Tukar Department

Orait nak membebel lagi and I wish this is going to be my last babbling about my job (coz there are certain people out there who are trying to find reasons to make my entries as an issue). Ok, one update that I missed out here is that I was required to be transferred to the other department.

Main reason of coz lah sebab my husband yang keje for BWE's contractor. Takut conflict of interest lah kononnya. Ceritanya begini. Once saye dapat masuk SKO nih, I was struggling real hard to bring my husband here too (masa tue baru tunang lagi).

So, our old BD dulu pernah lah berkata begini "To those yang ade fiance, come and see me. I'll help you to bring your fiance here" (soo sweeett) sebab alasan takmo ade orang mintak transfer atas alasan ikut husband. Makanya saye pun pegilah jumpe hantar resume bagai. I trusted him so much. Berbulan2 berlalu takde dengar berita then saya naik jumpe manager HR sendiri and he said my hubby's resume never reach him. Haihh...

Dipendekkan cite, struggle gile lah nak bawak hubby datang sini. Hanta resume kat macam2 department. Almost half a year membazir masa menanti harapan yang tak pasti. Last-last hantar resume hubby kat Delcom. Tak sampai 2 minggu, terus kene panggil interview. Pastu tak sampai sebulan terus dapat keje. Alhamdulillah....

Pastu pegi la jumpe HR bitau condition saya yang my husband is working for BWE's contractor. HR cakap no problem, I just have to declare. So dah buatlah seme surat tue and dah fine la seme bende.

And one weekend, Raymond (my big boss) asked me to replace him to attend meeting with BD on Sunday. Seme SKOMC that day tetibe saye seketul staff bawahan, makanya tentulah menarik perhatian. Masa meeting tuelah BD tau yang my hubby's working for Delcom (dia tanye saya jawab jelah, lepas tue ade a few marah saya nape saye jawab berterus terang sangat. haha!) And masa BD tau, dia just buat lawak2 comel suruh jangan bergaduh ala2 client-contractor kat rumah. Huhu...

Sedar2, next few days, Raymond told me that BD wanted him to transfer me out. You see, asal2 nak bawak hasben datang sini, sekali saye yang dihalau keluar. So, sebagai manusia biasa, respon pertama mestilah bengang kan. Bulan March Raymond bitau saya pasal nie and dia cakap earliest saya akan tukar department would be on April.

Memang terkejut. Sedih pun ade. Balik rumah saye drive kat tempat lain dulu lama2 because I was crying masa drive tue. Takmo sampai rumah hubby tengok saya nangis. Nanti dia akan rasa guilty sebab dia akan rasa dialah punca saya kene transfer. Almost a week la bengang and takley terima hakikat.

But then lepas tue dah okay. You know me, I have a strong faith in hikmah. So doa saya if ini yang terbaik buat saya, proceed jelah but show me some good reasons so that I can feel good about it. And alhamdulillah I manage to discover some hikmah out of this thing (this one biarlah saye and husband je yang tau) . And yang paling kelakar, now I'm soooo looking forward to be transferred. Haha!

So, korang imaginelah. I was expected to be transferred on April. Now dah nak masuk Ogos takde khabar berita lagi. Rumours said dalam bulan Oktober. Yelah, dah tau nak pindah kan, malas lah nak rajin berlebihan sangat kan. Tapi takde la tahap saya demoralize sampai tak buat keje langsung. It's just saya tak seagresif dulu dalam bekerja and dalam effort nak mendalami pasal BWE.

Tapi tuelah, makin nak pindah keje makin banyak datang. Dahlah tengah malas. So bila buat keje tak ikhlas nie rasa penat berlebih2 plak. Haha! Pastu makin banyak new responsibilities (it should be reduced) So, tugas saya kat BWE now hanya habiskan keje-keje yang berlambak. If tak habis sambung esok2. Dulu ade gak wat balik rumah siapkan kat rumah. Heh!

So kesan daripada kejadian di atas, lately saye selalu emosional kat ofis. Ofismate buat salah sket memang kene sound direct ah. Dulu pendam2 gak la ngumpat2 kat belakang. Now main lepas jek sampai ade yang cakap saye suke cari gaduh now sebab asek sound2. Heh papelah, janji lepas dah sound saye lega and tak pendam pape dah.

Yela mane tak geram, lately cam ramai plak yang lepas tangan and takmo cooperate. Sayelah yang jadi span yang tukang absorb department lain marah2. Tapi time diorang memerlukan, saya kerja keras nak tolong. Time ade miting yang memungkinkan BWE kene bambu seme hilang entah ke mana. Tinggal saye and Asraf dua ketul bersilat gayung menepis segala rintangan. Wahaha!

Pastu ade satu miting nie. Si A penah kene bambu masa miting. Next meeting terus dia tak gi. Dia anta saya and si B. Pastu one time tue si B kene sound dalam 60%, saya plak kene sound dalam 40% tapi bile balik ofis dia gi jaja kat satu ofis cakap miting tue horror sebab saya. Damn! Nak cover malu kene sound, gi jaja salah sebab saya plak.

Next meeting saya saje takmo pegi, nak biar si B pegi sorang2. Majukla konon tapi dia tatau saye majuk. Gelabah nak mampus si B ni bile saye takmo gi. Siap plan nak gi tempat lain lagi sebab takut gi miting sengsorang. See! Dia cuma nak saya ada so that bile kene marah, sayalah yang tukang tanggung. Tapi sebbaik la ade sorang planner tu ganti saya pegi miting teman si B.

And next miting plak tinggal saye jek planner kat BWE nie so no choice memang kene ajak saye gak. I said no, cam bese gelabah lagi. Yer nampak selfish but I'm learning to say no. Saye nak dia belajar terima hakikat yang keje kita bukan hanya marah orang, tapi kene marah jugak. Nie saye dah bosan kene marah lah ni yang saye jadi marah2 orang plak. Haha! And I'm pretty sure akan ade yang tak suke. Takpelah... To Cena my x-roomate, aku dah pandai marah orang now ok! Haha! (dia suh bitau dia bile saye dah berjaya marah orang)

Okay dah habis membebel. Back to my husband. Even dah jadi cani, saya tak rasa menyesal or rugi pape. Ramai gak yang cakap nanti saya akan rugi RM500 teknikal elaun bila dah tuka skill group. Takpelah, I can earn more than that per month through my side business. And the most important thing is, dulu saya bukan berjuang untuk bawak my hubby masuk SKO, I was fighting to bring him near me, no matter what company he'll be working for.

And luckily he works in a good company walaupun ade certain yang suke buruk2kan hubby's company. Beselah tue, keje mane yang takde politik dalaman. Hey, I'm listening to both sides and I know how to judge. Setakat yang saya observe, starting from hubby's level up to his wireline manager, they are doing their jobs honestly. Enough for me to let him stay there. Oklah, wish me luck in my new department. Huhu...


Char Kuewtiow Penang in Miri!!!

Yeaayyy!!! Finally!!! Once upon a time, me and Asraf were chatting about the Peninsular foods that are not available in Miri that we crave like crazy. Asraf said "Aku teringin sangat nak makan yong tau fu yang best yang macam kat pasar malam Tronoh"


There was one trainee there, Zarith. She's a Mirian. She said nice yong tau fu can be found at one hotel, forgot the name already. If tak Mega Hotel, Grand Palace Hotel lah. Will find out again later. Then it was my turn and I said "Aku paling rindu nak makan char kuewtiow penang ah" and then both of them said this simultaneously "Yang tu memang tak dapat ah"

But then, yes yes yes!!! Dah ader!! Me and hubby were heading to Sin Siang Hai to have a look at the furnitures there (tengah survey for our new house). Pastu nampak laa kat tepi jalan opposite Chan Furniture tue. Excited gile nak mati masa baca signboard tue.

But then hubby cakap maybe tue cina punya sebab kedai tue cam kat area cina. Pastu tiap kali lalu situ memang tengok jela dengan kesedihan. Adelah kot 3-4 kali dah lalu situ sambil bersedih. Haha saiko... But then yesterday I saw 2 makciks yang pakai tudung and the family makan kat situ. Menjerit2 saye cakap kat hubby nampak orang pakai tudung kat situ.

Hubby terus putar stereng masuk lorong tue. Memang corner baring habes! And bile dah turun tengok sendiri, dah disahkan Melayu and halal. Kami pun orderla 2 pinggan.



Niela rupe bentuk char kuewtiow penang versi Miri. Memula nak gelak tengok kaler dia. Sebab kaler putih and oren2 cerah sket. Normally kat semenanjung cam coklat2 sket. Pastu dia pakai kuewteow yang tebal tue. Tapi bile dah makan ya rabbi, sedap giler okay! Nak menitik air mata terharu! Memang rasa semenanjung lah! Tapi still takley lawan semenanjung sebab kami memang selalu merantau cari char kuewtiow yang sedap masa kat semenanjung dulu.

So sangatla highly recommended. Harga dia RM4 sepinggan (well... it's Miri) and kedai tue bukak kul 5pm-10pm sahaja. Ade gerai2 lain gak cam satey kat situ. Masa makan semalam diorang pasang lagu2 rock kapak. Memang layan abeh ah. Heh! I will definately go there again! Abihla diet Herbalife saye... Haha!

Misjudged

Gaaaa! Gelabah! Start minggu depan tinggal saye jek planner kat BWE nih. Larissa ade course for 3 weeks. Asraf balek semenanjung wife dia dah bersalin (congratss Asraf!) Ngaaaaa!!!

Last Friday my boss suddenly entered my room and asked me this question "Saya nampak kamu lately tidak seceria selalu. Ada masalah sama laki kamu ka?" Ya rabbi... Boleh tak... Yes saye akui saye agak takde mood throughout last week but did I look like having a problem with my husband? Huhu... Sebab bile saye cakap tak, dia beria2 tak percaya. Cam konfiden jek saye ade prob rumah tangga.

Pastu bila dah berjaya deny, dia tanye soklan lain plak "Habis tue, ada masalah sama mertua ka?" Astaga.... mertua plak dah! Haha! Saye tak sampai hati nak cakap yang saye dah takde mood nak keje. So terpaksa ulang2 ayat "Mane ade boss" banyak2 kali. Haiihh...

Then I was thinking. Kenapa dia bleh pikir camtu at the 1st place? Maka saye pun teruslah jump to the conclusion. Adakah tue sebab utama dalam hidup dia if happens dia tak ceria? Or at least to the people around him? Haaa! Kesimpulannye, jangan straight away judge people coz they might judge you the same way. Anyway, I didn't take it seriously. Appreciate the concern =)


Mari Membebel Bersama Kunaz

Haritu ade stress gaban2 dengan keje. Actually bukan dengan keje sangat pun, dengan orang yang ade kaitan dengan keje tue actually. Huhu... Baru plan balik rumah nak membebel super power kat blog nih tapi tuelah kejap jek saye cool down.

Arini stress balek dah. So sebelum saye cool down baik saye membebel. (haha bongok la plak rase) Ok, I have a bunch of works yang sampai sekarang tak siap2 sebab asyik dok busy assist orang lain siapkan keje diorang. Sampai penah 2-3 kali saye miss dateline sebab nak siapkan keje orang yang ade dateline sama dengan saye. Tapi time saye menggelabah buat keje saye sendiri, takde plak orang offer2 tanye ade pape nak tolong ke tak. Kadang2 saye mintak tolong pun buat2 tak layan.

Saye rase HR patut tukar jawatan saya kepada "Assistant to All Staff " Hahaha! Saye tau tabaik membebel. Tuhan dah kasi rezeki keje nie buat jela kan. Tapi yelah, manusia kan. Ade laa time rase nak marah dia tue.

Harini stress lagi. Dahla masa terbuang half day disuruh attend mende yang tak penting sangat. Esok ade meeting, nak kene prepare banyak bende and mostly bende orang lain. Saye dah email mintak tolong, sorang je yang buat. So terpaksa stay up untuk buat analysis untuk 3 clusters. Yang lain seme lepas tangan.

I'm leaving the department for god sake. I'm the one yang patut kurangkan keje and pass kat orang lain so that diorang leh adapt dengan keje2 saye bile saya dah blah nanti. Tapi yang terjadi the other way round. Bertimpa-timpa keje datang.

Kesimpulan posting nie adalah saye sangat marah dengan orang yang selfish. Marah dengan orang yang suke amik kesempatan. Marah dengan orang yang buat baik bersebab je. Marah dengan orang lepas tangan. Marah dengan orang yang tak berani bertanggungjawab pastu pass tanggungjawab kat orang lain pastu orang tue yang kene marah. Marah asek dilayan cam mangkuk tandas yang dok kutip taik orang lain jek. Eh buruk la plak perumpamaan. Haha! Ok, dah abih. Nak buat slide plak. Haha!


Herbalife Promo

Alhamdulillah, my first 3 days with the Herbalife weight management program went on so smoothly. Saye sangat berdisiplin, mesti mama bangge ade anak berdisiplin cani. Wahaha! I pee a lot today, rasa nak beli jek toilet bergerak letak kat workstation.

And saye tataula betul ke tak penimbang kat umah saye nih, but I've lost 1 kg already. Takkan cepat sangat kan. Nanti saye try gi timbang kat supermarket nanti. Canepun, so happy with my new diet.



This is one way how I enjoy my peach tea mix. I added some honey and lemon. So yummy! Tak sedar dah habis bergelas2. I just bought a cheap honey at the supermarket. If you were to put honey in your drinks too, I propose you to get Amazing Honey under DCL. I can give you my membership number for you to get some discounts (but you have to be my customer 1st lor. haha)

Amazing Honey tue sangatlah amazing. Dulu saye makan madu tue berbotol2 untuk setelkan masalah low antibody and resdung saya. Dah 2 tahun stop, I think I need to start consuming it again, because it's just not a plain honey. Dia ade campur kismis, minyak habbatussauda, kurma, etc. Madu nie if tumpah atas lantai pun takde semut datang hurung.

Ok, back to Herbalife, agak menakjubkan since saye dah dapat 5 requests yang nak tahu detail pasal produk nie. So untuk memudahkan keje saya and orang lain, saye dah buat satu guideline untuk di-share dengan semua orang. Sila klik atas logo Herbalife bawah shoutbox saya nie untuk download guideline tue.

Even though Herbalife is for everyone, it's not really for everyone actually. It is for those who have the super high determination in losing weight while keeping up the good health at the same time.

Korang imaginelah, nak kene replace meal dengan liquid food, sangat perlukan pengorbanan tue. Harga plak mahal, perlukan pengorbanan wang plak tue. So, if korang bebtul tak ready untuk bekorban, you'd better wait until you get ready.

These 2 days, I cook new receipes for my husband for his dinner - ayam barbeque berempah and ayam masak bijan. But after cooking, I proceed with my Herbalife diet. Because I'm ready to face it already. Hihi... Before jadi setekad nie, a week before memang saya pulun makan habis-habisan ah. Makan fast food almost selang sehari. Makan pepuas sampai muak. Then saye proceed with the Herbalife diet.

Btw, guideline yang saye buat tue agak panjang but please take your time to read it line by line (untuk yang serious nak diet dengan Herbalife sahaja). Hope it helps. Pape, just email me at kunazz@yahoo.com okay!

Owh I got a very super duper good news today. But I want to keep this news 1st until the next posting. Biar posting nie khas untuk Herbalife sahaja. Huhu... Haaa kepada sesape yang nak try Herbalife, saye ade buat promotion beli 1 Start Now Pack akan dapat shaker and workout CD. Details seme ade dalam guideline tue. Download la k? Ok till then.. Daaaa


Herbalife








I've been married for 11 months and my weight increases month by month like hell. Malas exercise is one thing, selera makan plak makin bertambah-tambah, plus I was "on drug" continuously for almost a year. Orang cakap ubat-ubatan pun leh kasi efek kat berat badan kan? I look so big now, like a mother of 5 kids. I was enjoying my life so much and didn't really care about my weight. But now, I think I need to do something with it.

I realize that doing exercise and controlling food intake are the best solution. Controlling food, yes I'm doing it right now. Try makan yang berkhasiat jek (but at times selalu gak belasah makan macam2) Exercise, cannot yet for the time being. Remember my foot problem? Yes, saye masih belum boleh hentak kaki kekuat. So jogging dah out. So terpaksa buat light workout jek.

I heard about Herbalife many years ago actually. Used to buy F1 and F3 once during my study time in UTP but didn't finish it. Masa tue kan tengah hot bercinta dengan hasben, asek kuar makan sesama, terbengkalai diet Herbalife. Tapi sempat jugak lose 2 kg dulu masa consume Herbalife dulu.

But the benefits of Herbalife is still in my mind. If you perceive Herbalife as ubat kurus, you are wrong. Malas nak brief details sangat, if nak tau details, feel free to drop me an email ya! Ok, back to Herbalife. So, I've ordered 1 set of Start Now Pack



This is the packaging of the Start Now Pack. It consists of F1, F3 & tea mix. F1 ade banyak flavours, saye pilih vanilla flavour. Tea dia ade 2 flavour - lemon and peach. I chose peach tea. Actually, tea nie lah key nak lagi cepatkan pembakaran lemak2. Saye baru minum 2 gelas, but I was sweating like having a shower masa tengah buat house chores.

On the right side is the shaker. Then got that free spoon. Hujung belah kiri untuk cedok F1 or F3 and hujung belah kanan is for tea. Owh actually today is my 1st day consuming this Herbalife set. Hopefully dapat berdisiplin minum nie sampai habis 1 set. Hopefully jugak hubby tidak menggoda saya dengan makanan2 yang menggiurkan kerana diri ini sangat lemah iman.

Ha FYI, saye juge telah mendaftarkan diri untuk jadi Herbalife Independent Distributor. Sebab rasa macam nak consume Herbalife nie for long term, so dapatlah diskaun sket if nak beli banyak kali nanti. So if ade sesape ade rasa nak try jugak, feel free to contact me k! I'll try to give my best to assist you. If ade yang berminat nak jadi distributor jugak pun boleh =)

My advice is, if you want to try this program, better take the complete set terus. Sebab ade yang beli F1 saja or F1+ F3 saja and makan plak tak teratur, then komplen tak berkesan (I did that too before. Haha!) Herbalife selamat untuk seme orang termasuk yang tengah pregnant (tapi yang ade chronic kidney problem dengan insulin-dependent diabetes kene consult dengan doktor lu before consume)

Owh Herbalife jugak ade skincare products (Nourifusion) which I'd love to try one day. Overview of the skincare products can be obtained here. Oklah, mau caucincau dah. Will share the testimonial after 1 month (if berjaya follow diet nie dengan btul. hehe...)


Salah Bantal

Correct me if I'm wrong, but that is the term that they gave to me. Weekend lepas hari Sabtu bila bangun tido tetibe leher jadi kejang takley gerak langsung. So terpaksa jadi robot, nak pusing kepala kene pusing dengan badan2 sekali. Rasa cam kene paku jek leher tue. Sedikit pergerakan sahaja akan membawa kesakitan yang amat dahsyat.

Maka terpaksa straight jek kepala. Mesti orang cakap saye angkuh kan. Haha! Nak makan pun tengok depan, takley tengok nasik. Nak cium tangan hasben pegi keje pun terpaksa bawak tangan dia ke muka saya instead of tunduk and cium. Paling sakit time drive, sebab kat Miri nie banyak roundabout. Nak terkeluar bijik mate saye nak jeling kiri kanan sebab nak pusing kepala tak dapat. Most of the time, saye assume jek takde kete time drive, ikut instinct jek. Memang high probability ah untuk eksiden.

Saye rasa fenomena nie normal, tapi saye 1st time ah kene nie. Sakit... =( Akak-akak kat kelas jahit cakap bukan sebab urat, memang sebab salah bantal. So dia cakap jangan pegi urut. Sian bantal. Saye yang salah tido, bantal plak yang disalahkan. Nasib ko lah bantal....

Pastu seme orang suh saye buat petua orang kampung. Diorang suruh jemur bantal yang saye wat tido tue kat tengah panas. Pastu kene hempuk belakang leher saya tue dengan bantal tue. Saye pun buatlaaa... Pi jemur bantal pastu suh hubby hempuk. Tak berkesan okay!!

Pastu diorang cakap teknik saya salah. 1st kene hempuk kekuat. Hubby hempuk slow cam pondan. 2nd, saye takley tau bile nak kene hempuk tue. Kire cam surprise ah. Saye aritu siap bilang 123 lagi before hubby hempuk. Huhu...

Pastu tiap kali nak buat teknik yang betul ade jek halangan. My hubby is not good in making surprise. Or saye yang terlalu alert? Hubby berjengket atas angin pun saye leh tahu. So tak pernah jumpe peluang yang membolehkan hubby hempuk bantal ke leher saya tanpa saya sedar. Seme saye sedar. Hahaha!

End up tak buat terus. Saye tampal koyok and sapu krim yang saya dapat masa sakit kaki dulu. Ade bertiub-tiub lagi. Harini ni hari Jumaat, cukup 7 hari saye kene serangan salah bantal nih. Harini baru start recover 90%. Alhamdulillah. Sekian kisah salah bantal....


Not H1N1 Flu

Ok dah lama tak update. I was sick. Fever, flu, sore throat... cuak kan? Yes I was so cuak too, siap pegi buat blood test lagi nak check H1N1 ke tak. Because last weekends I was joining 2 big crowds yang berbilang bangsa termasuklah dari Kuching and Brunei yang dah affected dengan H1N1.

Demam tue start initiate on Friday (last 2 weeks). Ade BWE dinner malam tue untuk meraikan ketamatan training period trainee kitorang. I didn't go. Balik keje saye tertido plak, bangun2 demam dah start teruk. So, Sabtu and Ahad should be my rest day la kan, but I was fully occupied.

Sabtu hubby was requested to be a photographer untuk 1 event Ansara. Event tue untuk family so saye terpakse ah join sekali (terpaksa? haha!) Tak ingat dah ape nama event tue, tapi cam bengkel melukis ah. Diorang invite Yusof Gajah untuk buat bengkel tentang lukisan abstrak. Best kan? Yes it should be a good event, sebab saye pun cam minat2 melukis, tapi cam tak tercapai objektif sket sebab Yusof Gajah terus suruh kitorang lukis pape, sebab dia cakap art is borderless. I think, at least buatlah demo kan so that kitorang dapat idea. Boleh tengok gambar event tu at my hubby's flicker here.

But I wasn't be there till the end of the event. Kene berdiri most of the time untuk melukis, I could not stand that longer. So saya balik dalam 2-3 jam awal. Hubby pun sibuk amik gambar, so I thought it was ok to leave. Haha! BTW, hubby pun demam jugak actually aritu. Balik rumah jek, kitorang terlentang atas katil sampai miss solat. Bangun2 tidur, compound rumah dah clear ade orang datang mesin rumput. Tak sedar pun. Dahla pintu rumah tak kunci!

Ahad plak saye ade mekap job kat Eastwood and this bride agak demanding sket dengan mekap and hairdo yang dia nak nanti. And I was so sick. Saye makan extra dose of ubat flu sket pagi tue to stop my nose from running. Alhamdulillah seme berjalan lancar and bleh tengok gambar pengantin dalam Fotopages saye.

Isnin and Selasa struggle pegi keje. Rabu terpaksa MC sebab demam suddenly teruk bile bangun tidur nak gi keje. Khamis gi keje balik, kene attend meeting. Hari Jumaat pegi keje sebab demam dah makin better. Tapi dalam kul 9-10 camtu tetibe badan saya sejuk semacam. Makin lama jadi makin terketar2, badan makin panas and sakit kepala yang horror sampai nak blackout. Mampu bertahan sejam je pastu terus saya drive pegi Columbia Asia. Hubby takde, if pegi klinik panel sure lama tunggu and saye dah tak tahan. Doktor check and my temperature was 41.3 so dapat MC lagi.




See, doktor suruh saye pakai mask tue, not because saye ade H1N1, but just to avoid my normal flu from spreading. Sebab badan saye tengah tak stabil, demam datang menyerang sesuke hati dengan mendadak. Ade dapat a few ubat and antibiotics gak.

Owh gosh, that was one of the worst fever I've ever had. I lost 2 kg sepanjang period demam tue. Anyway, banyak update yang saye miss nak tulis sini, later lah when I got the time. Yang penting, now dah sihat alhamdulillah....


Alternatives to Fotopages?

Does anyone know any good websites to replace Fotopages? I'm thinking of transferring all my fotopages contents to another website that can display high resolution of pictures and got more functions that I can use to customize the appearance of the website. Owh btw, I've updated my fotopages last few weeks. Will add some more pics later on when I got the time.


Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.