My Blondal Sewing Machine

Hi readers, forgive me for being too obsess with the sewing topic these few days. Haha! Serius excited dapat sewing machine baru. Hubby ajak tido pun saye buat bodoh jer. Rase nak tido peluk mesin jahit tue jek. Pastu siap bawak manual pegi ofis lagi, kot2 ade masa free bleh bace2 (malangnye takde masa free tue). Horror kan? Hahaha! Saiko saiko!

Ok, mesin jahit saya tue jenama Blondal. Since susah sangat nak jumpe info pasal brand nie time google, I think I should create one. Ade gak saye google jumpe orang mintak komen pasal mesin nie, tapi takde pun yang boleh jawab. So, sebab tue tak ramai yang pakai mesin nie kot. If saye tak test sendiri, saye pon tak berani nak beli. Dahla mahal. Huhu..

Ok, mesin jahit Blondal saya nie actually re-brand mesin jahit Viking Huskystar 215. So, if korang google brand tue memang berpages2 lah kuar. So, if korang nak tahu pasal review pasal mesin jahit Blondal nie bolehlah google Viking Huskystar 215 yer. Malas la plak nak copy paste kat sini. Eheh!

So, bile masuk Malaysia, mesin nie dipasarkan under Electrolux. Then dia tuka nama adi Lux Appliance. Pastu now dah tuka nama jadi Blondal plak. So, itulah sejarah untuk mesin yang saye beli nie. Isskk rase hebatla plak sampai bleh buat kajian sejarah. Wahaha! Yeah, I've experienced difficulty to search about Blondal, so hopefully if ade yang nak search after this akan jumpe posting nie. Owh btw, website dia www.blondal.net


Mesin Jahit Epal 2049











As I said, memang dah lama nak beli mesin jahit. Dulu aim nak beli mesin jahit Epal. Sila visit www.epal.com.my. Sebab yang tue cam sangat berbaloi beli okay! Siap dapat free course + buku2 projek jahitan + CD + free kits + etc. Harga dia 2k plus jugak.

But then kat Sarawak nie takde dealer langsung. Cam susah sket ah untuk after-sales services. But saye rekemen jugak mesin nie. Ramai kawan2 jahitan online saye yang pakai mesin Epal nih. Btw, Epal nie plak re-brand jenama Janome, international brand dari Japan.


Epal vs Blondal












Viking plak international brand dari Sweden. And saye ade terbace gak yang model Huskystar pun actually asal dari Janome jugak tapi tak disahkan lah. Heh! Tapi memang lebih kurang je pun paras rupe diorang. Dari segi kualiti saye berani jamin both memang bagus lah sebab both international brands yang dapat banyak good reviews.

Nak compare lelebey tak reti sebab tak pernah pakai Epal lagi. The only significant thing yang saye perasan, Epal ade 22 stitch patterns. Blondal ade 16 jek. Pastu Epal memang banyak ah dapat bende free time beli mesin tue. Btw, I got a new cyber friend yang ade mesin jahit Epal nih. Dia nak tolong saye fotostat colour seme buku2 projek yang dapat free time dia beli mesin jahit Epal tue. So nice. Thank you Shikin!

But I'm very happy with my Blondal machine now. After-sale service dia memang sangat2 puas hati. Akak tue cakap, if nak belajar pape, cakap je kat dia, nanti dia datang ajar kat rumah (macam takyah gi kelas pun takpe je) Haha amik kesempatan betul! Btw, Blondal pun ade buku sendiri tapi since saya tak pegi kelas lagi maka tak dapat lagi. Sebab buku tue diorang yang bukak kelas tue yang buat. Seme geng2 Blondal. Senanglah ade geng. If saya kat semenanjung, sure saye bergeng dengan geng2 Epal. Haha!

Oklah tue jek. Eh btw mesin Singer pun bagus. It's just, Epal and Blondal nie famous untuk kategori "all-in-one" sewing machine. Macam2 bleh buat dengan mesin nie. Jahit tepi pun bleh. Tapi nanti nak bli gak mesin jahit tepi, brand Singer. Heh saiko! Oklah once again, forgive me. Pasni akan kurangkan saiko pasal mesin jahit nie dah. Haha!


7 comments:

C-Rett March 6, 2010 at 6:05 PM  

Hi there! I just had the Blondal team do a short demo on the sewing machine here at my home. It was interesting to find that u can actually do sulaman. I'm into sewing as a hobby so the thought of buying sewing machine worth 3k is sort of a "better think balik2 nanti rugi"... i was looking around in singer juga tapi mahal kan? i mean with this in just one machine singer charge giler2 harga... or am i talking crap here? thanks for ur post... i thought i was the only one yg confuse at first :) cheerios!

Anonymous May 23, 2010 at 10:29 PM  

sy br beli mesin ni..seronok mmg seronok tapi..x reti nak guna..

Azura Ani Salaim August 26, 2010 at 10:37 AM  

Holla, saya pun suka sewing machine ni, kalau dekat raya memang terima banyak tempahan, saya tak pandai menjahit tapi saya suka menyulam, smooth je sulaman dia ni :)

MamaDaniel September 27, 2012 at 9:33 AM  

thanks for sharing the info.. viking rupanya..patutla mahal..hehe :D mak saya guna mesin jahit ni dan sekarang ada probelm sikit.. so kena la cari blondal punya service centre.. thanks ek... :D

Anonymous December 20, 2012 at 4:39 PM  

Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you, However I am encountering
troubles with your RSS. I don't know the reason why I can't subscribe to it.
Is there anybody else having similar RSS problems? Anyone who knows the solution will you kindly
respond? Thanks!!
my page - errol denton uk

Anonymous November 28, 2014 at 4:48 AM  

electronic cigarettes, best electronic cigarettes, e cigarettes, e cigarette, electronic cigarettes, electronic cigarette

Aliyyah Aziz May 20, 2015 at 5:08 PM  

Assalamualaikum tq utk post yg bermanfaat. Mak saya beli mesin Lux kira2 17 ke 18 tahun lepas. Skrg dah bertahun2 mesin ni kat tgn saya dan saya tak pernah servis. Function ada 30, saya pandai guna jahit lurus aje haha. Puas google Lux xjumpa akhirnya melalui blog ni saya tahu nama dia dah tukar ke Blondal ye. Mekasih sgt2 semoga Allah merahmati.

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.