Sewing Updates

Ok, as promised, updates on the sewing things. First of all kan, last few months (which I don't remember already), I already bought myself the mesin jahit tepi that I always wanted. Brand Epal Janome.


Nielah rupe mesin jahit tepi tue. Actually ade amik actual photo tapi dalam laptop. Mesin jahit tepi tue portable and jahitan dia sangat cantik! Puas hati! Dia banyak function lain lagi selain jahit tepi tapi saye tak sempat nak explore lagi. Gune untuk jahit tepi jer dulu setakat nie.

If korang tengok kat right column ade iklan pasal mesin jahit kan? Klik lah image tue untuk ke website jual2 mesin jahit. If korang or sesape yang korang kenal berminat untuk beli mesin jahit or mesin jahit tepi or mesin sulam, blehlah tunjuk website tue kat diorang ok.

Best seller dia of courselah mesin jahit Harmony. Beli mesin tue akan dapat buku projek, kelas jahitan percuma selama setahun, free 19 tapak jahitan, CD pembelajaran, etc. Bak kate Celcom, berbaloi-baloi! Huhu....

Pasal kelas jahitan, actually banyak jugak skip kelas sebab ade komitmen lain but then alhamdulillah dah berjaya siapkan 3 helai baju dah so far. Tercapai objektif nak jahit baju sendiri untuk raye. Hihi...


Nie baju 1st yang jahit masa belajar. Kain tue saye dapat free masa jadi AJK majlis tilawah kat SKO. Tak berkenan sangat dengan corak dia, cam orang tua sket. Saye kan muda remaja lagi. Wahaha! Pastu masa jahit, cikgu tu ajar buat pesak besar sangat. Pesak atas saje dah 3.5 inci. Baju2 kurung saye normally 2 inci jek pesak atas. Maka hasilnya baju tue jadi a bit besar so I straight away jahit other parts besar2 so that I could give the baju to mama.

Yes that baju kurung is for mama. If you could see properly, I put a golden cording/ piping kat hujung lengan and tepi baju. I don't expect mama to wear it for hari raya sebab tue baju first jahit masa belajar, stitching cam ntah haper2. Kat luar nampak ok la, try intai kat dalam memang kene reject. Hihi...

Then this is my baju kurung. Kain free jugak, dapat masa kawen aritu tak silap. Ade lagi 2-3 helai kain free, plan nak pakai untuk belajar buat kebaya plak nanti. That's going to be my baju raya even though corak dia cam plain and sesuai untuk pakai harian pegi keje. Huhu... takpelah, kain hadiah orang. Syukur dah jimat duit kat situ.

Baju tue pun saye ade buat lining kat tepi baju but this time pakai lis yang nipis tue jek so tak obvious cam baju untuk mama ah. Piping plak saye buat kat leher, kaler hijau. Kat hujung lengan tak buat this time. Owh, baju tue ade poket, baju mama tak buat poket.

Btw, jangan tertipu dengan saiz baju dalam gambar tue. Saye pinkan lebihan kain kat belakang patung tue so that takdelah nampak menggelebeh sangat. Saye masih belum se-slim patung tue okay! Haha!



Ha this one is baju melayu hubby. Since baju saye kaler biru, belila kain kaler biru kat hubby nak match. If korang dapat tengok, kat bahu baju tue saye buat style kemeja sket. Sangatlah cabaran nak buat leher baju melayu memula. Alhamdulillah dah siap dengan cantiknye. Tapi lubang butang belum tebuk lagi.

So, tuelah 3 baju yang mampu saye siapkan. Plan nak jahit 1 lagi baju kurung and baju melayu kaler hijau. Kain saye free, and dah beli kain hijau untuk baju melayu hubby tapi rasa cam takde masa plak nak jahit. Aritu busy2 kat ofis, now dah bulan puasa, malam nak tarawikh, etc. Tengokla cane nanti. If tak sempat beli jek. Huhu...

Owh, talking about mesin jahit tepi just now, rupe2nye bukan saye sorang jek yang rindu abah bile tengok mesin jahit tepi tue, tapi mama and 1 ofis mama pun sama. Mama cakap dia dah nak start menjahit balik untuk isi masa, sebab if dia dok sorang2 dia akan teringat abah. 1st day mama start nak menjahit balik, mama nangis berjam2 kat mesin jahit tepi tue teringat kat abah.

Dulu mama amik upah jahit tepi, normally abah yang akan buat sebab seme orang suka hasil jahitan abah. Diorang akan boleh bezakan if abah or mama yang buat. Even tiap kali orang hantar nak suh jahit tepi, diorang akan warning sesiap nak suruh abah yang buatkan. Huhu... And now seme orang dok mengenang betapa sinonimnya abah and mesin jahit tepi. Huhu... Al-fatihah to arwah abah...



1 comments:

Anonymous April 7, 2011 at 11:47 AM  

hi, saya nak tanya if x keberatan nk jwb.. Mcmna nak jhit lis baju tu dgn mudah? Guna tapak piping tu mcmana ya? Sbb saya pun pengguna harmony dan jahit tepi tu..tp x dak masa nak pi epal bljr tapak. Kalau sudi tunjuk cara2 nya..amatlh dihargai. Tq ..balkhis http://hob2biz.blogspot.com

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.