Aku Kini Isteri...




Lamanya rasa tak update. I have a new blog now. It's been 3 weeks since I started reporting everything to my new blog. Yes, the blog is my husband. Hehe... The background song for this post is a classical song for a loving couple. Dedicated this to my beloved husband.

Ok, I'm now a wife to a wonderful husband. Sometimes, we still can't believe that we are already married. It's not really that sometimes, it's almost most of the time that any one of us will start asking "Kite dah kawen ek sayang?" Huhu...

Being a wife is so meaningful. Lifestyle changes, but it is for the better. I enjoy the routine of asking hubby's permission everytime I want to go out somewhere. I enjoy my new responsibility to serve to the husband. I enjoy cooking for him since he loves my cook. A tip here, put love in your cooking and it will taste great. Huhu...

Syurga seorang isteri di bawah tapak kaki suami, tak salah penat lebih sket demi sebuah syurga kan (hopefully masuk syurga la. huhu...). Macam dapat gaji, tak salah keje stress sket2, berbaloi la dengan gaji yang dapat kan. Huhu...

And saya sangat syukur dapat nikmat suami yang sempurna. Teringat dulu mama selalu pesan "Ma tak kesah akak nak cari suami cane2 pun, ma nak yang tak tinggal semayang dengan tak hisap rokok je"

And I've got better than that mama. Penyabar dan lemah lembut (tak pernah marah2 start dari kapel till dah kawen), rajin (selalu tolong masak and kemas rumah), kelakar (selalu buat saya gelak, even if kadang2 lawak tak kelakar, saye gelak gak sebab kelakar tengok reaksi dia lepas buat lawak tak kelakar. haha!) and sayang saye sepenuh hati (sangat banyak bekorban demi nak lihat saya gembira).

Saye tak perlukan suami alim ulamak yang berjubah, beserban dan bertabligh sana-sini, cukup sekadar yang ada pegangan agama yang kukuh who can guide me and someone that I can refer to in case ade kemusykilan agama. And you know what mama, walaupun bertahun2 akak solat berjemaah, it's so different bila berimamkan suami sendiri....

Isskk pehal jiwang tetibe nih. Huhu... Takde, just syukur dengan anugerah yang satu nih. Saye mungkin tak bernasib baik dalam certain hal, tapi alhamdulillah saya bernasib baik dalam soal cinta. Both of us 1st time bercinta, and alhamdulillah kekal hingga ke jinjang pelamin. Hopefully kekal ke akhir hayat...

I'm not sure what is the exact definition of a good wife. Kalau ikut yang saye belajar dalam subjek agama Islam dulu, ade 4 ciri2 kalo tak silap - taat pada suami, layan suami dengan baik, jaga harta suami dengan jaga maruah suami. Kan kan? Isskk tetibe tak sure. Huhu...

Saye pun ade definisi sendiri tentang a good wife. Alah, seme dah besar and matang kan. Bende nie boleh extract jer dari ape yang kite belajar dulu2. Yang penting, kawen bukan hanya untuk perubahan status. Kita kawen bukan untuk duniawi saje.

Bile kite decide nak kawen, kite dah setuju nak pikul tanggungjawab sebagai isteri muslimah. Suami pun, terutamanya dalam bab2 Islamic nie, suami yang patut lead isteri. So, syukurlah if korang dapat husband yang jaga agama.

Erm sebut pasal suami. Dulu teringat selalu dapat soalan "Apa ciri-ciri suami impian?" Huhu... Pada saya, jawapan yang paling sesuai adalah "BERTANGGUNGJAWAB". Sebab if dia bertanggungjawab pada Islam, dia akan jaga agamanya. If dia bertanggungjawab pada isteri, dia akan jaga isteri dengan baik. And so on...

Eh, adakah ini ceramah agama? Iskk ok dah2. Dah panjang rupenye. Owh, saye dah jumpe satu kelas jahitan kat Miri nie tapi tak contact lagi. Tengah nak belajar adjust and re-plan masa since now dah stay dengan hubby. Lately cam tak cukup masa plak. Kelas swimming pun dah lama tak gi. Huhu...

Oklah, to the wives out there, mehla sama2 kite upgrade kualiti kite sebagai isteri. Btw, tomorrow Monday 23 Feb is my birthday =) The 25th one. Dah 25 tahun rupenye saye hidup kat mukabumi nie. Lastly, to my hubby, I love you so much. Let us face the world and grow old together....

5 comments:

mzakuan February 23, 2009 at 2:19 AM  

salam,

To my lovely wife, nazuha.. i love you more and more for every single day. Thanks for being my other half and you are wonderful..thanks sayang..may Allah bless us, Amin.

-Hepi Birthday Sayang-

love,
mzakuan.

f a i z a h 's February 23, 2009 at 8:05 AM  

salam...
perghhh...
sweetnye...romantic couple abes...syukur sgt2 hbgn yg kita bina kita terasa nikmat kasih syg yg tidak terhingga....

tertarik dgn part cooking tuh..hik3...

A tip here, put love in your cooking and it will taste great.

haha...patutla lelaki ni dia suka org yg dia sayang masakkan sumthing utk dia even menda2 simple je kan? mebi dia nk sayangkan kite lebey kan?hahahah~ hope so...^_~

Anyway, happy besday kunaz!!! mg allah merahmatimu bersama org2 yg tersyg...terutamanya bersama suami tercinta...mg bahagia di dunia n akhirat....^_^

nadxoxo February 23, 2009 at 12:21 PM  

sweet :) dapat mengutip beberapa tips di sini hehe.

happy birthday kak naz! semoga bahagia selalu ek

kunaz February 24, 2009 at 5:52 AM  

tenkiu seme orang atas wish2 yg menyentuh prasaan tue. huhu.. may Allah bless all of u ya

labulat March 30, 2009 at 11:06 AM  

just watched e latest season of grey's anatomy..can't seem to be able to get rid of a saying out of my head..wise one..which sounds not exactly is but sumthing like..e main objective of living a gud life is not to stay happy..but whenever major problems pay our lives a visit..we know we're gonna be okay..and we WILL be okay..insyaAllah.

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.