flight Miri-Kuching delay dari kul 6.15pm ke 7.30pm. Dari Kucing plak delay dari kul 9.00pm ke 11.30pm. Nak dekat kul 2 pagi baru sampai KLIA. Policy hotel yang kitorang book if tak check in kul 12 malam kire burnt payment yang dah dibuat. Try nak call tapi tak berangkat. Rupe2nya boleh call sampai kul 9 malam jek.

Dahla masa kat Kuching kene tahan kat imegresen sebab saye lupe renew passport. Rupe2nya dah lebih 3 bulan tak kuar meeting kat luar Sarawak. Tapi akhirnye lepas jek. Salah imegresen Kuching gak permit to work saya setahun lebih sangkut kat sana lagi even though imegresen Miri dah penah follow up.

Naik flight sekali dengan Sani HR tue. Dengan baik hatinya Sani and the wife offer nak hantarkan kitorang ke Tune Hotel kot2 leh masuk lagi or at least ade bilik kosong lagi. Kitorang dah plan nak tido KLIA jek sebab dah kul 2 pagi. Flight gi KB esok kul 7 pagi. Sampai hotel alhamdulillah still leh masuk bilik walaupun diorang dah kenselkan nama kitorang awal2.

Nie kali ke-3 dok kat Tune Hotel but this time dapat bilik yang paling sempit, muat katil jek sampai kene solat atas katil. Bilik2 before this dapat yang besarla jugak. Kul 3 lebih baru kitorang start tido. Kul 5 bangun sahur and besiap sebab 5.45pagi ade teksi dah tunggu.Sekali flight gi KB delay gak nak dekat sejam. Penatttt! But then here we are finally. Hehe...

Cemburu

Yer semua orang penah cemburu. Saye pun. Cemburu nie ade cemburu baik ade cemburu tak baik. Cemburu baik ialah bila kita cemburu tengok kelebihan orang lain, kita akan berusaha lebih kuat untuk mendapat kelebihan yang lebih baik or at least setaraf dengan orang yang kita cemburukan tue.

Cemburu jahat plak bila kita cemburukan orang tue kita akan doakan yang tak baik untuk orang tue contohnya supaya bisnes tak maju, supaya tak bahagia dengan pasangan, etc. Cemburu jahat ialah apabila kita menghalang orang yang kita cemburukan tue untuk terus maju, contoh kita sembunyikan info yang membolehkan orang yang kita cemburukan akan lebih berjaya.

Cemburu jahat adalah bila kita down-kan orang yang kita cemburukan tue bila kita dapat sesuatu yang lebih dari orang tue, contohnya show off dengan berkata "Boss aku cakap aku lagi rajin dari ko" dengan nada puas dan bangga. Please laaa, dah Tuhan kasi nikmat tue bersyukurlah, jangan laa belagak, kang kene tarik balik.

Cemburu jahat adalah apabila kita gembira bila orang yang kita cemburukan itu ditimpa musibah. Cemburu jahat adalah bila kita gunakan macam2 cara untuk buatkan orang lain benci orang yang dia cemburukan tue. Cemburu jahat adalah bila kita gunakan macam2 cara untuk menjatuhkan orang yang kita cemburukan tue, tak kisahlah physically ke emotionally ke.

So ini adalah peringatan untuk diri saya sendiri juga. Silalah berpada2 bila cemburu. Bila tersedar kita sudah jatuh dalam kategori cemburu jahat, beristighfarlah, cuba berubah and berusahalah untuk capai ape yang kita cemburukan tue. Mintak doa banyak2. Allah nie, kalo kita kasi 1 Dia balas 10. Tolonglah berusaha sucikan hati...

Saye sebenarnye geram kat sorang nie. Saye perasan, dia ni memang follower tetap blog saye nih for years since I started blogging. Dia sangat suke nak amik tahu perkembangan life saya. Saye rase dia ada sedikit rasa cemburu or tak puas hati somewhere and always try to find flaws in my life. Selalu cuba buat saya rasa down so that saya rasa hidup saye belum perfect. Or dia buat camtu at least untuk rasa dia lagi lebih dari saya. Papelah. Saye doakan dia super bahagia yang tersangat2 dasat punye bahagia. Saya doakan hidup dia akan paling lengkap dan sempurna dalam sejarah kehidupan manusia so that dia dah takde nak jealous pape dengan life saye dah. Amiiinn!!! Sekian!!

Ooppss sori... ibu mengandung kan hormon terlebih sket. So emosi pun telebey sudah.. Haha! Selamat hari raya, maaf zahir batin...


Flying While Pregnant

I met my O&G again today. Rupe2nye Dr Aida dah nak cuti start esok till 10 Oct (gila lama cuti!) tu yang dia nak jumpe saye lagi even though last week baru jumpe.

Bagus jugak because I have a concern on flying while pregnant. Flight saye and hubby 17hb petang this week. Miri-KL then KL-KB. Paling horror bile time nak balik sini balik sebab route dia KB-KL, KL-Kuching and Kuching-Miri. Tue belum kire lagi land travelling by car time raya nanti. Dari Besut, kami terpaksa drive Besut-Jitra, Jitra-Taiping and then back to Besut. 

Sebab saye ade bace travelling by air during 1st trisemester is not recommended. Safest period to travel for pregnant woman is between week 12-32. Why laaaa my pregnancy always got risk of something. Haiyya!!! Huhu...

But then Dr Aida gave me 2 boxes of medications, and suruh saye makan masa hari travelling. Lupe plak nak tanye detail fungsi ubat tue. Mungkin untuk elak mabuk2. Tapi Iman cakap maybe untuk kuatkan baby. I don't know but I hope everything will be fine because I really cannot avoid the travelling.


BTW, this is our baby (yang kecik bulat ade no.1 tue) at 5 weeks plus. Baru 1.13cm. Very kecik sedangkan my perut dah start besar even though berat badan masih maintain. Nampak sangat buncit lemak. Haha! Oklah, once again, doakanlah our baby will survive this long hari raya journey. Huhu...

I'm Done Sewing!

Remember last time I told you that I managed to finish 3 baju for hari raya? It's 5 already! Harini siap lagi 2 helai, selai baju melayu hubby, selai lagi baju kurung saye. And they're going to be our main baju for hari raye sebab cam sesuai sketla untuk raye, kaler sedondon. Laterlah saye upload gambar tue.

Memule tue memang plan nak beli jek. Pastu hubby cakap dia nak baju melayu teluk belanga jer, which is lagi senang nak buat sebab leher dia cam baju kurung biasa. So I decided to just sew the baju myself. Hubby sangat suke baju melayu teluk belanga walaupun saye tak suke. I said "Macam orang tua lama" Masa tunang dulu pun hubby pakai patern macam tue. Tapi this time saya sanggup jahit sebab malas nak jahit leher baju melayu yang banyak step tue. Haha!

Ok, dah nak muntah dah menjahit. Dahla memang hari2 loya now. I'm not an expert yet, so selai baju will take longer time. Ok so pasni nak rest dah dari aktiviti jahit menjahit nie. Mama pun pesan jangan banyak menjahit sangat time pegnen.

Papepun tercapai matlamat nak belajar menjahit sebelum ade baby. Dah ade baby nanti susah dah nak attend kelas etc. Maka wishlist saya semakin berkurang. Tinggal dalam 2 wishlist lagi tak silap  (wishlist untuk dapat baby dah lompat 2 wishlist tue. hihi...) 

Oklah, babai sewing. Mahu berehat dulu and try on something new plak. Knitting and crocheting maybe... Hehe.... Dulu selalu nampak mama mengait time tengah pregnant. Nanti nak try lah. Heh!

My Herbalife Testimonial

I did promise to give my Herbalife testimonial right? Lupe lupe. Sebab dah agak lama tak consume Herbalife nie so jadi lupe terus. Oklah, here it is.


Ok, nie gambar saye bersama cik double chin. Nie gambar 5 July, my last makeup job - a few days before I started consuming Herbalife. Gamba pengantin terpaksa di-crop sebab nanti kontras sangat, korang asek dok tengok pengantin plak kan nanti. Hehe!


So nie gambar muke 1 month later - 8 August masa 1st anniversary. Buleh tengok gambar2 saye dalam entries saya pasal 1st anniversary jugak. Double chin dah reduced significantly.


Waaaa! Nielah gambar body sebelum, date yang sama dengan gambar double chin tu - 5 July. Now you know why I became so worried about my weight kan? Yes I was so gemuk by that time. Tak sedar bile jadi segemuk tue. Urghhh nampak buncit plak perut time nie tapi tue actually fatamorgana tau. Corak bunga tue buat nampak buncit. Benci! Sorilah muke paling buruk penah masuk dalam gambar, tue gambar candid.


Nie gambar baru amik harini, 11 September, a few minutes before bukak pose kat Dynasti Hotel. Time nie saye baru stop Herbalife dalam 2 minggu sebab time nie saye dah 5 weeks pregnant. Stop lue kejap.

Total berat turun after guna 2 sets Herbalife is 5kg. Waist kecik 1.5 inches, tummy kecik 2.8 inches. You know what, sepatutnye boleh turun banyak lagi. Saye dah belajar 1 lesson sepanjang program diet saye bulan lepas.

Remember or not, in just a few days time, saya dah boleh lose 1 kg. Cepat sangat. Masa tue saya minum dengan plain water. Lepas tue saye start beli susu coklat, strawberry, soya, etc untuk bancuh shake Herbalife tue. I know that it's not really good to add those drinks because we are adding another calories, animal protein lagi tue (from milk).

Memanglah shake akan jadi lebih sedap bila campur seme tue, tapi kesan dia akan jadi kurang sket. But I never expect impact dia sangat besar untuk saya. Saya hanya boleh lose 2 kg in the next 2-3 weeks. Tension gak tapi happy gak because I was more on inches loss rather than weight loss. Cepat jek waist and tummy shrink. Oklah, at least adela perubahan.

Pastu bulan pose stop jap sebab nak enjoy sahur and bukak pose pertama dengan hubby. But then one day hubby kene gi Labuan for a few days. Masa tue malas nak masak so sahur dengan Herbalife jek. Saye gune plain water jek tapi campak 2-3 bijik kurma Yusoff Taiyoob tue and blend. So adelah rasa manis2 dia.

So dalam seminggu wat camtu dah lose 2 kg lagi making it my total loss is 5 kg. Pastu skip2 and then bile tau pregnant terus stop lu jap. Shake nie okay minum time pregnant, tea dia tak digalakkan (tapi saya dah terminum jek tea tue hari2 sampai tau pegnant. haha!) That's the beauty of Herbalife. Boleh diet tanpa risau sangat if terpregnant (macam saye) sebab selamat. If diet food lain tak sesuai untuk pregnancy.

So since dah pregnant, saya dah stop minum Tea Mix. Saye ade sebotol lagi yang belum bukak and 1 botol yang baru beberapa kali minum. So if sape2 nak try just email me k. Saye let go murah2. Membazir nanti tea tue 9 bulan takde orang minum. Huhu... Shake yang belum bukak pun ade lg 1 set if ade yang interested. Tapi perasa coklat jek. Flavour lain seme dah bukak sebab saye suke campur2 flavour. Paling best bila Cappucino + Vanilla + Plain Water + Kurma. Heh!

Overall, puas hatilah dengan Herbalife nie. Kesihatan saya pun makin okay sebab Herbalife nie nutritional food. At least dah berjaya turunkan 5kg before getting pregnant. Tak elok kan overweight untuk pregnancy. Oklah, semoga ade rezeki consume Herbalife lagi in future. Hihi...


Pregnancy Test Kit

My period cycle was out of range last month. 42 days. Fuuhh... Normal 30 hari jek. I thought I was pregnant and bought 2 pcs of home pregnancy test kit. But the result was negative. I just used 1 kit. A few days ago, masa kemas2 bilik suddenly ternampak kit yang 1 lagi tue. Sesaje buat test even though period belum due lagi. And the result was....

It was positive! Memule tak percaya, then I bought a second kit


Positive lagi! Jumaat lepas terus pegi check kat klinik. I arrived there at 8 am tapi kul 9.15 am belum turn saye lagi. Saye dah siap tido menyandar lagi dalam klinik. Disebabkan bosan menunggu saye pegi singgah farmasi yang dekat dengan klinik tue. And I bought one digital pregnancy test kit.
Bila pegi klinik balik, terus turn saye. So doktor buat test untuk reconfirm. Doctor buat both urine test and scanning. And the result was positive too.


See, doctor nye kit lagi cikai rupe-rupenye. Haha! Doctor cakap usia kandungan dah 4 weeks. So balik rumah buat lagi sekali alang2 dah beli yang digital kit tue.


Alhamdulillah positive jugak. That is one of the sweetest thing when I saw the word pregnant came out on that screen. Huhu..
 
Weekends aritu bukak pose dengan Tpot and Zul kat Sajian Warisan. Pagi tue kitorang ade jumpe gak sebab ade program anak angkat. Tpot suruh cecepat mintak tuka buat checkup dengan Dr Aida kat Columbia Asia. So Isnin lepas saye pegi Klinik Harmony untuk mintak dia buat refer letter.

Before that, doctor nak test gak sekali lagi before kuarkan surat. And then yes, it was positive result again, but this time the line appeared a bit darker, nak sama colour dengan reference line tue dah. Tapi, saye lupe nak mintak bawak balik kit tue untuk buat kenangan. Haha!

So, perasaan saya of courselah happy, terkejut and risau pun ade. Happy mestilah sebab tau bakal jadi ibu kan. Terkejut sebab tak expect langsung. Kami kan planning setahun. Last few months memang dah stop planning tapi plan nak start serius usahakan dapat baby lepas raya or after masuk rumah baru which is paling awal lepas raya. Tapi terawal plak. Takpelah, rezeki bulan Ramadhan. Alhamdulillah.

Btw, seme orang dok buat lawak baby nie hasil projek honeymoon kitorang masa 1st anniversary dalam hutan bulan lepas. Haha!  Haa.. Jangan underestimate honeymoon dalam hutan ok! Haha!

And jugak sangat2 risau. Since tak expect pun akan pregnant, saya sangatlah tak menjaga makan especially bulan pose nih. Minum air tebu bergelen2. Makan acar nenas la. Pendek kata food yang tajam2. Pastu minum Power Root Kacip Fatimah tue almost sebotol1 tin tiap malam. Korang jangan minum nie if pregnant k. Dr Aida kate tak bagus, even tak pregnant pun kurang bagus.

Pastu saye tersangat lasak ok! Saye kan busy menjahit now. Mesin jahit kat tingkat atas. So almost everyday saye akan naik turun tangge sambil melompat2 and menari2. Bajet nak kurus.... =(

Yesterday was my first time meeting my O&G Dr Aida. Ade la cite kerisauan saye nih. Dr Aida pun cam terkejut memule, but then dia cakap rezeki tue dari Allah. Jangan risau sangat sebab mende2 miscarriage nie keje Tuhan. Yang penting, bile dah tau pregnant nie, dah start kene jage bebetul lah.

Nie yang saye suke doktor perempuan Islam, walaupun kat Miri nie ade member2 cakap ade a few lagi O&G yang best, tapi lelaki and Cina. Because there are times that I need advices from Islamic views.

So hopefully, everything will go fine. To my baby, sorry for not providing you a good environment throughout this 4 weeks time. I didn't realize your existance. Hope you'll survive in mommy's hyperactive body. Wahaha! To all. doakan baby kami selamat yer. Huhu...

Nuffnang : 1st Earning

Hello! Thanksla pada sesape yang klik iklan Nuffnang kat blog saye nie yer... Arini dah dapat 1st income after 1 week letak iklan Nuffnang nie. Walaupun tak banyak, rasa seronok sebab tau ade kawan2 yang sudi klik. Huhu... Thank you thank you. Teruskan klik if ade iklan baru yang kuar k.. Especially S****A yang pakse2 saye join Nuffnang nih. Wajib klik tiap kali masuk sini! Haha!

1st Anniversary Gift

Burppp!! Kenyang! Tadi bukak pose kat Dynasti Hotel. Hubby ade training kat sana so dapat kupon bukak pose. Heh! Sedap!! Saye sangat suke kek Rosita Cafe yang dalam Dynasti Hotel tue.

Saye baru teringat yang saye telah terlupe taruk gambar hadiah anniversary kitorang. Hubby's birthday was on the 30th August Ahad lepas. Happy belated birthday sayang! Takde hadiah sebab haritu dah kasi hadiah advanced sekaligus. Haha! Eh tapi saye dengan baik hatinya belikan jugak hubby sepasang sandal baru sebab hubby pun blikan saye kasut and sandal masa anniversary dulu even though dah dapat hadiah. Huhu...


Orait, so nielah hadiah2 kami yang dah tak seprais and tak romantik langsung. Takde kotak or even pembalut hadiah langsung. Lepas beli terus pakai. Ok, untuk anniversary hubby mahukan lens untuk Nikon DSLR dia. Yang kotak coklat kecik tue. Dia pilih sendiri lens tue, katenye bagus untuk gambar potrait. And memang saye pun realize gamba dia amik makin cantik dengan lens tue.

Untuk birthday, dia mintak battery grip, yang kotak coklat besar. Kemudian baru saye perasan, kamera hubby tue dari lah body sampailah ke aksesori, let me recall - speedlight, lens, battery grip, battery charger seme saye yang belikan. Baiknye saye... Haha!

Untuk saye plak ialah compact digital camera Canon IXUS 100 IS. Actually ade yang lagi latest dari model nie, tapi saye berkenan sangat dengan design yang nie. Nipis and comel.


Kecik kan? Sangat best sebab leh letak dalam handbag tanpa nampak terbonjol. Kalau korang ingatla kan... dulu saye penah beli satu digital camera brand Panasonic, nipis gak. Beli sekali dengan speedlight hubby. Tapi tetibe tak terguna kamera tue sebab kat rumah nie saye dah ade kamera Canon Powershot and then Nikon hubby. Pastu ade satu lagi digi cam murahan jenama I tapi sangat berguna untuk moment2 desperado sebab kamera tu memang kecik and nipis.

Makanya saye telah jualkan digi cam Panasonic tue. Sekali lepas abah meninggal Piju balik Terengganu angkut sekali kamera and laptop saye. Bertuah nye budak. And saye tak tere sangat pakai DSLR. Ade a few event makeup yang masa tue hubby kat offshore so kelam kabut saye cari kamera. Maka saye requestlah digi cam tue seketul. Best!

And hanphone Nokia E71 tu actually for business purpose. Peninglah 1 handphone pakai untuk urusan keje, personal and bisnes. We shared money to buy that. Kitorang pakai line + broadband terus untuk handphone tue so that dia leh jadi modem anytime anywhere. No belakang line henfon tue is 5778, no plate Myvi kitorang. 5/5 kitorang start kenal, 7/7 kitorang engaged, 8/8 kitorang kawen.Huhu...


Why Business?

I'm not sure whether any of you used to have this thought about me "Nape Kunaz lately banyak promote barang2? Desperate nak duit ke? Tak cukup ke gaji Petronas? Dahlah SKG10" Haha! Pedasnye soklan nie kalo kene tanye betul.

Sebut SKG10 tetibe teringat kat Aisyah. Sorila masuk iklan lain jap. Masa saye and hubby bawak Aisyah and Hazrina kuar makan kat Sajian Warisan dulu (leh refer previous entry) kitorang gaduh2 comel masa time nak bayar. Aisyah beria2 nak bayar sampai tarik2 baju saye. Punyelah bising gaduh sape nak bayar, last2 saye cakap camni "Biar aku bayar, aku kan SKG10, aku lagi banyak duit dari ko" Haha! Bunyi riak takbur abih sampai Aisyah terkedu and terdiam terus. Haha! Sorilaa Aisyah, but you know I was kidding kan.. End up berjaya buat Aisyah takyah bayar.

Ok back to the original question. Saye pun tetibe tertanye2 soalan tue kat diri sendiri, why la saye tetibe dah start online bisnes balik walaupun saye bukanlah kesempitan wang so far. Duit bonus bulan lepas pun tak sentuh lagi. Alhamdulillah. Nak simpan buat bayar rumah maaa...

Then I found the answer. If you realize, things that I promoted before were the things that I enjoyed doing in. I use my interests for another interest. Iskk asal complicated jek ayat nih. Ok gini... Dulu kan masa zaman UTP saye banyak buat online and offline bisnes. Suke gile buat online bisnes, tatau nape. Asal2 buat untuk cari duit, lama2 addicted. Kesimpulannye online business is one of my interests too.

And now, alang2 saye tengah bermesin jahit, berherbalife, etc, saye gune interest saye tue untuk buat online bisnes lagi, but this time secara kecil-kecilan only, tak macam zaman UTP dulu sampai tahap simpan stok bagai. Huhu... If takde hasil pun I still fulfill my interest. If ade hasil maka interest saye dah double fulfilled. Tapi alhamdulillah, normally adelah hasil sket2.

I just want to find a reason to love my everyday's life coz currently life at work is not as interesting as before. Need to find a way to enjoy doing things. Owh even though aritu dah cakap takmo bebel pasal keje, arini nak tulis sket. Bukan bebel, but more to luahan hati.

Sdey. Kan department saye nih memang dah budaya dia kutuk kontraktor. And lately memang lately ade isu dengan hubby's company. So level kutukan tue memang kaw kaw lah. Kadang2 depan saye sendiri pun diorang kutuk. Saye ade la dengar ade a few staff jugak yang spouse dia keje dengan kontraktor or vendor Petronas. So staff tue takkan dibenarkan attend memane meeting yang ade kaitan dengan company spouse dia.

Tapi saye lain plak kes nyer. Seme miting wireline saye kene pegi. Siap kene present lagi. Pastu kene dengar kutukan lagi. Kat ofis dah dengar, kat meeting kene lagi. Penat saye nak menjawab especially bab2 kontrak padahal bukan saye pun yang buat kontrak. Orang lain buat silap saye yang menjawab. Pastu bile dah habis meeting, balik workstation terus dapat macam2 keje. Dah kene kutuk, pastu kene attend miting yang kene dengar kutukan lagi, pastu dapat keje banyak2 plak.Saye yang dah malas2 sebab nak tuka department nie sampai tak boleh jadi malas. Ade je nak kene buat.

Ade 1 miting tu kan, dia miting dengan regions. Dalam miting tue ade 1 part to discuss on contractor issues. Atau dengan erti kata lain is to kutuk2 kontraktor. And saye adelah regional secretary untuk meeting tu, appointed by Raymond.

Saye rasa saye layak mendapat anugerah staff paling tegar. Haha! Bagus jugak bile dah jadi cani banyak kali sebab telinga saye dah jadi cap kuali dah. Dah tebal dah. Kene kutuk ke ape ke jadi tahap dah tak kesah dah. I'm leaving by the way. So tiap kali gi miting, matlamat saye cuma listen and leave. Haha! Malas dah nak menjawab lelebih.

Bolehkah anda mencari ruang untuk kegembiraan di sini? Makanye saye telah mengisi masa saye dengan membuat something yang saye suke termasuklah online bisnes. Aritu saye dah nyaris beli kucing arnab nak jage kat rumah. Haha!

Owh now saye baru tau nape my boss assume saye ade masalah dengan hubby. Maybe sebab isu contractor-client nie, so dia assume saye balik gaduh2 kat rumah. Haha! Padahal kitorang balik umah gelak2 jek dengan situasi nie. Yelah, games here and there. If ditanye ade konflik of interest tak, aderr!!! So if ade HR yang bace, cepat2lah pindahkan saye. Hahaha!


Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.