1st Wedding Anniversary : Part 1

Dah balik! Heeee.. Suke suke! Nie kalo tak sebab presentation esok nie, tobat saye tak balik lagi nie. Haha! Ok meh cite kisah suke duka 1st anniversary. Ade 2 je kisah duka, yang lain seme kisah suka. Ok kite start dengan kisah duka dulu.

1st kisah duka of courselah sebab kene reduce 1 hari sebab nak kene balik buat slide. I won't do it during my honeymoon time ok! Btw, tetibe teringat pada 1 email yang saye dapat recently. Email tue cakap dalam hidup nie, kite biasanya akan melalui 3 stupid stages in life. Tak ingat exactly ayat dia, tapi lebih kurang canilah:

When we are young, we have time and energy, but we don't have the money.
When we are working, we have the money and energy, but we don't have the time.
When we are old, we have the money and time, but we don't have the energy anymore.


So true. If we don't know how to arrange our life, we'll end up like that. In my opinion la kan, 3rd stage tue lah yang paling susah nak adjust because we are getting old, energy level memang akan decrease. Tue kuasa Tuhan, di luar kawalan kite.

But I think we can manage the 1st and 2nd stage, if we want. Nak seribu daya kan. Teringat zaman2 muda kat kolej dulu (cam dah tua jek now. haha!) me and hubby kuat jugakla keje macam2 untuk cari duit buat kawen. Cuti tak balik rumah pun sibuk keje. Masa belajar pun boleh keje part time kat library. Pastu buat part time bisnes lagi jual macam2 kat UTP dulu. Pastu sempat amik course and buat job makeup serata Malaysia lagi. Huhu... Saya ingat2 balik zaman tue, ingat pun dah rasa penat je, saye pun tatau cane kitorang bleh handle seme tue dulu. Yelah dulu kan yang paling top adalah energy.

Now dah kat 2nd stage, working life. Energy dah kurang sket sebab dah gemok. Ade duit makan banyak, exercise malas. Haha! Yelah, bila dah keje alhamdulillah la kan yang paling top tu money la kan. So bile dah ade fixed income, takyahla penat2 buat keje sampingan. Buat pun sekadar suka2 aje. Tapi tuelah, bile dah keje nie, masa plak yang tend to makin takde kan? But I'll try my best to fight this 2nd stupid stage in life.

Owosss...nak cite pasal 1st anniversary, jauh plak membebel. Adehh.. Ok sambung2... Ok, 2nd kisah duka ialah, malam before kitorang nak pegi bercuti, rumah kitorang nyaris kene masuk pencuri ok!!!!! Tangan dia dah terjulur kat tingkap. Gini citenye.

Petang Khamis tue kan dari pagi till petang saye gigih bekerja kat ofis, so sangat penat. Kul 8 malam camtu saya dah tido, tapi saye kunci jam kul 2 pagi sebab nak bangun sambung buat keje yang sepatutnye kene hantar petang tue. Haha! Hubby pun tido awal gak, kitorang tertido kat ruang tamu je. Tapi dalam a few hours saya pegi sambung tido dalam bilik sorang2.

Kul 2 pagi tue hubby dah terbangun and plan nak kejutkan saye, tapi dia mamai2 lagi. So dia baring je dulu atas sofa. Pastu hubby terdengar bunyi orang cungkil2 something. Sebab mamai hubby memule ingat tue bunyi tikus atas siling. Dah lama sket baru perasan bunyi tu from arah tingkap. Masa hubby angkat kepala tengok, dia nampak tangan terjulur tengah selak langsir. Hubby terus bangun and orang tue terus lari. Hubby sempat tengok dia lari naik kete Gen-2. Pencuri tue ade member ah tengah tunggu kire.

Sebbaik tak sempat amik pape. Sebab dekat tingkap tue ade 1 meja tempat saya buat potong kain. Normally saye tak letak barang lain atas tue, tapi petang tue sebab penat kot saya letak seme bende atas meje tue - handbag, laptop kecik, and purse saya plak terdedah atas meje tue. So saye bajet pencuri tu target purse tuelah, sebab tue je yang muat nak bawak keluar celah grill tingkap yang kecik tue. Sebbaik ade grill!

And yang paling saye aneh kan, masa pencuri tue lari, dia sempat tutup pintu agar rumah kitorang dengan sempurna. What kind of thief is that ya? If saye pencurila, bile dah kantoi and kelam kabut nak lari, takdenye saye pikir nak selak balik pintu pagar tue. Any ideas people? Talking about gate, yes memang our fault sebab malam tue kitorang tak kunci pintu pagar.

This one memang lesson learnt lah. Pasni tak kirelah ape jadi, penat sampai nak mati pun, gate kitorang akan kunci gak. Before this memang kitorang agak take thing for granted. Sebab area umah kitorang nie tak pernah ade kes pecah rumah, jiran2 plak ade banyak anjing yang suke menyalak bile nampak strangers. How come malam tue diorang tak menyalak? We just assume this as a lesson learnt that we cannot take things for granted after this.

So lepas tue kitorang memang tak tido. Lepas subuh baru tido. Keje ofis pun tak buat. Haru. Huhu... Dalam kul 9 pagi baru saye start buat and email kat trainee suruh dia review dengan head department kitorang dulu before send. Hubby pun pegi ofis lu jap pagi tue (walaupun dah apply annual leave).

So dalam kul 11-12 camtu baru kitorang gerak ke destinasi honeymoon kami - Borneo Rainforest. Huhu... dekat je tapi ok je sebab tak pernah pegi. Before pegi, both of us baca ayat Qursi keliling rumah untuk pagar rumah. Dah jadi cani baru nak buat kan. Tula.. take things for granted sangat. Huhu... Oklah since dah panjang sebab tetibe termembebel, terpaksa sambung kat Part 2. Ahaha!


0 comments:

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.