Posts

Showing posts from July, 2009

Tukar Department

Orait nak membebel lagi and I wish this is going to be my last babbling about my job (coz there are certain people out there who are trying to find reasons to make my entries as an issue). Ok, one update that I missed out here is that I was required to be transferred to the other department.

Main reason of coz lah sebab my husband yang keje for BWE's contractor. Takut conflict of interest lah kononnya. Ceritanya begini. Once saye dapat masuk SKO nih, I was struggling real hard to bring my husband here too (masa tue baru tunang lagi).

So, our old BD dulu pernah lah berkata begini "To those yang ade fiance, come and see me. I'll help you to bring your fiance here" (soo sweeett) sebab alasan takmo ade orang mintak transfer atas alasan ikut husband. Makanya saye pun pegilah jumpe hantar resume bagai. I trusted him so much. Berbulan2 berlalu takde dengar berita then saya naik jumpe manager HR sendiri and he said my hubby's resume never reach him. Haihh...

Dipendekkan cit…

Char Kuewtiow Penang in Miri!!!

Image
Yeaayyy!!! Finally!!! Once upon a time, me and Asraf were chatting about the Peninsular foods that are not available in Miri that we crave like crazy. Asraf said "Aku teringin sangat nak makan yong tau fu yang best yang macam kat pasar malam Tronoh"

There was one trainee there, Zarith. She's a Mirian. She said nice yong tau fu can be found at one hotel, forgot the name already. If tak Mega Hotel, Grand Palace Hotel lah. Will find out again later. Then it was my turn and I said "Aku paling rindu nak makan char kuewtiow penang ah" and then both of them said this simultaneously "Yang tu memang tak dapat ah"

But then, yes yes yes!!! Dah ader!! Me and hubby were heading to Sin Siang Hai to have a look at the furnitures there (tengah survey for our new house). Pastu nampak laa kat tepi jalan opposite Chan Furniture tue. Excited gile nak mati masa baca signboard tue.

But then hubby cakap maybe tue cina punya sebab kedai tue cam kat area cina. Pastu tiap kali la…

Misjudged

Gaaaa! Gelabah! Start minggu depan tinggal saye jek planner kat BWE nih. Larissa ade course for 3 weeks. Asraf balek semenanjung wife dia dah bersalin (congratss Asraf!) Ngaaaaa!!!

Last Friday my boss suddenly entered my room and asked me this question "Saya nampak kamu lately tidak seceria selalu. Ada masalah sama laki kamu ka?" Ya rabbi... Boleh tak... Yes saye akui saye agak takde mood throughout last week but did I look like having a problem with my husband? Huhu... Sebab bile saye cakap tak, dia beria2 tak percaya. Cam konfiden jek saye ade prob rumah tangga.

Pastu bila dah berjaya deny, dia tanye soklan lain plak "Habis tue, ada masalah sama mertua ka?" Astaga.... mertua plak dah! Haha! Saye tak sampai hati nak cakap yang saye dah takde mood nak keje. So terpaksa ulang2 ayat "Mane ade boss" banyak2 kali. Haiihh...

Then I was thinking. Kenapa dia bleh pikir camtu at the 1st place? Maka saye pun teruslah jump to the conclusion. Adakah tue sebab utama dal…

Mari Membebel Bersama Kunaz

Haritu ade stress gaban2 dengan keje. Actually bukan dengan keje sangat pun, dengan orang yang ade kaitan dengan keje tue actually. Huhu... Baru plan balik rumah nak membebel super power kat blog nih tapi tuelah kejap jek saye cool down.

Arini stress balek dah. So sebelum saye cool down baik saye membebel. (haha bongok la plak rase) Ok, I have a bunch of works yang sampai sekarang tak siap2 sebab asyik dok busy assist orang lain siapkan keje diorang. Sampai penah 2-3 kali saye miss dateline sebab nak siapkan keje orang yang ade dateline sama dengan saye. Tapi time saye menggelabah buat keje saye sendiri, takde plak orang offer2 tanye ade pape nak tolong ke tak. Kadang2 saye mintak tolong pun buat2 tak layan.

Saye rase HR patut tukar jawatan saya kepada "Assistant to All Staff " Hahaha! Saye tau tabaik membebel. Tuhan dah kasi rezeki keje nie buat jela kan. Tapi yelah, manusia kan. Ade laa time rase nak marah dia tue.

Harini stress lagi. Dahla masa terbuang half day disuruh atte…

Herbalife Promo

Image
Alhamdulillah, my first 3 days with the Herbalife weight management program went on so smoothly. Saye sangat berdisiplin, mesti mama bangge ade anak berdisiplin cani. Wahaha! I pee a lot today, rasa nak beli jek toilet bergerak letak kat workstation.

And saye tataula betul ke tak penimbang kat umah saye nih, but I've lost 1 kg already. Takkan cepat sangat kan. Nanti saye try gi timbang kat supermarket nanti. Canepun, so happy with my new diet.



This is one way how I enjoy my peach tea mix. I added some honey and lemon. So yummy! Tak sedar dah habis bergelas2. I just bought a cheap honey at the supermarket. If you were to put honey in your drinks too, I propose you to get Amazing Honey under DCL. I can give you my membership number for you to get some discounts (but you have to be my customer 1st lor. haha)

Amazing Honey tue sangatlah amazing. Dulu saye makan madu tue berbotol2 untuk setelkan masalah low antibody and resdung saya. Dah 2 tahun stop, I think I need to start consuming it …

Herbalife

Image
I've been married for 11 months and my weight increases month by month like hell. Malas exercise is one thing, selera makan plak makin bertambah-tambah, plus I was "on drug" continuously for almost a year. Orang cakap ubat-ubatan pun leh kasi efek kat berat badan kan? I look so big now, like a mother of 5 kids. I was enjoying my life so much and didn't really care about my weight. But now, I think I need to do something with it.

I realize that doing exercise and controlling food intake are the best solution. Controlling food, yes I'm doing it right now. Try makan yang berkhasiat jek (but at times selalu gak belasah makan macam2) Exercise, cannot yet for the time being. Remember my foot problem? Yes, saye masih belum boleh hentak kaki kekuat. So jogging dah out. So terpaksa buat light workout jek.

I heard about Herbalife many years ago actually. Used to buy F1 and F3 once during my study time in UTP but didn't finish it. Masa tue kan tengah hot bercinta dengan h…

Salah Bantal

Correct me if I'm wrong, but that is the term that they gave to me. Weekend lepas hari Sabtu bila bangun tido tetibe leher jadi kejang takley gerak langsung. So terpaksa jadi robot, nak pusing kepala kene pusing dengan badan2 sekali. Rasa cam kene paku jek leher tue. Sedikit pergerakan sahaja akan membawa kesakitan yang amat dahsyat.

Maka terpaksa straight jek kepala. Mesti orang cakap saye angkuh kan. Haha! Nak makan pun tengok depan, takley tengok nasik. Nak cium tangan hasben pegi keje pun terpaksa bawak tangan dia ke muka saya instead of tunduk and cium. Paling sakit time drive, sebab kat Miri nie banyak roundabout. Nak terkeluar bijik mate saye nak jeling kiri kanan sebab nak pusing kepala tak dapat. Most of the time, saye assume jek takde kete time drive, ikut instinct jek. Memang high probability ah untuk eksiden.

Saye rasa fenomena nie normal, tapi saye 1st time ah kene nie. Sakit... =( Akak-akak kat kelas jahit cakap bukan sebab urat, memang sebab salah bantal. So dia cakap…

Not H1N1 Flu

Image
Ok dah lama tak update. I was sick. Fever, flu, sore throat... cuak kan? Yes I was so cuak too, siap pegi buat blood test lagi nak check H1N1 ke tak. Because last weekends I was joining 2 big crowds yang berbilang bangsa termasuklah dari Kuching and Brunei yang dah affected dengan H1N1.
Demam tue start initiate on Friday (last 2 weeks). Ade BWE dinner malam tue untuk meraikan ketamatan training period trainee kitorang. I didn't go. Balik keje saye tertido plak, bangun2 demam dah start teruk. So, Sabtu and Ahad should be my rest day la kan, but I was fully occupied.
Sabtu hubby was requested to be a photographer untuk 1 event Ansara. Event tue untuk family so saye terpakse ah join sekali (terpaksa? haha!) Tak ingat dah ape nama event tue, tapi cam bengkel melukis ah. Diorang invite Yusof Gajah untuk buat bengkel tentang lukisan abstrak. Best kan? Yes it should be a good event, sebab saye pun cam minat2 melukis, tapi cam tak tercapai objektif sket sebab Yusof Gajah terus suruh kitoran…

Alternatives to Fotopages?

Does anyone know any good websites to replace Fotopages? I'm thinking of transferring all my fotopages contents to another website that can display high resolution of pictures and got more functions that I can use to customize the appearance of the website. Owh btw, I've updated my fotopages last few weeks. Will add some more pics later on when I got the time.