Rumah Baru - Finally!

Semalam adalah 1st night bermalam di rumah baru di atas set katil baru. Hihi.... Arini gi keje lenggang kangkung pun 5 minit dah leh sampai Mawar Blok. Hihi.... Sangatlaaaaa seronok!!! Tolong laaa korang beli rumah jugak and rasai sendiri keseronokan ini. Haha! Saiko.....


Moving Out



Now tengah rest kat tingkat atas rumah sewa. Arini sessi ngangkut and pindah barang besar-besaran dari rumah sewa ke rumah baru.

Memula plan nak sewa lori je. But then ofismate hubby offer pindah barang pakai Hilux dia. And guess what, manager hubby pun datang tolong angkut barang. Yang baju kuning tulah boss hubby. Saya candid dari tingkat atas.

Sweet kan? I always adore ofismate hubby nye relationship. Teamwork agak strong. Nie saya tatau dah bape trip diorang pindah barang nie. Saya rest jek arini. Owh by the way I'm currently updating using my Sony Ericsson. Huhu...

Demam Lagi

One thing that I forgot to include in my last update was I got flu soon after coming back from KL. Sakit tekak, batuk berkahak, sakit kepala, running nose, etc. I thought it was just normal since according to my trainee, sepanjang saya kat KL 2 hari, the whole department cam demam. So saya syak saya berjangkit jela since antibodi saya bukannye kuat sangat.

My sakit was getting worse day after day but since I was too busy with my new house, I purposely buat tak tahu jek. Pastu masa buat keje rumah kan banyak kuar peluh, so I thought pasni maybe akan lagi cepat baik. Tapi tak pun. Until last night, rasa tak tahan sangat I went to Columbia Asia, just nak mintak safe medication untuk orang pregnant yang demam (if tak, saya beli panadol kat farmasi jek)

But then the doctor there gave me a bad hint on my health condition. Sebab last month saya dah demam and dah siap amik antibiotik bagai. Ah malas nak cite details but the doctor asked me to keep my temperature below 38 degree all the time, and asked me to straight away got a treatment if my temperature reaches 38. I need to buy one termometer la after this...


Dah Masuk Rumah Baru!

Hi, I'm updating from my new house at Riverview Park. Hihi... Petang semalam after ofis hour dapat kunci. Hubby tengah gigih basuh rumah kat tingkat bawah, saye plak lepak2 update blog kat tingkat atas. Nak buat cemane, since saye pregnant (which is so alhamdulilllah.. haha!) hubby got to do most of the cleaning jobs.

Semalam kami dah start basuh rumah sket and saya agak gigih gak ah semalam. Pastu balik umah sewa terus sakit pinggang yang melampau. Rasa cam nak terpisah jer bontot dengan pinggang. Maka harini dapat pelepasan dok rehat jek tingkat atas sambil wat keje2 comel seperti lap2 tingkap. Heh!

Ok sebelum sambung cite panjang pasal rumah baru nak cite pasal miting kat KL aritu (21-22 Dec). Kalo korang ingatla, previous post saya ade cakap saya sangat busy melampau for the past few weeks kan? Kadang2 lunch pun tak sempat. Paling terus, a few times jugak terlepas solat Zuhur. Bukan sebab terlalu sibuk buat keje, tapi trapped between a few different meetings.

Even masa cuti Awal Muharram and weekend lepas pun saya terpaksa turun ofis sambung keje. Nie keje lain okay, yang nak gi miting KL tue materials tak buat pun lagi. Terpaksa sambung buat kat hotel a night before the meeting. Saye pegi KL dengan Zul, my ofismate and my neighbour-to-be tu. Alhamdulillah sangat dia ikut, so saya takyah nak berat otak nak collect update on the operation matters. So any questions pasal operation, memang Zul jek yang tolong jawab. Saya fokus kat ape yang saya kene present jek.

Kami pegi naik Air Asia. Now Carigali dah save cost, seme kene naik Air Asia dah. Actually dah beli tiket MAS but since kuar memo suh naik Air Asia, boss kenselkan tiket MAS kitorang and book pakai Air Asia. And guess what, tiket Air Asia tue lagi mahal dari tiket MAS yang kami dapat memule. Huhu... Tak bagus, tak bagus... Haha!

Dipendekkan cite, flight delay sejam. Pastu bad weather plak, asek langgar awan jek. And guess what, masa dalam flight tue I could feel my baby's first movement! Yeayyy!! Terkejut langgar awan kot. Huhu... Pastu sepanjang flight tue baby asek tendang2 jek. Tersengeh sorang2 saye dalam flight tue. Hihi...

Dah sampai LCCT, kene beratur dekat 20 minit baru dapat turn naik teksi gi Traders Hotel. Waaa! Benci! Penat tau. Kul 1.30 pagi baru sampai Traders Hotel. Tue pun terpaksa stay lu kejap sambung siapkan slide then kul 2 lebih baru saye tido.

Supposenye saya and Zul kene attend 2 miting jek within 2 days kat KL tue. Tapi tetibe ade adhoc meeting so kami kene attend 4 meeting okay! Pastu baby makin aktif menendang2 sepanjang 2 hari kat KL. Tatau either dia happy datang KL ke or suh balik Miri cecepat jumpe papa. Huhu...

Kat KL jugak telah berjumpa ramai x-UTPians. Nie Iman nye pasal ah nie. Janji nak jumpe after ofis hour, tapi dia turun lambat maka terpaksa berdepan dengan ramai dak UTP lain yang balik keje. So inilah antara komen2 yang saya terima termasuklah dari Iman sendiri.

"Awat hang berisi sangat nie?" 
"Ko nih makin menjadi2 la Naz, macam dipam2"
"Ko nampak macam nak meletup dah"

Ciss!! Fine!! Haha! According to Iman, my tummy seems so big sebab dia pregnant 2 minggu kurang dari saya jek and she's carrying a 2nd child which patutnye perut dia lagi cepat besar. Tapi perut saya plak yang memboyot cam belon funfair. Tapi Iman puji cakap I look more appealing and cute. Hahahaha! Sure ko muntah lepas bace statement nie kan Iman. Haha!

Kat KL, mama ade kirim water filter Bio Aura. Driver ofis dia yang drop kat Traders Hotel. Kata mama, tue hadiah sempena masuk rumah baru. Sweet.... Thanks a lot mama. Love you! Mahal kot if nak beli sendiri Bio Aura tue. Pastu mama kasi 1 small package also. Masa bukak tengok ade beberapa pasang baju baby + sarung tangan + stokin baby. Waaaa!!! Terharu....

The baju is so comel for god sake. Saiz untuk newborn baby (0-3 months dia tulis kat tag) So kecik and tak caya plak nanti akan ade sorang manusia kecik yang akan masuk dalam baju tue. Hihi... Thanks ma.. You remind me that I'm pregnant. Haha! Owh cakap pasal baby, baby dah dapat 1st duit dari makcik Kikin yang tumpang tido umah saya aritu (lupe dah bile tapi before gi KL ah) Macey makcik!

Ok sambung. Maka, terpaksalah Zul jadi mangsa tukang angkut kotak Bio Aura tue sampai tiba ke Miri. Haha! Sebbaik ade member datang miting sekali. Masa nak check in balik Miri kat LCCT, queue panjang gila okay! Asek beratur jek keje. Masa tue dah tak larat nak jalan dah. Dahla tak cukup tido. So saya dok jek atas troli beg and Zul tolak sampai ke kaunter. Dah macam laki bini dah. Haha!

So 23 Dec masuk ofis balik. Flat okay! Sebbaik after lunch hour tue tetibe LAN and phone line kat Mawar Block nie disconnected. So takleh wat keje. Haha! Alasan... And 24 Dec which is semalam terus cuci rumah plak. Woh penat bah! Tapi happy!

Esok akan ade 3-4 lori datang hantar perabot2 yang kitorang dah order sekian lama dulu. And within this month memang akan move out terus lah. Did I mention that we can stay in this new house for free for a month? Hehe... Pampasan yang kami dapat kerana developer terlambat buat keje. Hihi...

So we are going to be quite busy la this week and next week. Esok start buat wet kitchen extension. Later plan nak tambah awning sket kat depan sebab bila hujan tempias dia masuk ke verandah. Wahh best2... Oklah, nak pura2 concern tengok hubby buat keje kat bawah plak. Hihi... Sekian...


2nd Bleeding

I got vaginal bleeding again this morning. Agak saspen ah memula but since I got some datelines today, saye siapkan a few dulu, then terus rush ke Columbia Asia untuk jumpa Dr Mattu. Malang sungguh sebab Dr Mattu on leave 2 hari, and I was asked to meet Dr Aida.

Segan. Takut nanti dia tanye nape lama tak jumpa dia. Tak sampai hati nak cakap yang saye dah tukar gynae. Huhu... Maka, I decided to go to MCMC (Miri City Medical Centre) - tempat saya buat treatment bahu and kaki dulu. Some friends said the best gynae in Miri adalah Dr Lee dari MCMC.

Since rush gila tadi, saya tak sempat nak singgah bank untuk withdraw duit. Dalam purse ade dalam RM70 camtu je. Masa register, diorang cakap kene bayar by cash only. So terpaksa drive balik cari ATM. Masa tue badan menggigil2 - lapar, saspen, etc.

Bila dah withdraw, dah takde parking kat MCMC. Terpaksa parking merepek. My Myvi terseret sebatang tiang masa berusaha nak parking, abih calar... Sob sob... Dah 2 kali dah eksiden dengan Myvi tue. Pastu masa tunggu turn, saya pergi check bleeding kat toilet. The bleed is still there running slowly.

Malang lagi bila tetibe kunci Myvi saya terjatuh dalam mangkuk jamban. Apela clumsy sangat arini. Terpaksa celup tangan dalam mangkuk toilet tue untuk amik kunci. Yek yek! Sebbaik tak tenggelam terus. Pastu sebbaik toilet MCMC nie bersih and diorang taruk cam pembunuh kuman tue, yang bila flush akan kuar air biru. So takdelah saye muntah kegelian sangat time celup tangan tue. Huhu....

Masa scan, Dr Lee cakap uri saya dah turun ke bawah. So bila terlalu aktif memang akan tend to bleed easily. So Dr Lee suh saya jangan aktif sangat dalam sebulan, normally uri tu akan naik balik katanye. Saye nie kan, uri pun taktau ape kebende. Haha! Dah nak 5 bulan pregnant banyak lagi bende tatau, tak sempat nak belajar bebetul sebab fokus banyak clash. Huhu...

Masa scan jugak, baby masih aktif bergerak. Tersangat aktif okay. Tak sure nak happy ke nak stress. Saye punyela risau and clumsy tadi, baby plak bergelek kegembiraan dalam perut. Huhu... Papepun alhamdulillah the baby if fine.

Dr Lee is a nice man anyway. Suke buat lawak super bodoh. Haha! Dr Mattu cam diam2 sket, tapi both seem so professional. Cuma satu kelemahan Dr Mattu, dia takde provide kad merah, which Dr Lee cakap sangat penting actually. Dr Lee cakap, besenya, gynae yang tak provide kad merah sebab nak suruh patient tue beranak dengan dia jugak cane2 pun. Tataula betul ke tak kan. Tapi since saya memang decide nak beranak kat Miri, rasanya tak kesah sangat kot if takde kad merah. 2nd pregnancy (which is memang akan lambat lagi) maybe bleh try dengan Dr Lee plak. Huhu...

Btw, Dr Lee nak kasi 2 days MC tadi tapi agak wrong timing ah untuk accept that MC. Dateline banyak lagi arini, termasuklah 1 dateline yang baru dapat petang semalam a few hours AFTER office hour and expect nak suruh saya hantar by pagi nie. Haiiihh... Esok plak, I have to evaluate my trainee for her final presentation.

Yes, I've been working pretty hard for the past few weeks. Normally, waktu lunch hour saya akan guna untuk tidur. But lately sibuk sangat sampai terpaksa buat keje time lunch hour jugak. Dahlah hubby pegi offshore minggu nie. Daily trip, which means I have to wake up early around 4.30 am every morning to prepare food for him.

Kontraktor turun offshore tak sama dengan client turun offshore. Food tak dapat, air tak dapat, seme kene bawak sendiri. So saye kene siapkan food yang secukupnya sepanjang working hours hubby kat offshore. Pastu berpanas bawah direct sun dari pagi sampai petang. Kalau hujan lebat terpaksa berlindung kat dog house jek. Macam2 ah dugaan. So saya sangat marah bila orang question offshore allowance hubby tinggi sangat tak macam yang Petronas kasi. Yela, client turun offshore, buat gaya2 menteri besar je sejam dua then boleh rest borak2 hisap rokok. Eh dah lari topik plak..

Ok, weekend lepas plak terpaksa spent the whole weekends buat inspection kat Labuan. So I'm pretty restless lately. Sabtu nie suppose saya nak join antenatal class, tapi saya dah kenselkan.  Ahad plak suppose ade BBQ dengan department kat Gua Resort, tengah pikir nak pegi ke tak. Hubby maybe crew change Sabtu nie, so we are going to be busy the whole Saturday untuk hal2 rumah baru. Really need a deep rest and I only have Sunday for that. Next weekend plak dah kene start travel lagi sebab ade meeting 2 hari kat KL.

Oklah, dah kul 10 lbey. Esok nak kene bangun kul 4.30 lagi. Huhu...


Rumah oh Rumah

Ha kau! Pepandai sangat minum kopi, now mata dah degil takmo pejam. Esok kul 7.30am dah kene start berkumpul kat lobby, which means kene bersiap and turun breakfast lagi awal dari tue. Wawawaaa....

Ok, the fact that I'm now in Labuan for 2 days and hubby pun turun offshore buat saya terfikir canelaa kalo dah ade baby nanti and tetibe jadi cani. Sapela nak jage budak tue. Saye sedar yang kami dah patut start pikir pasal future baby nie, nak amik maid ke, nak anta nursery ke, or famous method kat Miri nie anta kat rumah orang yang sudi jaga. If nak amik maid, cam dah kene start cari now. If nak anta nursery, dah kene start survey nursery mana yang best. If nak anta rumah orang pun, dah start kene cari sape orangnya.

Tapi tuela, currently we are so busy with our new house. Busy beli barang baru untuk rumah baru, sampai lupa nak beli barang baby. Baru 1 barang baby je beli, which is a set of bottle sterilizer. Tue pun beberapa bulan lepas dah beli tue. Best gak sebab dapat banyak barang free cam 2 bijik botol susu, puting botol, puting mulut, etc. Huhu... Kami rasa bile kami dah berjaya pindah baru kami dapat fokus pada baby plak. Huhu...

Cakap pasal rumah, actually ada hikmah jugak kami lom dapat masuk rumah baru lagi. Kami gunekan masa yang ada nie to extend and renovate our wet kitchen. So bila masuk rumah nanti, tak payah dah pening2 nak pikir cari contractor untuk extend dapur basah kitorang yang developer hanya buat half wall saje tue. Kat backyard pun kitorang buat tempat untuk handwashing and tempat untukjemur kain terus sebelah menyebelah. "Rumah khas" untuk washing machine pun ade. Sebab bilik air kitorang yang tingkat bawah tue kecik and cam tak selesa untuk buat handwashing.

Banyak jugak spend duit untuk masuk rumah baru, especially bila jenis ngengada cam saya yang kalo leh nak seme bende baru bila masuk rumah baru. Owh, I've managed to sell my old items like fridge, washing machine, TV, and a few furnitures in just 2 days. Promote kat YPC, laku habiss! Tapi ramai sungguh yang ingat saya kene transfer or benti keje sebab jual seme barang rumah. Huhu... Yelah, now kan isu buang pekerja nie tengah hot. Huhu... And tambah ngengada bila tetibe nak decide nak extend or renovate any parts of the house. Kos memang bertambah2.

So far saya sangat puas hati dengan pilihan2 kontraktor saya. This one memang luck ah. You just need to hit the right person once, and orang tue leh promote kawan2 dia yang lain. So far kontraktor2 yang saya pilih merupakan kontraktor persendirian yang keje dengan syarikat sendiri, so memang akan dapat harga murah tapi dengan kualiti yang still bagus. Cuma kelemahan dia, bila kontraktor persendirian nie, transaction memang by cash only lah.

Ramai gak yang tanye, mane saye dapat duit untuk seme bende nie. Yelah, keje pun baru setahun jagung. Yup, if nak harap duit gaji semata2 memangla tak cukup. Actually, saya baru start guna duit bonus yang dapat a few months ago. Punyela lama peram sebab tunggu nak gune untuk bende2 camnie ah. And actually pun kan, nak harapkan duit bonus tue pun still tak cukup.

Thanks to mama who allow us to use some funding from our company. Ingat tak dulu saya penah citer my family ade a few companies yang di-register atas nama adik beradik kami, termasuklah saya sendiri. So mama benarkan saye guna duit dari company yang under my name tue. Saye tatau pun berapa jumlah yang ade now sebab mama yang run dari sana, but mama said just cakap je berapa amount yang saya perlukan untuk wet kitchen extension tue, so amount tue jek yang saya mintak dari mama. Tak tanye pun berapa balance yang tinggal. Huhu...

Talking about company, masa saya start dok Miri, haru gak ah sebab masa tue projek tengah banyak and saye kene sain banyak dokumen. So asek pos mengepos jek. But then, arwah abah yang memang ada bakat semulajadi dalam seni lukis berjaya tiru signature saya, so lepas tue any invoices yang datang, arwah abah je yang sain. Bila arwah abah dah pegi, start haru balik and kitorang start main pos mengepos balik sampai trainee lama saye perasaan tiap minggu saya kene gi pos ofis nak pos balik invoices yang saye sain. Till now takde sape pun dalam rumah tue yang boleh tiru signature saya even takdela complicated sangat signature saya tue.

Wahh all in one sungguh entry kali nie. Baby la, rumah la, company la... Ok berbalik pada rumah, bila saya ngengada beli barang baru and extend and renovate rumah sket2, ade gak yang assume rumah saya nanti akan jadi ala2 casa impian Eric tue. Uisshhh takdela sampai tahap tue. Memangla nak. Kalo bleh nak jek hire interior designer, suruh dia buat the best for the house and I just pay for the completed services.

Sebab nak save budget laa saya buat sendiri seme bende. Cari kontraktor persendirian, make my own simple design, etc. Perabot rumah pun beli time2 ade promosi jek. Kesimpulannya, what I've spent and will spend after this adalah yang paling money value untuk rumah tue. Cantik pada tahap yang affordable, bukan cantik yang tahap mewah. Huhu... Need to save some budgets for this incoming little prince too. Huhu...

Aduuuhhh dah midnight. Owh mata, tolonglah pejam....


Labuan Coffee

I'm updating from a hotel in Labuan. Just arrived here a few hours ago. Got to do some inspection jobs here for 2 days. Sedih kan kene keje hari Sabtu and Ahad. Tak dapat unrecorded leave plak tue. Huhu... However, it is not that bad actually since hubby pun kene start turun offshore esok. And lambat pun lagi nak masuk rumah baru, so daripada lemau kebosanan sorang diri kat rumah, baik datang sini. Dapat gak new exposure.

Start 2 minggu lepas merupakan minggu yang agak memenatkan. Kene attend meeting and prepare new materials almost everyday and kadang2 sampai 2-3 kali sehari kene gi panjat bukit and tangga SKO yang tinggi tue. Tapi alhamdulillahla... sebab keje yang banyak datang time saya dah agak sihat.

Thanks to Dr Mattu atas pembekalan suplement2 yang buatkan saya makin aktif tiap hari. Ramai trainee and ofismate perasaan saya makin laju bergerak now. If tak, dulu jalan lagi slow dari orang Jepun yang pakai kimono tersalah saiz (smaller size). Btw, Dr Mattu cakap kurang normal sket if 4 months plus still muntah2 teruk. So dia ada kasi medication gak and now saya dah kurang muntah sebanyak 90%!! Hebat kan. Owh thanks to Allah too. Tanpa izin Dia pun, makan seguni ubat pun takkan berkesan jugak kan. Huhu....

Iskkk... dah termelalut. Actually nak cerita pasal coffee. Saye kan telah mencuba sedaya upaya untuk kurangkan pengambilan kopi/nescafe sebagai salah satu preparation for pregnancy. And bila dah pregnant, dah 4 bulan lebih tak sentuh kopi langsung. Tapi harini nape ntah tetibe instant coffee dalam bilik hotel nie seems so tempting. Tak tenang jap rase tengok kopi tue. Call mama tadi mintak pendapat, and mama cakap "Minum jelaaa kak...." Ape lagi, terus bancuh and minum. Huhu... Secawan jer, ok kot kan? Hihi... Sorry baby, mama just want to introduce you the taste of coffee. Sedap tak? (huh alasan... haha!)


26 Nov.

Semalam tetibe sangat susah nak tido. Dah nak kul 2 pagi mata still segar tapi tatau nak watpe. And tetibe rindu pada arwah abah datang tetiba. Kuat sangat perasaan rindu tue sampai siap menitik2 air mata. Huhu....

Then baru teringat, 26 Nov lepas suppose nye birthday abah yang ke 54 (if abah still alive). Normally tiap tahun, saya orang 1st dalam family yang akan ingat birthday abah and orang 1st jugak yang akan kasi hadiah kat abah, walau hanya sekadar masakkan something special untuk abah.

Mungkin abah rindu saya jugak. Mungkin abah tak sabar nak dapat hadiah dari saya lagi tahun nie. Cepat2 saya hadiahkan al-fatihah buat abah. Semoga abah sentiasa gembira dan tenang di alam sana.... =)


Sedih & Emo

Last few weeks I was so so so and very very very disappointed with someone but I was trying my best to let it go. Pregnant nie tak boleh emo lelebey kan... Memule dah berjaya let go tapi bila sometime teringat2 tu pedih la jugak rase hati nih. Huhu...

All I can say is that his judgement was totally wrong because he was not there often to see what I did. And I'm not the one who love to show off every single thing that I do. So he simply thought I didn't do anything, padahal bende2 yang dia nampak orang lain buat mostly came from me!!! They just got the end products andt they know how to market the product well. Sian la kat minah kilang yang tukang buat produk tue takde orang notice... And the minah kilang was asked to improve on things she already did but he never realize it... And he gave the minah kilang more works so that she will look like working on something instead of doing nothing...

And lagi sakit hati, I didn't correct the situation (which I don't know why). Kecewa sangat kot sampai tak terkomen. Huhu... So sad... Mama selalu pesan, ikhlas seseorang tue, if kita derma dengan tangan kanan, tangan kiri pun tak perasaan. But in this case, rasa cam tak berbaloi buat keje ikhlas end up orang misjudged! Owh sedih... Takpelah, Allah masih tahu and harap Dia akan tunjukkan jalan yang terbaik....


It's a Boy!



Heee!!!! Khamis lepas jumpe Dr Mattu. Tak jadi ah panggil Dr Roland, dah lekat Dr Mattu. Haha! Baby dah besar... And sangat aktif. Masa scan tue baby asek menggelupur sana sini. Patutla mama dia tido meracau malam2, terikut2 perangai baby dalam perut rupenye... Haha salahkan baby plak!

Dr Mattu amik measurement for every part of baby's body. Masa scan area kaki, kaki baby tengah buat gaya kayuh2 basikal. Pastu terkengkang2.. Terus leh nampak gender. Hihi... Dr Mattu said "Ha.. gender pun dah boleh nampak" Saye dengan excited tanye ape gender dia. Dr Mattu plak buat2 saspen takmo bitau, dia suh hasben tengok and bitau. Prob nye hubby mane laaa reti... Haha! Last2 Dr Mattu bitau "It's a boy.."

Otomatik jadi excited melampau sampai gegar2 perut (tatau nape over excited sangat padahal saye takde preference sangat pun laki ke pompuan). Nampak baby melambung2 masa saya gelak excited tue. Dr Mattu yang takde perasaan tue pun sampai sengeh meleret2 tengok gelagat kitorang. Huhu...

Lepas tue pegi amik darah and air kencing. Next visit baru leh tahu result. Dr Mattu dah start bagi Obimin and Neurogain sebagai supplement tambahan. Dia kasi ubat sapu jugak. Perut saye kan cam naik tompok2. Dr Aida cakap tue perubahan hormon, orang tua cakap petanda nak dapat baby boy. Tapi bila Dr Mattu tengok, dia concern gila, takut fungal infection ke ape so dia kasi ubat sapu untuk letak kat area tompok2 tue..

Alhamdulillah baby normal. Risau gak sebab time saya demam teruk haritu banyak sangat makan ubat. Mama excited bila tau dapat baby boy. Dia prefer anak sulung boy. Saya syukur jek ape yang dapat. Janji baby sihat kan? So next visit adalah pada 24 December. Hihi...



Arggghh!!!

Bencinye! Sepatutnye weekends nie dah boleh transfer seme barang masuk rumah baru. Sekali diorang mintak extend lagi till next week. Final touch up tak sudah2. Slow sungguh!  Problemnye next week dah masuk December. Duit sewa rumah bayar awal bulan. Haiihh...

So bila dah jadi cani, kitorang cakap kitorang masuk bulan Jan jela tapi kene make sure finishing bebetul lawa. Oklah, kitorang pun belum start kene bayar installment rumah lagi pun. Huhu... Arrghhh!! Btw Selamat Hari Raya Aidiladha yer... Huhu...


Gemuk Pregnant

Owh lupe plak nak update. Berat saya dah naik 2 kg so far (4 months pregnant). Memule risau gak sebab berat saya asyik naik turun 1 kg sedangkan banyak jek saya makan. Mungkin sebab saya makan and muntah sama banyak. Dahlah hemoglobin darah rendah, kene berjaga2 sebab berpotensi kene anemia.

Btw, last week banyak kali saye ke SKO untuk meetings, maka banyak kali lah jumpe member2 SKO. Gila ramai yang tegur okay "Kunaz, ko dah nampak berisi now" Actually, tak ramai pun tahu saya pregnant. Yelah, BWE kan ofis dia kat area jin bertendang, jaranglah jumpe orang2 SKO. And time2 morning sickness, banyak gak meeting terpaksa pass kat ofismate (sesak nafas nak present ok!) so memang jarang akan jumpe orang2 SKO.

So bila kene tegur gemuk, saye dengan super pantas nye menjawab "Aku pregnant!" Fuuuhh!! Sebbaik pregnant. Kalo tak tatau nak kasi alasan ape. Haha! Yes, badan saya agak mengembang la now even baru naik 2 kg.

Teringat dulu time kursus mekap dengan Nurul Shukor. 85% participants masa tue adalah housewife yang dah beranak pinak tapi body seme cun melecun. Pakai baju plak fit2, and mekap bagai, so tak nampak macam mak budak pun. Saye yang belum ade anak nie laaa yang berganda2 nampak gemok. Rasa cam nak ngaku ade 5 anak jek time sesi introduce diri sendiri tue. Haha!

And ade gak yang cakap rugi saya beli Herbalife mahal2 and then pregnant naik balik berat badan. Hoho... bagi saya tak rugi pun. Antara salah satu niat saya minum Herbalife tue adalah untuk pregnancy jugak sebab saye tahu tak elok sangat pregnant time body tengah overweight. Cuma tak sempat berat badan turun to my target, then saya dah terpregnant. Huhu...

And saye actually baru jugak start minum susu Anmum Materna. Banyak kali gak terbaca if minum Anmum time pregnant berat badan akan naik mendadak2. Ramai advice jangan minum. Tataula betul ke tak, tapi sejak minum Anmum tue la berat saya naik 1 kg lagi. Tataulah kot terkebetulan. Huhu...


Pregnancy : 4 Months

Lame tak update blog. Update nie pun sebab kene sound kat hubby nape lama tak update. Tak paham sungguh saye. Padahal hari2 saya bercerita macam2 bende kat dia termasuklah cerita yang saya tak share dalam blog, tapi dia tetap jadi follower tetap blog saye. Tiap kali nampak saya dok kat meje komputer, terus dia check my blog lepas tue kot2 saya update blog. Haha! Funny husband!

Anyway, demam saya dah baik. And yang paling best, it went away with my morning sickness too. Yeeehaaa! Even tak hilang seme lagi morning sickness, saye dah puas hati. At least dah start dapat gelak2 kat ofis. If tak, nak bercakap pun tak larat okay! I'm still depending on my ubat muntah sometimes. And deria bau saya pun belum ok lagi. Banyak lagi bende yang takleh hidu yang akan buat saya pening and muntah. But overall, it is much more better now. Alhamdulillah...

Next week kandungan saya genap 4 bulan. Next week jugak pegi checkup dengan Dr Roland lagi and if bernasib baik, dapatlah tau gender baby nih. 4 bulan pregnant nih buat saya paham perasaan orang KL yang dok Miri. Ramai gak la member2 yang asal KL yang cam menggelupur kebosanan kat Miri nie. Yelah, Miri is just a small town.

Memula tak paham gak cane diorang bleh bosan sampai tahap camtu. Saya cam banyak je bende yang saya nak buat. Tapi bila pregnant nih, keaktifan saye jatuh mendadak. Banyak bende yang dah tak dapat buat. Nak menjahit mama dah tak kasi. Mama fobia kot sebab dia penah keguguran sebab dia banyak sangat menjahit dulu. Dulu before pregnant, Bintang Plaza tue saya boleh tawaf 3-4 round. Nie dah pregnant, satu floor pun tak habis nak jalan. Semput dah. So sangat bosan hidup sebab banyak bende dah tak dapat buat.

Tapi now since dah nak masuk rumah baru, adela sket bende baru yang nak buat. Seronok dapat gi survey lampu rumah, jumpe kontraktor pasang grill, pilih perabot, etc. And now bila morning sickness dah makin hilang, barulah start rasa nikmat pregnant. Dulu dengar jek orang dok cakap pregnant nie detik paling bahagia dalam rumahtangga, tapi in my case, tak pun. Haru jek. Huhu...

Tapi tue dulu lah. Now alhamdulillah dah dapat rasa nikmat pregnancy nie. Dulu tiap kali hubby pegang and kiss my belly, saye takde perasaan pun. If dia pegang lama2 sangat, saya siap tepis lagi tangan dia sebab rimas. Haha! Takde unsur2 ibu penyayang langsung. Haha!

Thanks to hubby yang banyak bersabar jage saya sepanjang pregnant nih. Saya if tetibe terjaga tengah malam and tak dapat tidur, saye akan kejut hubby and hubby akan picit2 kaki and kepala sampai saya tertidur balik. Thank you sayang. Sori tau, bukan saye yang ngengade tue, nih budak kecik dalam perut nih yang ngengade. Huhu...

Sakit Pregnant

Heh 2 posts in a day. Hihi... Sepatutnye tadi nak pegi kedai lampu untuk pilih lampu kipas tapi hubby tetibe ade urusan ofis plak. So sementara tunggu dia balik nie saye updatelah blog yang dah makin bosan dah nie. Huhu... Ok nak cite pasal kejadian yang berlaku a few days ago.

It was 3 am in the morning. I suddenly woke up from my sleep (beselah tue terjaga malam) and realized that hubby was not beside me. Mane hubby pegi? Owh he was sleeping on a couch. Keciknye hati. Merengek panggil hubby turun tidur atas tilam. FYI, our bed had collapsed a few months ago, so kami terpaksa tidur atas tilam jek. Huhu...

Korang janganlaa salah paham pulak. We didn't do anything agressive to make the bed broke.  Cuma katil tue memang dah uzur. Tuan rumah memang ade sediakan bedroom set kat rumah nie. Kalo tengok design dia, I bet usia perabot tue dah lebih 10 tahun. So logiklaa dah uzur. kami plak bukannye mahkluk ringan. 2-2 debab. Katil tue dah runtuh 2 kali before this, tapi hubby pakukan balik kaki dia. Bila kali ke-3 runtuh kami dah fedap. Heret tilam letak depan TV and tido kat situ jek. Huhu....

Ok berbalik pada kisah asal, I asked my hubby "Asal tido atas kerusi?" And dia cakap sebab saya tido meracau2 and tendang dia banyak kali. Alalaaa.... Siannye my hubby. Kene tendang rupenye. Kuang kuang... Sori sayang, it wasn't me... It was Emily Rose who did that... Huhu... And rupe2nye dah banyak malam saya tendang hubby. Siannye laki aku nih... Senyap jek kene tendang. Haha!

So, to all the papas-to-be out there, bersabarlah jika wife anda tetibe berubah laku time tengah pregnant. Especially yang baru kawen and tetibe pregnant, without sempat kenal lama before this. Percayalah time pregnant, kadang2 itu bukanlah perangai sebenar wife anda. Perubahan hormon tue. Takde keje saye tetibe nak terajang suami sendiri kan. Huhu...

Bersabarlah sekiranya wife anda tetibe asek jadi hilang ingatan. Before getting pregnant, I have a better memory compared to my husband. Tapi sekarang banyak bende simple yang saye dah lupe. Makin banyak bende yang saye misplace. Seingat saye Tpot pun camtu gak masa pregnant dulu. Hello, Tpot tue bapak scorer time UTP okay! Memory bapak power! Tapi time pregnant ade a few times saye detect dia banyak lupe bende2 yang simple. Memule pelik gak, pehal Tpot nie tetibe lemah daya ingatan nie. Tapi bile dah pregnant sendiri baru padan muke. Haha!

Bersabarlah sekiranya wife anda selalu nampak lemah and sakit. Because not all pregnancies go on so perfect. Saye dah sakit sejak kecik okay. Tak culture shock sangat ah bile tetibe dapat sakit. And saye rasa saya agak tabahlah menghadapi seme sakit2 tue sampai hilang satu persatu. Just imagine masa kes saye putus bahu dulu. Saye masih mampu ikat bahu and teruskan main badminton and sempat menang 2 games.  Tapi sakit mengandung nie lain okay! Yang pernah merasa jek yang akan paham. Sedih gak kadang2 ade orang pandang kita cam pompuan lembik yang asek layan perasaan sakit. Hoho.. Kalo saye layan sakit saya nie, mau dah masuk wad dah rasanye. Huhu...

And bersabarlah jika wife anda tetibe eksiden pegi langgar kete orang lain and terpaksa keluarkan duit untuk bayar ganti rugi kete orang tue. Hahaha! Pregnant women do lose focus sometimes (ke most of the time? huhu...)

Nak senang cakap, kesimpulannye, SABAR jelah yer atas seme2 bende yang berlaku atas wife anda selama 9 bulan dia pregnant tue yer. Huhu... Kerana wife anda pun sudah cukup bersabar menanggung segala penderitaan sepanjang 9 bulan tue. Huhu...

Ok lah, update on my morning sickness. Dulu saye penah cakap morning sickness saye dah reduce 50%. Tapi bila nak masuk week 12 dia tetibe buat perangai balik. 2 minggu straight saya akan muntah tiap malam. If makan nasik sepinggan, muntahlah 3/4 pinggan. Tiap malam selama 2 minggu ok! Bangun pagi dah terus takde energy, muke pucat2...

Masa saya demam aritu (now pun still tak baik btul lagi), adelah ngadu kat doctor pasal muntah2 nie. Dia ade kasi ubat tahan muntah. Patut makan 3 kali sehari lepas meal. Tapi saya amik sekali jek time malam. Tapi saye tak amik daily, selang sari camtu. Wah, tersangatlah much more better. Baru saye mampu bangun pagi sebagai manusia biasa. Before this, bangun2 tido jek rasa cam zombie yang hidup segan mati tak mahu. Huhu... Oklah, dah panjang. Nanti tulis lagi...



Rumah Dah Nak Siap

I was just coming back from our new house in Riverview. Pegi tengok contractor buat keje2 final touch-up. We've been so patient before, sabar jek tunggu dapat panggilan cakap dah bleh masuk rumah. Selalu gak buat follow up tapi progress lambat sangat.

Sehinggalah last week kami tetibe hilang sabar sebab rumah Zul dah banyak bende siap even though dia baru jek lepas setel duty stamping. Kami dah setel seme termasuk register air and elektrik. Downpayment pun dah setel seme. So, kami telah menjadi agak garang last week pegi jumpe tiap orang yang patut kami jumpe. Then barulah kami realize rupe2nye diorang tertukar rumah. They thought that Zul's house is my house sebab memang opposite jek. So diorang gi touchup2 rumah Zul dulu. Huhu...

Btw, garang kami takdelah sampai tahap maki hamun kutuk ape bagai. Kami tak nampak pun berperangai camtu satu kebanggaan. Mama used to tell me that there's a fine line between being tegas and being garang. By being garang, what you get is just a hatred, not a respect. Yelah, kadang2 kita nie rasa bangga bila dapat buat garang, bangga dapat mencarut2, bangga bila orang takut2 dengan kita. Tapi hakikat sebenarnya, kita akan dibenci dari belakang.

Ok fine dah keluar topik. Ok, so after dah duduk bincang seme, kami dijanjikan dapat masuk rumah baru tue in 2 weeks time. Yeayy!!! But We are not going to enter the house straight away lah sebab kami dah bayar sewa rumah untuk bulan nie. Duduk dulu rumah sewa nie sampai hujung bulan. Sementara tue pegi pasang lampu kipas aircond seme kat rumah baru dulu. Then, awal bulan 12 kami caucincau. Hihi... Besssttt!!

Tadi masa buat lawatan kat rumah baru, rumah penuh dengan kontraktor tengah buat wiring and piping. Pasni tinggal cat and pasang grill then dah bleh pass kunci. Seronoklaa tengok rumah ade improvement. Huhu... Tak sabarnye nak masuk dok rumah sendiri. Huhu....


Fever While Pregnant

Sorry for those who are waiting for my updates. I've been so sick last week. Cess! Weekends yang dinantikan tiap minggu diisi dengan terlantar sakit sahaja. Demam, selsema, sakit tekak, batuk, etc. Ditambah pula dengan morning sickness yang belum habis, haiihh... Pakej yang cukup lengkap. Azab ok!

Badan saye tetibe sejuk beku cam orang mati. Hubby sentuh jadi takut sebab sejuk sangat. Sempat saye merepek "Ke saye dah mati sebenarnya ni bang? Kot ade roh lain dalam badan" Haha pengaruh TV betul! Masa tido malam plak asek tersentak2 and meracau2 ala2 exorcism of Emily Rose (pengaruh TV lagi!) Pastu bila tiap kali bersin, rahim akan cramp. Sangat sakit...


















Tue medications yang saye dapat dari Columbia Asia. Walaupun doctor telah mengesahkan seme ubat tue selamat untuk pregnancy, saye tak berani nak amik seme sekaligus. Amik bila perlu jek. Hasilnya, dah 5 hari saya demam belum pulih 100% lagi. But it's getting much more better lah now. Takpelah.. Whatever lah.. Sabar jelah.. Huhu...

I did ask my gynae is it ok to get fever during pregnancy. He said it's ok unless your temperature is significantly high, then it would be harmful to your baby. So he asked me to keep my temperature as normal as possible.

Owh sangatlah hilang fokus time demam masa pregnant nih. Siap terlanggar orang lagi masa drive. Yuhuuuu!!! My very 1st accident. Haha! Sebbaik setel secara baik sebab orang tue pun ngaku salah gak sebab brek ngejut tgh2 jalan. Tapi selalu jek saye berhadapan dengan orang yang brek ngejut nie (kat Miri nie drivers dia unik2 sket, macam2 pesen ade) cuma this time unlucky sket. Kurang fokus... Huhu... Good news is, my Myvi is kinda kebal la, ade scratch sket2 jek. Hihi...



Gynae & Gender

Heh. Tajuk entry cam nak berpantun plak. Huhu... Ok, latest update is, Rabu lepas (28/10) saye pegi buat checking dengan another gynae. Saye panggil dia Dr Mattu, but most people call him as Dr Roland. Okla, panggil Roland gak ah, cam canggih jek bunyi. Haha!

If korang ingat lagi, saya pernah jumpe dia sekali lepas balik raya dulu sebab saye ade heavy cramping kat perut lepas balik raya naik flight (flight lagi!) Masa tue Dr Aida still cuti raya so Columbia Asia refer saya kat Dr Roland.

The reason I met him is because I'm planning to change my gynae from Dr Aida to Dr Roland. Don't get me wrong. I never got any problems with Dr Aida. She's so perfect to us. Hubby pun suke sangat2 kat Dr Aida. Even ade gak dengar a few complaints cakap dia garang la, tak banyak cakap la, etc. tapi dengan kitorang Dr Aida plak yang paling banyak bercerita. And tak garang pun. Asyik gelak je keje. Yela, nie kan 1s time saye pregnant, so cam jakun2 ah sket, so Dr Aida gelak jek kat saye. Huhu...

Cuma, adelah a few reasons yang buatkan saye nak try Dr Roland dulu untuk 1st pregnancy nie. And he's not bad too, cuma cam tak banyak cakap sket. Tapi time buat keje memang dia sangat detail. Masa gi scan Rabu lepas, lama gila ok! Sampai rasa nak terkencing sebab perut kene tekan scanner tue lama2.  Detail gila Dr Roland check, sampai jari baby pun dia gi bilang 1-1, which is so good! Heee dah nampak jari!

Cepat sungguh baby saye nih membesar. Last week kan baru 3 cm plus, masa scan rabu lepas dah nak dekat 6 cm dah. Dalam masa seminggu jek dah double dah size dia. Btw, Rabu lepas, umur baby baru 11 weeks 4 days tapi according to Dr Roland, if ikut saiz baby, umur baby saya dah 12 weeks 5 days time tu. Maybe conception date saye awal seminggu dari perkiraan standard tapi Dr Roland suruh stick to 11 weeks 4 days dulu for the time being.

Owh, sangat sweet sebab time Dr Roland scan, baby tengah gerak2 golek2. Satu tangan letak atas muke. Dr Roland said "Your baby is so active" tapi dengan nada takde perasaan. Gynae lelaki memang camtu kot. Haha! But I love the way he did the scanning, sangat detail.


Baby's Gender

Dr Roland said, the earliest boleh tahu gender ialah bulan ke-4 which is next month. Tue pun if bernasib baik lah. Semoga baby akan mengangkang masa tengah scan next month ok! Isskk cam lucah la plak. Huhu..

Talking about gender nie kan, ya rabbi... Orang keliling saye plak yang sibuk dok predict jantina baby saye base on keadaan diri saye. Macam2 diorang tanye, suke makan masam ke manis, and saye jawab "Masam manis" Haha! Tapi betul, time pregnant nie saye suke makan/minum bende yang masam manis. Huhu...

Pastu ade yang tanye, masa tidur saya suke mengiring kiri ke kanan? Probnye saye selalu tuka2 mengiring kiri kanan.  Huhu... So far 50% orang predict saya akan dapat baby boy, 50% lagi predict saye akan dapat baby girl.  Hadoii.. Saye nih muntah tak abih2 lagi, tak sempat nak pikir lebih2 pasal jantina nie. Me and husband tak kisah boy or girl, kami terima jek dengan syukur. Gift of God kan tue. Huhu..

Tapi if dapat baby girl, orang yang paling happy adalah parents in law saya. Sebab anak2 dia seme lelaki. Dapat 3 cucu pun 3-3 lelaki. Haha! Sian.. Saye plak, dalam family saya sorang jek pompuan, yang len seme lelaki. So, will update you on the gender next month (if lucky dapat tau trus ah) Huhu...


Kisah Teladan 2

Lamanya tak update. Tak berapa sihat sangat lately... =( Nak update blog pun tak larat. Huhu... Tapi since dah janji nak share kisah teladan no.2, saye gunekan kesempatan tengah tak larat nie untuk update pasal kisah tue. Owh, terpaksa copy paste 100% sebab tiada daya mahu summarize macam kisah teladan 1. It's going to be pretty long...


Ada sebuah kampung di pedalaman Tanah Jawa. Disitu ada seorang perempuan tua yang sangat kuat beribadat. Pekerjaannya ialah membuat tempe dan menjualnya di pasar setiap hari. Ia merupakan satu-satunya sumber pendapatannya untuk menyara hidup. Tempeyang dijualnya merupakan tempeyang dibuatnya sendiri.

Pada suatu pagi, seperti biasa, ketika beliau sedang bersiap-siap untuk pergi menjual tempenya, tiba tiba dia tersedar tempenya yang diperbuat daripada kacang soya hari itu masih belum menjadi, separuh jadi.Kebiasaannya tempebeliau telah masak sebelum bertolak. Diperiksanya beberapa bungkusan yang lain. Ternyatalah kesemuanya belum masak lagi.

Perempuan tua itu berasa amat sedih sebab tempeyang masih belum menjadi pastinya tidak akan laku dan tiadalah rezekinya pada hari itu. Dalam suasana hatinya yang sedih, dia yang memang kuat beribadah teringat akanfirman Allah yang menyatakan bahawa Allah dapat melakukan perkara-perkara ajaib, bahawa bagiNya tiada yang mustahil. Lalu diapun mengangkat kedua tangannya sambil berdoa , " Ya Allah , aku memohon kepadaMu agar kacang soya ini menjadi tempe. Amin "

Begitulah doa ringkas yang dipanjatkan dengan sepenuh hatinya. Dia sangat yakin bahawa Allah pasti mengabulkan doanya. Dengan tenang perempuan tua itu menekan-nekan bungkusan bakal tempedengan hujung jarinya dan dia pun membuka sikit bungkusan itu untuk menyaksikan keajaiban kacang soya itu menjadi tempe. Namun, dia termenung seketika sebab kacang tu masih tetap kacang soya.

Namun dia tidak putus asa, sebaliknya berfikir mungkin doanya kurang jelas didengar oleh Allah. Maka dia pun mengangkat kedua tangannya semula dan berdoa lagi." Ya Allah, aku tahu bahawa tiada yang mustahil bagiMu. Bantu lah aku supaya hari ini aku dapat menjual tempe kerana inilah mata pencarianku.Aku mohon agar jadikanlah kacang soyaku ini kepada tempe, Amin ".

Dengan penuh harapan dan debaran dia pun sekali lagi membuka sedikit bungkusan tu. Apakah yang terjadi? Dia termangu dan hairan apabila tempenya masih tetap begitu!! Sementara itu hari pun semakin meninggi sudah tentu pasar sudah mula didatangi ramai orang. Dia tetap tidak kecewa atas doanya yang belum terkabul. Walau bagaimanapun kerana keyakinannya yg sangat tinggi dia bercadang untuk tetap pergi ke pasar membawa barang jualannya itu.

Perempuan tua itu pun berserah pada Tuhan dan meneruskan pemergian ke pasar sambil berdoa dengan harapan apabila sampai di pasar kesemua tempenya akan masak. Dia berfikir mungkin keajaiban Allah akan terjadi semasa perjalanannya ke pasar. Sebelum keluar dari rumah, dia sempat mengangkat kedua tangannya untuk berdoa. " Ya Allah, aku percaya, Engkau akan mengabulkan doaku. Sementara aku berjalan menuju ke pasar, Engkau kurniakanlah keajaiban ini buatku, jadikanlah tempe ini. Amin ".

Lalu dia pun berangkat di sepanjang perjalanan dia tetap tidak lupa membaca doa di dalam hatinya. Sesampai sahaja di pasar, segera dia
meletakkan barang-barangnya. Hatinya betul-betul yakin yang tempenya sekarang mesti sudah menjadi. Dengan hati yg berdebar-debar dia pun membuka bakulnya dan menekan-nekan dengan jarinya setiap bungkusan tempeyang ada.

Perlahan-lahan dia membuka sedikit daun pembungkusnya dan melihat isinya. Apa yang terjadi? Tempenya masih belum menjadi!! Dia pun kaget seketika lalu menarik nafas dalam-dalam. Dalam hatinya sudah mula merasa sedikit kecewa dan putus asa kepada Allah kerana doanya tidak dikabulkan. Dia berasakan Tuhan tidak adil. Tuhan tidak kasihan padanya, Inilahsatu-satunya punca rezekinya, hasil jualan tempe. Dia akhirnya cuma duduk sahaja tanpa mempamerkan barang jualannya sebab dia berasakan bahawa tiada orang yang akan membeli tempeyang baru separuh menjadi.Sementara itu hari pun semakin petang dan pasar sudah mulai sepi, para pembeli sudah mula kurang.

Dia meninjau-ninjau kawan-kawan sesama penjual tempe, tempe mereka sudah hampir habis. Dia tertunduk lesu seperti tidak sanggup menghadapi kenyataan bahawa hari ini tiada hasil jualan yang boleh dibawa pulang.Namun jauh di sudut hatinya masih menaruh harapan terakhir kepada Allah, pasti Allah akan menolongnya. Walaupun dia tahu bahawa pada hari itu dia tidak akan dapat pendapatan langsung, namun dia tetap berdoa buat kali terakhir, " Ya Allah,berikanlah penyelesaian terbaik terhadap tempe ku yang belum menjadi ini."

Tiba-tiba dia dikejutkan dengan teguran seorang wanita. " Maaf ya, saya ingin bertanya, Makcik ada tak menjual tempeyang belum menjadi? Dari tadi saya sudah pusing keliling pasar ini untuk mencarinya tapi masih belum berjumpa lagi." Dia termenung dan terpinga-pinga seketika. Hatinya terkejut sebab sejak berpuluh tahun menjual tempe, tidak pernah seorang pun pelanggannya mencari tempeyang belum menjadi.

Sebelum dia menjawab sapaan wanita di depannya itu, cepat-cepat dia berdoa di dalam hatinya " Ya Allah, saat ini aku tidak mahu tempe ini menjadi lagi. Biarlah tempe ini seperti semula, Amin".

Sebelum dia menjawab pertanyaan wanita itu, dia membuka sedikit daun penutup tempenya. Alangkah seronoknya dia, ternyata memang benar tempenya masih belum menjadi! Dia pun rasa gembira dalam hatinya dan bersyukur pada Allah. Wanita itu pun memborong habis kesemua tempenya yang belum menjadi itu.

Sebelum wanita tu pergi, dia sempat bertanya wanita itu, " Mengapa hendak membeli tempeyang belum jadi?" Wanita itu menerangkan bahawa anaknya yang kini berada di England teringin makan tempe dari desa. Memandangkan tempe itu akan dikirimkan ke England,si ibu tadi kenalah membeli tempeyang belum jadi lagi supaya apabila sampai di England nanti akan menjadi tempeyang sempurna. Kalau dikirimkan tempeyang sudah menjadi, nanti di sanatempeitu sudah tidak elok lagi dan rasanya pun kurang sedap. Perempuan tua itu pun kehairanan dan berfikir rupa-rupanya doanya sudah pun dimakbulkan oleh Allah...


Moral Pertama :
Kita sering memaksakan kehendak kita kepada Allah sewaktu berdoa, padahal sebenarnya Allah lebih mengetahui apa yang kita perlukan dan apa yang terbaik untuk diri kita.

Moral Kedua :
Sentiasalah berdoa dalam menjalani kehidupan seharian kita sebagai hambaNya yang lemah. Jangan sekali-kali berputus asa terhadap apa yang dipinta. Percayalah bahawa Allah akan mengabulkan doa kita sesuai dengan rancanganNya yang mungkin di luar jangkaan kita.

Moral Ketiga :
Tiada yang mustahil bagi Allah!

Moral Keempat :
Kita sering ingin Allah memenuhi hak kita sedangkan kita kurang prihatin untuk mahu memenuhi hak Allah seperti menjaga SOLAT 5 WAKTU ,menyegerakan & menyempurnakan solat, berkata-kata perkara yang berfaedah dan berpesan ke arah kebaikan...oleh itu, hantarlah kepada sahabat yang lain dengan niat amal ma'aruf agar kebaikan boleh sama-sama dikongsi .


Tempias Mengandung

Saye yang pregnant, tapi badan hubby plak yang makin membulat. Saye yang pregnant, tapi hubby plak yang makin kuat makan.  Lapar jek memanjang. Berat badan hubby makin naik. Berat saya belum bergerak even badan dah makin mengembang. Kadang2 hubby loya. Kadang2 dia sakit kepala. Kadang2 dia kembung perut. Sape yang pregnant nie? Huhu... Papepun time kasih sangat banyak2 kat hubby sebab tolong pikul separuh beban mengandung saye. Huhu....


Kisah Teladan 1

Harini tetibe ade mood untuk sharing kisah teladan. Asyik cite pasal pregnant je kan lately. Huhu.... Ok, dalam banyak2 forwarded email yang saye dapat sepanjang hidup saya, saya hanya jatuh cinta pada 2 email sahaja. Saya simpan email tue till now.

Entry kali ni saye nak citer 1 je dulu. Tema kisah nie berkisar tentang keberkatan hidup. Kisah nie yang paling saye suke sebab ia berkaitan dengan hidup saye satu keluarga (parents, adik-beradik, dan suami) Kami banyak kali hadapi bende macam ni, takde exact explanation untuk kejadian nie, but we take it as rahmat dari Allah.

Ok kisahnye pasal 2 family. Biarlah saya namakan family A and family B. Ok family A nie kan, suami dia gaji RM3000 je sebulan. Wife plak housewife. Anak ramai, dalam 7 orang. Kehidupan diorang sama macam orang lain yang selesa hidupnya - ade rumah, ade TV, ade sofa set, ade kereta, etc. Family A nie jenis yang jage solat and jaga halal haram tiap rezeki yang diorang dapat.

Rumah and kereta bayar monthly installment. Bayar bil2 bagai. Tanggung anak 7 orang yang semuanya bersekolah. Tanggung wife lagi, siap boleh kasi gaji bulanan kat wife untuk kejenye sebagai housewife. And guess what, dengan gaji kecik and tanggungan besar camtu, dia masih boleh buat saving and kirim duit kat parents kat kampung.

Family B plak, 2-2 husband and wife bekerja. Suami saja gaji dah RM10,000 sebulan. Family B hidup mewah. Asyik bertukar kereta. Tapi family B nie kehidupan diorang nampak macam huru-hara sket. Gaji asyik tak cukup sampai terpaksa cycle kredit kad and buat loan bagai. Hutang makin lama makin bertambah.

Keje gaji dah mewah tapi asyik mintak duit dengan parents (sepatutnya kasi duit kat parents!) Ade anak sorang je tapi time skolah dah kene tangkap basah. Hasben and wife asyik gaduh and perang mulut tiap hari. Ade je yang tak kene kat mana2. Family nie memang jenis tak jaga solat and jenis tak kisah halal haram janji duit masuk poket.

Kesimpulannye dalam hidup nie, janganlah terlalu harapkan kemewahan hidup, tapi harapkanlah berkat Allah. If dapat 2-2 berkat and kemewahan lagi alhamdulillah. Contoh terbaik yang paling dekat dengan saya adalah abang kandung saye.

Abang saye tu ya rabbi, tak pandai bergaya langsung. Selekeh cam mangkuk jamban. Kete pakai kete proton saga yang arwah abah tinggal dulu je. Dia belajar tak pandai and tak belajar tinggi pun. Tapi alhamdulillah bisnes dia tersangatlah maju. Savings dia bapak banyak now. Dia yang tanggung mama and family saya kat kampung now.

Family kami ade 4 syarikat yang mama letak atas nama anak2 dia. Saya pun ada satu tapi mama yang run dari sana. Tapi of course syarikat abang yang paling berjaya. Kedai abang kecik jek tapi alhamdulillah sangat maju. Dulu masa kat UTP pun time2 sengkek saye dok mintak duit dengan dia ah. Haha!

Yang saye perasan, abang orang yang ikhlas dan tak busuk hati. Abang tak pandai bergosip, if orang gosip dengan dia, dia sengeh jek. Isskk... kontras sungguh dengan saye. Haha! Pastu dia sangat hormat orang tua. Tak pernah sekali pun dia marah mama. Cam saya ade gak time2 saye berdebat2 if ade perbezaan pendapat, kate johan pidato dulu kan. Huhu.. Tapi abang, if dia ade kecik ati ke dengan mama, dia senyap jer.

Pastu mama cakap abang selalu kasi duit kat dia. And abang cakap, if dia kasi kat mama RM2 lepas tue dia akan dapat balik rezeki RM10. So, mama pesan, kirimlah duit kat orang tua dengan ikhlas tiap bulan untuk amik berkat. If takde duit sangat, kasi RM5 je pun takpe, tapi niat ikhlas untuk dapatkan berkat. Saye akan ingat pesan tue sampai bila2.

And macam saye and hubby, kami takdelah hidup mewah. Kete kecik jek 2 bijik, Proton and Perodua jer plak tue. Tapi kami syukur and puas hati jek. Sampai jugak ke destinasi yang kami nak pegi cam kete2 mewah yang lain.

Kami 2-2 tak pernah ade saving dari kecik, parents kami tak buat saving untuk kami. Saving kami yang ade now seme berkat usaha kami sendiri. Alhamdulillah now after setahun keje dah mampu beli rumah sendiri (haiihh bile nak masuk rumah nie). Huhu...

Eh, btw saye tulis nie bukan bertujuan untuk berlagak ape tau. If terasa ade unsur angkuh berlagak riak or whatever, saya mintak maaf banyak2. Saye just nak kongsi kisah yang boleh kita jadikan teladan hidup. Saye juga nak sampaikan yang keberkatan tue lagi penting dari kemewahan. And kalau kita pandai bersyukur kita akan selalu rasa cukup. Oklah sekian kisah teladan pertama. Huhu...


The Baby Is Fine

Alhamdulillah. Syukur ke hadrat Ilahi... Harini ke Columbia Asia. The baby's fine. Alhamdulillah... Last week masa bleeding tue Dr Aida cakap the whole sac ade lapisan darah yang tebal. She didn't print out the picture, saye pun tak sanggup nak simpan. Huhu...

Now Dr Aida cakap ade sket jek lagi area yang bleeding, so in the next few days maybe saye akan kuar brownish discharge dia cakap untuk buang sisa darah yang masih ada. But the most important thing is, the baby is fine. Lega tengok jantung baby berdegup2 kat screen. Paling best, he/she is growing up. Last week baru 2.58 cm. This week dah 3.54 cm.





So, nie adelah gambar arini at 10 weeks plus. This time cam tak clear sket sebab Dr Aida cam fokus kat area yang ade bleeding (which saye tak sure nak tengok cane). Heh!

Remember the ubat hormon yang Dr Aida kasi yang dia suh makan maximum dose tu? Dia suruh makan seminggu straight till jumpe dia harini. Tapi saye stop makan Ahad lepas. Please don't blame me. Saye sakit tenat makan ubat tue. Memang terlantar jek sepanjang amik sick leave aritu. Morning sickness saye kan dah nak ok time tu, tapi bile makan ubat tu jadi horror balik.

Makan sket muntah terus. Solid kuar food yang makan tadi, takde campur2 air pape. Pas muntah, lembik, terus flat. Bangun, makan lagi, muntah lagi, terdampar lagi. Loya 24 jam, sakit kepala, etc. Owh sangat tak tahan. So amik keputusan stop makan since Isnin dah start masuk ofis. I can't afford to be like that in the office.

Tapi arini ala2 kene sound kat Dr Aida. Dia tak kasi stop terus sebab dari maximum dose ke stop terus takut nanti sistem terkejut. So dia suruh makan sebijik sehari pasni sampai seminggu. Pastu baru bleh stop. Huhu... And harini dia kasi susu Alpha Lipid. Dia cakap dia patut kasi awal lagi tapi dia lupe. Huhuhu... Susu tue untuk kuatkan antibodi badan.

Btw, saye lupe nak cite. Pasal saye threatened miscarriage nie saye tak bitau pun my mom. But then she knew it through my aunt's dream. Exactly hari yang sama. Pagi tue saya bleeding, malam tue mama call. And lepas tue hari2 dia call saya tanye khabar. Mak plak call tanye khabar anak. Huhu... Alah sama je mama call saye dengan saye call mama sebab bil tepon dia saye yang bayarkan tiap bulan. Haha!

Oklah, so lega now. Alhamdulillah. Thank you Allah... And thank you to my good buddies for the wishes =)

Tak Logik & Melampau

Antara perkara-perkara tak logik atau/dan melampau yang saye terpikir nak buat time pregnant adalah seperti berikut:

  1. Beli tong oxygen and bawak kat ofis hari2 sebab asek sesak nafas.
  2. Upah tow truck tarik saye and Myvi pegi and balik keje tiap hari sebab tak larat nak drive.
  3. Beli mesin ultrasound sendiri letak kat rumah and scan baby hari2.
  4. Makan and minum pakai tiub sebab takde selera.
  5. Mintak unpaid leave sampai beranak.
  6. Berhenti keje. Haha!

 Cam saye sorang je yang pregnant dalam dunia ni kan? Haha!

Threatened Miscarriage

Yes, the term sounds so not nice, but that is what I'm having now... =( Sampai Miri kul 11.30 malam semalam. Pagi nie bangun tido sedar2 ade bleeding. Risau gile. Terus mintak emergency leave dengan boss. Hubby pun amik emergency leave sekali.

Dr Aida start keje kul 9.30 pagi. Kami kuar breakfast dulu pagi tue before ke Columbia Asia. Sekali kitorang breakfast satu kedai dengan Dr Aida. Terus jumpa dia citer. So bila sampai Columbia Asia dah takyah cite banyak, terus buat checking.

Baru 2 hari lepas a few hours before naik flight, my baby was diagnosed as cute and healthy. Harini turun jek flight, I was diagnosed to have a threatened miscarriage. So sad, rasa nak nangis. And memang dah nangis dah pun. Huhu...

Dr Aida kasi saye medication untuk kuatkan rahim, suruh makan maximum dose sampai seminggu. Then come back for scanning. Asalnye next month next appointment saye, dah jadi cani, next week kene pegi balik. Tadi scan, heartbeat baby still ade. And masa scan tadi pun nampak ade tompok2 darah tunggu masa nak gugur. Huhu...

Before this Dr Aida tak advice saya travel. Now, it's a big no no already. Dah tak kasi pegi. Supposely hujung bulan nie saye kene gi Kerteh. Boss, pandai2lah kasi replacement yer. Huhu...

I told everyone already. Saye bukan saje2 suke takmo gi meeting jauh2. Tapi I'm not fit for that ok. Macam semalam, nak mati saya tahan sakit dalam flight. Tahan nak muntah, tahan sakit kepala, tahan cramp perut, tahan rasa cucuk2. Sampai budak sebelah saye asyik pandang2 sebab nampak saye sangat tak uncomfortable dalam flight tue.Dr Aida cakap, 1st trimester nie tak seme orang bleh tahan pressure dalam flight tue. 

Harini banyak kali boss call saye. Malas nak angkat actually, last2 angkat gak. Dia rasa bersalah kot. Huhu... Dahlah, nak bebel banyak2, bende dah jadi. Dr Aida pun banyak kali remind kitorang tadi yang rezeki dari Allah. Kalau dah Dia tak izinkan, tak buat pape pun bleh miscarriage. So now, what we have to do is just wait for a week while finishing the medications. Saye dapat MC 3 ari, and this time I take all 3 days. PPA tak siap lagi.. Waaa! Haha!

Tadi jumpe Zul and his wife gak kat Columbia Asia. Rupe2nye wife dia miscarriage tanpa sedar pun dah pregnant. Zul nampak sedih tapi happy gak. Yelah, at least dah tahu mampu produce zuriat kan. Huhu... Cuma belum rezeki lagi. Saye pun doakan agar dia cepat2 dapat baby, because I like that guy. Lepas kuar jumpe Dr Aida tadi saye amat sedih actually, tapi since Zul ade kat luar, kuatkan semangat jer wat2 tak rasa pape. Huhu...

Btw, from my reading, threatened miscarriage nie agak common. Normally, 70% akan dapat teruskan pregnancy dengan selamat. Hoping that I will fall under that 70%. Doakan sekali yer kawan-kawan. Oklah, mahu berehat. Daaa....


Transit Lagi.. Haihh!

Ok nak pegi KL dah... Aritu dah stress sebab meeting nih. Dahla tak sempat jumpe hasben petang ni, kene pospon appointment dengan gynae, meeting untuk orang lain nye keje, tatau pape pasal meeting nie, etc. Arini bile dapat tiket, kene transit Kuching plak dulu. Waaaaa tak sukeerrr!

Means dalam kul 11 malam baru sampai hotel. Haiihh.. Bayar nak dekat RM400 hanye untuk tidur beberapa jam. Penat babe. Tak pepasal kene makan Duphaston lagi. Tau tak betapa tak bestnye makan Duphaston tue. Side effect dia loya bertambah2, sakit kepala, etc.

Ok abih dah bebel. Tadi saje2 try call Columbia Asia tanye ramai orang tak arini. Since esok tak dapat gi, nak try gi arini. Diorang cakap bleh datang. Yeayyy!



So nie gambar baby yang baru scan arini. Yeay!! Comel kan? Hilang kejap stress. Huhu... Dah nampak tali pusat. Owh btw, saye cam konfuse sket. Dr Aida cakap saye dah pregnant 9 weeks 3 days. Tapi dia kasi due date 17 May tahun depan, which macam tak tally. Maybe sebab period saye irregular, sebab dia cakap dia amik kira factor period irregularity jugak.

So now, my new EDD is 17 May 2010. Previously, it was 15 May 2010. Lagi lambat. Hihi... And harini saye dah start dapat kad merah. Next appointment ialah 10 Nov bulan depan. 

Oklah mau packing barang dah. Owh malam nie saye akan tidur berdua di Impiana Hotel. Adela sorang tue dia tengah practice G&A cost saving. Haha!

Hubby Balek!

Baru 3 hari 3 malam hasben takde di sisi, rasa dah nak menggelupur dah. Tak bermakna sungguh weekends yang sentiasa dinanti2 tiap minggu tanpa hasben this time. Bosan, malas, sedih... If terjaga tengah malam (seperti biasa) dah takde orang nak tepuk2 suh tido balik...

My pregnancy dah week 9, and morning sickness dah kurang almost 50%. Alhamdulillah... Haru jugak morning sickness sorang2 kat rumah. My weight turun balik 1 kg. Sebab if ade hubby, dia bawak makan kat kedai so ade force yang nak paksa makan. Dok sorang2 nie if takde selera, tak makanlah jawabnya. Tapi saye still la makan jugak buat syarat. Sian kat baby nanti. Huhu... Susu pun dah start pakse minum walaupun muntah balik lepas tue.

But guess what, baru lepas YM dengan hubby. He's coming back this Monday! Yeayy!! Dah crew change. Sangat seronok, sebab hubby expected akan straight dok offshore sampai 2 weeks. Tapi hubby pergi 10 hari jer, di mana 5 hari daripadanya hubby u-turn balek darat. Hehe... Hubby cakap, pesan kat baby, papa balik Isnin next week. Hihi...

Tapi kannnn.... Isnin tue pulak saye yang kene gi KL! Stress kejap. Punyela ramai orang lain, saye yang pregnant muntah2 nie jugak yang kene gi. Ujung bulan ni kene gi Kerteh plak. Dahla gynae suh saya limitkan travelling sampai abih 1st trisemester. Takpe2, tabaik komplen. Kene sabar, nanti adela rewardnye.. Heh!

Ok, dah start bersemangat sangat bila tau hubby dah nak balik. Can't wait to see him on Tuesday night. He's going to fetch me at Miri's airport. Yeayy!


Jubah & Zul

Salah satu dugaan pregnant yang saye alami now adelah tak cukup nafas. Bergerak aktif sket start ah tercungap2. Cakap panjang2 pun kene stop tarikh nafas lu baru sambung cakap. Owh baby, are you taking up mama's oxygen? Coz I feel so breathless now. Huhu....

So masa balik raya aritu saye beli jubah banyak2 kat KB Mall. Bapak murah. RM69 jek selai. Tak plain sangat, ade gakla sulam and jahit manik seme. Saye beli 6 helai tak silap. Siap ade yang design kembang2 kat lengan tue. Gedik. Hikhik... But then mama cakap kat Kuala Besut bleh dapat lagi murah. Wohh! Tue dah rasa maha murah dah tue.

So start Isnin lepas sampai semalam dah start pakai jubah. Sebab bila pakai baju kurung, getah kain baju kurung tue bila tekan perut saya akan buat saye lagi tak cukup nafas. Masa dok kat workstation saya akan button off kain tue, nak bangun berjalan baru pakai balik. Leceh. Pakai jubah senang, sarung jek. Lega perut. Haha!

Tapi tuela, bile dah pakai jubah nie macam2 la orang dok panggil. Ustazah laa, hajah la... Before this memang selalu gak pakai jubah gi ofis tapi jubah seluar. Nie jubah yang labuh straight. Terus dapat title Hajah Kunaz. Haha! Ngek... Arini tak pakai sebab ade 2 miting kat SKO. Takmo tambah gelaran baru lagi. Haha!

Yang paling ngokngek kutuk saye of courselah my senior engineer Zul. Tak silap saye laa... zaman dulu kala saye pernah la tulis entry kutuk dia sebab dulu mulut dia laser tak ingat. Pastu garang takleh handle. Lepas dia kawen, tetibe dia jadi lembut and manje cam arnab. Masa berlalu, saye tak sedar pun bile kitorang jadi rapat. Memang rapat sangat, banyak bende kitorang share, ngumpat2. Hehe...

Dulu saye amat takut dengan dia. Now saye dengan dia dok asyik perang mulut hari2 kat ofis. Dia marah saye, saye marah dia balik. So far, dia the only ofismate yang saye bleh berterus terang tentang perasaan saye - marah ke, sedih ke, sakit hati ke, etc. Gaduh 5 minit pastu baik balik. Haha!

Dulu if mintak dia tolong ajar something, bapak garang sampai saya nekad sanggup bodoh seumur hidup dari pegi tanya dia. Haha! Now, dia dah mengajar dengan penuh ikhlas dan kasih sayang. Haha! Masa memule dia tahu saye kene tukar department, dia plak yang emo lelebih. A few weeks dia cam takley terima hakikat. Haha! And yang paling kelakar, bila saya pindah masuk rumah baru kami nanti, Zul pun beli rumah depan rumah kami. Berjiran depan rumah la kira.

Alkisahnye kami memang cari2 rumah. Beselah, lepas kawen, instinct nak ade rumah sendiri tue sangat kuat. Saye yang start beli rumah tue dulu. Then dia nak beli area tue gak. Memula dia beli lot lain. But then orang yang depan rumah saye tu loan dia tak lulus, so Zul mintak nak tukar dok depan rumah saye. Gedik kan? Haha!

Tapi oklah. Bak kata orang, kene pilih jiran dulu baru pilih rumah. Tapi alhamdulillahla kes kitorang nie,  it comes with a package. Senang ade orang yang kite kenal and kite trust to be our neighbour kan.

Oklah tue jek update kali nie. BTW, baru arini my husband officially tinggalkan saye lama2. Bad weather, kapal dia asyik u-turn jek. Now weather dah okay. Selamat keje sayang. Miss you...


The Papa-To-Be

 

I found this sweet picture in this month's PA&MA magazine and I want to dedicate this picture to my husband who's currently not here (offshore cam biasa, but this time he may stay there longer than usual because of one special taskforce).

Well, we found out that I got pregant in the month of August, month of our 1st anniversary and month of his 25th birthday. He told me that this news is the most precious gift in his life. Happy sungguh hubby bile tahu akan jadi papa.

Even now pun, muke hubby sangat bangga and berseri2 bila tengok perut saya makin besar tiap hari, walau pada hakikatnya lemak adalah penyumbang utama pembesaran perut saya nie. Haha! And me, I know that I should enjoy my pregnancy too, but the whole day sickness is so killing me.

Cepatlah abih 1st trisemester. Normally 1st trisemester je kan yang orang dok morning2 sickness nie kan? Even dah makin better, still rasa seksa. Better tue sebab now dah tak bulan puasa, so if loya ke ape, bolehla nak minum2 air ke apa ke untuk legakan sket. Masa bulan pose aritu nazak abes. Huhu...

Sometimes ade rasa kagum dengan kuasa morning sickness nie. Contoh, now saya dah tak boleh bau langsung bau shower foam yang satu masa dulu adalah bau fevret saya. Bau sket terus muntah and pening kepala. Hubby terpaksa tukar shower foam baru.  Pastu saya yang dulu hantu coklat dah takleh tengok dah coklat. Mual.

Selera makan takde. Selalu masam muke bile hubby ajak dinner kat luar sebab takde selera nak makan. Tapi bila letak makanan kat mulut 2-3 kali kunyah, tetibe selera datang. Dia kene paksa kunyah2 tak ikhlas lu 2-3 mulut. Huhu... Owh, sejak pregnant nie asek dinner kat luar jek sebab hubby tak sampai hati nak suruh saye masak. Best jugak yer pregnant nie yer. Haha!

Tapi saye still syukur sebab mama cite ramai lagi yang lagi teruk dari saya. Besfren mama, Kak Nun tue lagi horror, dia alahan tengok orang. Nampak orang jek muntah. So dia terpaksa amik unpaid leave dalam 4-5 bulan. Mama nak hantar food kat rumah dia pun terpaksa letak kat tangga jek pastu tepon dia bitau suruh amik. Haha! Kelakar....

Morning sickness saya paling teruk bila masuk malam actually. Time malam tue seme bende ade. Kembung perut la, sakit kepala la, muntah la, etc. Terpaksa tido awal tiap hari, sebab the longer I stay, the more I suffer. Pastu masa tido pun hubby cakap saya asyik meracau2. Tendang bantal la selimutla sebab panas.

And guess what, certain orang cam alahan dengan bau hasben sendiri kan, saye plak vise versa. Takleh kalo hasben takde. Macam 1 malam tue saye dah nak start tido, hubby plak sibuk main komputer lagi, tak sure ah wat keje ke or main facebook. Huhu... Saye akan merengek2 panggil dia dok sekali dengan saye, belai2 saye sampai saye tertido. Pastu if dah tertido, kalo hubby gi kat komputer balik saye akan merengek lagi tak kasi dia pegi.

Saye suh dia picit kepala la, urut kaki la, picit belakangla, pakaikan stokin la, even nak bangun pun suh dia angkatkan. Yer, saye perasan saye gedik and ade gak perasaan nak lempang diri sendiri time tue. Tapi ntahlah, cam ade 1 force lain yang suh saye ngengade camtu. Haha!

Alhamdulillahla, so far hubby dengan tabahnye layan saya tiap malam. Saye penah cakap kat dia "Abang nak baby kan? If nak, kene picit saya tiap malam" Haha gile jahat ugut hasben sendiri. Satu lagi bende best, tiap kali hubby picit2 and urut2 saya, sakit saya akan jadi makin kurang, tapi sakit tu akan ter-transfer kat hubby balik. Lepas picit, hubby plak yang jadi loya, kembung perut and pening kepala.

Tiap malam camtu tapi tiap malam gak hubby tak pernah stop picit2 saye. Thank you sayang... Tapi harini the papa to be dah takde kat sisi saye. Lama plak tue. Sape yang nak kurangkan sakit saye now? Saye nak merengek kat sape now? Huhu....


Claims & Meetings

A new engineer from other department did ask me on how to make local claims. To me, local claim means claim within Miri only. Hikhik... Pastu baru perasaan yang dah berbulan2 saye tak buat claim. Local claim apetah lagi sebab normally saye tak buat pun claim if course/meeting within Miri jek. Sebab normally memang below RM100. Below RM50 pun ade, so cam tak berminat nak claim sebab real expenditure tak spent sebanyak tue pun actually.

Tapi meeting outside Miri memang tobat ah saye claim. Dengan pantas plak tue. Yela, dahla pakai kad kredit kan, minimum pun RM300 kene spend sekali gi meeting. Kadang2 boleh sampai 2 ribu kene advanced duit sendiri dulu. So kene claim and bayar cecepat. Owh dah lama rupenye tak miting kat luar. Sampai siap kene tahan imegresen lagi sebab tak kuar Miri or tak update passport. Hihi... Ahh.. Tak rindu pun nak gi miting. Tak hingin pun. Elejik elejik. Alahan mengandung. Haha! Erkk tapi bulan nie kene meeting kat Kerteh plak. Adess...

Owh aritu ade tersedih sket. Orang lain gi meeting or course selama mana pun, saye akan tolong cover keje diorang kaw2 punye, tak kesahlah sebanyak mane pun keje tue. Tapi time saye cuti raye aritu keje saye 1-2 ketul jek takde pun orang nak kaver. Sampai terlepas dateline. Sob sob...

Raya 2009

Cam bese, tiap2 tahun sambut raya ala kadar and setakat memenuhi syarat raya jek. Raya pertama kat Besut. Lepas solat raya pegi kubur arwah abah ramai2. Beraya kat sana. Sayang abah.... Pastu balik je rumah bertimpa2 orang datang rumah macam kitorang buat open house plak.

Sempat beraya 2 buah rumah jek sebab orang keep datang rumah. Mama cakap maybe diorang datang nak raikan kitorang, nak kitorang happy2 since abah dah takde. Penat gak ah ulang-alik ngangkut air and kuih dari pagi sampai malam. Huhu...

Raya ke-2 balik kampung kat Kuala Terengganu. Normally if balik raya sana memang kene overnight sebab sedara mara sangat banyak and takkan terlawat dalam masa sehari. But we decided to finish it in one day only and balik Besut terus on the same day. So start kul 8 pagi bertolak, kami tak putus2 pegi beraya sampai kul 6 petang baru start bertolak ke Besut. Masa tue rahim dah start rasa berdenyut2.

Raya ke-3 drive balik Jitra. Jam kat Kelantan so malam dalam kul 9 malam baru sampai Jitra. Tau2 la kan jalan kat Malaysia nie tak semua smooth. Banyak kali gaklah dok terbang melambung dalam kete tue bila lalu bumpy roads. Huhu...

Raya ke-4 till ke-6 beraya kat umah sedara-mara hubby kat Jitra plak. Rupe2nye 2 hari raya pertama tue family hubby tak kuar raya memane pun lagi. Kitorang balik baru start jalan2 beraya. Masa kat Kedah ah yang start cramp perut seme. Pastu nafas rasa pendek2 till now. Buat keje sket or jalan laju sket mulelah termengah2 tak cukup nafas.

Tak best gak beraya kat rumah mertua dalam keadaan camni. Coz I didn't have the energy to talk much. Pastu asek tertido jek. Hopefully diorang faham and I believe they did. Huhu.. Btw masa kat Kedah dah start ade selera makan sket. Morning sickness pun macam dah kurang. Saye syak aritu saye bukanlah morning sickness sangat, tapi sebab gastrik tue kot.

Ade 1 night tue ngidam nak makan char kueweow penang. Ajak hubby kuar makan sebab kat Kedah bersepah2 kedai char kueteow. Sekali parents in law and adik2 ipar mau ikut sekali, so malam tue kami kuar makan ramai2 kat luar. Saya makan 2 pinggan okay! Buruk tol perangai, depan mertua plak tue. Adik2 ipar lak yang sibuk tolong cover line "Takpe Kak Naz, makan untuk 2 orang." Heh!





Nie baju raye hijau yang last saya jahit tue.  Simple jek tapi rasa best sebab jahit sendiri, especially baju hubby. Sorila serabai, tak mekap haper pun. Actually ade beli tudung bunga2 tapi cam malas plak nak pakai and last2 tak pakai. Haha! Kejap jer saya dah gemok balik tapi berat badan maintain lagi.

Saye syak sebab ubat yang Dr Aida kasi suh makan sepanjang saya travel. Nama ubat tue Duphaston. Rupe2nya tu ubat hormon untuk kuatkan rahim. Saye google kat internet. Arini dah stop makan ubat tue sebab dah abih travel. Heh.

Btw, 1st month pregnant saye terlose 1 kg sebab takde selera makan. Nie balik raya dah dapat balik 1 kg tue. Adik hubby yang belajar nursing cakap tak elok lose weight time pregnant. 1-5 bulan pertama berat badan elok naik 1 kg tiap bulan. And lepas2 tue half kg jek tiap bulan. Tapi orang cakap bese akan lebihnye. Haha!


The Heartbeat

Dah sampai Miri semalam. Harini patut masuk keje tapi saye dapat sick leave. Semalam balik airport je, terus start kete gi Columbia Asia sebab rahim saye cam cramp2 and rasa mencucuk2... Dah almost seminggu camtu tapi semalam cam teruk sket. Nak melangkah pun sakit.

Doctor suruh admit terus dalam ward malam tue tapi saye takmo. Dr Aida still cuti raya so pagi nie saya kene refer kat Dr Mattu. The 1st thing yang doctor tu buat ialah scan and dengar heartbeat baby. Yeay! Dah ade hearbeat. Kuat gak bunyi, dupdapdupdap.

Masa Dr Mattu tanye "Did you hear that?" I said "Hear what?" Dr Mattu answered "That's your baby's heartbeat" and I said "Owh, I thought it was mine" Pastu baru terpikir ape kejadah doctor nak dengar heartbeat saye kan since saye dah bernafas depan mata dia. Hihi...

So doctor cakap baby ok. So how about my pain doctor? Dia cam tak kesah sangat ok! Dia kasi sick leave suh rest jek. Dia cakap muscle saya stress sebab banyak sangat bergerak and travel. And saye dengan baiknye mintak MC sehari jek walaupun diberi peluang cuti sampai 3 hari. Nie kalo orang cakap saye suke amik peluang cuti nie tatau ah nak cakap ape. Huhu...


Morning Sickness

Masa start tau pregnant masa tue dah 2 weeks puasa. Kire 2 weeks puasa = 4 weeks pregnant. Antara simptom2 utama yang dialami ialah perut asek masuk angin. Dah start ade rasa loya2 tapi ingatkan sebab kesan perut masuk angin tue. Pastu yang paling ketara asek ngantuk tak kire masa. Tengah drive boleh tersengguk2. Kat ofis takyah cakap ah. 3 jam skali kot saya akan tertido dalam 15 minit.

Ingat ke tue simptom nak datang period masa bulan pose. Selalu cakap kat trainee, lambatnye nak period. Nak kuar shopping kat Bintang time lunch hour. Huhu... Trainee selalu gak tanye "Ke akak pegnen?" Saye dengan konfiden jawab "Hisshhh!!" Haha!

Saye ade tanye Dr Noor, doctor 1st yang saya jumpe masa nak konfemkan pregnancy. Saye suke doctor tue actually, rasa cam tak baik plak saya gi lari kat Dr Aida sebab nampak Dr Noor cam bersungguh gak ah nak jage saya. But both doctors sangat best, cuma dari segi environment and facility cam suke kat Columbia Asia lagi. Eh ha, saye tanye Dr Noor ok ke puasa time2 nie?

Doctor cakap depends atas saye. Saye cakap ah, if depends atas saya memang saya larat je nak tahan. Saye just nak tahu in term of pregnancy, ade effect ke tak. Dr Noor cakap actually pregnancy depends on mother. So saye decided nak puasa penuh jek.

Masuk week 5 morning sickness saya dah start cam horror sket. Loya dari pagi bangun tido sampai malam nak tido balik tue. Masa sahur dah takde selera makan sangat so sangatlah tak bermaya masa pose. Tahan gak lagi. Masuk week 6 morning sickness cam makin teruk. Saye rase bukan morning sickness dah. Whole day sickness. Huhu... Tapi alhamdulillah so far tak pnah amik MC lagi sebab keje kat ofis pun cam dah start kurang so saye gi jek ofis tahan2 loya. Huhu...

Hari ke 25 and 26 pose, saya dah start pening kepala and ade part yang saya ter-blackout a few seconds. Masa tu hasben kat Labuan 3 hari. Balik Labuan terus dia tak kasi saya pose dah. Doctor pun dah sahkan saye kene gastrik balik, so saye sempat pose 26 hari jek bulan nie. Sayang....

Tapi rupe2nya bila tanye member2 yang kandungan dia seusia dengan saya, saya yang paling banyak pose so far. Diorang paling banyak pun 2 weeks jek. Sebab according to them, week 6 tu cam busy week ah untuk baby sebab masa tue baby akan develop banyak bende baru termasuklah brain and heartbeat. So memang akan penat lebih sket.

Even saye baca pun, morning sickness paling teruk within week 6-8. Saye plak travel week 6. Huhu... Seriusly, loya dah sampai leher dah. Nak muntah banyak kali dah tapi tak pernah kuar isi. Muntah angin jek. Huhu.... Tapi alhamdulillahlah saye survive travel aritu tanpa muntah. Yelah dah makan ubat... Haha!

Statistic cakap 20% jek lucky mothers yang takkan kene morning sickness. Memule, sangat nak jatuh dalam kategory 20% tue. To me, it's not how bad the morning sickness is, it's about how well you manage the morning sickness. So, ari2 saye try act normal cam takde morning sickness. Pegi jek ofis, buat jek keje. Gelak2 jek kat ofis. Tapi dah hujung2 tue memang tak dapat nak sorok ah. Melilau cari minyak cap kapak dengan trainee. Haha!

Owh kat BWE ade sorang lagi yang pegnen, our clerk. Dia dah 5 months plus and tak pernah ade morning sickness okay! Happy jek nampak dia hari2 siap leh mekap cun2 lagi. Cissss tak adil. Haha! Mama pun cakap 5 orang anak dia tak penah kene morning sickness. Cemane saye buleh jadi cani. Huhu... Takpelah it's a part of beautiful journey to be a mother kan. Huhu....

Semalam masa bukak pose mama beli banyak food kat bazaar Ramadhan kat Kg. Raja nih. Saye ngidam nak makan bubur lambuk and murtabak Besut. Lain ok rasa murtabak Besut dengan murtabak tempat lain. Heh! So masa berbuka semalam (even though saye tak pose) 2 bende tue jek saye leh makan. Yang len tengok pun dah mual. Bubur lambuk tue saya makan adelah dalam 4 pinggan kot. Haha! Sebelum balik Besut ngidam nak makan anggur hitam. Hubby dah belikan.

Awal2 nie, ngidam yang mudah2 lu. Lama2 nanti get ready jela ek abang, kot2 ayang termengidam set perabot baru ke ape ke. Haha! Oklah, nak makan ubat lu. Selamat hari raya yer semua.


Dugaan Balik Beraya

Dah sampai kampung halaman! Banyak sungguh dugaan nak sampai. Rupe2nye nak balik nie saya kene transit Kuching dulu gak. So Miri-Kuching-KL-KB ah pegi dan balik. Before naik flight petang tue, dah pegi mintak ubat2 yang berkenaan dengan doctor. Morning sickness saye agak teruk so takut termuntah dalam flight nanti.

Dipendekkan cite, flight Miri-Kuching delay dari kul 6.15pm ke 7.30pm. Dari Kucing plak delay dari kul 9.00pm ke 11.30pm. Nak dekat kul 2 pagi baru sampai KLIA. Policy hotel yang kitorang book if tak check in kul 12 malam kire burnt payment yang dah dibuat. Try nak call tapi tak berangkat. Rupe2nya boleh call sampai kul 9 malam jek.

Dahla masa kat Kuching kene tahan kat imegresen sebab saye lupe renew passport. Rupe2nya dah lebih 3 bulan tak kuar meeting kat luar Sarawak. Tapi akhirnye lepas jek. Salah imegresen Kuching gak permit to work saya setahun lebih sangkut kat sana lagi even though imegresen Miri dah penah follow up.

Naik flight sekali dengan Sani HR tue. Dengan baik hatinya Sani and the wife offer nak hantarkan kitorang ke Tune Hotel kot2 leh masuk lagi or at least ade bilik kosong lagi. Kitorang dah plan nak tido KLIA jek sebab dah kul 2 pagi. Flight gi KB esok kul 7 pagi. Sampai hotel alhamdulillah still leh masuk bilik walaupun diorang dah kenselkan nama kitorang awal2.

Nie kali ke-3 dok kat Tune Hotel but this time dapat bilik yang paling sempit, muat katil jek sampai kene solat atas katil. Bilik2 before this dapat yang besarla jugak. Kul 3 lebih baru kitorang start tido. Kul 5 bangun sahur and besiap sebab 5.45pagi ade teksi dah tunggu.Sekali flight gi KB delay gak nak dekat sejam. Penatttt! But then here we are finally. Hehe...

Cemburu

Yer semua orang penah cemburu. Saye pun. Cemburu nie ade cemburu baik ade cemburu tak baik. Cemburu baik ialah bila kita cemburu tengok kelebihan orang lain, kita akan berusaha lebih kuat untuk mendapat kelebihan yang lebih baik or at least setaraf dengan orang yang kita cemburukan tue.

Cemburu jahat plak bila kita cemburukan orang tue kita akan doakan yang tak baik untuk orang tue contohnya supaya bisnes tak maju, supaya tak bahagia dengan pasangan, etc. Cemburu jahat ialah apabila kita menghalang orang yang kita cemburukan tue untuk terus maju, contoh kita sembunyikan info yang membolehkan orang yang kita cemburukan akan lebih berjaya.

Cemburu jahat adalah bila kita down-kan orang yang kita cemburukan tue bila kita dapat sesuatu yang lebih dari orang tue, contohnya show off dengan berkata "Boss aku cakap aku lagi rajin dari ko" dengan nada puas dan bangga. Please laaa, dah Tuhan kasi nikmat tue bersyukurlah, jangan laa belagak, kang kene tarik balik.

Cemburu jahat adalah apabila kita gembira bila orang yang kita cemburukan itu ditimpa musibah. Cemburu jahat adalah bila kita gunakan macam2 cara untuk buatkan orang lain benci orang yang dia cemburukan tue. Cemburu jahat adalah bila kita gunakan macam2 cara untuk menjatuhkan orang yang kita cemburukan tue, tak kisahlah physically ke emotionally ke.

So ini adalah peringatan untuk diri saya sendiri juga. Silalah berpada2 bila cemburu. Bila tersedar kita sudah jatuh dalam kategori cemburu jahat, beristighfarlah, cuba berubah and berusahalah untuk capai ape yang kita cemburukan tue. Mintak doa banyak2. Allah nie, kalo kita kasi 1 Dia balas 10. Tolonglah berusaha sucikan hati...

Saye sebenarnye geram kat sorang nie. Saye perasan, dia ni memang follower tetap blog saye nih for years since I started blogging. Dia sangat suke nak amik tahu perkembangan life saya. Saye rase dia ada sedikit rasa cemburu or tak puas hati somewhere and always try to find flaws in my life. Selalu cuba buat saya rasa down so that saya rasa hidup saye belum perfect. Or dia buat camtu at least untuk rasa dia lagi lebih dari saya. Papelah. Saye doakan dia super bahagia yang tersangat2 dasat punye bahagia. Saya doakan hidup dia akan paling lengkap dan sempurna dalam sejarah kehidupan manusia so that dia dah takde nak jealous pape dengan life saye dah. Amiiinn!!! Sekian!!

Ooppss sori... ibu mengandung kan hormon terlebih sket. So emosi pun telebey sudah.. Haha! Selamat hari raya, maaf zahir batin...


Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.