Hubby's New Job & Myvi

Hubby dah sampai Miri 3 hari lepas (Sabtu pagi). Dah start keje dah pun harini. I was so happy till I said "I love you" so many times. Huhu... Di sebalik kegembiraan tue, both of us some sort of terkedu hari Sabtu tue.

Entahlah susah nak cakap nape. Hubby sebab takley terima lagi hakikat dah sampai Miri and dah bertukar keje. A few days before arriving Miri, hubby ade cakap cam sedih2 nak tinggal Ipoh. Huhu... But then, the next day (Ahad) dah ok dah.


Zul's Wedding

We started our Sunday by having breakfast at Hole No.9. Hubby suka mi jawa kat situ. I ate fried noodles. Chicken wing memang wajib ah makan if pegi situ. Huhu...

Then, dalam kul 10.30 pagi kami pegi wedding ofismate saye, Zul si operation engineer tue. Hubby ade amik a few pics tapi tak upload dalam laptop lagi. So funny sebab kami lupe beli kad kawen, so we just pasted our bisnes card on the gift. Eheh!


Hubby's 1st Day at Delcom

So harini hubby dah pegi keje. And harini bermula kehidupan baru saya sebagai isteri full time. Woke up extra early today. 4.45 am dah bangun and bersiap2 untuk masak. Baju pun dah kene iron untuk 2 orang. Huhu..

I treated hubby like a son who's going to enter a boarding school. Kasi nasihat before pegi keje. Pastu SMS dia tiap setengah jam tanye khabar. Haha! Pastu saya tak sabar nak balik keje arini sebab nak tanye cane keje dia kat tempat baru. Huhu...

Yes, it's me who worry too much. Macam masa memula dapat keje Delcom dulu, saya yang dok fikir macam2. Hubby fine jek. Dia memang dah bese kene bambu masa keje. Tak risau pun bile saya cakap possibility dia kene maki2 nanti. Oklah, lepas nie saye rilek2 jek la. Huhu...

As expected, Delcom staff is helping a lot. 1st day keje hubby dah selesa dengan team members dia. Alhamdulillah. Lega dengar. Hubby keje wireline operation engineer. Ofis base, tapi dalam sebulan wajib ah ade jadual pegi offshore. And since hubby sangat baru and tak penah ade background petroleum langsung, awal2 nie cam banyak sket ah dia kene pegi offshore.

Hujung bulan nie, he has to go to offshore for 2 weeks. Saye fine jek. Sebab pegi offshore daily trip, so still jumpe everyday. And hubby will get RM250 per day for offshore allowance. Alhamdulillah. Kalau dulu saya dapat jumpe hubby 2 minggu sekali, which means tiap 2 minggu kene habihkan duit kat tiket flight. This time, tiap 2 minggu dapat extra allowance. Alhamdulillah... Huhu...


Hubby's New Myvi

How come I forgot to mention about this aaa? We own a new car now. Kete Myvi jek, tue jek yang kami mampu. Actually kan, saye nak amik kete Naza Bestari 206. Tanyelah kawan2 saye masa UTP dulu. That car had been my dream car since 2005. Saye memang suke kete2 bontot bulat tapi sebab zaman belajar dulu tak mampu lagi so beli Satria jek dulu.

Now Naza ade buat promosi 0% for that car. Bulan2 RM425 jek. Memang saye dah konfem nak amik. Dah redi dokumen seme dah. Memula deal dengan sales assistant A. 2nd time saya pegi, sale assistant A takde, so sale assistant B amik alih. Yang B taraf lagi tinggi dari yang A.

Sale assistant B jahat. Dia tipu. Dia pusing macam2 takmo suruh saya apply loan yang 0% tue (Naza loan). Dia cam push saye amik loan dengan bank. Geram nye pasal saye kensel jek. Tak suke ah manusia cakap berbelit2 and menipu2 nih. Dahlah tue jek satu2nya dealer untuk Naza 206 kat Miri nie. Tempat lain ade kat Sibu (5 hours drive) from Miri. Huhu..

Pastu pi showroom Perodua. Kami tak sempat bincang bebetul pun kete mane nak amik sebab memang dah set mind nak amik Naza 206 before this. But then, tetibe dapat sales assistant yang sangat baik kat Perodua tue. Terus kami decide nak amik.

You see, kadangkala sales assistant yang memainkan peranan penting di atas penjualan produk. Cam adik saye Piju. Ramai suke dia. Siap tunggu adik saye ade kat kedai dulu baru pegi beli. Nak beli dengan adik saye gak. Huhu..

So, kami dah ade sebijik Myvi bernombor plate QMN 5778 now. Kaler grey. Myvi 2009 nie, kaler grey dia ade cam warna2 biru sket. So cantekkk!! I like! Owh, kete tue sampai 20 Jan, masa tue saya dah terbang ke KL untuk meeting. Piju yang amik wat balik.

Saye hanya start pakai pada 28 Jan. Huru hara dowh! Dah 4 tahun bawak manual. Asek nak tekan clutch jek. Bising mulut saya membebel cakap bawak manual lagi senang. After 2 days, terus addicted dengan kete auto, dah tak bawak Satria dah. Haha lupe daratan betul.

Today, hubby bawak Satria ke ofis. We will switch, depends on sape yang kuar keje awal lu since kete kami parking depan belakang. Owh, we really have to have 2 cars since direction keje kitorang totally berbeza and we have the same workings hour.

So, tue jek update terkini. Ngantuk nie actually, otak tak function properly. Nantilah, ade idea nanti akan tulis lagi. Daaa~~~


6 comments:

~lalala~ February 3, 2009 at 9:38 AM  

weh weh... mak aku beli tau naza 206.. ngahaha.. die ckp "mama pakai dulu ronda2, nnt kakak nk kakak amek la." yahuu! sori ye kunaz, sj nk wat ko jeles.. haha

haaa.. nnt aku singgah miri kalu (ari tu g bintulu) aku try stay lame sket so bole kaco korg 2 ekor. ngahaha!

Anonymous February 3, 2009 at 5:17 PM  

myvi bape ribu skang?

kunaz February 3, 2009 at 5:31 PM  

warghhhhh tertekan nye aku dgn mak ko intan. hahaha! weh, dia amik yg promosi 0% tu ke?

fyi kn intan, aku ade try gak apply lg using sales assistant from kl. ktorg berurusan pakai sms n pos2 jek, tp tatau ah dpt ke x. br jek apply. huhu..

anonyomous, mine was RM55k ++. X ingat plak exact amount. dia ade model standard, premium and SE. kami amik yg premium and aauto transmission. if manual lg murah. if standard model lg murah

tetamu_01 February 3, 2009 at 11:11 PM  

cam bes ja zak 1st day kat tempat keja baru dia.. aku 1st day keja baru mcm bukan 1st day plak sbb byk bersembang..ikot staff yg tua2 pi mengulaq... beza gila dari company aku yg sblm ni...hahaha.

nadxoxo February 4, 2009 at 11:45 AM  

wah keta baru. takde gamba ke kak naz? :D

kunaz February 4, 2009 at 7:13 PM  

hi nadiah, tgk gamba kt next post yer. tp gamba from tenet jek. huhu..

padil! selamat keje kat CIMA. xpe2, rest2 lu, nnt dh byk keje xde mase nk rest dh. huhu.. zak alhamdulillah, staff2 seme baik. tgh learning process tue. huhu...

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.