Char Kuewtiow Penang in Miri!!!

Yeaayyy!!! Finally!!! Once upon a time, me and Asraf were chatting about the Peninsular foods that are not available in Miri that we crave like crazy. Asraf said "Aku teringin sangat nak makan yong tau fu yang best yang macam kat pasar malam Tronoh"


There was one trainee there, Zarith. She's a Mirian. She said nice yong tau fu can be found at one hotel, forgot the name already. If tak Mega Hotel, Grand Palace Hotel lah. Will find out again later. Then it was my turn and I said "Aku paling rindu nak makan char kuewtiow penang ah" and then both of them said this simultaneously "Yang tu memang tak dapat ah"

But then, yes yes yes!!! Dah ader!! Me and hubby were heading to Sin Siang Hai to have a look at the furnitures there (tengah survey for our new house). Pastu nampak laa kat tepi jalan opposite Chan Furniture tue. Excited gile nak mati masa baca signboard tue.

But then hubby cakap maybe tue cina punya sebab kedai tue cam kat area cina. Pastu tiap kali lalu situ memang tengok jela dengan kesedihan. Adelah kot 3-4 kali dah lalu situ sambil bersedih. Haha saiko... But then yesterday I saw 2 makciks yang pakai tudung and the family makan kat situ. Menjerit2 saye cakap kat hubby nampak orang pakai tudung kat situ.

Hubby terus putar stereng masuk lorong tue. Memang corner baring habes! And bile dah turun tengok sendiri, dah disahkan Melayu and halal. Kami pun orderla 2 pinggan.



Niela rupe bentuk char kuewtiow penang versi Miri. Memula nak gelak tengok kaler dia. Sebab kaler putih and oren2 cerah sket. Normally kat semenanjung cam coklat2 sket. Pastu dia pakai kuewteow yang tebal tue. Tapi bile dah makan ya rabbi, sedap giler okay! Nak menitik air mata terharu! Memang rasa semenanjung lah! Tapi still takley lawan semenanjung sebab kami memang selalu merantau cari char kuewtiow yang sedap masa kat semenanjung dulu.

So sangatla highly recommended. Harga dia RM4 sepinggan (well... it's Miri) and kedai tue bukak kul 5pm-10pm sahaja. Ade gerai2 lain gak cam satey kat situ. Masa makan semalam diorang pasang lagu2 rock kapak. Memang layan abeh ah. Heh! I will definately go there again! Abihla diet Herbalife saye... Haha!

0 comments:

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.