Posts

Showing posts from August, 2009

Sewing Updates

Image
Ok, as promised, updates on the sewing things. First of all kan, last few months (which I don't remember already), I already bought myself the mesin jahit tepi that I always wanted. Brand Epal Janome.


Nielah rupe mesin jahit tepi tue. Actually ade amik actual photo tapi dalam laptop. Mesin jahit tepi tue portable and jahitan dia sangat cantik! Puas hati! Dia banyak function lain lagi selain jahit tepi tapi saye tak sempat nak explore lagi. Gune untuk jahit tepi jer dulu setakat nie.

If korang tengok kat right column ade iklan pasal mesin jahit kan? Klik lah image tue untuk ke website jual2 mesin jahit. If korang or sesape yang korang kenal berminat untuk beli mesin jahit or mesin jahit tepi or mesin sulam, blehlah tunjuk website tue kat diorang ok.

Best seller dia of courselah mesin jahit Harmony. Beli mesin tue akan dapat buku projek, kelas jahitan percuma selama setahun, free 19 tapak jahitan, CD pembelajaran, etc. Bak kate Celcom, berbaloi-baloi! Huhu....

Pasal kelas jahitan, actua…

New Appearance

Yes, as you can see I just made a slight changes in this blog. I just maintain the same template but now I'm using the 3-columns type plus a new maroon background. I can't afford to make dramatic changes like replacing the original template with a totally new fancy template (even though I would love to do so)

The reason why is, I don't want to spend much time doing it. For sure there'll be some troubles like mismatched dimension or lose the current links (saye pun bukannye terer sangat coding2 nih)

So the right column is mostly for the advertisement purposes. A friend in SKO (do I need to mention her name? hehe...) proposed me to register with Nuffnang and place it in my blog. Ok, did it already, so that someone wajib yer untuk klik iklan Nuffnang tue tiap kali masuk sini. Hikhik....


Dr Fadhil, Dr Shark, Gr8na, Aisyah, Haniff

Image
A few updates that I've missed out :


Nie gambar Aisyah and Hazrina and saye. Baikk nye teknik amik gambar! Dok belakang nampak kecik sket. Hazrina yang super kurus tue lagi nampak besar dari saya. Haha! Owh ignore my ugly face, but I love the way I look smaller than them in that photo. Haha!

Hazrina ade training. Aisyah ade projek pipeline. Suatu hari Aisyah SMS saye "Aku dengan kuku besinye nak ajak ko kuar dinner kat Sajian Warisan malam nih" So itulah gambar kami di Sajian Warisan tue. 2nd time pegi situ. Orang asek warning jangan gi sana sebab tak sedap, tapi kitorang rasa ok jek. Maybe kene pilihan lauk kot. Huhu...


Dr Fadhil & Dr Shark

A few months ago, Dr Fadhil ade datang Miri. He's a UTP lecturer, lecturer Civil. Penah mengajar me and hubby a few subjects. I don't have his photo here, tapi if korang rajin boleh lah tengok balik entry saye masa convo dulu, ade letak gambar Dr Fadhil. Dr Fadhil nie antara favourite lecturer kitorang lah selain Dr Shark.

Dia…

Iskandar's Farewell

Image
So, our planning head section is already gone. Sob sob... Dah takde boss... Mr Iskandar, my immediate supervisor dah pindah ke KLCC masuk deepwater department. Last Friday, all BWEians went to Mega Hotel for his farewell's party.


Nie gamba BWE planning engineers dengan Iskandar. Dari kiri atas is Larissa and Asraf. And yang oren tue sah-sahla saye kan. Waahh Is pun pakai oren gak malam tue. Huhu... Sejak Is tahu dia nak kene pindah, dia asek dok pujuk saye ikut dia pindah pegi KL, dia cakap dia boleh adjust.

Humang aih! Saye bersabung nyawa nak bawak hasben datang Miri (just another ayat melampau. haha!) and dah siap beli rumah kat Miri lagi, tetibe nak pindah KL? No no no no, don't phunk with my heart.... Haha!

It's a very super marvellous opportunity actually. Deepwater tue cam baru lagi and mostly project kat oversea di mana possibility untuk attach kat oversea tersangat tinggi. Tapi saye takmo... Saye nak dok setempek dengan hasben kat Miri nie jek. Wahaha!


Nie lak gambar …

1st Ramadhan With Hubby

Alhamdulillah.... 1st week before Ramadhan was a great week. Tetibe jek graf workload turun menjunam. And if got new works pun, Larissa already came back from her training, so the new works were distributed fairly. Maka, minggu lepas saya sangat ceria tanpa perlu bising membebel sana sini. Alhamdulillah, baguslah untuk menghadapi bulan pose ni kan? Hehe...

Then baru saye realize. Rupe2nye keje yang melibatkan budget laa yang banyak buat saye stress, lebih2 lagi time PBC. Dahla focal point budget nie Larissa, saye assist jek dulu, so sekali dia pegi training, haru kejap. Tapi bagus gaklah, saye yang tak tahu nie jadi banyak boleh tahu. So now, working life dah kembali tenang. Dengan ofismate pun dah makin better. Yelah, sometimes kene berterus terang sket prasaan kite nih baru all parties take initiatives to change. Cuma part berterus terang tula yang kadang2 payah kan... But pape pun I'm sailing smoothly now.

So, arini merupakan 1st day pose. A few days before, I was really looking …

1st Anniversary : Part 3

Image
Ok, mari sambung. Teriklan entry lain plak dah. Orait, so lepas breakfast, kitorang pergi boating.

Hubby kat tempat nak naik boat. Kitorang ingat ke boating yang tolak2 dengan kaki tue, tapi yang kayuh manual pakai pendayung tue. Mak aih, cramp tangan!



So nie adalah kami masa dalam sampan perahu. Sampan perahu? Haha! Memule tue gaduh2 sebab kayuh tak gerak2 sebab salah kayuh. Tapi tak lama kemudian, we found the rythm and kayuh as professional as the pakcik nelayan. Bestttt!!!! Kalo ade canoe lagi best kan. Heh!

Lepas boating kami packed barang and checkout terus. We checkout at 12.30 pm, so kene tunggu dalam sejam sebab ade tour yang akan bawak kitorang pusing the whole kawasan Borneo Rainforest nie. So sementara tunggu, kitorang pegi gedik2 amik gambar dulu.




Sori, gambar dikecikkan untuk jimat space. Leh klik untuk besarkan. So, lepas tue diorang panggil untuk dengar safety briefing (ade safety briefing siottt!! haha!).


Then kami mulela naik kenderaan macam dalam gambar tue. Tatau na…

Tersirat

The good thing of being in this condition is that I've learnt not to trust to only one side even though we are in that side. Sometimes rasa kesian and kelakar tengok diorang terlalu taksub dengan kepercayaan diorang sedangkan diorang tak tahu yang diorang dah diperbodohkan oleh isu yang sengaja diada-adakan just to create an issue.

And the sad thing is that I cannot do anything with this situation. I can actually, I just choose not to do anything. At least for now. So gelak jela dalam hati bila dengar isu2 yang direka khas demi menyelamatkan diri sendiri. And orang lain dengan buta dan tuli percaya and spread the same stories to others. And the mastermind will feel proud sebab dah berjaya sebar cerita rekaan yang nampak sangat real and seme orang percaya, without knowing that there are some people like me who are currently laughing at the attitude.

Ok, you won't understand this. Certain jek yang akan paham. Hehe... So don't try harder, just ignore this entry. Hehe.... But ju…

1st Annniversary : Part 2

Image
Okies, without any further due (ayat presention... haha!) meh cite pasal 1st anniversary before hilang ingatan. Ok, so this is the location of our 1st aniversary :



Hihi... Borneo Rainforest jek. Kat Miri jugak. Nak gi Brunei tak dapat, tapi nak pegi kat tempat yang tak pernah pegi. So try sini dululah. Memule kelakar gakla, ade ke orang honeymoon dalam hutan? Haha! Ok what, love needs variety. Haha!


Ok, so this is the route to our chalet. Since kitorang booked agak lewat, terpaksa amik bilik yang mahal sket, around RM400 per night. Tue untuk family actually. Ade 1 double bed, 2 single beds. Trainee gelak gile bile saye cite dapat bilik 4 katil. Ape laa nak buat dengan katil banyak2 tue. Haha! Owh btw, yang rumah kayu belah kanan tuela bilik kitorang.


So, ini adalah master bedroom. Dah berkecai sket sebab 1st thing kitorang buat adelah terjah katil tue. Best chalet nie sebab 100% buat dari kayu. Siling and bumbung dia pun dari kayu. Hubby is a super big fan of wooden structures. So he enj…

All Alone

I'm all alone now. Hubby dah start gi offshore last Monday. And hubby kene stay kat living quarters this time. Bese daily trip je. So, I'll be alone for about 1 week plus. Hubby was so worried leaving me alone. Yelah, baru je kes percubaan pecah rumah Jumaat lepas. Takpelah, hopefully everything would be fine. Semoga Allah melindungi saye. Amin. Huhu...


1st Wedding Anniversary : Part 1

Dah balik! Heeee.. Suke suke! Nie kalo tak sebab presentation esok nie, tobat saye tak balik lagi nie. Haha! Ok meh cite kisah suke duka 1st anniversary. Ade 2 je kisah duka, yang lain seme kisah suka. Ok kite start dengan kisah duka dulu.

1st kisah duka of courselah sebab kene reduce 1 hari sebab nak kene balik buat slide. I won't do it during my honeymoon time ok! Btw, tetibe teringat pada 1 email yang saye dapat recently. Email tue cakap dalam hidup nie, kite biasanya akan melalui 3 stupid stages in life. Tak ingat exactly ayat dia, tapi lebih kurang canilah:

When we are young, we have time and energy, but we don't have the money.
When we are working, we have the money and energy, but we don't have the time.
When we are old, we have the money and time, but we don't have the energy anymore.

So true. If we don't know how to arrange our life, we'll end up like that. In my opinion la kan, 3rd stage tue lah yang paling susah nak adjust because we are getting old, ener…

Leaving for 2nd Honeymoon

I'm supposed to enjoy my annual leave tomorrow but.... Haihhh... I thought I could finish everything by today but new things keep coming in. Harini saye buat keje sampai lembik satu badan. Asraf pun sama stress. Pening dengan demand orang yang nak bende cepat2 tapi kasi last minit.

Isnin nie plak tetibe plak ade dry run ape ntah and kene present on behalf of Raymond. Esok dahla takde kat ofis dah. Asraf pun takde, Ahad malam baru balik Miri. Saye pun pegi honeymoon sampai Ahad gak.

Petang tadi supposed to submit something tapi tak sempat siap sebab ade data yang kene mintak dari department lain, dari awal pagi saye mintak, 3-4 orang plak tue, tapi sampai abih ofis hour tak kasi2. Last2 saye balik jek tak siap pun. Tengoklah malam nie try buat and email kat trainee suh submit esok.

Memang laa wrong timing. Baru nak enjoy2 takmo pikir pasal keje. Actually, saye sangat looking forward untuk celebrate our 1st anniversary nie, tapi sebab sangat banyak keje, my brain can't afford to re…

Herbalife : Week 2

Image
Dah 2 weeks plus consumed Herbalife nie. Tak cukup 2 minggu sangat pun actually sebab ade gak yang ponteng (hubby's fault of coz! haha!). And I'm going to go for the 2nd set now because 1 set of F1 and F3 is for 2 weeks nyer consumption.

Haritu order vanilla flavour. Sedap! Sebab vanilla nie kite leh pelbagaikan cara minum dia. Normally saya akan blend dengan susu coklat, strawbery or soy bean. Saye suke susu soya yang brand SoyRich. Sebab dia ade campur oat sesiap dengan soy tue, so saye dapat multiple benefits. Oats sangat bagus untuk absorb kolestrol dalam darah ok!

Now, saye order flavour Cappucino plak. Tak try lagi this one, baru sampai tadi. Plus, I did order the following items too:





Yes, they are Chocolate Peanut Protein Bar and NouriFusion Multivitamin Cleanser. Memule saye assume coklat tue tak best. Yela, coklat untuk diet kan, sure tawar and tak sedap. Tapi sangat sedap rupe2nye. 1 kotak tu ade 14 bar. This chocolate bar is to assist weight loss and control our appeti…

It's August

It's almost midnight and hubby's sleeping now. He's having fever right now, got MC for 2 days. I cannot sleep yet. Need to prepare something for tomorrow's budget challenge session. Boleh tak, esok bendenye arini baru bitau. Lempang kang. Pastu tadi dok khusyuk tengok Astro ni baru nak start buat. Sekali baru perasan slide yang saya dah siapkan 50% kat ofis tadi saye lupe transfer masuk pendrive. Kambing...

Hihi... Sabtu nie dah anniversary setahun pernikahan kami. Cepat masa berlalu, rasa cam baru 2-3 ari kawen sebab kitorang cam comel2 lagi main kejar2 dalam rumah. Haha! Ok, our initial plan nak sambut anniversary kat Brunei. We've applied an annual leave on Friday sebab hari Isnin hubby dah kene turun offshore.

Tapi kami telah ditegah oleh ramai orang. Hubby's ofismate cakap jiran dia baru kene tahan kat airport takley balik Miri sebab dah kene H1N1. Banyak kat Brunei now. Eh bile virus nie nak habis yer? Lama sangat dah nie.. Huhu...

So bile dah tak jadi gi Br…