Triple Loneliness

The fact that I already have no dad, leaves an empty space in my life, permanently. Sakit rindu pada orang jauh pun dah cukup pedih. Inikan rindu pada insan tersayang yang takkan kembali lagi. Saye dah jadi anak yatim. So sesape yang nak pahala lebih, silalah berbuat baik pada anak yatim seperti saya yer. Huhu... Merepek...

Saya tau saye belum cite details lagi pasal kematian abah. Nantilah, slowly saya cite. Otak saya pun belum fully stable lagi, tak mampu nak susun bebetul lagi mane nak cite dulu. Huhu.. Tapi soklan paling famous yang saya dapat kat SKO nie of coursela "Dah okay ke?"

Huhu... Of coursela saye akan jawab okay kan. For me, as long as saya tak menangis and tak bermuram durja, it's ok already. As long as saya dah boleh masuk keje, it's ok already. As long as I can meet people, it's okay already. As long as saye bleh buat keje kat ofis and tak nyusahkan orang lain untuk cover keje2 saya, it's ok already.

Tapi dalam hati sape yang tahu kan? Memanglah saye tak bebetul stable lagi. Sepanjang last week saya asyik salah masuk lorong bila nak balik rumah. Nak pegi kedai dekat rumah pun boleh terlajak sampai ke town. Saye asyik blur and unfocused. Huhu... Takpelah, as long as it won't jeopardize my working life, which I hope not. Huhu...


Piju Quits His Job

Pemergian abah beri impak yang besar buat Piju. Kami balik ke Besut dulu bertiga (me, hubby and Piju) tapi kami balik ke Miri berdua sahaja. Piju decided to quit his job and stay with mama.

It was such a hard decision for Piju. Yes, memang plan asal Piju nak keje for a few months jer, sambil2 teman saya while waiting for my husband datang keje sini dulu. But then, he fall in love with everything he had in Miri.

He loved his job so much. The boss, the environment, the colleague, everything was so perfect to him. And his boss loved him pretty much too. Like I said, he managed to get super cheapest price for Apple products. Dari RM399 jadi RM50. Even Mac Book Air yang harga 6k plus pun boss dia nak tolong dapatkan untuk dia dengan harga 1k jek. Should be this or next month dia dapat laptop tue tapi dah takde rezeki. Huhu...

And boss dia dah beri kepercayaan kat dia. Dah kasi Piju pegang kunci kedai. Dia dah janji nak bawak Piju pegi training kat Brunei, janji nak naikkan gaji Piju, etc. Seme tue dah tak sempat. Huhu... Bila dah jadi camni, Piju terpaksa lupakan seme keseronokan and peluang yang dia ada. Saye pun kesian sangat2 kat dia.

Boss dia pun cakap ketiadaan Piju was such a big loss to the company. Piju banyak customer tetap yang takmo dengan orang lain, nak dengan Piju jek. Sampai sanggup datang lain kali semata2 nak deal dengan Piju. And Piju quit pada hari launching Apple iPhone tue. Kedai penuh dengan customer and takde orang nak entertain. Huhu...

Minggu pertama tanpa Piju kat rumah nie, kesunyian saya berganda. Sayu tengok barang2 dia dalam bilik. Tiap kali lalu Bintang Plaza, teringat kat Piju. Dulu tiap kali jalan2 dalam Bintang Plaza tue dengan hubby, kami selalu jek curi2 jenguk Piju kat kedai.

Jiwang kan saya? Huhu... Of cozlah, Piju stayed with me in Miri longer than my husband did. Dulu dialah teman saya pegi shopping and kuli saya suh buang sampah, angkat barang, etc. Tiap malam mesti saye akan spare masa dengar cite2 dia kat kedai lepas balik keje.

I thought I'm the only one who jiwang cam itik. Piju pun same way gak rupe2nya. Mama said, masa hari diorang hantar me and hubby ke airport, malam tue dia nangis horror gile. Hanan adik bongsu saya pun nangis. Dia memang selalu nangis tiap kali any of us nak berpisah. Manje, dah nak PMR tahun nie. Huhu..

Kami sekeluarga memang rapat. Saya sangat2 syukur sebab kitorang adik-beradik memang rapat and takde masalah. Sebab saye selalu dengar, banyak jer adik beradik yang tak puas hati sesama sendiri. Yang nie tak suke yang tu, yang nie dengki yang tu, yang ni ngumpat yang tu, etc. Kami semua saling sayang-menyayangi dengan adil. Hubby pun cakap dia selesa berada dalam family saya sebab seme rapat2 and baik2...

Back to Piju, malam yang Piju and Hanan nangis tue, mama cakap mama pun terpaksa join nangis sama. Diorang cakap, dahla baru hilang abah, Piji balik hari Jumaat, saya lak balik hari Sabtu. Cam seme hilang satu persatu. Even a few days after saya balik Miri pun dia selalu gak cakap kat mama, dia selalu gak teringat saya and teringat life kat Miri. 5 bulan dia kat sini. Huhu...

So, my loneliness is doubled dengan ketiadaan Piju. But now dah makin ok. And I hope Piju kat sana pun akan ok jugak. Huhu...


Hubby Went Offshore

Hubby dah mula keje offshore Sabtu lepas. So last week weekend pertama saya dok kesunyian kat rumah lepas kematian abah and ketiadaan Piju. Memula hubby dah cakap yang dia risau nak pegi offshore, risau nak tinggal saya sorang2 kat rumah.

I said nonsense. Huhu.. Sebab hubby pegi balik hari, and saye takdelah se-emotional tue untuk dirisaukan. Heh! But then, memang rase sunyi pun. Huhu.. Tak saba nak tunggu hubby balek. But then, hari 1st dia pegi offshore tengah bad weather. Kul 10.30 malam baru sampai rumah. Esok kul 4.30 pagi dah kene pegi balek. Sian hubby...

Hubby kene pegi offshore 9 hari, tue minimum dalam sebulan dia kene dok offshore. Hari Isnin-Rabu plak ofis hubby suh hubby overnight kat platform. Means 3 hari tak dapat jumpe hubby. It should be okay, but then time tengah musim kesunyian nie, terasa la sket. Huhu...


Meeting at KL Again

Suddenly, saye kene attend challenge session plak kat KLCC on Thursday. Sedih. Sebab Rabu malam baru hubby sampai rumah, sedangkan saya Rabu petang dah kene naik flight. Dahlah tak sempat bitau hubby nak kene pegi KL. Rasa tak best keluar tak mintak izin hubby, walaupun dalam keadaan cani saye tau hubby akan izinkan.

But then suddenly, ade miscommunication kat offshore, where hubby tetibe kene balik. So last night hubby balik rumah. Terkejut gile saye. Tak expect. Bukak2 pintu nampak hubby terus menangis. Tatau nangis sebab ape. Nangis happy kot sebab tak sangka dapat jumpa. Heh...

At least sempat bitau yang saye nak kene gi KL. Takdela hubby balik rumah terkejut tetibe rumah kosong. Huhu... Napela takde public phone kat offshore tue. Haha! Nak bawak henfon tak dapat. Huhu...

So esok dah nak kene ke KL. Urghh, cam takde hati nak layan. Material pun tak siap lagi nie. Otak saye tak cukup stable lagi nie, tak larat nak pikir lelebih pasal keje. Sebbaik Iskandar ikut sekali, memule tue cam saye sorang jek wakil BWE. Whateverlah.

Language has created the word loneliness to express the pain of being alone, and the word solitude to express the glory of being alone -Paul Tillich-


2 comments:

f a i z a h 's April 9, 2009 at 8:16 AM  

Salam...
Sabarlah kunaz..sume itu ujian dariNYA utk menguji sejauh mana kita mengingati dan mengharapkanNYA...Sume pasti ada hikhmah...be strong oke~! ^_~ all the best to u...

kunaz April 16, 2009 at 10:08 PM  

salam. tq dear =)

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.