Posts

Showing posts from 2009

Rumah Baru - Finally!

Semalam adalah 1st night bermalam di rumah baru di atas set katil baru. Hihi.... Arini gi keje lenggang kangkung pun 5 minit dah leh sampai Mawar Blok. Hihi.... Sangatlaaaaa seronok!!! Tolong laaa korang beli rumah jugak and rasai sendiri keseronokan ini. Haha! Saiko.....


Moving Out

Image
Now tengah rest kat tingkat atas rumah sewa. Arini sessi ngangkut and pindah barang besar-besaran dari rumah sewa ke rumah baru.

Memula plan nak sewa lori je. But then ofismate hubby offer pindah barang pakai Hilux dia. And guess what, manager hubby pun datang tolong angkut barang. Yang baju kuning tulah boss hubby. Saya candid dari tingkat atas.

Sweet kan? I always adore ofismate hubby nye relationship. Teamwork agak strong. Nie saya tatau dah bape trip diorang pindah barang nie. Saya rest jek arini. Owh by the way I'm currently updating using my Sony Ericsson. Huhu...

Demam Lagi

One thing that I forgot to include in my last update was I got flu soon after coming back from KL. Sakit tekak, batuk berkahak, sakit kepala, running nose, etc. I thought it was just normal since according to my trainee, sepanjang saya kat KL 2 hari, the whole department cam demam. So saya syak saya berjangkit jela since antibodi saya bukannye kuat sangat.

My sakit was getting worse day after day but since I was too busy with my new house, I purposely buat tak tahu jek. Pastu masa buat keje rumah kan banyak kuar peluh, so I thought pasni maybe akan lagi cepat baik. Tapi tak pun. Until last night, rasa tak tahan sangat I went to Columbia Asia, just nak mintak safe medication untuk orang pregnant yang demam (if tak, saya beli panadol kat farmasi jek)

But then the doctor there gave me a bad hint on my health condition. Sebab last month saya dah demam and dah siap amik antibiotik bagai. Ah malas nak cite details but the doctor asked me to keep my temperature below 38 degree all the time, an…

Dah Masuk Rumah Baru!

Hi, I'm updating from my new house at Riverview Park. Hihi... Petang semalam after ofis hour dapat kunci. Hubby tengah gigih basuh rumah kat tingkat bawah, saye plak lepak2 update blog kat tingkat atas. Nak buat cemane, since saye pregnant (which is so alhamdulilllah.. haha!) hubby got to do most of the cleaning jobs.

Semalam kami dah start basuh rumah sket and saya agak gigih gak ah semalam. Pastu balik umah sewa terus sakit pinggang yang melampau. Rasa cam nak terpisah jer bontot dengan pinggang. Maka harini dapat pelepasan dok rehat jek tingkat atas sambil wat keje2 comel seperti lap2 tingkap. Heh!

Ok sebelum sambung cite panjang pasal rumah baru nak cite pasal miting kat KL aritu (21-22 Dec). Kalo korang ingatla, previous post saya ade cakap saya sangat busy melampau for the past few weeks kan? Kadang2 lunch pun tak sempat. Paling terus, a few times jugak terlepas solat Zuhur. Bukan sebab terlalu sibuk buat keje, tapi trapped between a few different meetings.

Even masa cuti Awal …

2nd Bleeding

I got vaginal bleeding again this morning. Agak saspen ah memula but since I got some datelines today, saye siapkan a few dulu, then terus rush ke Columbia Asia untuk jumpa Dr Mattu. Malang sungguh sebab Dr Mattu on leave 2 hari, and I was asked to meet Dr Aida.

Segan. Takut nanti dia tanye nape lama tak jumpa dia. Tak sampai hati nak cakap yang saye dah tukar gynae. Huhu... Maka, I decided to go to MCMC (Miri City Medical Centre) - tempat saya buat treatment bahu and kaki dulu. Some friends said the best gynae in Miri adalah Dr Lee dari MCMC.

Since rush gila tadi, saya tak sempat nak singgah bank untuk withdraw duit. Dalam purse ade dalam RM70 camtu je. Masa register, diorang cakap kene bayar by cash only. So terpaksa drive balik cari ATM. Masa tue badan menggigil2 - lapar, saspen, etc.

Bila dah withdraw, dah takde parking kat MCMC. Terpaksa parking merepek. My Myvi terseret sebatang tiang masa berusaha nak parking, abih calar... Sob sob... Dah 2 kali dah eksiden dengan Myvi tue. Pastu …

Rumah oh Rumah

Ha kau! Pepandai sangat minum kopi, now mata dah degil takmo pejam. Esok kul 7.30am dah kene start berkumpul kat lobby, which means kene bersiap and turun breakfast lagi awal dari tue. Wawawaaa....

Ok, the fact that I'm now in Labuan for 2 days and hubby pun turun offshore buat saya terfikir canelaa kalo dah ade baby nanti and tetibe jadi cani. Sapela nak jage budak tue. Saye sedar yang kami dah patut start pikir pasal future baby nie, nak amik maid ke, nak anta nursery ke, or famous method kat Miri nie anta kat rumah orang yang sudi jaga. If nak amik maid, cam dah kene start cari now. If nak anta nursery, dah kene start survey nursery mana yang best. If nak anta rumah orang pun, dah start kene cari sape orangnya.

Tapi tuela, currently we are so busy with our new house. Busy beli barang baru untuk rumah baru, sampai lupa nak beli barang baby. Baru 1 barang baby je beli, which is a set of bottle sterilizer. Tue pun beberapa bulan lepas dah beli tue. Best gak sebab dapat banyak bara…

Labuan Coffee

I'm updating from a hotel in Labuan. Just arrived here a few hours ago. Got to do some inspection jobs here for 2 days. Sedih kan kene keje hari Sabtu and Ahad. Tak dapat unrecorded leave plak tue. Huhu... However, it is not that bad actually since hubby pun kene start turun offshore esok. And lambat pun lagi nak masuk rumah baru, so daripada lemau kebosanan sorang diri kat rumah, baik datang sini. Dapat gak new exposure.

Start 2 minggu lepas merupakan minggu yang agak memenatkan. Kene attend meeting and prepare new materials almost everyday and kadang2 sampai 2-3 kali sehari kene gi panjat bukit and tangga SKO yang tinggi tue. Tapi alhamdulillahla... sebab keje yang banyak datang time saya dah agak sihat.

Thanks to Dr Mattu atas pembekalan suplement2 yang buatkan saya makin aktif tiap hari. Ramai trainee and ofismate perasaan saya makin laju bergerak now. If tak, dulu jalan lagi slow dari orang Jepun yang pakai kimono tersalah saiz (smaller size). Btw, Dr Mattu cakap kurang normal …

26 Nov.

Semalam tetibe sangat susah nak tido. Dah nak kul 2 pagi mata still segar tapi tatau nak watpe. And tetibe rindu pada arwah abah datang tetiba. Kuat sangat perasaan rindu tue sampai siap menitik2 air mata. Huhu....

Then baru teringat, 26 Nov lepas suppose nye birthday abah yang ke 54 (if abah still alive). Normally tiap tahun, saya orang 1st dalam family yang akan ingat birthday abah and orang 1st jugak yang akan kasi hadiah kat abah, walau hanya sekadar masakkan something special untuk abah.

Mungkin abah rindu saya jugak. Mungkin abah tak sabar nak dapat hadiah dari saya lagi tahun nie. Cepat2 saya hadiahkan al-fatihah buat abah. Semoga abah sentiasa gembira dan tenang di alam sana.... =)


Sedih & Emo

Last few weeks I was so so so and very very very disappointed with someone but I was trying my best to let it go. Pregnant nie tak boleh emo lelebey kan... Memule dah berjaya let go tapi bila sometime teringat2 tu pedih la jugak rase hati nih. Huhu...

All I can say is that his judgement was totally wrong because he was not there often to see what I did. And I'm not the one who love to show off every single thing that I do. So he simply thought I didn't do anything, padahal bende2 yang dia nampak orang lain buat mostly came from me!!! They just got the end products andt they know how to market the product well. Sian la kat minah kilang yang tukang buat produk tue takde orang notice... And the minah kilang was asked to improve on things she already did but he never realize it... And he gave the minah kilang more works so that she will look like working on something instead of doing nothing...

And lagi sakit hati, I didn't correct the situation (which I don't know why). K…

It's a Boy!

Image
Heee!!!! Khamis lepas jumpe Dr Mattu. Tak jadi ah panggil Dr Roland, dah lekat Dr Mattu. Haha! Baby dah besar... And sangat aktif. Masa scan tue baby asek menggelupur sana sini. Patutla mama dia tido meracau malam2, terikut2 perangai baby dalam perut rupenye... Haha salahkan baby plak!

Dr Mattu amik measurement for every part of baby's body. Masa scan area kaki, kaki baby tengah buat gaya kayuh2 basikal. Pastu terkengkang2.. Terus leh nampak gender. Hihi... Dr Mattu said "Ha.. gender pun dah boleh nampak" Saye dengan excited tanye ape gender dia. Dr Mattu plak buat2 saspen takmo bitau, dia suh hasben tengok and bitau. Prob nye hubby mane laaa reti... Haha! Last2 Dr Mattu bitau "It's a boy.."

Otomatik jadi excited melampau sampai gegar2 perut (tatau nape over excited sangat padahal saye takde preference sangat pun laki ke pompuan). Nampak baby melambung2 masa saya gelak excited tue. Dr Mattu yang takde perasaan tue pun sampai sengeh meleret2 tengok gelagat kit…

Arggghh!!!

Bencinye! Sepatutnye weekends nie dah boleh transfer seme barang masuk rumah baru. Sekali diorang mintak extend lagi till next week. Final touch up tak sudah2. Slow sungguh!  Problemnye next week dah masuk December. Duit sewa rumah bayar awal bulan. Haiihh...

So bila dah jadi cani, kitorang cakap kitorang masuk bulan Jan jela tapi kene make sure finishing bebetul lawa. Oklah, kitorang pun belum start kene bayar installment rumah lagi pun. Huhu... Arrghhh!! Btw Selamat Hari Raya Aidiladha yer... Huhu...


Gemuk Pregnant

Owh lupe plak nak update. Berat saya dah naik 2 kg so far (4 months pregnant). Memule risau gak sebab berat saya asyik naik turun 1 kg sedangkan banyak jek saya makan. Mungkin sebab saya makan and muntah sama banyak. Dahlah hemoglobin darah rendah, kene berjaga2 sebab berpotensi kene anemia.

Btw, last week banyak kali saye ke SKO untuk meetings, maka banyak kali lah jumpe member2 SKO. Gila ramai yang tegur okay "Kunaz, ko dah nampak berisi now" Actually, tak ramai pun tahu saya pregnant. Yelah, BWE kan ofis dia kat area jin bertendang, jaranglah jumpe orang2 SKO. And time2 morning sickness, banyak gak meeting terpaksa pass kat ofismate (sesak nafas nak present ok!) so memang jarang akan jumpe orang2 SKO.

So bila kene tegur gemuk, saye dengan super pantas nye menjawab "Aku pregnant!" Fuuuhh!! Sebbaik pregnant. Kalo tak tatau nak kasi alasan ape. Haha! Yes, badan saya agak mengembang la now even baru naik 2 kg.

Teringat dulu time kursus mekap dengan Nurul Shukor. 85% p…

Pregnancy : 4 Months

Lame tak update blog. Update nie pun sebab kene sound kat hubby nape lama tak update. Tak paham sungguh saye. Padahal hari2 saya bercerita macam2 bende kat dia termasuklah cerita yang saya tak share dalam blog, tapi dia tetap jadi follower tetap blog saye. Tiap kali nampak saya dok kat meje komputer, terus dia check my blog lepas tue kot2 saya update blog. Haha! Funny husband!

Anyway, demam saya dah baik. And yang paling best, it went away with my morning sickness too. Yeeehaaa! Even tak hilang seme lagi morning sickness, saye dah puas hati. At least dah start dapat gelak2 kat ofis. If tak, nak bercakap pun tak larat okay! I'm still depending on my ubat muntah sometimes. And deria bau saya pun belum ok lagi. Banyak lagi bende yang takleh hidu yang akan buat saya pening and muntah. But overall, it is much more better now. Alhamdulillah...

Next week kandungan saya genap 4 bulan. Next week jugak pegi checkup dengan Dr Roland lagi and if bernasib baik, dapatlah tau gender baby nih. 4 bu…

Sakit Pregnant

Heh 2 posts in a day. Hihi... Sepatutnye tadi nak pegi kedai lampu untuk pilih lampu kipas tapi hubby tetibe ade urusan ofis plak. So sementara tunggu dia balik nie saye updatelah blog yang dah makin bosan dah nie. Huhu... Ok nak cite pasal kejadian yang berlaku a few days ago.

It was 3 am in the morning. I suddenly woke up from my sleep (beselah tue terjaga malam) and realized that hubby was not beside me. Mane hubby pegi? Owh he was sleeping on a couch. Keciknye hati. Merengek panggil hubby turun tidur atas tilam. FYI, our bed had collapsed a few months ago, so kami terpaksa tidur atas tilam jek. Huhu...

Korang janganlaa salah paham pulak. We didn't do anything agressive to make the bed broke.  Cuma katil tue memang dah uzur. Tuan rumah memang ade sediakan bedroom set kat rumah nie. Kalo tengok design dia, I bet usia perabot tue dah lebih 10 tahun. So logiklaa dah uzur. kami plak bukannye mahkluk ringan. 2-2 debab. Katil tue dah runtuh 2 kali before this, tapi hubby pakukan balik …

Rumah Dah Nak Siap

I was just coming back from our new house in Riverview. Pegi tengok contractor buat keje2 final touch-up. We've been so patient before, sabar jek tunggu dapat panggilan cakap dah bleh masuk rumah. Selalu gak buat follow up tapi progress lambat sangat.

Sehinggalah last week kami tetibe hilang sabar sebab rumah Zul dah banyak bende siap even though dia baru jek lepas setel duty stamping. Kami dah setel seme termasuk register air and elektrik. Downpayment pun dah setel seme. So, kami telah menjadi agak garang last week pegi jumpe tiap orang yang patut kami jumpe. Then barulah kami realize rupe2nye diorang tertukar rumah. They thought that Zul's house is my house sebab memang opposite jek. So diorang gi touchup2 rumah Zul dulu. Huhu...

Btw, garang kami takdelah sampai tahap maki hamun kutuk ape bagai. Kami tak nampak pun berperangai camtu satu kebanggaan. Mama used to tell me that there's a fine line between being tegas and being garang. By being garang, what you get is just a h…

Fever While Pregnant

Image
Sorry for those who are waiting for my updates. I've been so sick last week. Cess! Weekends yang dinantikan tiap minggu diisi dengan terlantar sakit sahaja. Demam, selsema, sakit tekak, batuk, etc. Ditambah pula dengan morning sickness yang belum habis, haiihh... Pakej yang cukup lengkap. Azab ok!

Badan saye tetibe sejuk beku cam orang mati. Hubby sentuh jadi takut sebab sejuk sangat. Sempat saye merepek "Ke saye dah mati sebenarnya ni bang? Kot ade roh lain dalam badan" Haha pengaruh TV betul! Masa tido malam plak asek tersentak2 and meracau2 ala2 exorcism of Emily Rose (pengaruh TV lagi!) Pastu bila tiap kali bersin, rahim akan cramp. Sangat sakit...


















Tue medications yang saye dapat dari Columbia Asia. Walaupun doctor telah mengesahkan seme ubat tue selamat untuk pregnancy, saye tak berani nak amik seme sekaligus. Amik bila perlu jek. Hasilnya, dah 5 hari saya demam belum pulih 100% lagi. But it's getting much more better lah now. Takpelah.. Whatever lah.. Sabar jela…

Gynae & Gender

Heh. Tajuk entry cam nak berpantun plak. Huhu... Ok, latest update is, Rabu lepas (28/10) saye pegi buat checking dengan another gynae. Saye panggil dia Dr Mattu, but most people call him as Dr Roland. Okla, panggil Roland gak ah, cam canggih jek bunyi. Haha!

If korang ingat lagi, saya pernah jumpe dia sekali lepas balik raya dulu sebab saye ade heavy cramping kat perut lepas balik raya naik flight (flight lagi!) Masa tue Dr Aida still cuti raya so Columbia Asia refer saya kat Dr Roland.

The reason I met him is because I'm planning to change my gynae from Dr Aida to Dr Roland. Don't get me wrong. I never got any problems with Dr Aida. She's so perfect to us. Hubby pun suke sangat2 kat Dr Aida. Even ade gak dengar a few complaints cakap dia garang la, tak banyak cakap la, etc. tapi dengan kitorang Dr Aida plak yang paling banyak bercerita. And tak garang pun. Asyik gelak je keje. Yela, nie kan 1s time saye pregnant, so cam jakun2 ah sket, so Dr Aida gelak jek kat saye. Huhu…

Kisah Teladan 2

Lamanya tak update. Tak berapa sihat sangat lately... =( Nak update blog pun tak larat. Huhu... Tapi since dah janji nak share kisah teladan no.2, saye gunekan kesempatan tengah tak larat nie untuk update pasal kisah tue. Owh, terpaksa copy paste 100% sebab tiada daya mahu summarize macam kisah teladan 1. It's going to be pretty long...


Ada sebuah kampung di pedalaman Tanah Jawa. Disitu ada seorang perempuan tua yang sangat kuat beribadat. Pekerjaannya ialah membuat tempe dan menjualnya di pasar setiap hari. Ia merupakan satu-satunya sumber pendapatannya untuk menyara hidup. Tempeyang dijualnya merupakan tempeyang dibuatnya sendiri.

Pada suatu pagi, seperti biasa, ketika beliau sedang bersiap-siap untuk pergi menjual tempenya, tiba tiba dia tersedar tempenya yang diperbuat daripada kacang soya hari itu masih belum menjadi, separuh jadi.Kebiasaannya tempebeliau telah masak sebelum bertolak. Diperiksanya beberapa bungkusan yang lain. Ternyatalah kesemuanya belum masak lagi.

Perempuan…

Tempias Mengandung

Saye yang pregnant, tapi badan hubby plak yang makin membulat. Saye yang pregnant, tapi hubby plak yang makin kuat makan.  Lapar jek memanjang. Berat badan hubby makin naik. Berat saya belum bergerak even badan dah makin mengembang. Kadang2 hubby loya. Kadang2 dia sakit kepala. Kadang2 dia kembung perut. Sape yang pregnant nie? Huhu... Papepun time kasih sangat banyak2 kat hubby sebab tolong pikul separuh beban mengandung saye. Huhu....


Kisah Teladan 1

Harini tetibe ade mood untuk sharing kisah teladan. Asyik cite pasal pregnant je kan lately. Huhu.... Ok, dalam banyak2 forwarded email yang saye dapat sepanjang hidup saya, saya hanya jatuh cinta pada 2 email sahaja. Saya simpan email tue till now.

Entry kali ni saye nak citer 1 je dulu. Tema kisah nie berkisar tentang keberkatan hidup. Kisah nie yang paling saye suke sebab ia berkaitan dengan hidup saye satu keluarga (parents, adik-beradik, dan suami) Kami banyak kali hadapi bende macam ni, takde exact explanation untuk kejadian nie, but we take it as rahmat dari Allah.

Ok kisahnye pasal 2 family. Biarlah saya namakan family A and family B. Ok family A nie kan, suami dia gaji RM3000 je sebulan. Wife plak housewife. Anak ramai, dalam 7 orang. Kehidupan diorang sama macam orang lain yang selesa hidupnya - ade rumah, ade TV, ade sofa set, ade kereta, etc. Family A nie jenis yang jage solat and jaga halal haram tiap rezeki yang diorang dapat.

Rumah and kereta bayar monthly installment. …

The Baby Is Fine

Image
Alhamdulillah. Syukur ke hadrat Ilahi... Harini ke Columbia Asia. The baby's fine. Alhamdulillah... Last week masa bleeding tue Dr Aida cakap the whole sac ade lapisan darah yang tebal. She didn't print out the picture, saye pun tak sanggup nak simpan. Huhu...

Now Dr Aida cakap ade sket jek lagi area yang bleeding, so in the next few days maybe saye akan kuar brownish discharge dia cakap untuk buang sisa darah yang masih ada. But the most important thing is, the baby is fine. Lega tengok jantung baby berdegup2 kat screen. Paling best, he/she is growing up. Last week baru 2.58 cm. This week dah 3.54 cm.





So, nie adelah gambar arini at 10 weeks plus. This time cam tak clear sket sebab Dr Aida cam fokus kat area yang ade bleeding (which saye tak sure nak tengok cane). Heh!

Remember the ubat hormon yang Dr Aida kasi yang dia suh makan maximum dose tu? Dia suruh makan seminggu straight till jumpe dia harini. Tapi saye stop makan Ahad lepas. Please don't blame me. Saye sakit tenat …

Tak Logik & Melampau

Antara perkara-perkara tak logik atau/dan melampau yang saye terpikir nak buat time pregnant adalah seperti berikut:

Beli tong oxygen and bawak kat ofis hari2 sebab asek sesak nafas.Upah tow truck tarik saye and Myvi pegi and balik keje tiap hari sebab tak larat nak drive.Beli mesin ultrasound sendiri letak kat rumah and scan baby hari2.Makan and minum pakai tiub sebab takde selera. Mintak unpaid leave sampai beranak.Berhenti keje. Haha!
 Cam saye sorang je yang pregnant dalam dunia ni kan? Haha!

Threatened Miscarriage

Yes, the term sounds so not nice, but that is what I'm having now... =( Sampai Miri kul 11.30 malam semalam. Pagi nie bangun tido sedar2 ade bleeding. Risau gile. Terus mintak emergency leave dengan boss. Hubby pun amik emergency leave sekali.

Dr Aida start keje kul 9.30 pagi. Kami kuar breakfast dulu pagi tue before ke Columbia Asia. Sekali kitorang breakfast satu kedai dengan Dr Aida. Terus jumpa dia citer. So bila sampai Columbia Asia dah takyah cite banyak, terus buat checking.

Baru 2 hari lepas a few hours before naik flight, my baby was diagnosed as cute and healthy. Harini turun jek flight, I was diagnosed to have a threatened miscarriage. So sad, rasa nak nangis. And memang dah nangis dah pun. Huhu...

Dr Aida kasi saye medication untuk kuatkan rahim, suruh makan maximum dose sampai seminggu. Then come back for scanning. Asalnye next month next appointment saye, dah jadi cani, next week kene pegi balik. Tadi scan, heartbeat baby still ade. And masa scan tadi pun nampak ade tom…

Transit Lagi.. Haihh!

Image
Ok nak pegi KL dah... Aritu dah stress sebab meeting nih. Dahla tak sempat jumpe hasben petang ni, kene pospon appointment dengan gynae, meeting untuk orang lain nye keje, tatau pape pasal meeting nie, etc. Arini bile dapat tiket, kene transit Kuching plak dulu. Waaaaa tak sukeerrr!

Means dalam kul 11 malam baru sampai hotel. Haiihh.. Bayar nak dekat RM400 hanye untuk tidur beberapa jam. Penat babe. Tak pepasal kene makan Duphaston lagi. Tau tak betapa tak bestnye makan Duphaston tue. Side effect dia loya bertambah2, sakit kepala, etc.

Ok abih dah bebel. Tadi saje2 try call Columbia Asia tanye ramai orang tak arini. Since esok tak dapat gi, nak try gi arini. Diorang cakap bleh datang. Yeayyy!



So nie gambar baby yang baru scan arini. Yeay!! Comel kan? Hilang kejap stress. Huhu... Dah nampak tali pusat. Owh btw, saye cam konfuse sket. Dr Aida cakap saye dah pregnant 9 weeks 3 days. Tapi dia kasi due date 17 May tahun depan, which macam tak tally. Maybe sebab period saye irregular, sebab di…

Hubby Balek!

Baru 3 hari 3 malam hasben takde di sisi, rasa dah nak menggelupur dah. Tak bermakna sungguh weekends yang sentiasa dinanti2 tiap minggu tanpa hasben this time. Bosan, malas, sedih... If terjaga tengah malam (seperti biasa) dah takde orang nak tepuk2 suh tido balik...

My pregnancy dah week 9, and morning sickness dah kurang almost 50%. Alhamdulillah... Haru jugak morning sickness sorang2 kat rumah. My weight turun balik 1 kg. Sebab if ade hubby, dia bawak makan kat kedai so ade force yang nak paksa makan. Dok sorang2 nie if takde selera, tak makanlah jawabnya. Tapi saye still la makan jugak buat syarat. Sian kat baby nanti. Huhu... Susu pun dah start pakse minum walaupun muntah balik lepas tue.

But guess what, baru lepas YM dengan hubby. He's coming back this Monday! Yeayy!! Dah crew change. Sangat seronok, sebab hubby expected akan straight dok offshore sampai 2 weeks. Tapi hubby pergi 10 hari jer, di mana 5 hari daripadanya hubby u-turn balek darat. Hehe... Hubby cakap, pesan kat …

Jubah & Zul

Salah satu dugaan pregnant yang saye alami now adelah tak cukup nafas. Bergerak aktif sket start ah tercungap2. Cakap panjang2 pun kene stop tarikh nafas lu baru sambung cakap. Owh baby, are you taking up mama's oxygen? Coz I feel so breathless now. Huhu....

So masa balik raya aritu saye beli jubah banyak2 kat KB Mall. Bapak murah. RM69 jek selai. Tak plain sangat, ade gakla sulam and jahit manik seme. Saye beli 6 helai tak silap. Siap ade yang design kembang2 kat lengan tue. Gedik. Hikhik... But then mama cakap kat Kuala Besut bleh dapat lagi murah. Wohh! Tue dah rasa maha murah dah tue.

So start Isnin lepas sampai semalam dah start pakai jubah. Sebab bila pakai baju kurung, getah kain baju kurung tue bila tekan perut saya akan buat saye lagi tak cukup nafas. Masa dok kat workstation saya akan button off kain tue, nak bangun berjalan baru pakai balik. Leceh. Pakai jubah senang, sarung jek. Lega perut. Haha!

Tapi tuela, bile dah pakai jubah nie macam2 la orang dok panggil. Ustazah l…

The Papa-To-Be

Image
I found this sweet picture in this month's PA&MA magazine and I want to dedicate this picture to my husband who's currently not here (offshore cam biasa, but this time he may stay there longer than usual because of one special taskforce).

Well, we found out that I got pregant in the month of August, month of our 1st anniversary and month of his 25th birthday. He told me that this news is the most precious gift in his life. Happy sungguh hubby bile tahu akan jadi papa.

Even now pun, muke hubby sangat bangga and berseri2 bila tengok perut saya makin besar tiap hari, walau pada hakikatnya lemak adalah penyumbang utama pembesaran perut saya nie. Haha! And me, I know that I should enjoy my pregnancy too, but the whole day sickness is so killing me.

Cepatlah abih 1st trisemester. Normally 1st trisemester je kan yang orang dok morning2 sickness nie kan? Even dah makin better, still rasa seksa. Better tue sebab now dah tak bulan puasa, so if loya ke ape, bolehla nak minum2 air ke ap…

Claims & Meetings

A new engineer from other department did ask me on how to make local claims. To me, local claim means claim within Miri only. Hikhik... Pastu baru perasaan yang dah berbulan2 saye tak buat claim. Local claim apetah lagi sebab normally saye tak buat pun claim if course/meeting within Miri jek. Sebab normally memang below RM100. Below RM50 pun ade, so cam tak berminat nak claim sebab real expenditure tak spent sebanyak tue pun actually.

Tapi meeting outside Miri memang tobat ah saye claim. Dengan pantas plak tue. Yela, dahla pakai kad kredit kan, minimum pun RM300 kene spend sekali gi meeting. Kadang2 boleh sampai 2 ribu kene advanced duit sendiri dulu. So kene claim and bayar cecepat. Owh dah lama rupenye tak miting kat luar. Sampai siap kene tahan imegresen lagi sebab tak kuar Miri or tak update passport. Hihi... Ahh.. Tak rindu pun nak gi miting. Tak hingin pun. Elejik elejik. Alahan mengandung. Haha! Erkk tapi bulan nie kene meeting kat Kerteh plak. Adess...

Owh aritu ade tersedih s…

Raya 2009

Image
Cam bese, tiap2 tahun sambut raya ala kadar and setakat memenuhi syarat raya jek. Raya pertama kat Besut. Lepas solat raya pegi kubur arwah abah ramai2. Beraya kat sana. Sayang abah.... Pastu balik je rumah bertimpa2 orang datang rumah macam kitorang buat open house plak.

Sempat beraya 2 buah rumah jek sebab orang keep datang rumah. Mama cakap maybe diorang datang nak raikan kitorang, nak kitorang happy2 since abah dah takde. Penat gak ah ulang-alik ngangkut air and kuih dari pagi sampai malam. Huhu...

Raya ke-2 balik kampung kat Kuala Terengganu. Normally if balik raya sana memang kene overnight sebab sedara mara sangat banyak and takkan terlawat dalam masa sehari. But we decided to finish it in one day only and balik Besut terus on the same day. So start kul 8 pagi bertolak, kami tak putus2 pegi beraya sampai kul 6 petang baru start bertolak ke Besut. Masa tue rahim dah start rasa berdenyut2.

Raya ke-3 drive balik Jitra. Jam kat Kelantan so malam dalam kul 9 malam baru sampai Jitra. T…

The Heartbeat

Dah sampai Miri semalam. Harini patut masuk keje tapi saye dapat sick leave. Semalam balik airport je, terus start kete gi Columbia Asia sebab rahim saye cam cramp2 and rasa mencucuk2... Dah almost seminggu camtu tapi semalam cam teruk sket. Nak melangkah pun sakit.

Doctor suruh admit terus dalam ward malam tue tapi saye takmo. Dr Aida still cuti raya so pagi nie saya kene refer kat Dr Mattu. The 1st thing yang doctor tu buat ialah scan and dengar heartbeat baby. Yeay! Dah ade hearbeat. Kuat gak bunyi, dupdapdupdap.

Masa Dr Mattu tanye "Did you hear that?" I said "Hear what?" Dr Mattu answered "That's your baby's heartbeat" and I said "Owh, I thought it was mine" Pastu baru terpikir ape kejadah doctor nak dengar heartbeat saye kan since saye dah bernafas depan mata dia. Hihi...

So doctor cakap baby ok. So how about my pain doctor? Dia cam tak kesah sangat ok! Dia kasi sick leave suh rest jek. Dia cakap muscle saya stress sebab banyak sanga…

Morning Sickness

Masa start tau pregnant masa tue dah 2 weeks puasa. Kire 2 weeks puasa = 4 weeks pregnant. Antara simptom2 utama yang dialami ialah perut asek masuk angin. Dah start ade rasa loya2 tapi ingatkan sebab kesan perut masuk angin tue. Pastu yang paling ketara asek ngantuk tak kire masa. Tengah drive boleh tersengguk2. Kat ofis takyah cakap ah. 3 jam skali kot saya akan tertido dalam 15 minit.

Ingat ke tue simptom nak datang period masa bulan pose. Selalu cakap kat trainee, lambatnye nak period. Nak kuar shopping kat Bintang time lunch hour. Huhu... Trainee selalu gak tanye "Ke akak pegnen?" Saye dengan konfiden jawab "Hisshhh!!" Haha!

Saye ade tanye Dr Noor, doctor 1st yang saya jumpe masa nak konfemkan pregnancy. Saye suke doctor tue actually, rasa cam tak baik plak saya gi lari kat Dr Aida sebab nampak Dr Noor cam bersungguh gak ah nak jage saya. But both doctors sangat best, cuma dari segi environment and facility cam suke kat Columbia Asia lagi. Eh ha, saye tanye Dr N…

Dugaan Balik Beraya

Dah sampai kampung halaman! Banyak sungguh dugaan nak sampai. Rupe2nye nak balik nie saya kene transit Kuching dulu gak. So Miri-Kuching-KL-KB ah pegi dan balik. Before naik flight petang tue, dah pegi mintak ubat2 yang berkenaan dengan doctor. Morning sickness saye agak teruk so takut termuntah dalam flight nanti.

Dipendekkan cite, flight Miri-Kuching delay dari kul 6.15pm ke 7.30pm. Dari Kucing plak delay dari kul 9.00pm ke 11.30pm. Nak dekat kul 2 pagi baru sampai KLIA. Policy hotel yang kitorang book if tak check in kul 12 malam kire burnt payment yang dah dibuat. Try nak call tapi tak berangkat. Rupe2nya boleh call sampai kul 9 malam jek.

Dahla masa kat Kuching kene tahan kat imegresen sebab saye lupe renew passport. Rupe2nya dah lebih 3 bulan tak kuar meeting kat luar Sarawak. Tapi akhirnye lepas jek. Salah imegresen Kuching gak permit to work saya setahun lebih sangkut kat sana lagi even though imegresen Miri dah penah follow up.

Naik flight sekali dengan Sani HR tue. Dengan baik …

Cemburu

Yer semua orang penah cemburu. Saye pun. Cemburu nie ade cemburu baik ade cemburu tak baik. Cemburu baik ialah bila kita cemburu tengok kelebihan orang lain, kita akan berusaha lebih kuat untuk mendapat kelebihan yang lebih baik or at least setaraf dengan orang yang kita cemburukan tue.
Cemburu jahat plak bila kita cemburukan orang tue kita akan doakan yang tak baik untuk orang tue contohnya supaya bisnes tak maju, supaya tak bahagia dengan pasangan, etc. Cemburu jahat ialah apabila kita menghalang orang yang kita cemburukan tue untuk terus maju, contoh kita sembunyikan info yang membolehkan orang yang kita cemburukan akan lebih berjaya.

Cemburu jahat adalah bila kita down-kan orang yang kita cemburukan tue bila kita dapat sesuatu yang lebih dari orang tue, contohnya show off dengan berkata "Boss aku cakap aku lagi rajin dari ko" dengan nada puas dan bangga. Please laaa, dah Tuhan kasi nikmat tue bersyukurlah, jangan laa belagak, kang kene tarik balik.
Cemburu jahat adalah …