Sewing Class

Yeay!! So I've been to the sewing class already. Fun fun fun! Today is my 2nd class actually. Insyaallah, my 1st 100%-made-by-me-from-A-to-Z baju kurung will be completed in the next class. Then, will learn to sew baju melayu plak.

So glad to be among the makciks in the class. They're so nice. Mostly surirumah yang join kelas tue. Believe it or not, saye actually tak pernah pakai mesin jahit tepi sendiri even though kat umah saye kat Besut tue ade yang jenis industri tue. Sebab tue kot tak berani pakai, besar gedabak. Bunyi pun saiko jek. Haha!

Tapi tadi dah berjaya pakai mesin jahit tepi. Suke suke. To hubby, nak mesin jahit tepi plak bley? Hihi... Owh btw, I know I can drive to the class myself, it's not very far from my rental house. But then I asked hubby to send and fetch me. Hikhik.. Balik kelas leh kuar2 minum terus. Cam zaman2 UTP plak rase. Huhu...

Bercakap pasal mesin jahit tepi, teringat lagi kat abah masa kat kelas tadi. Dulu kan mama amik upah menjahit baju. Bile part jahit tepi, abahlah yang akan buat. Pastu saye suke duduk sebelah abah tengok dia jahit tepi sampai siap. You know what, walaupun tadi 1st time saye gune mesin jahit tepi, cikgu jahit saye puji saye sebab saye dah tahu teknik and cepat jek saye bleh siapkan.

Sebab dulu selalu tengok abah buat. Dari sekolah rendah. So masa tengah buat tadi, tiru2 gaya abah, especially bile nak buat cornering tue. Sedih gak tadi teringat abah masa tengah menjahit. Terbayang-bayang muke abah kat mesin jahit tepi kat rumah. Huhu...


2 comments:

~lalala~ June 14, 2009 at 9:21 PM  

wah2. dh menjahit plak skrg. hehe. ko neh btol2 wat aku nk kawen cpt. hehe.. nnt bole ah ko tolong jahit bj pengantin aku plak. hehe

sedey la kunaz bace pasal abah ko neh. stay taf okeh. zak ade tu~

kunaz June 20, 2009 at 5:45 AM  

ko rs nk kawen cpat sbb aku gi blajar menjahit ke ape intan? konpius aku. huhu... ha'a aku pn sdey intan. tgh2 jahit smpt bgenang2 air mate. sebbaik mesin jahit tepi dia ltak ngadap dinding. huhu...

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.