Posts

Showing posts from June, 2009

U.K Funfair

Image
That is the latest photo of us at U.K funfair. Dah nak sebulan funfair nih ade kat Miri nih, semalam baru berpeluang pegi. 

Hubby went to Labuan for 2 days, pagi Sabtu baru balek. That was the 1st time hubby left me alone. Normally, I'm the one who leave him for 'overseas' meetings. But I was enjoying my loneliness. Ade mesin jahit la katekan. Kain buruk pun rase cam nak jahit. Wahaha!



Tue gambar kami atas sotong kurita. Tempting sungguh bile nampak sotong tue pusing2 dari jalanraya. Terus ajak hubby naik. Lama tak jerit2 kat funfair, and we did that last weekend. Plan nak naik seme bende cam roller coaster, but I'm having a frequent headache lately, takut termuntah2 mase tengah pusing2, tak pepasal seme orang dapat free flavour. Heh!

Owh kami juge main a few games, bajet nak dapat teddy bear la kan. Sekali seme tak berhasil. Tambah2 seme duit token untuk main tue, we bet dah dapat beli sekor teddy bear kat supermarket. Haha!

Besides, we did a horrible expenditure last…

Happy Father's Day

Image
Dear Abah,

I've never missed to wish you Happy Father's Day before. I do it every year throughout your lifetime, and I'll keep doing it even though you are not here anymore. Happy Father's Day abah... I miss your smile and laughter. I miss you abah. May you rest in peace. I know for sure that you'll rest in peace. I love you abah....

The pic was taken during abah's trip to Miri - particularly at Taman Buaya, Miri at the end of December 2008. That was the last time I saw abah....


Need Opinion

Rase nak mintak pendapat dan nasihat dari sesiapa yang sudi share opinion. Ape korang akan buat if korang berada dalam situasi ini...

Anda diajak join satu program (assume ala-ala MLM lah) oleh member baik anda. Anda cakap "Oklah, I will join but bukan dalam masa terdekat. Tunggu ada masa and bila cukup duit" And then tetibe member anda tue register nama anda pakai duit dia dulu secara diam-diam tanpa bitau anda. Bile dah register baru dia bitau and cakap anda boleh bayar balik bila dapat duit hasil income dari program tue.

Dipendekkan cerita, program tue tak berjalan langsung. Dia takde income and anda pun takde income. So, perlu ke anda bayar duit yang dia registerkan nama anda itu? It's not a small amount during that period (RM700++ if tak silap)

Ade gak tanye a few orang dulu. Ade yang cakap takyah bayar sebab kire cam takde akad yang sah ape ntah, lebey kurang gitu ah. Lagipun dia cakap bayar pakai duit income program tue, which was zero income. Tapi yang saye rase tak…

Sewing Class

Yeay!! So I've been to the sewing class already. Fun fun fun! Today is my 2nd class actually. Insyaallah, my 1st 100%-made-by-me-from-A-to-Z baju kurung will be completed in the next class. Then, will learn to sew baju melayu plak.

So glad to be among the makciks in the class. They're so nice. Mostly surirumah yang join kelas tue. Believe it or not, saye actually tak pernah pakai mesin jahit tepi sendiri even though kat umah saye kat Besut tue ade yang jenis industri tue. Sebab tue kot tak berani pakai, besar gedabak. Bunyi pun saiko jek. Haha!

Tapi tadi dah berjaya pakai mesin jahit tepi. Suke suke. To hubby, nak mesin jahit tepi plak bley? Hihi... Owh btw, I know I can drive to the class myself, it's not very far from my rental house. But then I asked hubby to send and fetch me. Hikhik.. Balik kelas leh kuar2 minum terus. Cam zaman2 UTP plak rase. Huhu...

Bercakap pasal mesin jahit tepi, teringat lagi kat abah masa kat kelas tadi. Dulu kan mama amik upah menjahit baju. Bile…

My New Yahoo

Hi all! I'm changing to kunazz@yahoo.com now. Ha amik ko. Bold lagik tuh. Ahaks! Please update my new ID in your YM list ok! The reason I change my email address is... hmmm.. ntahlah. Haha!

Feel like having a brand new life. I'm moving to a new house (jeng jeng!!! will tell you later), will change to a new department, and other new things are lining up too. So excited with a few new changes in my life, even though it is just a new email address. Haha!

Okies, tue ajek nak bitau. Keep in touch!


Rindu Abah

Tetibe rasa rindu sangat kat arwah abah. Mungkin sebab dah nak dekat Father's Day. Harini genap 82 hari abah kembali ke rahmatullah. 82 hari jugak mama tak pernah miss lawat kubur abah. Sian mama...

Mama called just now. Mama cakap a few days ago mama ade update phonebook dalam handphone dia. Tetibe dia nampak ade a few nombor aneh, saved as nama2 bank. Ade 3-4 bank jugak tak silap mama jumpe.

Then baru discover tue no pin kad ATM abah. Abah macam tahu jer dia dah nak pegi, dia save seme pin no ATM dia dalam handphone mama. Tapi mama tak perasan. Kalau tak, senang sikit urusan pusaka aritu if dah dapat keluarkan sesiap. Nie till now tersangkut dengan bank lagi, banyak procedures.

A few weeks ago plak, tetibe mama dapat call dari syarikat insurans. Mama cakap abah ade satu lagi insurans yang mama taktau, yang diwasiatkan ke atas nama saye. Total dalam 15k camtu. Atas nama mama dalam 30k and atas nama abang pun dalam 15k jugak. Tapi mama decide nak combine seme and bahagi sama rata. B…

My Blondal Sewing Machine

Image
Hi readers, forgive me for being too obsess with the sewing topic these few days. Haha! Serius excited dapat sewing machine baru. Hubby ajak tido pun saye buat bodoh jer. Rase nak tido peluk mesin jahit tue jek. Pastu siap bawak manual pegi ofis lagi, kot2 ade masa free bleh bace2 (malangnye takde masa free tue). Horror kan? Hahaha! Saiko saiko!

Ok, mesin jahit saya tue jenama Blondal. Since susah sangat nak jumpe info pasal brand nie time google, I think I should create one. Ade gak saye google jumpe orang mintak komen pasal mesin nie, tapi takde pun yang boleh jawab. So, sebab tue tak ramai yang pakai mesin nie kot. If saye tak test sendiri, saye pon tak berani nak beli. Dahla mahal. Huhu..

Ok, mesin jahit Blondal saya nie actually re-brand mesin jahit Viking Huskystar 215. So, if korang google brand tue memang berpages2 lah kuar. So, if korang nak tahu pasal review pasal mesin jahit Blondal nie bolehlah google Viking Huskystar 215 yer. Malas la plak nak copy paste kat sini. Eheh!

So, …

Mari Menjahit!

Last night before I went to bed, I have listed down 3 things that I would like to do for today. One of them is to go through the sewing machine's manual before the akak mesin comes to my house. Belajar sendiri dulu, then if ade soklan bleh tanye terus.

So after kemas rumah dengan hubby (hubby suddenly returned from Pulau Melayu, so dia tak pegi offshore harini. yeayy!) saye berkurung dalam bilik study seme parts yang ade kat sewing machine tue. There were 16 pages explaining the 24 parts of the machines and I could only cover 9 pages before the akak came. But then the akak had eased my learning process by explaining the rest of the topics that I haven't covered yet.

So, in one day I've manage to understand the mechanism of the machine. Seronok siot dapat isi benang sendiri dalam bobbin (tak penah tau before this). Then the akak taught me the basic of doing sulam. So my first sulam job was horrible. Haha! But I'm glad to know the technique, it's just kene practice ban…

My New Sewing Machine

Image
Yeay! Mesin jahit dah sampai arini! What can I say, the service is really superb! I wanted to take the machine by hand at the centre so that I may have a look at the other products available there. But they said that it's their policy to deliver the machine to the customer's doors.

So tadi diorang datang, setup2, test2, etc. There were 2 ladies who came to my house just now. Nice ones! Diorang tanye saye pandai tak pakai machine tue, saye cakap sah2la tak. Mesin jahit normal pun saye hanye tahu jahit lurus je (tue pun benang mesti dah setup sesiap, tak reti), inikan pulak mesin sulam. Huhu...

And guess what! Esok dia akan datang lagi just untuk ajar saya kenal seme function machine tu + ajar cara pakai + ajar basic untuk menyulam terus. Dia cakap nanti bila masuk kelas senang, terus belajar jahit/sulam, takdelah terhegeh2 baru nak belajar pakai mesin. Bagus kan? Waaaa terharu siot. Highly recommended!

Look at the the picture of the machine. Yes, the design is damn plain! But the …