1st Ramadhan With Hubby

Alhamdulillah.... 1st week before Ramadhan was a great week. Tetibe jek graf workload turun menjunam. And if got new works pun, Larissa already came back from her training, so the new works were distributed fairly. Maka, minggu lepas saya sangat ceria tanpa perlu bising membebel sana sini. Alhamdulillah, baguslah untuk menghadapi bulan pose ni kan? Hehe...

Then baru saye realize. Rupe2nye keje yang melibatkan budget laa yang banyak buat saye stress, lebih2 lagi time PBC. Dahla focal point budget nie Larissa, saye assist jek dulu, so sekali dia pegi training, haru kejap. Tapi bagus gaklah, saye yang tak tahu nie jadi banyak boleh tahu. So now, working life dah kembali tenang. Dengan ofismate pun dah makin better. Yelah, sometimes kene berterus terang sket prasaan kite nih baru all parties take initiatives to change. Cuma part berterus terang tula yang kadang2 payah kan... But pape pun I'm sailing smoothly now.

So, arini merupakan 1st day pose. A few days before, I was really looking forward untuk pose nih. Tataula nape tetibe tahun nie jadi excited nak pose. Maybe sebab nie 1st year pose for the whole month dengan hubby. Last year kan saye dok kat rumah sewa nie sorang2 sepanjang bulan pose. So bukak pose sorang2 jek selama sebulan. Last few days of the fasting month je hubby baru datang sebab dia beraya kat sini last year.

Thank god 1st day of puasa nie jatuh pada hari weekend. It's been a great day today. Harini saye menjahit baju raya sket. Dah siap 3 helai tapi seme tak finishing bebetul lagi. Later will write about the baju. Lama dah tak tulis pasal sewing kan? Huhu... Khusyuk menjahit depan TV sambil menyandar kat perut hubby yang sedang mengiring tengok TV, sedar2 lagi 4-5 jam lagi nak bukak pose. Menjahit sampai lupe tengok jam.

Harini tak kuar memane. Totally dalam rumah. Food untuk bukak puasa pun totally saye masak sendiri. Dapatla 3 jenis menu lauk. Barang dapur ade lagi, so tabaik membazir. Kuih pun saye buat sendiri harini, tapi buat puding mango jelah 1 jenis. Kalau hari keje nie tobat tak dapat masak sebanyak nie. Bazar ramadhan jela nampak gaye. Huhu...

Regarding tarawikh, 1st night of tarawikh terpaksa kat rumah jek sebab ade farewell party kat Mega Hotel untuk my "mini-boss" Iskandar. Raymond tue big boss. Hehe... Later will update pasal farewell party nie jugak. Banyaknyer later, ingat ke tak nih. Huhu...

2nd day of tarawikh kami buat kat masjid Piasau. Suke suke.... Yes I'm so excited about Ramadhan this year. Pose excited, tarawikh pun excited. Terpaksalah ngaku bahawa last year saye tak pergi ke masjid langsung untuk tarawikh. Buat kat rumah je. Yela, dok sorang kan masa tue. So this year dapat pegi tarawikh kat masjid rasa happy gila. Lebih2 lagi pegi dengan hubby, 1st time jugak pegi tarawikh bersama as husband and wife. Kat UTP lu memang selalu gi tarawikh sesama tapi mestila lain perasaan tue kan. Huhu...

Terkejut gak sebab ramai gile nak mampus orang kat Masjid Piasau tadi. Saye tak expect langsung akan seramai nie. Sebab I was always being fed with the fact that Islam kat Miri nie tak seberapa sangat. Even ade sorang SKOMC ade bitau yang less than 50% je orang Islam Sarawak yang berpuasa. Tapi tadi punyela ramai sampai saya terpaksa duduk row 2nd last. Owh tadi masa solat tetibe menitik air mate. Tak sure nape, rasa cam terharu dapat sujud kat masjid. Rindu sangat2 kat rumah Allah nie...

Hmm tadi mase solat ade sorang budak pompuan comel la nak mintak tumpang lalu nak pegi row depan. Sopan jek budak tue, tapi dia panggil saye auntie. Waaaa!!! Rase kerepot plak. Sebbaik tak panggil makcik. Mau kene cekik budak tue. Tapi sebbaik dia comel. Owh btw, ramai jugak budak kecik yang pegi tarawikh tadi. Bagus tol parent diorang, pandai ajar anak. Huhu...

And imam tadi not bad la, laju jugakla dia bace and surah pendek2. Kalo buat 20 rakaat tadi pun ok rasanya, tapi awal2 dah janji dengan hubby lepas 8 rakaat jumpe kat kete. Huhu... Takpelah, tak kesahlah 8 ke 20 kan, janji buat dengan ikhlas.

Hmm since saye sangatlah teruja dengan puasa tahun nie, mungkin saye terpaksa skip Herbalife for a month. I want to enjoy my sahur and bukak puasa with hubby. Oklah, selamat berpuasa. Mintak maaf and mintak halal if ade salah silap, terlaser, termengumpat, etc. Haha!

0 comments:

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.