Sakit Kaki Lagi

Saye MC harini. Sepatutnya semalam pun kene MC, doktor kasi 2 hari tapi saye pakai yang harini jek. Cam ade kecik hati sket sebab ade yang ingat saye nie jenis suke2 cari alasan untuk cuti. Maybe diorang buat lawak jek, tapi a part of me ade gak terasa seseket. Iskk pondan tol. Haha!

Ok, remember I told you pasal kaki saye yang sakit dulu? It's been 2 months plus already, tak baik2. Sakit memang dah makin kurang (or saye yang dah terbiasa dengan rasa sakit tu) tapi tak pernah heal bebetul lagi. Bengkak still ade seketul lagi bawah buku lali tue. And if jalan banyak, memang sangat sakit.

Last weekend saye pegi mengurut dengan tukang urut kampung. Sebab cam dah fedap makan macam2 pil yang doktor kasi. Dah fedap sapu krim hari sampai 2 bulan still tak baik. So, lepas urut kaki kanan tue cam dah better sket.

Tetibe hari Isnin lepas kaki kiri saya plak ade prob. Tetibe bengkak kembang2 and sakit gile. Sakit yang teramat sangat even kene selimut pun perit. Sentuh dengan jari pun pedih. Nak pijak lantai apetah lagi. Terpaksa kuatkan kaki kanan yang takdela bebetul baik lagi nie. Maka, 2-2 kaki saye dah jam. Jalan pon tertonggek2 cam itik pakai pampers.

So, hari Selasa saya mintak klinik panel Petronas tue refer saya kat orthopedic kat MCMC sekali lagi. So semalam saya pun pegila MCMC. Jumpe balik orthopedist saya, Dr Richard Chen yang treat bahu saye dulu. I love that doctor so much.

Memule, dia expect saya kene gout since symptoms2 yang saye ade tue seme symptoms untuk gout. My 1st respond bile doktor expect saye kene gout was "Hisss!! Ade ke muda2 kene gout". Heh, suke hati jek lawan cakap doktor. Lawan tokey plak. Haha!

So semalam saye kene x-ray 2 kali + amik darah for blood test. Abihla sel2 badan saye mati asek dok kene x-ray. Nurse letak saye atas wheelchair and tolak saye ke mane2. Isskk, sensitif tol dengan aktiviti2 yang membuatkan saye rase tua nih. Haiihh.... Semalam orang2 yang dok atas wheelchair seme dah tahap datuk nenek. Kire semalam saye ah yang paling cun kat wheelchair club tue. Hahaha! Bajet~~

Nak dekat sejam tunggu result blood test. Call mama. Mama cakap dalam keturunan kite takde pun yang pernah ade gout. Saye stress gile. Banyak kali berdoa so that bukan gout. Taknakla tetibe jadi pioneer bawak penyakit genetik kat keturunan subordinates saye nanti. Huhu...

And alhamdulillah, memang bukan gout!! Syukur syukur. Tapi tuelah, doktor cam mati kutu semalam ape lagi masalah saye. My blood test result was perfect, takde possibility untuk gout mahupun penyakit2 lain. And memang both kaki saye tak pernah terseliuh. Tetiba bengkak and sakit mendadak. Dalam kepala otak terus teringat ape yang ofismate cakap. Ade a few ofismate penah suruh saye jumpe bomoh kot ade bende2 lain. Should I? Huhu...

Pastu semalam Dr Richard kasi 1 injection. I asked him "Nie nak cucuk katne?" He replied "Kak kaki yang bengkak nie lah". Saye terdiam. Lembik satu badan. Saye renung Dr Richard tapi dia buat muke tak bersalah. Then saya cakap "Sentuh pun sakit, nie doktor nak inject kat tempat bengkak nie?" he replied "Don't worry, saye spray bius dulu"

Pastu dia spray banyak gile. Sejuk gile. Rase keras kejap kaki. Haha. Pastu Dr Richard and his nurse masukkan 2 jenis item dalam jarum. Satu liquid, 1 lagi cam serbuk2. Ngok ngek. Ade ke buat depan mate saye. Saye rase cam ayam plak semalam, tengok tuan dia asah pisau depan mata ntuk sembelih. Huhu... (abah saye suke buat macam tue, asah pisau depan ayam yang dia nak sembelih. saiko dowh!)

Pastu Dr Richard pun inject lah. Saya pandang tempat lain. Badan dah lembik (pondan). Slow motion gila dia inject. Tak siap2. Pastu dah start rase sakit. Otomatik saye cakap "Tak siap lagi ke doktor, sakit dah ni" Pastu saye dok ulang ulang "Doktor, sakit.." 2 saat sekali. Dr Richard jawab "Saye tak sakit" Damn! Haha!

Ape gile detail saye cite nih. Haha! Ok, lepas inject saya dah bleh letak kaki. Rasa kebas2 sebab bius, tapi best sebab 1st time tak rasa sakit bile berjalan. Dr Richard ingatkan saya tue hanya keindahan sementara, bius tue akan hilang dalam 3-4 jam. But guess what, sampai malam kaki saya still rasa kebas sebab bius tue. Tidur dengan nyenyak semalam. Hehe...

And semalam 1st time dapat masak untuk hubby semula sejak sakit Isnin lepas. Last few nights, hubby yang masakkan dinner sebab saye tak mampu nak berdiri lama. Dahla masak, serve plak tue. Pastu papah saye bangun nak gi jalan memane. Sian my hasben... Thanks so much sayang. Nanti abang sakit saye plak jage kay! Huhu...

So tuelah ceritanya nape saye MC harini. Semalam pun kene MC tapi since kaki dah dibius and tak rasa sakit, saya sambung jek wat keje kat ofis. Doktor tak kasi saye jalan banyak. Dia cakap bleh jalan untuk pegi toilet and tekan suis TV jek. Gile ape. Susah tue nak follow. Haha!

Haaiihh, macam2 plak rase. Aritu bahu luruh. Pastu kaki plak. I'm waiting for what's coming next! Huhu... Owh next week kene jumpe Dr Richard lagi. If still tak baik gak, saye panggil Dr House datang Miri ah. Haha!

2 comments:

Ashraf.K March 14, 2009 at 7:06 PM  

Hope u'll get well soon..

Bab jumpe bomoh ni, actually baik ko tunggu doc sendiri yang suruh. Sebab doc pun tau kalo ada simptom2 kene buatan orang xleh berubat dengan ubat2 pil ni..

kunaz April 7, 2009 at 8:02 PM  

sori lmbt reply komen ko nih. ha'a aku pn plan camtu. btw, dh siap diagnose dh kaki aku nih. nnt aku share later2 on. huhu.. tq ashkam!

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.