Sewing Updates

Ok, as promised, updates on the sewing things. First of all kan, last few months (which I don't remember already), I already bought myself the mesin jahit tepi that I always wanted. Brand Epal Janome.


Nielah rupe mesin jahit tepi tue. Actually ade amik actual photo tapi dalam laptop. Mesin jahit tepi tue portable and jahitan dia sangat cantik! Puas hati! Dia banyak function lain lagi selain jahit tepi tapi saye tak sempat nak explore lagi. Gune untuk jahit tepi jer dulu setakat nie.

If korang tengok kat right column ade iklan pasal mesin jahit kan? Klik lah image tue untuk ke website jual2 mesin jahit. If korang or sesape yang korang kenal berminat untuk beli mesin jahit or mesin jahit tepi or mesin sulam, blehlah tunjuk website tue kat diorang ok.

Best seller dia of courselah mesin jahit Harmony. Beli mesin tue akan dapat buku projek, kelas jahitan percuma selama setahun, free 19 tapak jahitan, CD pembelajaran, etc. Bak kate Celcom, berbaloi-baloi! Huhu....

Pasal kelas jahitan, actually banyak jugak skip kelas sebab ade komitmen lain but then alhamdulillah dah berjaya siapkan 3 helai baju dah so far. Tercapai objektif nak jahit baju sendiri untuk raye. Hihi...


Nie baju 1st yang jahit masa belajar. Kain tue saye dapat free masa jadi AJK majlis tilawah kat SKO. Tak berkenan sangat dengan corak dia, cam orang tua sket. Saye kan muda remaja lagi. Wahaha! Pastu masa jahit, cikgu tu ajar buat pesak besar sangat. Pesak atas saje dah 3.5 inci. Baju2 kurung saye normally 2 inci jek pesak atas. Maka hasilnya baju tue jadi a bit besar so I straight away jahit other parts besar2 so that I could give the baju to mama.

Yes that baju kurung is for mama. If you could see properly, I put a golden cording/ piping kat hujung lengan and tepi baju. I don't expect mama to wear it for hari raya sebab tue baju first jahit masa belajar, stitching cam ntah haper2. Kat luar nampak ok la, try intai kat dalam memang kene reject. Hihi...

Then this is my baju kurung. Kain free jugak, dapat masa kawen aritu tak silap. Ade lagi 2-3 helai kain free, plan nak pakai untuk belajar buat kebaya plak nanti. That's going to be my baju raya even though corak dia cam plain and sesuai untuk pakai harian pegi keje. Huhu... takpelah, kain hadiah orang. Syukur dah jimat duit kat situ.

Baju tue pun saye ade buat lining kat tepi baju but this time pakai lis yang nipis tue jek so tak obvious cam baju untuk mama ah. Piping plak saye buat kat leher, kaler hijau. Kat hujung lengan tak buat this time. Owh, baju tue ade poket, baju mama tak buat poket.

Btw, jangan tertipu dengan saiz baju dalam gambar tue. Saye pinkan lebihan kain kat belakang patung tue so that takdelah nampak menggelebeh sangat. Saye masih belum se-slim patung tue okay! Haha!



Ha this one is baju melayu hubby. Since baju saye kaler biru, belila kain kaler biru kat hubby nak match. If korang dapat tengok, kat bahu baju tue saye buat style kemeja sket. Sangatlah cabaran nak buat leher baju melayu memula. Alhamdulillah dah siap dengan cantiknye. Tapi lubang butang belum tebuk lagi.

So, tuelah 3 baju yang mampu saye siapkan. Plan nak jahit 1 lagi baju kurung and baju melayu kaler hijau. Kain saye free, and dah beli kain hijau untuk baju melayu hubby tapi rasa cam takde masa plak nak jahit. Aritu busy2 kat ofis, now dah bulan puasa, malam nak tarawikh, etc. Tengokla cane nanti. If tak sempat beli jek. Huhu...

Owh, talking about mesin jahit tepi just now, rupe2nye bukan saye sorang jek yang rindu abah bile tengok mesin jahit tepi tue, tapi mama and 1 ofis mama pun sama. Mama cakap dia dah nak start menjahit balik untuk isi masa, sebab if dia dok sorang2 dia akan teringat abah. 1st day mama start nak menjahit balik, mama nangis berjam2 kat mesin jahit tepi tue teringat kat abah.

Dulu mama amik upah jahit tepi, normally abah yang akan buat sebab seme orang suka hasil jahitan abah. Diorang akan boleh bezakan if abah or mama yang buat. Even tiap kali orang hantar nak suh jahit tepi, diorang akan warning sesiap nak suruh abah yang buatkan. Huhu... And now seme orang dok mengenang betapa sinonimnya abah and mesin jahit tepi. Huhu... Al-fatihah to arwah abah...



New Appearance

Yes, as you can see I just made a slight changes in this blog. I just maintain the same template but now I'm using the 3-columns type plus a new maroon background. I can't afford to make dramatic changes like replacing the original template with a totally new fancy template (even though I would love to do so)

The reason why is, I don't want to spend much time doing it. For sure there'll be some troubles like mismatched dimension or lose the current links (saye pun bukannye terer sangat coding2 nih)

So the right column is mostly for the advertisement purposes. A friend in SKO (do I need to mention her name? hehe...) proposed me to register with Nuffnang and place it in my blog. Ok, did it already, so that someone wajib yer untuk klik iklan Nuffnang tue tiap kali masuk sini. Hikhik....


Dr Fadhil, Dr Shark, Gr8na, Aisyah, Haniff

A few updates that I've missed out :



Nie gambar Aisyah and Hazrina and saye. Baikk nye teknik amik gambar! Dok belakang nampak kecik sket. Hazrina yang super kurus tue lagi nampak besar dari saya. Haha! Owh ignore my ugly face, but I love the way I look smaller than them in that photo. Haha!

Hazrina ade training. Aisyah ade projek pipeline. Suatu hari Aisyah SMS saye "Aku dengan kuku besinye nak ajak ko kuar dinner kat Sajian Warisan malam nih" So itulah gambar kami di Sajian Warisan tue. 2nd time pegi situ. Orang asek warning jangan gi sana sebab tak sedap, tapi kitorang rasa ok jek. Maybe kene pilihan lauk kot. Huhu...


Dr Fadhil & Dr Shark

A few months ago, Dr Fadhil ade datang Miri. He's a UTP lecturer, lecturer Civil. Penah mengajar me and hubby a few subjects. I don't have his photo here, tapi if korang rajin boleh lah tengok balik entry saye masa convo dulu, ade letak gambar Dr Fadhil. Dr Fadhil nie antara favourite lecturer kitorang lah selain Dr Shark.

Dia datang untuk evaluate trainee nye presentation. Kebetulan, anak buah saye Nazrin yang under Dr Fadhil. So jumpelah. Masa presentation tue, Dr Fadhil memule buat biasa jek tengok saye. Saye ingat dia dah lupe saya. Sekali masa presentation dah habis, he asked this "Nazuha, how's Zakuan?" Waaaahhh terharu. Dia ingat nama kitorang.

Pastu malam tue kitorang pegi amik dia dari Mega Hotel bawak pegi makan lalapan Muara. Berselera gila, siap amik daging saye lagi. I mean daging lembu yang saye order. Not my flesh ok, even though my flesh is quite similar to the buffalo's flesh. Hikhik...

Sambil makan banyakla bercerita. Terharu. Dia ingat banyak bende pasal kitorang. Dia ingat kete Satria kitorang. Dia ingat sejarah internship saye yang penuh dengan isu politik tue (so even though saye baru setahun jagung keje, jangan ingat saye tatau a few office's politics okay! hikhik...) Pastu bile saye sebut a few nama budak Civil especially yang dok Miri jugak, langsung dia tak ingat. Lagilaaa kami bangga. Haha!

Pas makan, bawak dia pegi kedai kek lapis Sarawak muara. Dr Fadhil makan kek tester tue dengan semangat sekali. Kami banje dia sekotak kek lapis, tak ingat dah bape batang. Tapi kami mintak tolong dia kirim kat Dr Shark 2 batang. Pastu kami bawak dia round2 kejap then hantar dia balik hotel.

He seemed so energertic and happy that night. Kami pun happy tengok dia camtu. Rupe-rupenye Dr Fadhil dah banyak kali datang Miri tapi tak pernah kuar hotel and he thought Miri was a boring place. But that night, dia cakap dia nak datang lagi and nak kuar dengan kitorang lagi, kalo bleh next internship which is around January 2010. Huhu..

Yang kelakar, a few days after tahu Dr Fadhil nak datang Miri, saye ade SMS Dr Shark tanye dia ade datang ke tak. Dia takde kene evaluate presentation pun actually, tapi dia nak sangat2 datang. Dia dah adjust nak datang and suruh kitorang doa supaya dia memang dapat datang. Tapi tuelah takde rezeki, so kami kirim kek lapis jelah.

When I ask Dr Shark nape tak datang, he replied "Sebab you tak doa" and then I replied "Dah doa, tapi tak makbul" Haha! Pastu bila dia dapat kek lapis tue, dia SMS kitorang, "Thanks anakanda. I wish you will get twins" Wahaha! Tak habis2 buat perangai badut Dr Shark nih.


Haniff's Baby Girl

My neighbour Haniff akhirnye berjaya dapat seorang baby girl around hujung bulan May dulu. Tak ingat plak exact tarikh. Nama baby pun dah lupe sebab complicated sket nama dia. Huhu....


Nie gambar baby Haniff lepas a few hours dilahirkan. Merah lagi. Yang sedihnye, Haniff dah pindah PMO now. Tapi wife dia still ade kat sini lagi sementara tunggu dapat pindah Semenanjung jugak. Haniff and the wife adalah jiran yang tersangat baik.


Iskandar's Farewell

So, our planning head section is already gone. Sob sob... Dah takde boss... Mr Iskandar, my immediate supervisor dah pindah ke KLCC masuk deepwater department. Last Friday, all BWEians went to Mega Hotel for his farewell's party.


Nie gamba BWE planning engineers dengan Iskandar. Dari kiri atas is Larissa and Asraf. And yang oren tue sah-sahla saye kan. Waahh Is pun pakai oren gak malam tue. Huhu... Sejak Is tahu dia nak kene pindah, dia asek dok pujuk saye ikut dia pindah pegi KL, dia cakap dia boleh adjust.

Humang aih! Saye bersabung nyawa nak bawak hasben datang Miri (just another ayat melampau. haha!) and dah siap beli rumah kat Miri lagi, tetibe nak pindah KL? No no no no, don't phunk with my heart.... Haha!

It's a very super marvellous opportunity actually. Deepwater tue cam baru lagi and mostly project kat oversea di mana possibility untuk attach kat oversea tersangat tinggi. Tapi saye takmo... Saye nak dok setempek dengan hasben kat Miri nie jek. Wahaha!


Nie lak gambar 2 of us with 3 out of 8 trainees. Trainee lagi ramai dari engineer. Haha! Nie 1st BWE dinner yang hubby ikut serta. Kitorang tak stay lama, nak kene balik solat tarawikh plak.

Back to Iskandar, I wish he's doing fine there. Antara 3 orang anak buah Is yang dalam gambar tue, saye jek yang panggil dia Is. Orang lain seme panggil dia Mr Iskandar. Because he was like a friend to me. Sometimes bile Is malas, I have the courage to bebel2 at him directly. Boleh tak anak buah sound boss. Sebbaik tak dapat PPA 4. Haha! Oklah, gonna miss him. Good luck boss!


1st Ramadhan With Hubby

Alhamdulillah.... 1st week before Ramadhan was a great week. Tetibe jek graf workload turun menjunam. And if got new works pun, Larissa already came back from her training, so the new works were distributed fairly. Maka, minggu lepas saya sangat ceria tanpa perlu bising membebel sana sini. Alhamdulillah, baguslah untuk menghadapi bulan pose ni kan? Hehe...

Then baru saye realize. Rupe2nye keje yang melibatkan budget laa yang banyak buat saye stress, lebih2 lagi time PBC. Dahla focal point budget nie Larissa, saye assist jek dulu, so sekali dia pegi training, haru kejap. Tapi bagus gaklah, saye yang tak tahu nie jadi banyak boleh tahu. So now, working life dah kembali tenang. Dengan ofismate pun dah makin better. Yelah, sometimes kene berterus terang sket prasaan kite nih baru all parties take initiatives to change. Cuma part berterus terang tula yang kadang2 payah kan... But pape pun I'm sailing smoothly now.

So, arini merupakan 1st day pose. A few days before, I was really looking forward untuk pose nih. Tataula nape tetibe tahun nie jadi excited nak pose. Maybe sebab nie 1st year pose for the whole month dengan hubby. Last year kan saye dok kat rumah sewa nie sorang2 sepanjang bulan pose. So bukak pose sorang2 jek selama sebulan. Last few days of the fasting month je hubby baru datang sebab dia beraya kat sini last year.

Thank god 1st day of puasa nie jatuh pada hari weekend. It's been a great day today. Harini saye menjahit baju raya sket. Dah siap 3 helai tapi seme tak finishing bebetul lagi. Later will write about the baju. Lama dah tak tulis pasal sewing kan? Huhu... Khusyuk menjahit depan TV sambil menyandar kat perut hubby yang sedang mengiring tengok TV, sedar2 lagi 4-5 jam lagi nak bukak pose. Menjahit sampai lupe tengok jam.

Harini tak kuar memane. Totally dalam rumah. Food untuk bukak puasa pun totally saye masak sendiri. Dapatla 3 jenis menu lauk. Barang dapur ade lagi, so tabaik membazir. Kuih pun saye buat sendiri harini, tapi buat puding mango jelah 1 jenis. Kalau hari keje nie tobat tak dapat masak sebanyak nie. Bazar ramadhan jela nampak gaye. Huhu...

Regarding tarawikh, 1st night of tarawikh terpaksa kat rumah jek sebab ade farewell party kat Mega Hotel untuk my "mini-boss" Iskandar. Raymond tue big boss. Hehe... Later will update pasal farewell party nie jugak. Banyaknyer later, ingat ke tak nih. Huhu...

2nd day of tarawikh kami buat kat masjid Piasau. Suke suke.... Yes I'm so excited about Ramadhan this year. Pose excited, tarawikh pun excited. Terpaksalah ngaku bahawa last year saye tak pergi ke masjid langsung untuk tarawikh. Buat kat rumah je. Yela, dok sorang kan masa tue. So this year dapat pegi tarawikh kat masjid rasa happy gila. Lebih2 lagi pegi dengan hubby, 1st time jugak pegi tarawikh bersama as husband and wife. Kat UTP lu memang selalu gi tarawikh sesama tapi mestila lain perasaan tue kan. Huhu...

Terkejut gak sebab ramai gile nak mampus orang kat Masjid Piasau tadi. Saye tak expect langsung akan seramai nie. Sebab I was always being fed with the fact that Islam kat Miri nie tak seberapa sangat. Even ade sorang SKOMC ade bitau yang less than 50% je orang Islam Sarawak yang berpuasa. Tapi tadi punyela ramai sampai saya terpaksa duduk row 2nd last. Owh tadi masa solat tetibe menitik air mate. Tak sure nape, rasa cam terharu dapat sujud kat masjid. Rindu sangat2 kat rumah Allah nie...

Hmm tadi mase solat ade sorang budak pompuan comel la nak mintak tumpang lalu nak pegi row depan. Sopan jek budak tue, tapi dia panggil saye auntie. Waaaa!!! Rase kerepot plak. Sebbaik tak panggil makcik. Mau kene cekik budak tue. Tapi sebbaik dia comel. Owh btw, ramai jugak budak kecik yang pegi tarawikh tadi. Bagus tol parent diorang, pandai ajar anak. Huhu...

And imam tadi not bad la, laju jugakla dia bace and surah pendek2. Kalo buat 20 rakaat tadi pun ok rasanya, tapi awal2 dah janji dengan hubby lepas 8 rakaat jumpe kat kete. Huhu... Takpelah, tak kesahlah 8 ke 20 kan, janji buat dengan ikhlas.

Hmm since saye sangatlah teruja dengan puasa tahun nie, mungkin saye terpaksa skip Herbalife for a month. I want to enjoy my sahur and bukak puasa with hubby. Oklah, selamat berpuasa. Mintak maaf and mintak halal if ade salah silap, terlaser, termengumpat, etc. Haha!

1st Anniversary : Part 3

Ok, mari sambung. Teriklan entry lain plak dah. Orait, so lepas breakfast, kitorang pergi boating.

Hubby kat tempat nak naik boat. Kitorang ingat ke boating yang tolak2 dengan kaki tue, tapi yang kayuh manual pakai pendayung tue. Mak aih, cramp tangan!



So nie adalah kami masa dalam sampan perahu. Sampan perahu? Haha! Memule tue gaduh2 sebab kayuh tak gerak2 sebab salah kayuh. Tapi tak lama kemudian, we found the rythm and kayuh as professional as the pakcik nelayan. Bestttt!!!! Kalo ade canoe lagi best kan. Heh!

Lepas boating kami packed barang and checkout terus. We checkout at 12.30 pm, so kene tunggu dalam sejam sebab ade tour yang akan bawak kitorang pusing the whole kawasan Borneo Rainforest nie. So sementara tunggu, kitorang pegi gedik2 amik gambar dulu.




Sori, gambar dikecikkan untuk jimat space. Leh klik untuk besarkan. So, lepas tue diorang panggil untuk dengar safety briefing (ade safety briefing siottt!! haha!).


Then kami mulela naik kenderaan macam dalam gambar tue. Tatau nak panggil ape kenderaan tue, but I called it as bas takde dinding. Heh!

I realized that we were the only Malays there. Ade 1 Chinese couple and then the rest seme Indian families. I asked this question to hubby "Nape banyak keturunan abang yang datang sini this time ek?" Hahaha! Sakit kene cubit.... =(


So nielah map Borneo Rainforest yang saye amik dari website dia. Dengan map nak pegi sana pun saye letak nih. Heh! Luas rupe2nye area dia and masih dalam development stage. Lepas nie akan lagi banyak new things coming up there, such as kandang gajah, etc. Antara tempat2 yang sempat saya amik gambar adelah seperti berikut :

Nie kat animal farm. Ade macam2 binatang cam ayam, itik, arnab, etc. If korang nak buat BBQ, tempat BBQ ade disediakan. Peralatan pun diorang sediakan. And boleh pakai daging binatang dari animal farm nie.


Nie tour naik boat plak (kelakarnye muke hubby. haha!) This time boat berenjin. Hehe... Bestla pusing2 kawasan berair nie. Ade la amik a few videos kat sini tapi tak upload lah kat sini. Masa naik boat nie jugak dia ade stop kat area ternakan ikan patin and kasi makan. Berkerumun ikan patin timbul kat surface masa makanan tue dibaling.


Nie plak route untuk ke waterfall. Niela the same route yang kitorang pakai masa nightwalk tue. See takde lampu, so time malam memang gelap gelita.


Nielah waterfall tue. Biasa sangat. So if main purpose datang untuk tengok waterfall cam tak berbaloi lah. Tapi air dia sangat dalam okay! Saya tengok keluarga India tue mandi.

Total tour dalam 2 hours plus. Yang takde dalam gambar banyak lagi actually macam lawat ladang buah-buahan, fishing area, botanical garden, etc. Sori, serius tak larat nak upload seme gambar. Huhu...

Banyak gakla knowledge yang dapat sepanjang tour tue. Contohnye masa kat ladang buah, dia ajar cara bezakan pokok durian tempatan dengan durian Thailand. If bentuk macam pokok krismas tu durian Thailand, if pokok tue cam jarang2 daun dia, tue durian tempatan. Pastu dia tunjuk kaedah supaya tupai tak dapat panjat pokok tue. Pastu dia cite tentang buah ara yang beracun yang boleh membunuh orang. So, if korang ade tak puas hati kat sesape, kasilah orang tue minum jus buah ara. Haha!

Ha btw kan, if korang datang kat Borneo Rainforest nie dalam bulan 11-12 camtu nanti korang akan dapat petik and makan buah free kat ladang tue. Ladang tue cantik, berbukit2, so korang nak berguling2 macam Hindustan pun boleh adik tourist guide tue cakap. Now belum musim buah lagi. Antara buah yang ade ialah durian, cempedak, rambutan, nangka, laici, manga, etc. Leh makan free jek.



Antara aktiviti yang kami miss adelah yang cam dalam gambar tue. Tak miss pun actually, memang plan taknak buat. Nanti kan penat berpeluh kan, kurus plak nanti. Sape plak yang nak habiskan Herbalife kat rumah nih nanti. Wahaha!

Ok btw, kat Borneo Rainforest turut ade tempat untuk team building nye aktiviti cam flying fox, panjat2, meniti2, lompat2, terbang2, etc. Actually if nak join seme aktiviti kat situ kene stay at least 2 hari baru boleh cover seme. Camping site pun ade kat sini. Mountain bike pun ade. Kesimpulannye tempat nie sesuai lah untuk outdoor activities.

Ok, maka habislah pengembaraan kami di Borneo Rainforest. Untuk keterangan lanjut bolehlah melawat laman web tempat tersebut di http://www.borneorainforestresort.com

Pastu kami terus balik ke Miri. Plan asal nak overnight kat Niah plak semalaman, nak shopping lobster seme sebab kat sana murah. Tapi tuelah, kene balik buat slide. So terus balik Miri. Singgah Bintang Plaza dulu makan KFC and then hubby bought me 1 pair of sandals and 1 pair of full covered shoes. 2-2 brand Sachs. Nice....

Maka sekian sahaja kisah 1st anniversary kami dalam hutan. Lucu lucu... Tapi best! To hubby sayang, thanksla plan untuk vacation nie. Happy 1st anniversary sayang. Many more years to go....




Tersirat

The good thing of being in this condition is that I've learnt not to trust to only one side even though we are in that side. Sometimes rasa kesian and kelakar tengok diorang terlalu taksub dengan kepercayaan diorang sedangkan diorang tak tahu yang diorang dah diperbodohkan oleh isu yang sengaja diada-adakan just to create an issue.

And the sad thing is that I cannot do anything with this situation. I can actually, I just choose not to do anything. At least for now. So gelak jela dalam hati bila dengar isu2 yang direka khas demi menyelamatkan diri sendiri. And orang lain dengan buta dan tuli percaya and spread the same stories to others. And the mastermind will feel proud sebab dah berjaya sebar cerita rekaan yang nampak sangat real and seme orang percaya, without knowing that there are some people like me who are currently laughing at the attitude.

Ok, you won't understand this. Certain jek yang akan paham. Hehe... So don't try harder, just ignore this entry. Hehe.... But just an advice, when you are trapped between 2 sides, try your best to gather all information from both sides first and then judge wisely. Because sometimes our brains are not installed with the correct wiring for good judgement and we just trust to what we listen at the first time. Get the extra wiring!


1st Annniversary : Part 2

Okies, without any further due (ayat presention... haha!) meh cite pasal 1st anniversary before hilang ingatan. Ok, so this is the location of our 1st aniversary :




Hihi... Borneo Rainforest jek. Kat Miri jugak. Nak gi Brunei tak dapat, tapi nak pegi kat tempat yang tak pernah pegi. So try sini dululah. Memule kelakar gakla, ade ke orang honeymoon dalam hutan? Haha! Ok what, love needs variety. Haha!


Ok, so this is the route to our chalet. Since kitorang booked agak lewat, terpaksa amik bilik yang mahal sket, around RM400 per night. Tue untuk family actually. Ade 1 double bed, 2 single beds. Trainee gelak gile bile saye cite dapat bilik 4 katil. Ape laa nak buat dengan katil banyak2 tue. Haha! Owh btw, yang rumah kayu belah kanan tuela bilik kitorang.


So, ini adalah master bedroom. Dah berkecai sket sebab 1st thing kitorang buat adelah terjah katil tue. Best chalet nie sebab 100% buat dari kayu. Siling and bumbung dia pun dari kayu. Hubby is a super big fan of wooden structures. So he enjoyed the room very much sampai kalo bleh takmo kuar bilik. Tapi dah sampai takkan laa nak honeymoon dalam bilik je kan...


Niela 2 katil extra tue. Depan katil tue actually ade TV set tapi tak muat nak masuk gambar. TV dia ade ASTRO okay! Tak sangka dalam hutan dapat ASTRO. And channel dia punyelaa banyak. Saye plak yang rase takmo kuar bilik. Haha!


Ade pantry dalam chalet nie. Siap ade hot plate dengan pinggan mangkuk lagi. Best best...

Fridge ade tapi yang kecik jek, but still enough to fit in our small anniversary cake.


Ade meja kayu kat verandah chalet tue. Nice one. We ate our anniversary cake there. If malam, ade lampu kat verandah tue. Romantik gak aa.. Nak candle light dinner kat situ pun cam ok jek. Tapi malam tue kitorang pegi makan kat restoran yang dalam main building.


Nie time dinner. Muke dah sememeh abeh dah. Makan buffet. Food dia so-so jek. Pas makan orang Borneo Rainforest bawak kitorang pegi nightwalk. Ade route dia, dalam 3 km. Abeh terbakar balik kalori yang kitorang makan dengan banyaknye time dinner tadi.

Gelap gila gaban masa nightwalk tue, so no way la nak amik gambar kan. Tapi esok tue kitorang lalu lagi situ so amik gak gambar. Masa nightwalk tue ade 1 lagi Indian couple yang join. Yang tukang bawak kitorang tue cakap if nasib baik leh tengok macam2 jenis binatang tapi binatang tue tak kuar every night.

Dia cakap ade sekor ular tue besar cam batang pokok. Tak kuar malam tue. And I said "Hmm takpelah.. it's ok..." Saye memang fobia dengan ular sket sebab mase kecik banyak sangat kes melibatkan ular nie. I don't know why, saye rasa saya sebut ayat tue bese2 jek, but it must got something to do with my tone, sebab Indian couple tue gelak terbahak2 bile saye cakap camtu. Huhu...

Abih nightwalk kami balik chalet, tengok TV and then tido. Tertido lambat sebab movie best plak kat ASTRO. Anyway, bunyi cengkerik punyela kuat, sama kuat dengan bunyi TV. Haha! Then we had a very beautiful sleep....

Serius sangat tenang. Walaupun rumah baru jek nyaris kene pecah masuk and keje ofis banyak gile, we managed to forget all other things and just focused on our vacation. Kitorang banyak bercerita cam setahun tak jumpe. And sangat seronok perasaan bangun pagi dalam hutan okay!! Kesegaran tue lain macam. Bangun pagi2 sambil menggeliat kat verandah amik original oksigen banyak2. Huhu...


Nie One Tree Hill Cafe, tempat kitorang breakfast pagi tue. Kene berjalan sket la compared to makan dalam restoran masa dinner malam tue.


So this is me with my coffee and cereal. Believe it or not, that's my 1st coffee in these few months. Nescafe ade gak minum a few times before this, but kopi nie la 1st time. Hebat kan, daripada 2-4 gelas sehari now dah leh control dah. Owh btw, saye tidak hanya makan cereal untuk breafast. Tidak sama sekali.


Ha amik ko! Nasik lemak! Haha! Tue gambar saye tolong kupas telur untuk hubby. Tekun gile mengupas sampai muncung mulut2.... Btw, kitorang kuar bekfes agak lambat sebab bangun lambat. Haha! Balik bekfes, kene start pack barang terus sebab ade kene ikut tour plak and then balik terus.


On the way balik chalet lepas bekfes hujan sket, so diorang provide payung. Nie gambar hubby clashing tengah amik gambar saye. Kire berebut amik gamba ah. Haha!

Owh btw yang takde dalam gambar adalah toilet. Ade 2 toilet kat dalam chalet tue. Nicela... Ade heater. Sejuk gile bangun pagi2. Oklah, sambung dalam next entry plak. Penat dah upload gambar. Saiz dah dikecikkan so that leh cepat upload. Huhu... To be continued...



All Alone

I'm all alone now. Hubby dah start gi offshore last Monday. And hubby kene stay kat living quarters this time. Bese daily trip je. So, I'll be alone for about 1 week plus. Hubby was so worried leaving me alone. Yelah, baru je kes percubaan pecah rumah Jumaat lepas. Takpelah, hopefully everything would be fine. Semoga Allah melindungi saye. Amin. Huhu...


1st Wedding Anniversary : Part 1

Dah balik! Heeee.. Suke suke! Nie kalo tak sebab presentation esok nie, tobat saye tak balik lagi nie. Haha! Ok meh cite kisah suke duka 1st anniversary. Ade 2 je kisah duka, yang lain seme kisah suka. Ok kite start dengan kisah duka dulu.

1st kisah duka of courselah sebab kene reduce 1 hari sebab nak kene balik buat slide. I won't do it during my honeymoon time ok! Btw, tetibe teringat pada 1 email yang saye dapat recently. Email tue cakap dalam hidup nie, kite biasanya akan melalui 3 stupid stages in life. Tak ingat exactly ayat dia, tapi lebih kurang canilah:

When we are young, we have time and energy, but we don't have the money.
When we are working, we have the money and energy, but we don't have the time.
When we are old, we have the money and time, but we don't have the energy anymore.


So true. If we don't know how to arrange our life, we'll end up like that. In my opinion la kan, 3rd stage tue lah yang paling susah nak adjust because we are getting old, energy level memang akan decrease. Tue kuasa Tuhan, di luar kawalan kite.

But I think we can manage the 1st and 2nd stage, if we want. Nak seribu daya kan. Teringat zaman2 muda kat kolej dulu (cam dah tua jek now. haha!) me and hubby kuat jugakla keje macam2 untuk cari duit buat kawen. Cuti tak balik rumah pun sibuk keje. Masa belajar pun boleh keje part time kat library. Pastu buat part time bisnes lagi jual macam2 kat UTP dulu. Pastu sempat amik course and buat job makeup serata Malaysia lagi. Huhu... Saya ingat2 balik zaman tue, ingat pun dah rasa penat je, saye pun tatau cane kitorang bleh handle seme tue dulu. Yelah dulu kan yang paling top adalah energy.

Now dah kat 2nd stage, working life. Energy dah kurang sket sebab dah gemok. Ade duit makan banyak, exercise malas. Haha! Yelah, bila dah keje alhamdulillah la kan yang paling top tu money la kan. So bile dah ade fixed income, takyahla penat2 buat keje sampingan. Buat pun sekadar suka2 aje. Tapi tuelah, bile dah keje nie, masa plak yang tend to makin takde kan? But I'll try my best to fight this 2nd stupid stage in life.

Owosss...nak cite pasal 1st anniversary, jauh plak membebel. Adehh.. Ok sambung2... Ok, 2nd kisah duka ialah, malam before kitorang nak pegi bercuti, rumah kitorang nyaris kene masuk pencuri ok!!!!! Tangan dia dah terjulur kat tingkap. Gini citenye.

Petang Khamis tue kan dari pagi till petang saye gigih bekerja kat ofis, so sangat penat. Kul 8 malam camtu saya dah tido, tapi saye kunci jam kul 2 pagi sebab nak bangun sambung buat keje yang sepatutnye kene hantar petang tue. Haha! Hubby pun tido awal gak, kitorang tertido kat ruang tamu je. Tapi dalam a few hours saya pegi sambung tido dalam bilik sorang2.

Kul 2 pagi tue hubby dah terbangun and plan nak kejutkan saye, tapi dia mamai2 lagi. So dia baring je dulu atas sofa. Pastu hubby terdengar bunyi orang cungkil2 something. Sebab mamai hubby memule ingat tue bunyi tikus atas siling. Dah lama sket baru perasan bunyi tu from arah tingkap. Masa hubby angkat kepala tengok, dia nampak tangan terjulur tengah selak langsir. Hubby terus bangun and orang tue terus lari. Hubby sempat tengok dia lari naik kete Gen-2. Pencuri tue ade member ah tengah tunggu kire.

Sebbaik tak sempat amik pape. Sebab dekat tingkap tue ade 1 meja tempat saya buat potong kain. Normally saye tak letak barang lain atas tue, tapi petang tue sebab penat kot saya letak seme bende atas meje tue - handbag, laptop kecik, and purse saya plak terdedah atas meje tue. So saye bajet pencuri tu target purse tuelah, sebab tue je yang muat nak bawak keluar celah grill tingkap yang kecik tue. Sebbaik ade grill!

And yang paling saye aneh kan, masa pencuri tue lari, dia sempat tutup pintu agar rumah kitorang dengan sempurna. What kind of thief is that ya? If saye pencurila, bile dah kantoi and kelam kabut nak lari, takdenye saye pikir nak selak balik pintu pagar tue. Any ideas people? Talking about gate, yes memang our fault sebab malam tue kitorang tak kunci pintu pagar.

This one memang lesson learnt lah. Pasni tak kirelah ape jadi, penat sampai nak mati pun, gate kitorang akan kunci gak. Before this memang kitorang agak take thing for granted. Sebab area umah kitorang nie tak pernah ade kes pecah rumah, jiran2 plak ade banyak anjing yang suke menyalak bile nampak strangers. How come malam tue diorang tak menyalak? We just assume this as a lesson learnt that we cannot take things for granted after this.

So lepas tue kitorang memang tak tido. Lepas subuh baru tido. Keje ofis pun tak buat. Haru. Huhu... Dalam kul 9 pagi baru saye start buat and email kat trainee suruh dia review dengan head department kitorang dulu before send. Hubby pun pegi ofis lu jap pagi tue (walaupun dah apply annual leave).

So dalam kul 11-12 camtu baru kitorang gerak ke destinasi honeymoon kami - Borneo Rainforest. Huhu... dekat je tapi ok je sebab tak pernah pegi. Before pegi, both of us baca ayat Qursi keliling rumah untuk pagar rumah. Dah jadi cani baru nak buat kan. Tula.. take things for granted sangat. Huhu... Oklah since dah panjang sebab tetibe termembebel, terpaksa sambung kat Part 2. Ahaha!


Leaving for 2nd Honeymoon

I'm supposed to enjoy my annual leave tomorrow but.... Haihhh... I thought I could finish everything by today but new things keep coming in. Harini saye buat keje sampai lembik satu badan. Asraf pun sama stress. Pening dengan demand orang yang nak bende cepat2 tapi kasi last minit.

Isnin nie plak tetibe plak ade dry run ape ntah and kene present on behalf of Raymond. Esok dahla takde kat ofis dah. Asraf pun takde, Ahad malam baru balik Miri. Saye pun pegi honeymoon sampai Ahad gak.

Petang tadi supposed to submit something tapi tak sempat siap sebab ade data yang kene mintak dari department lain, dari awal pagi saye mintak, 3-4 orang plak tue, tapi sampai abih ofis hour tak kasi2. Last2 saye balik jek tak siap pun. Tengoklah malam nie try buat and email kat trainee suh submit esok.

Memang laa wrong timing. Baru nak enjoy2 takmo pikir pasal keje. Actually, saye sangat looking forward untuk celebrate our 1st anniversary nie, tapi sebab sangat banyak keje, my brain can't afford to register another slot in its system. Terpaksa outsource kat hubby. Bukan suke2 ok! Kalau tak, start last week saya dah start busy survey macam2 for our 1st anniversary.

The question now is, how am I going to handle this? Slide untuk present Monday nie sekeping pun tak buat lagi and paling best tatau pun nak buat cane. Sebab this part, Larissa yang jadi focal point tapi dia still training lagi kat Semenanjung. And Asraf pun tak available untuk tolong buat slide. Ahh mampus lah! Ahad nanti saya pikir. Haha! Sebab kalau ikut pengalaman, mana2 meeting yang saya pegi survived jek, tak kesahlah well survived ke badly survived ke, janji survive. Haha!

Tadi pegi makan char kuew tiow lagi, ni 3rd time makan. Plan tadi nak makan 4 pinggan. Stress la konon. Haha! Tapi sebbaik tetibe rasa dia kurang menjadi sket this time. Macam overcooked sket and rasa pun cam kurang sedap sket. Orang lain kot masak tadi.

Waahh tak sabar plak rase nak 2nd honeymoon walaupun ia hanya keindahan sementara. Haha! Esok dah gerak. Overnight kat chalet satu malam. Malam nie baru nak diskas bebetul cane trip esok. Will update later. Daaa...


Herbalife : Week 2

Dah 2 weeks plus consumed Herbalife nie. Tak cukup 2 minggu sangat pun actually sebab ade gak yang ponteng (hubby's fault of coz! haha!). And I'm going to go for the 2nd set now because 1 set of F1 and F3 is for 2 weeks nyer consumption.

Haritu order vanilla flavour. Sedap! Sebab vanilla nie kite leh pelbagaikan cara minum dia. Normally saya akan blend dengan susu coklat, strawbery or soy bean. Saye suke susu soya yang brand SoyRich. Sebab dia ade campur oat sesiap dengan soy tue, so saye dapat multiple benefits. Oats sangat bagus untuk absorb kolestrol dalam darah ok!

Now, saye order flavour Cappucino plak. Tak try lagi this one, baru sampai tadi. Plus, I did order the following items too:





Yes, they are Chocolate Peanut Protein Bar and NouriFusion Multivitamin Cleanser. Memule saye assume coklat tue tak best. Yela, coklat untuk diet kan, sure tawar and tak sedap. Tapi sangat sedap rupe2nye. 1 kotak tu ade 14 bar. This chocolate bar is to assist weight loss and control our appetite. Sebab if saya breakfast and lunch dengan Herbalife shake, in between kadang2 ada rasa lapar. So I bought this. Sedaappp!!!

Pastu cleanser tue saje jek gatal beli. Sebab cleanser Clinique saya pun dah nak abih. 1st time pakai not bad la. Banyak buih dia. Nie tatau nak komen cane sebab baru sekali pakai. Tengokla dalam seminggu kalau saya jadi cun saye update dalam blog nie. Wahaha! Cleanser jer pun padahal. Lainla pakai complete set, logikla nak cun pun. Haha!

Owh, lupe plak nak update. Dalam 2 minggu nie saya hanya turun 2 kg jek. Sob sob.. Tapi perut dah kurang 2 inches! Pingang 1 inch! Bontot tak kurang! Damn! Jadi tak balance dah body. Takpe2, sebab last week memang kurang disiplin sket pun. Cube lagi, yeahh!! To those who purchase through me, thanks a lot! I'll try to assist you the best I can =)


It's August

It's almost midnight and hubby's sleeping now. He's having fever right now, got MC for 2 days. I cannot sleep yet. Need to prepare something for tomorrow's budget challenge session. Boleh tak, esok bendenye arini baru bitau. Lempang kang. Pastu tadi dok khusyuk tengok Astro ni baru nak start buat. Sekali baru perasan slide yang saya dah siapkan 50% kat ofis tadi saye lupe transfer masuk pendrive. Kambing...

Hihi... Sabtu nie dah anniversary setahun pernikahan kami. Cepat masa berlalu, rasa cam baru 2-3 ari kawen sebab kitorang cam comel2 lagi main kejar2 dalam rumah. Haha! Ok, our initial plan nak sambut anniversary kat Brunei. We've applied an annual leave on Friday sebab hari Isnin hubby dah kene turun offshore.

Tapi kami telah ditegah oleh ramai orang. Hubby's ofismate cakap jiran dia baru kene tahan kat airport takley balik Miri sebab dah kene H1N1. Banyak kat Brunei now. Eh bile virus nie nak habis yer? Lama sangat dah nie.. Huhu...

So bile dah tak jadi gi Brunei saye tak mampu nak pikir nak pegi mane dah. Lately kan banyak sangat keje kat ofis, otak jammed abeh. So suh hubby jadi planner plak this time. Dulu masa kawen 100% saya arrange. Honeymoon pun 100% saya arrange. This time I want to see how he arranges things. Wahaha!

This is going to be our 2nd honeymoon. Tempat tak perlu jauh2 pun takpe janji dapat spend quality time together. Kami masing2 ade banyak keje yang pending, takmola balik2 nanti penat terbongkang sampai takley buat keje. Kami nak bile balik honeymoon nanti akan jadi lebih ceria and fresh. Hehe...

Hubby plak tengah demam. Cane nih vacation planner tengah demam nih. We'll see jelah nanti cane. Huhu... Get well soon baby. We have an important event coming up so soon!


Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.