Family Planning

Just realized that new year is approaching. Nak kene setel the serious topic that I mentioned earlier, even though I still don't get the feel to write about it yet.

Family just went back to Terengganu. Kejap giler masa berlalu. 5 hari habis camtu jek. Seme orang tak sedar dah 5 hari kat Miri. Sedih giler. Happening rumah nie sepanjang 5 hari nie. Rumah 2 tingkat nie rasa cam kecik and sempit jek dengan 9 penghuni.

Me and hubby sangat penat entertain family pegi shopping and jalan2 sana sini. Kami amik banyak gambar and videos. Watched and laughed together. So hilarious. Lepas balik hantar diorang pegi airport, house feels so empty. No more laughs. Sayu sungguh rase. Huhu...


Family Planning

Ok, back to the real topic. Standardlah, lepas kawen orang akan keep tanye "Ko dah pregnant ke Kunaz?" Fedap gak kengkadang, tapi ingat2 balik, dulu saye pun sibuk gak tanye orang baru kawen dah pegnen ke blum. Padan muke saye. Haha!

I wanted to write differently before, but then situation had changed and there's a slight change in our plan. Ok, before this me and hubby had decided to have a "Family Planning"

1st, baru start keje. Penat tau keje BWE. Too much things to do and learn in BWE. Can't afford to be more tired. You know I'm not doing well in splitting my commitments fairly. Huhu... I'm not ready yet to experience the morning sickness syndrome that will absolutely affect my working performance.

2nd, hubby's not here. Going through pregnancy without a husband by myside sangat2 lah tak best. Bak kate Lily, kesian kat semua pihak (me, hubby and the baby)

3rd, saye tak ready lagi nak ubah lifestyle saye. I'm a heavy coffee/nescafe drinker. Saye rase saye dah ketagih. Kengkadang sampai 3-4 gelas sehari. Adehh! Ade sesape tahu any supplements nak kurangkan ketagih kafein nih?

4th, saya tak puas lagi hidup berdua bersama hubby okay!!! February nie baru nak start hidup berdua dengan sebenar2nya. Saye nak nikmati moments berdua bersama hubby pepuas dulu. Title isteri tue sungguh best bagi saya.


Why Family Planning?

Ade gak yang sound. Jangan amalkan family planning. Alahai makcik, sape yang taknak baby kan? Tapi kami nie jenis bukan yang nak main ade baby jek, but how we are ready to have and to grow the baby.

"Setiap kehamilan hendaklah dirancang serta diingini dan bukan berlaku secara kebetulan" - petikan daripada majalah Pa&Ma keluaran Jan'09. Growing up a baby is subjective. Seboleh2nya biarlah kami bebetul bersedia, and we are not ready yet at the moment.

Saye sangat nak marah bila ade sorang tue sound saya pasal family planning sedangkan dia nak urus diri sendiri bangun pagi pegi keje awal pun tak dapat. Kelam kabut tiap pagi then nak cakap pasal nak urus baby? Huh! Aihhh emo lagik!


Until When?

Ape nih interview diri sendiri? Haha! Ok, initial plan ialah 1-2 tahun. 1st year is a must. But then, hubby dapat keje kat Miri dah. Yeayy!!! So, the duration might be shortened tapi tak sure bile.

Hubby tetibe kene terjerumus ke bidang oil and gas jugak. Both of us memang pure background construction and I was having a difficult start in this field. So, hubby's expecting the same thing as well. He might need some time to cope up with his new position.

However, we won't take that long lah. Nak tunggu bebetul ready memang sampai mati pun tak sempat ready kan? Ade jer cabaran dalam hidup nie and the best way is to face it coz it will make us stronger day by day.


My Preparation So Far?

Of course la takde preparation langsung lagi. Haha! I'm now preparing to receive a husband in this house this coming February. Lepas tue baru pikir pasal nak preparation untuk bende lain plak.

But the good news is, I've started buying magazines about pregnancy. Kire 1st step la tue kan? Haha! Magazine says untuk merancang pregnancy kene prepare fizikal, mental, financial dan segala-galanya dalam 3-6 months ahead.

Adeehh... I sound too systematic. Yes, ask my friends. Saye nih every mende 1st time yang saye nak buat mesti cuak gile, walaupun bende tue senang jek. Tapi sebab tue 1st time nak buat jadi cam gelabah gile. Haha! Cam pregnant nih pun, saye tak pernah tau pape pasal pregnancy, dahlah tak penah amik subjek Biologi dulu, so cuak seyy! Haha!

Oklah, kesimpulannya we both love kids a lot but then, we act based on our capability. Growing up a child is subjective, so please stop questioning our decision to have a family planning. It's not like we use dangerous way to do it.


P/S : Ramai gak yang family planning tapi 'accident' kan? Ramai gak yang nak anak tapi belum ade rezeki kan? Ade hikmah tue. Allah tahu ape yang terbaik untuk kita...


1 comments:

Anonymous March 6, 2009 at 11:22 AM  

hai,i'm a mirian.. lucky that i've read your stmnt today. maybe it's too late but i'd like to say that you r doing da rite thing b4.Isure dad u n beloved husband had a prince @ princess now.
=>

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.