I'm Switching To Private

Ok, this is going to be my last entry before I make this blog private. I'll leave this entry here for a week before officially switching it to a private mode.

Someone said I have to delete or edit some parts of the entries, especially regarding my working life. And I'm not very interested in doing that, so I'll go for another option. So, only invited readers can read this blog after this. So, anyone who wants to be invited, kindly email me at ez_enn@yahoo.com and I'll grant a permission for you to read my blog.

I have a bunch of hot updates that I cannot make it today. I'll update them one day, and of course in a private mode. It's not going to be private forever. Just wanna satisfy certain people who think that my blog brings certain level of harm to certain groups of people. I might open it for public one sweet day. So, sayonara~~~

Aku Kini Isteri...




Lamanya rasa tak update. I have a new blog now. It's been 3 weeks since I started reporting everything to my new blog. Yes, the blog is my husband. Hehe... The background song for this post is a classical song for a loving couple. Dedicated this to my beloved husband.

Ok, I'm now a wife to a wonderful husband. Sometimes, we still can't believe that we are already married. It's not really that sometimes, it's almost most of the time that any one of us will start asking "Kite dah kawen ek sayang?" Huhu...

Being a wife is so meaningful. Lifestyle changes, but it is for the better. I enjoy the routine of asking hubby's permission everytime I want to go out somewhere. I enjoy my new responsibility to serve to the husband. I enjoy cooking for him since he loves my cook. A tip here, put love in your cooking and it will taste great. Huhu...

Syurga seorang isteri di bawah tapak kaki suami, tak salah penat lebih sket demi sebuah syurga kan (hopefully masuk syurga la. huhu...). Macam dapat gaji, tak salah keje stress sket2, berbaloi la dengan gaji yang dapat kan. Huhu...

And saya sangat syukur dapat nikmat suami yang sempurna. Teringat dulu mama selalu pesan "Ma tak kesah akak nak cari suami cane2 pun, ma nak yang tak tinggal semayang dengan tak hisap rokok je"

And I've got better than that mama. Penyabar dan lemah lembut (tak pernah marah2 start dari kapel till dah kawen), rajin (selalu tolong masak and kemas rumah), kelakar (selalu buat saya gelak, even if kadang2 lawak tak kelakar, saye gelak gak sebab kelakar tengok reaksi dia lepas buat lawak tak kelakar. haha!) and sayang saye sepenuh hati (sangat banyak bekorban demi nak lihat saya gembira).

Saye tak perlukan suami alim ulamak yang berjubah, beserban dan bertabligh sana-sini, cukup sekadar yang ada pegangan agama yang kukuh who can guide me and someone that I can refer to in case ade kemusykilan agama. And you know what mama, walaupun bertahun2 akak solat berjemaah, it's so different bila berimamkan suami sendiri....

Isskk pehal jiwang tetibe nih. Huhu... Takde, just syukur dengan anugerah yang satu nih. Saye mungkin tak bernasib baik dalam certain hal, tapi alhamdulillah saya bernasib baik dalam soal cinta. Both of us 1st time bercinta, and alhamdulillah kekal hingga ke jinjang pelamin. Hopefully kekal ke akhir hayat...

I'm not sure what is the exact definition of a good wife. Kalau ikut yang saye belajar dalam subjek agama Islam dulu, ade 4 ciri2 kalo tak silap - taat pada suami, layan suami dengan baik, jaga harta suami dengan jaga maruah suami. Kan kan? Isskk tetibe tak sure. Huhu...

Saye pun ade definisi sendiri tentang a good wife. Alah, seme dah besar and matang kan. Bende nie boleh extract jer dari ape yang kite belajar dulu2. Yang penting, kawen bukan hanya untuk perubahan status. Kita kawen bukan untuk duniawi saje.

Bile kite decide nak kawen, kite dah setuju nak pikul tanggungjawab sebagai isteri muslimah. Suami pun, terutamanya dalam bab2 Islamic nie, suami yang patut lead isteri. So, syukurlah if korang dapat husband yang jaga agama.

Erm sebut pasal suami. Dulu teringat selalu dapat soalan "Apa ciri-ciri suami impian?" Huhu... Pada saya, jawapan yang paling sesuai adalah "BERTANGGUNGJAWAB". Sebab if dia bertanggungjawab pada Islam, dia akan jaga agamanya. If dia bertanggungjawab pada isteri, dia akan jaga isteri dengan baik. And so on...

Eh, adakah ini ceramah agama? Iskk ok dah2. Dah panjang rupenye. Owh, saye dah jumpe satu kelas jahitan kat Miri nie tapi tak contact lagi. Tengah nak belajar adjust and re-plan masa since now dah stay dengan hubby. Lately cam tak cukup masa plak. Kelas swimming pun dah lama tak gi. Huhu...

Oklah, to the wives out there, mehla sama2 kite upgrade kualiti kite sebagai isteri. Btw, tomorrow Monday 23 Feb is my birthday =) The 25th one. Dah 25 tahun rupenye saye hidup kat mukabumi nie. Lastly, to my hubby, I love you so much. Let us face the world and grow old together....

Dipaksa Amik MC

Walaupun tajuk post nie kedengaran agak bajet, like "Eii dah dapat MC bajet taknak MC" (haha!) tapi terimalah hakikat bahawa ini adalah satu kebenaran yang hakiki (ape saye merepek nih).

Alkisahnya, kaki kanan saye dah almost sebulan ade ketulan kat bawah buku lali. Sangat sakit bile berjalan, kene terjingkit2. Sakit sebelum hubby datang sini lagi. Jadi cepat penat if byk berjalan and berdiri. Betis jadi tegang sebab asyik berjingkit. Kaki kiri pun cepat lenguh sebab terpaksa tampung my whole body since saya banyak limitkan pergerakan kaki kanan. Dahla berat badan cam ikan paus.

Last 2-3 weeks dah pegi klinik. Dapat 2 jenis ubat makan and 1 ubat sapu. Doktor cakap saya maybe ade terseliuh somewhere tapi seingat saya takde plak. Weekend lepas kaki saye jadi makin bengkak and urat kembang sana sini.

So tadi kul 11 pagi saye gi klinik tue sekali lagi since ubat dah abih. Doktor tengok kaki terus suruh MC 2 hari. Saya nego dengan doktor suh kasi untuk next week sebab banyak keje kat ofis, tapi tak dapat. PPA tak start buat lagi wey!! Huhu... Nego dengan Iskandar lak leh tak saya keje gak arini and esok, pastu ganti cuti MC tu ari lain. Tak dapat gak. Huhuhu...

Terus saye balik umah. It's already 11.3o am! Lunch hour kul 12! Dah rugi separuh hari. Kalau tau dapat MC, saye pegi klinik tue pagi2 bute lagi. Huhu... Okla, esok cuti lagi. Daaa...

Mercun

Chinese new year dah abih, tapi mercun2 para kaum Cina di kejiranan saye nih blum abih stok lagi kot. Tiap malam dok meletup2. Bergegar jantung saye. Piju cakap, rumah nie dah macam kene kepung oleh tentera Israel.

Kalo nak main pun, janganlah main kul 3-4 pagi. Orang nak tido laaa.. Kalo nak main sangat, pegi main kat kubur Cina laaa... Diorang tido tak bangun2 dah. Haiihhh!! Kalo saye ade senapang, nak jek tembak sorang2. Pastu baling kat kubur Cina.

Yer saye tau, tak gune pun membebel kat sini. Tapi nak gak membebel. Haha!

Bored Workshop Ever!

Haiiihhh... Haha! Start2 dah mengeluh. Huhu.. Arini pegi attend 2009 Production Optimization Workshop kat Eastwood. 2 hari, esok last.

Got 6 teams altogether. Team untuk subsurface adelah team 2 di mana ade seme orang BWE yang attend workshop nie dalam group tue. Ade 5 orang BWE yang attend, and 4 orang masuk team 2 yang sememangnya driver dia adalah BWE.

Tetibe saye seketul tercampak kat team 5, team pasal platform shutdown. I spent days with Larissa to prepare materials for subsurface team, and then I have to be useless, contribute nothing in the other team. Shit!

And team 2 sangatlah productive berdebate pasal wireline and production enhancement di mana saye pun patut involve. Awal2, Raymond dah tarik nama saya letak dalam team 2 jugak, tapi organizer suruh gak saya maintain team 5.

Throughout the workshop, ape yang saya boleh buat hanyalah cross check if there're any clashing jobs prior to the shutdown, tapi bende tue 5-10 minit dah siap. The rest, saya hanya diam, dengar sambil tahan ngantuk yang amat.

And I'm not that type yang akan try jugak nak bercakap walaupun takde bende nak cakap. Bese orang akan rasa hebat kan if dapat bercakap walaupun the points aren't really there. Yeah you can blame me for that, tapi saya memang tak suke nak menonjol tak tentu pasal. Haha!

Dalam kepala sibuk calculate how many hours I have wasted sitting there doing nothing. If dok ofis, dah banyak keje yang siap. Pastu masa time tea break, saya pegi balik ofis. Jumpe Iskandar, membebel2 stress buang masa kat workshop. Iskandar gelak jek. Huhu...

Esok last day. Kene present ape yang team group diskas arini. Memula diorang buat lawak suruh saya present. Urghh, malas nak layan. Logikla sket. Nie bukan presentation zaman sekolah. Nak present kat management, biarlah department yang jadi main driver yang master skop tue yang present. Dahla sesuke hati letak saye kat tempat takde kaitan, pastu suruh present mende tatau pape. Haiihh...

Iskk teruknye saya membebel. Just geram. Dah spent masa buat presentation pax, tapi end up orang nampak saye tak buat pape sebab tetibe kene masuk group lain. Pastu tatau pape kat group orang lain. Pastu wat bodoh. Pastu buang masa. Pastu orang suruh present.

Ok, sekian bebelan harini. Nak pi masak dinner plak. It's family time!! Yeahh!!


1st Week of Living Together

Tiap minggu memangla saye tak saba tunggu weekend, but this week memang tak sabar tahap takley handle. Kenape? Ini kerana tiap pagi saya kene bangun tido jam 4.30 pagi.

Ok, keje hubby kat Delcom tue, akan ade 1 minggu turn dia kene kuar before 5.30 pagi untuk amik report kat Kg Melayu and bawak report tue pegi ofis. Report tue nanti akan dipakai untuk meeting kat BWE kul 7.30 pagi tiap hari.

So, it happened to be hubby's turn masa minggu 1st dia keje tue. Makanya, terpaksalah bangun kul 4.30 pagi nak siapkan breakfast untuk hubby. Jadual tido maintain sama, jadual bangun terawal, makanya sangatlah mengantuk saye tiap hari.

Kebetulan lak tengah ade banyak keje 2-3 ari lepas. Before this, keadaan kat ofis agak aman. Bad weather, so takley wat keje kat offshore, so tak banyak sangatlah kejenye. But last week, time tak cukup tidurlaaa dapat banyak keje. Balik umah nak kene masak lagi untuk dinner.

So, semalam (Jumaat) saya gi bantai tidur kul 9 malam and bangun kul 5.30 pagi. Lepas solat subuh, sambung balik sampai kul 10 pagi. Hahaha! Buruk tol perangai. Owh malam tue, before tido, hubby yang tolong masak sebab saye dah pancit takley pam2 dah. Hubby masak kari ayam, telur dadar dengan sayur goreng.

Hubby memang terer masak. Masa kat UTP lu kami selalu rotate masak and makan kat parking kete belakang blok V5 baru tue. Memory remains. Huhu... Tenkiu sayang...

Pastu arini satu hari dok kemas rumah. Sejak hubby balik, tak sempat kemas beg dia lagi. Arini terpaksa re-organize almari baju sebab before this almari tue penuh dengan baju saye jek. Arini kene modify sket, kasi space kat baju hubby.

So, sepanjang minggu lepas rumah memang bersepah cam supermarket pecah (instead of tongkang pecah). Kesimpulannya, minggu pertama sebagai fulltime wife sangatla tak cemerlang.

Lesson learnt, iron baju hubby untuk 5 hari terus during the weekend. Then beli hanger kayu untuk sangkut seluar keje hubby yang dah iron so that takde kesan crease. Yang paling penting, kene tido awal sket dari biasa. Huhu...

Takpe2, learning process. Waahh seronoknye hubby dok sekali! Esok Piju balik Terengganu seminggu. So, berdua-duaan jelah dengan hubby minggu depan. Hehe...

Myvi Premium : QMN 5778

nadxoxo said...
wah keta baru. takde gamba ke kak naz? :D


Alahai Nadiah, sori tau. Tak berkesempatan lagi nak amik gambar. But then tadaaa!! I googled it and put the pics here. Hehe...


Myvi kami yang kaler kelabu-biru tue. Tambah nombor plate QMN 5778 jek. Huhu... People call Myvi as "everybody's car". Yes. it's so everybody. Tapi bontot tak bulat. Huhu...


Hubby's New Job & Myvi

Hubby dah sampai Miri 3 hari lepas (Sabtu pagi). Dah start keje dah pun harini. I was so happy till I said "I love you" so many times. Huhu... Di sebalik kegembiraan tue, both of us some sort of terkedu hari Sabtu tue.

Entahlah susah nak cakap nape. Hubby sebab takley terima lagi hakikat dah sampai Miri and dah bertukar keje. A few days before arriving Miri, hubby ade cakap cam sedih2 nak tinggal Ipoh. Huhu... But then, the next day (Ahad) dah ok dah.


Zul's Wedding

We started our Sunday by having breakfast at Hole No.9. Hubby suka mi jawa kat situ. I ate fried noodles. Chicken wing memang wajib ah makan if pegi situ. Huhu...

Then, dalam kul 10.30 pagi kami pegi wedding ofismate saye, Zul si operation engineer tue. Hubby ade amik a few pics tapi tak upload dalam laptop lagi. So funny sebab kami lupe beli kad kawen, so we just pasted our bisnes card on the gift. Eheh!


Hubby's 1st Day at Delcom

So harini hubby dah pegi keje. And harini bermula kehidupan baru saya sebagai isteri full time. Woke up extra early today. 4.45 am dah bangun and bersiap2 untuk masak. Baju pun dah kene iron untuk 2 orang. Huhu..

I treated hubby like a son who's going to enter a boarding school. Kasi nasihat before pegi keje. Pastu SMS dia tiap setengah jam tanye khabar. Haha! Pastu saya tak sabar nak balik keje arini sebab nak tanye cane keje dia kat tempat baru. Huhu...

Yes, it's me who worry too much. Macam masa memula dapat keje Delcom dulu, saya yang dok fikir macam2. Hubby fine jek. Dia memang dah bese kene bambu masa keje. Tak risau pun bile saya cakap possibility dia kene maki2 nanti. Oklah, lepas nie saye rilek2 jek la. Huhu...

As expected, Delcom staff is helping a lot. 1st day keje hubby dah selesa dengan team members dia. Alhamdulillah. Lega dengar. Hubby keje wireline operation engineer. Ofis base, tapi dalam sebulan wajib ah ade jadual pegi offshore. And since hubby sangat baru and tak penah ade background petroleum langsung, awal2 nie cam banyak sket ah dia kene pegi offshore.

Hujung bulan nie, he has to go to offshore for 2 weeks. Saye fine jek. Sebab pegi offshore daily trip, so still jumpe everyday. And hubby will get RM250 per day for offshore allowance. Alhamdulillah. Kalau dulu saya dapat jumpe hubby 2 minggu sekali, which means tiap 2 minggu kene habihkan duit kat tiket flight. This time, tiap 2 minggu dapat extra allowance. Alhamdulillah... Huhu...


Hubby's New Myvi

How come I forgot to mention about this aaa? We own a new car now. Kete Myvi jek, tue jek yang kami mampu. Actually kan, saye nak amik kete Naza Bestari 206. Tanyelah kawan2 saye masa UTP dulu. That car had been my dream car since 2005. Saye memang suke kete2 bontot bulat tapi sebab zaman belajar dulu tak mampu lagi so beli Satria jek dulu.

Now Naza ade buat promosi 0% for that car. Bulan2 RM425 jek. Memang saye dah konfem nak amik. Dah redi dokumen seme dah. Memula deal dengan sales assistant A. 2nd time saya pegi, sale assistant A takde, so sale assistant B amik alih. Yang B taraf lagi tinggi dari yang A.

Sale assistant B jahat. Dia tipu. Dia pusing macam2 takmo suruh saya apply loan yang 0% tue (Naza loan). Dia cam push saye amik loan dengan bank. Geram nye pasal saye kensel jek. Tak suke ah manusia cakap berbelit2 and menipu2 nih. Dahlah tue jek satu2nya dealer untuk Naza 206 kat Miri nie. Tempat lain ade kat Sibu (5 hours drive) from Miri. Huhu..

Pastu pi showroom Perodua. Kami tak sempat bincang bebetul pun kete mane nak amik sebab memang dah set mind nak amik Naza 206 before this. But then, tetibe dapat sales assistant yang sangat baik kat Perodua tue. Terus kami decide nak amik.

You see, kadangkala sales assistant yang memainkan peranan penting di atas penjualan produk. Cam adik saye Piju. Ramai suke dia. Siap tunggu adik saye ade kat kedai dulu baru pegi beli. Nak beli dengan adik saye gak. Huhu..

So, kami dah ade sebijik Myvi bernombor plate QMN 5778 now. Kaler grey. Myvi 2009 nie, kaler grey dia ade cam warna2 biru sket. So cantekkk!! I like! Owh, kete tue sampai 20 Jan, masa tue saya dah terbang ke KL untuk meeting. Piju yang amik wat balik.

Saye hanya start pakai pada 28 Jan. Huru hara dowh! Dah 4 tahun bawak manual. Asek nak tekan clutch jek. Bising mulut saya membebel cakap bawak manual lagi senang. After 2 days, terus addicted dengan kete auto, dah tak bawak Satria dah. Haha lupe daratan betul.

Today, hubby bawak Satria ke ofis. We will switch, depends on sape yang kuar keje awal lu since kete kami parking depan belakang. Owh, we really have to have 2 cars since direction keje kitorang totally berbeza and we have the same workings hour.

So, tue jek update terkini. Ngantuk nie actually, otak tak function properly. Nantilah, ade idea nanti akan tulis lagi. Daaa~~~


Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.