Backbone & New Planner

Actually dah 3 weekeds tak dapat spent masa bebetul dengan hubby. Last 2 weeks sebab Borneo Games, last week jadi committee Tilawah Al-Quran, and this week hubby kene pegi offshore plak. Huhu..

Btw, last week saya pegi buat treatment untuk tulang belakang saye yang makin horror sakit tue sampai trainee cakap saye jalan cam mak nenek. And tadaa! Yess now dah jadi much much more better. Jalan pun laju and aktif balik dah. Hehe...

Pana and Ola yang propose. Pana cakap, belakang dia yang bongkok dari sekolah rendah dah betul balik dah. The treatment is not very easy anyway. Memula dia cam buang angin kat belakang badan pakai tulang gajah. My skin is very sensitive FYI. So bila dia toreh2 camtu memang merah and melecet2. Then dia tampal koyok herba kat tempat dia toreh tue and kene biar 2 jam.

2 jam tue saye balik umah. Sakit sampai tahap saya meracau2. Abih barang dalam umah saya tendang. Nangis2 tahan pedih. Takley tido langsung 2 jam tue. Rase nak jek masuk fridge kat tempat ais tue sampai abih 2 jam. Nazak gile tahan sakit.

After dah bukak koyok tue baru dia betulkan tulang. Waaa! Abih satu badan bunyi kruk krak kene belasah. Lemah semangat, especially part yang dia putar leher tue. Macam cite dalam TV yang pusing kepala sampai orang mati tue. Cuak gile sampai saye tanye "Penah tak ade orang mati buat treatment nie?" Because I think I was going to die that day. Haha!

Dia letak lutut kat belakang, tolak ke depan and tarik badan saye ke belakang dengan cepat and kuat. Nak terkeluar paru2. Pastu suruh mengiring. Dia tolak bontot ke depan and tarik pinggang ke belakang. Macam2 la dia belasah badan saye aritu. Haiiihh! Nak sihat nye pasal. Haha! But seriously, dah much more better dah. Alhamdulillah...


New Planner

Yes now, got a new planning engineer in our team. Asraf. Dulu dia dari KLCC, then masuk BWE under operation sebab wife dia keje SKO. Then now kene transfer masuk planning section plak.

We are so blessed with this new chart. It's been a year already, only me and Larissa who need to struggle hard to take care of the planning section. Now dah tambah sorang, and a great one! Yelah, partner 300 orang pun if takley harap and takley wat keje baik takyah ade kan. Huhu...

Masa 1st week Asraf masuk planning dia dah tunjukkan semangat teamwork yang kuat. Cam aritu me and Larissa had to stay back late, and Asraf stay sama walaupun it has got nothing to do with him. But his ownership is so strong and always feel like he's as a part of the team. Stay jugak tolong mane yang patut. Terharu.

And everyday almost sejam sekali dia datang at my workstation asking a lot about planning nyer keje. Mintak ajar itu ini. I was like "Hey rilek Asraf, I don't expect you to learn everything in a week" Huhu... great guy. He was doing good in operation section before, just orang tak nampak sangat sebab dia pun bukan jenis yang show off.

So, legalah. Nanti bila saye dah tuka department, Larissa doesn't have to worry much. She has a great and better replacement!


Wishlist

I have altogether 10 items in my wish list (but some items got sub-items too. duuuhh...) and I really can't wait to have all 10 at a time. Tapi seme pakai duit, which means saye terpaksalah bersabar month by month. Sik mampu bah...

1 item dah berjaya dapat on April. And today, I'm going to strikeout another item in the list. Heeee suke suke... I'm going to buy a sewing machine today!!! It's supposed to be for my 1st anniversary gift this coming August but then the temptation is so high that I can't stop myself from getting it now.

Cani ceritanya. Dulu kan saya dah bising2 nak sambung belajar menjahit, just couldn't find the right time yet. But yesterday me and Ruby had spent our lunch hour at one of the sewing centre near our office. The fees are so affordable and we can immediately start!

Actually, I'm not so excited to start the class earlier since my to-do-lists are still packed and I think I cannot cope to slot in another activity inside the list. Too much to think, too much to do. But, Ruby was so excited. She wants to start next week. Maka, ter-transferlah excitement Ruby itu ke dalam diri saye yang tak tahan godaan nih.

That kedai also sells sewing machine. They sell only 2 brands - Singer and Electrolux. But they use all Electrolux sewing machine for the class. And prior to Gawai celebration, they have a few promotions too. If me and Ruby pay the booking fees yesterday, dah bleh buat balik dah machine tu harini. But then yesterday kene tahan kat ofis jap ade meeting. Lagipun hubby kat offshore, kene tanye and mintak izin dia gak dulu.

And semalam after citer kat hubby, he said "Amik jelah terus sementara ade promosi. Sebab in future memang plan nak bli jugak kan. Amik duit abang buat bayar esok. Abang sponsor." Waaaa!!! Sayang sayang sayang! Semalam sejam saye urut badan hubby. Wahaha!

Memule saye pun takde plan nak amik dalam masa terdekat. Sewing machine tue actually item nombor 5 dalam wishlist saye. Plus, if beli now pun, tak berani jamin dapat pakai terus sebab busy with other things. Nanti kang, membazir jer beli terbiar camtu jek.

Another thing is, yang kedai tue propose beli is the Electrolux brand. Mahal sket ah, 2k plus. You can get good Singer sewing machine at RM800 only actually. And they sell Singer too but then, that akak cam puji Electrolux tue lelebey sangat. Sebab machine tue bagus untuk sulam sekali. Cam students dia banyak gak yang beli Singer memule, but then when it comes to making the sulam, diorang trade in terus Singer tue dengan Elextrolux.

Singer pun ade mesin sulam khas tapi double harga Electrolux nie. Means still berbaloi beli Elextrolux since dapat 1 machine with 2 good functions at a time. So in future takyah beli 2 machine berbeza trus (sulam and jahit). Plus, dapat 2 tahun warranty (Singer 6-12 months only). Spare part and servis pun senang dapat. So okaylah. Hehe... yes saye tengah menyedapkan hati sendiri (I do this everytime I make big purchases. haha!)

So, next week insyaallah akan dapat seketul mesin jahit idaman. Hope dapat spend masa untuk attend kelas nanti. And hopefully raya tahun nie saye dapat jahit baju raye sendiri untuk myself and hubby. Hiiiii suke suke! Haha!

Positive

I lost my pendrive a few days ago (or is it weeks ago? I lost track) Got soooooooooo many important documents inside it. I've developed one database. I took 2 months to develop it and it's in the pendrive too, without any other backups. And so many many other documents. Haiiihh.. It's okay. I've lost a dad, and it's just a pendrive....


Private Blog

Dah decide. Takkan privatekan blog. Somebody might terasa dengan a few entries of mine, but then it's a good thing what. Kalau tak tulis kat sini, diorang tak tahu. Takde initiative nak berubah. Because I'm not a person who's easy to express my feeling directly in front of the face of the person. Marah ke benci ke, susah nak luah. Hati sakit, orang tue pun tak tau kan. So sape makan cili, dialah yang terasa pedas kan. Tak suke, just walk away from this blog. Don't ever dare to type kunaz.blogspot.com in your web browser. Heh, bapak garang...

It's not like I write everything here. I know many dirty secrets of some people around me (apelah nasib selalu come across dengan gossip yang tak diminta nih). But I'm not that dirty to write every single details in here (but if any of them are trying to mess up with me, I might consider to mess up with them too).

Ape yang saye tulis, seme yang related dengan myself. So if anybody feels hurted, it simply means that they used to hurt me too. So win-win situation right? Lets get hurted. Fair and square. Hehe... (ok fine, I sound so bitchy here)

But please, yang baik jadikan teladan. Yang buruk jadikan sempadan. I'm a normal-standard-plain human being like you are. It's just that, I write blog. Huhu...


Borneo Games 2009

Ingat tak, dulu masa memule masuk SKO (May, last year) saye terus dibuli kene wakil SKO for Borneo Games. Masa tue buat kat KK Sabah. We performed really great but then I had a serious shoulder injury.

Borneo Games nie adalah annual event, and this year buat kat Miri plak. And I didn't participate in any of the sports event! Huhu... Nak buat camner. Bahu pun takleh berkasar mane sangat lagi, tetibe datang sakit kaki. Plus, abah meninggal masa SKO Games. SKO Games adalah tempat pemilihan untuk ke Borneo Games. Balik dari abah meninggal plak, keje bertubi2 kat ofis, makanya tiadalah berkesempatan untuk main sports tahun nie.

It's ok. As a replacement I joined one of the committees - opening and closing. This is my worst involvement for god sake. I was too busy and couldn't attend 90% of the meetings. Dah banyak kali plan nak tarik diri tapi komiti member sangat baik dan bagus, seme kasi peluang suruh stay.

3 days before the opening ceremony was so hectic. Owh forgot to mention, Larissa joined this committee too. Dahlah tengah musim WPB where kami berdua jek yang handle bende nie (without any other backups) Meeting WPB almost hari2. Bende nak submit almost selang sehari. Opening Borneo Games plak buat kat Eastwood.

Bape kali sehari saye terpaksa ulang-alik Eastwood-SKO. Nak gile rase trying to commit to both. Last2 terpaksa alternate, time Larissa kat ofis, I'll be at Eastwood. But there were times yang memang 2-2 terpaksa bekerja keras back to back at the ofis.

But end up, it was a great event. Semua berjalan lancar. SKOMC puji our committee cakap excellent opening. Huhu... Paling terharu bila part archery to menjadi. Well, 3 archers kene panah dari atas stage ke floating structure dalam tasik. Anak panah yang ade api, so bile kene structure atas pontoon tue nanti dia akan menyala2.

Sangat cuak sebab masa rehersal asek fail jek. Lebih 15 batang anak panah tak kene. Risau gile kitorang. But then malam real event to, 3-3 anak panah masuk serentak and api menyala dengan gilang gemilang. Yeay! (ape saye merepek nih)

So semalam dah start competition tapi saye tak pegi tengok satu pun. I really need a day off. 2 hari tak sempat mandi. Huhu... And harini plak (which is kejap lagi) dah kene pegi Eastwood balik to prepare for closing ceremony plak.

Owh lupe nak cakap, malam opening tue, hubby terpaksa stay rumah tolong jaga anak Tpot. Haha! Sian hubby, saye makan sesedap kat Eastwood sambil dengar band nyanyi, dia kat umah jaga anak, anak orang plak tue. Haha! But he loved his time with Adri too (anak Tpot). Adri dah besar. Dah pandai robek2 muke and tarik2 rambut orang. Haiiyaa...

Btw, ade jumpe a few x-utpians masa malam opening - Maya, Wan Hariz, Wan MSR. Hope to see more soon. Oklah sekian laporan Borneo Games 2009.


My Bestfriends' Weddings

Waaaaa!!! Ramainye kawan2 baik yang mahu kawen May-June nie. Jap nak try list mane yang ingat. Tapi date tak ingat sangat. Will fill in the dates once I manage to confirm with them.

  • Nazifa (May 09)
  • Fahima (06/06/09)
  • Faizah (31/05/09)
  • Suryadi (13/06/09)
  • Ee (05/06/09)
  • Doi (04/06/09)
  • Zaza (07/06/09)
  • Anis Sabrina (06/06/09)
  • Farah Izyan (01/06/09)
  • Sumaiyyah (May 09)

Isskk stress plak. Seme date dekat2. If saya kebetulan kat semenanjung, bleh pegi sekali harung seme sekali. Huhu... Erm, if I miss out any names, let me know ya. If tak dapat pegi pun, at least leh take note kawan2 yang bakal berbahagia nih. Huhu...

Happy happy for them. Selamat kawen2 semua. Semoga semua berjalan lancar. Semoga diberkati. Semoga bahagia2, sayang2, cinta2... Haha cam haper wish. Sayang and rindu gile kat korang!


Big Apple


Best siot cuti hari Jumaat. Last week pun cuti hari Jumaat (Labour Day) and this week Wesak Day plak. 3 days of weekends seems so perfect lah. Hilang abih stress kat ofis. Huhu... Can anyone propose to PETRONAS management to work 4 days a week only? Mau kene buang keje pasni. Ciri-ciri pekerja tak cemerlang sungguh. Hihi...

Btw nak cite, kat Miri nie supermarket terbesar adalah Bintang Plaza. Terbesar pun, saiz dia lagi kecik dari Sogo kat KL tue. Haha! But then, Bintang Plaza is going under massive renovation now. It's getting bigger now and I love its new design.

Banyak kedai yang tak pernah ade kat Miri nie dah start ade. The biggest example is Big Apple. 3 kali saye pegi sana, queue panjang gile nak mampus. But then semalam me and hubby berjaya gak beli donat kat Big Apple too.

We bought a box of Big Apple donuts. Seme sedap but here are my favourites:


It's Alien (top) and Cheese (bottom). I've been waiting for Dunkin Donuts to arrive Miri, but then I feel like Big Apple is way better than Dunkin Donut. But still, ade donut Dunkin yang saye suke till now yang Big Apple takley challenge.

Aihh teringat lagi donut cheese Big Apple. Rase cam nak meleleh air liur.. Huhu... You know what, me and hubby baru lepas makan masa tue. We bought the donuts and plan to eat them at home or somewhere near the beach (kami kuar jalan2 jugak semalam), but then tak sampai 10 minit seme abih dalam kete. Comot mulut2 makan donut. Huhu... Best best.. I love my weekends! Huhu...

Owh, harini Mother's Day. Selamat hari ibu buat mama. Semoga tabah mengharungi hari2 mendatang tanpa abah di sisi. Selamat hari ibu buat mak jugak (mother in law). I love you both.


Cakap Tak Serupa Bikin

Perhatian, entry ini ditulis ketika mood marah saya sedang menyala-nyala. Huhu....

Ok, stress dengan sorang nih. Takmo cakap laki ke pompuan. Saye akan gune h** untuk indicate jantinanya. Ok, dia nih idea tinggi melangit. Kalau bercakap tue berapi2. Sure akan nampak hebat di mata orang yang tak kenal. Tapi haihh, keje tak jalan langsung!

Everyone is talking about h**. I repeat, EVERYONE! No matter yang deal direct or tak deal langsung dengan dia. Tapi dia tak tahu kot seme orang bercakap pasal dia. Saye kadang2 sampai jatuh tahap kesian and nak cakap kat dia sendiri.

Teringat kata2 BD baru, kalau main cakap jer problem takkan selesai. Kite kene jadi solution untuk problem tue. Betul sangat. Daripada komplen2 ngumpat2 belakang, baik bitau jek. Dia pun berubah, kite pun tak berdosa sangat. Tapi atas nasihat a few orang, saye tak dibenarkan bitau. Huhu...

Ok, back to h**, bengang kat dia sebab tak independant. Seme nak harap orang tolong buat keje untuk dia. Pastu edit2 sket, then claim tue keje sendiri. Pastu bengang sebab mulut bising membebel penatla banyak keje la. Lelebih dia exaggerate keje dia yang bergunung-ganang, tapi bila saya siasat cakap jer lebih.

Biasalah, dah jenis yang tak biasa buat keje. Bila dapat keje sekecik semut pun terasa cam sebesar gajah. Rimas pulak hari2 dengar cakap busy stress dengan keje saiz semut dia tue. Nak jek saya listkan keje saye compare sendiri dengan dia biar dia tau sedar sket orang lain lagi banyak tanggungan, tak larat dah nak pikir masalah keje dia.

Eiii tak sukenye dengan orang cakap banyak tapi keje tak jalan. I envy orang yang nampak diam tapi end up saye tahu he/she is somebody yang saya tak expect. I know a few people like that. Saye nak try contohi orang camtu. Still a long journey to reach that. Will keep on learning. Not keep on talking!

Heh emo. Tapi dah lega. Okay seriously dah lega. Rasa cam taip nie senafas jek. Punyela laju. Haha! Ok sekian luahan geram harinie. Nanti cite mende2 happy plak. Huhu...

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.