Happy 2009!!!

Adehhh.. Esok dah tahun baru. Terpaksa update blog gak malam nie untuk buat kesimpulan untuk 2008 macam yang saya buat pada tahun lepas. Tengah takde mood sangat nak blogging nih. Tengah tengok Astro dengan hubby. Tengah movie best plak tue. Haihh...

Ok, I looked back at the conclusion I made for 2007 and how I set my resolution for 2008. This is the link of that entry http://kunaz.blogspot.com/2008/01/010108.html and I'm so proud to say that I think I have managed to achieve the resolutions that I made in 2008 (except for the dieting part, awal2 dah tercapai, lepas kawen trus out! haha!)

Then, I re-read this entry http://kunaz.blogspot.com/2008/01/dramatic-2008.html Yess, my prediction was so damn right. My 2008 was so dramatic and adventurous. Makeup, job with Petronas, life in Miri, marriage, honeymoon. Borneo Games, health problems, life in BWE, etc. Semua tue banyak mewarnai 2008 saya.

I cried and laughed a lot throuhout 2008. Life was so up and down, but one thing that I realize is, ape2 pun yang berlaku, Allah is always there to show me the ways and I'm so thankful for that. My 2008 is closed with a happy ending - hubby got a chance to be with me in Miri. Millions of thanks Allah.

Regarding the 2009 resolutions, I will maintain the same resolutions I've made in 2008. 1st, nak diet balik. I'm getting so huge now. My butt is getting bigger and heavier, so difficult to carry it around. Haha!

2nd, nak jage kesihatan. I might have missed to mention this before, that I'm having a fatigue problem towards the end of 2008. I was some sort of "berjuang" to stay Kunaz, till I had to put some makeup just to make my face look natural, like the other healthy people with no makeup. Sebbaik mekap artist. Haha! But really, I need to stay healthy here.

3rd, of course nak jadi a good wife. Plan nak sambung belajar menjahit laaa... Tak sempat terer bebetul lagi. Rasa tak sempurna jadi isteri if takde skill menjahit. Tengoklah ade kesempatan nanti nak attend kelas. Tetibe terkagum dengan my mom. Masak terer, menjahit terer, mengemas terer, gardening terer, buat bisnes terer, etc. She's my idol! I'll try my best to be a perfect wife. Help me hubby... Huhu...

4th, be a good staff. I just want to do my job well, with honesty and integrity. You know what, I keep telling this to people. I work to live. I don't live to work. But sometimes, my job nature requires me to put work as a top priority. Will try my best to commit to both working and personal life.

Azam lain sama jek cam 2008 dulu. Owh, esok anniversary ke-5 kami as a couple. Happy anniversary sayang. Tak jadi celebrate kat Brunei since hubby akan stay sini dah nanti. Anytime bleh pegi dah after this. Aritu pun ade invitation untuk buat course makeup kat Brunei mid 2009 nanti.

Ermm.. esok hubby balik Ipoh dah. 31 Jan baru datang balik permanently kat Miri nih. Lusa dah start keje. Lama cuti rasa cam takmo keje plak. Hehe.. Takley2.. Kene jadi good staff. Hehe..

Goodbye 2008, you taught me a lot! And welcome 2009! Semoga 2009 akan lebih bermakna buat saye sekeluarga nanti. To all, have a wonderful and prosperous 2009. Happy New Year!!!


Ayat-Ayat Cinta

Me and hubby ade hobi baru kat rumah nie. Kami beli CD bebanyak tapi tak tengok. CD cetak rompak plak tue. Don't do this at home. Haha! But then, kami baru lepas tengok movie Indon bertajuk Ayat-Ayat Cinta.

Clueless, speechless. Movie tue sangat best. Paling suke part 1st wife dia menangis when the husband said he loves the 2nd wife in front of the 1st wife. Besar sungguh pengorbanan 1st wife dia tue. Best best.. Movie yang wajib ditengok. Touching touching....

To hubby, jangan kawen dua yer? Sian kat saye, tak mampu nak jadi sebaik tue. Haha! I know you are not going to. Huhu.. I love you sayang...


Family Planning

Just realized that new year is approaching. Nak kene setel the serious topic that I mentioned earlier, even though I still don't get the feel to write about it yet.

Family just went back to Terengganu. Kejap giler masa berlalu. 5 hari habis camtu jek. Seme orang tak sedar dah 5 hari kat Miri. Sedih giler. Happening rumah nie sepanjang 5 hari nie. Rumah 2 tingkat nie rasa cam kecik and sempit jek dengan 9 penghuni.

Me and hubby sangat penat entertain family pegi shopping and jalan2 sana sini. Kami amik banyak gambar and videos. Watched and laughed together. So hilarious. Lepas balik hantar diorang pegi airport, house feels so empty. No more laughs. Sayu sungguh rase. Huhu...


Family Planning

Ok, back to the real topic. Standardlah, lepas kawen orang akan keep tanye "Ko dah pregnant ke Kunaz?" Fedap gak kengkadang, tapi ingat2 balik, dulu saye pun sibuk gak tanye orang baru kawen dah pegnen ke blum. Padan muke saye. Haha!

I wanted to write differently before, but then situation had changed and there's a slight change in our plan. Ok, before this me and hubby had decided to have a "Family Planning"

1st, baru start keje. Penat tau keje BWE. Too much things to do and learn in BWE. Can't afford to be more tired. You know I'm not doing well in splitting my commitments fairly. Huhu... I'm not ready yet to experience the morning sickness syndrome that will absolutely affect my working performance.

2nd, hubby's not here. Going through pregnancy without a husband by myside sangat2 lah tak best. Bak kate Lily, kesian kat semua pihak (me, hubby and the baby)

3rd, saye tak ready lagi nak ubah lifestyle saye. I'm a heavy coffee/nescafe drinker. Saye rase saye dah ketagih. Kengkadang sampai 3-4 gelas sehari. Adehh! Ade sesape tahu any supplements nak kurangkan ketagih kafein nih?

4th, saya tak puas lagi hidup berdua bersama hubby okay!!! February nie baru nak start hidup berdua dengan sebenar2nya. Saye nak nikmati moments berdua bersama hubby pepuas dulu. Title isteri tue sungguh best bagi saya.


Why Family Planning?

Ade gak yang sound. Jangan amalkan family planning. Alahai makcik, sape yang taknak baby kan? Tapi kami nie jenis bukan yang nak main ade baby jek, but how we are ready to have and to grow the baby.

"Setiap kehamilan hendaklah dirancang serta diingini dan bukan berlaku secara kebetulan" - petikan daripada majalah Pa&Ma keluaran Jan'09. Growing up a baby is subjective. Seboleh2nya biarlah kami bebetul bersedia, and we are not ready yet at the moment.

Saye sangat nak marah bila ade sorang tue sound saya pasal family planning sedangkan dia nak urus diri sendiri bangun pagi pegi keje awal pun tak dapat. Kelam kabut tiap pagi then nak cakap pasal nak urus baby? Huh! Aihhh emo lagik!


Until When?

Ape nih interview diri sendiri? Haha! Ok, initial plan ialah 1-2 tahun. 1st year is a must. But then, hubby dapat keje kat Miri dah. Yeayy!!! So, the duration might be shortened tapi tak sure bile.

Hubby tetibe kene terjerumus ke bidang oil and gas jugak. Both of us memang pure background construction and I was having a difficult start in this field. So, hubby's expecting the same thing as well. He might need some time to cope up with his new position.

However, we won't take that long lah. Nak tunggu bebetul ready memang sampai mati pun tak sempat ready kan? Ade jer cabaran dalam hidup nie and the best way is to face it coz it will make us stronger day by day.


My Preparation So Far?

Of course la takde preparation langsung lagi. Haha! I'm now preparing to receive a husband in this house this coming February. Lepas tue baru pikir pasal nak preparation untuk bende lain plak.

But the good news is, I've started buying magazines about pregnancy. Kire 1st step la tue kan? Haha! Magazine says untuk merancang pregnancy kene prepare fizikal, mental, financial dan segala-galanya dalam 3-6 months ahead.

Adeehh... I sound too systematic. Yes, ask my friends. Saye nih every mende 1st time yang saye nak buat mesti cuak gile, walaupun bende tue senang jek. Tapi sebab tue 1st time nak buat jadi cam gelabah gile. Haha! Cam pregnant nih pun, saye tak pernah tau pape pasal pregnancy, dahlah tak penah amik subjek Biologi dulu, so cuak seyy! Haha!

Oklah, kesimpulannya we both love kids a lot but then, we act based on our capability. Growing up a child is subjective, so please stop questioning our decision to have a family planning. It's not like we use dangerous way to do it.


P/S : Ramai gak yang family planning tapi 'accident' kan? Ramai gak yang nak anak tapi belum ade rezeki kan? Ade hikmah tue. Allah tahu ape yang terbaik untuk kita...


Event Manager?

Arini Gan tetibe mintak tolong ganti Eddy to be a committee member for the HSE week since last minit Eddy cakap tak boleh join, some sort like that lah. Memula cakap malas sebab memang malas pun but then I said okay just because of Gan. Sebab Gan penah tolong saya time saya susah.

So, kul 3 tadi pegi SKO building sebab ade meeting pasal bende nie. Gan cakap saya takyah bawak pape. Attend buat syarat jek. So pegilah buat syarat. Dengar jek ape diorang bincang. Diorang dah miting a few times dah pasal nie, saye jek 1st time. Siap nguap2 lagi. Tak take note ape langsung.

End up, wakil BSE cakap saya yang kene jadi event manager untuk acara Walkathon. Terkejut saya tadi. You know how much I hate if people decide what I have to do before asking me first. Plus, bende nie dah last minit.

Actual event start lagi 2 weeks but everything must be finalized by 4th Jan. Bape hari jek lagi. Komiti members takde lagi untuk delegate tugas, baru nak kene cari. Saya plak 26 Dec - 1 Jan saye dah start cuti. I know it's just a small responsibility but then saye masih tak suke since dah last minit sangat. I wanna be with my family tanpa pikir pape pasal mende lain.

I wanted to say no in the meeting but the way they responded made me just kept quite until the end of the meeting. Please don't use reasons like "Nie la peluang nak menonjol and dikenali" or "Masa nie la nak tunjuk leadership" because I'm not interested to be the shining star of SKO. Plus, I'm a doer, don't really like managing people to do works. Memang tak sesuai jadi manager. Haha!

Tapi abih miting saya SMS Gan suruh cari orang lain, saya takmo. And Gan said okay, his girlfriend will replace my position and he asked me to assist her. Boleh laaa...

This morning, Iskandar asked me to cancel my leave from 26 Dec - 1 Jan since dia nak cuti gak and nak suruh saya jaga ofis. Haihhh... why always me to be the chosen one? He said saya dah banyak cuti. Helloooo!!! Saye cuti cukup2 dengan ape yang saye entitled. But maybe the way I applied the leave buat nampak banyak.

Saya biasa apply cuti 1-2 hari jek tapi banyak kali. Orang lain biasa apply a few times jek tapi sekali apply untuk banyak hari terus. So, tue kot yang dia nampak. Haihh.. sedihnyer. Dahlah tak cuti raya, nak cuti krismas pun tak dapat. Huhu... But then, Eddy will be around, so I can proceed with my leave. Hehe...

My headache is getting worse. Maybe this is the main reason saya cam cepat stress. Baru lepas telan 7 bijik pil sekaligus. Tomorrow will be last day keje pastu cuti. Lusa family datang. Yeahh!!

Hubby's New Job In Miri

Waahh ter-rajin la plak update banyak2. Heh. Just wanna finish all updates. Ingat tak, I have one more important entry yang saya belum update. Still waiting for the right time to write it meaningfully.

Ok, back to the real topic. My hubby will work for Delcom company. Can visit the website at www.deleum.com. Company oil and gas gak, wireline contractor untuk BWE. Contractor terbesar BWE ah sebab next year dia dapat seme contract untuk buat wireline. Huhu...

Memule masuk SKO, saya dah pernah cakap pada diri sendiri, if hubby tak dapat SKO saya akan suruh dia keje kat memane company kat Miri nie, but not with the contractors that are direct under BWE. Sebab? Bukan sebab conflict of interest aper. The main reason, saya tak sanggup dengar hubby kene kutuk.

Kami kat BWE everyday ade morning meeting dengan kontraktor untuk update our wireline job. Yang lead meeting is our senior operation engineer, Zul yang saye cakap mulut dia ya rabbi. Kutukan and bahasa kasar2 is his mother language. Bukan dia jer yang mulut camtu.

This is the only culture yang saye tak suke dalam BWE nie. Sebab diorang banyak deal dengan kontraktor, mentality diorang dah memang camtu kot. Tau nak marah2 and cakap kasar jek. So during morning meeting memang masa kontraktor kene bambu ah. Kadang2 saya yang tak sampai hati nak dengar, rasa nak keluar je meeting tue, tak sanggup tengok and dengar. So, saya memang dah decide takkan pernah cuba nak carikan keje untuk hubby kat any contractor companies under BWE.

It all started after kawen bila almost seme orang kat BWE tue kesian saya hidup tanpa suami kat Miri nie. Haha! Puan Lily yang suruh saya apply Delcom since next year seme kontrak wireline dapat kat Delcom, so for sure banyak vacancies. Memula tue tak termakan lagi. Then, Larissa apply gak on behalf of her boyfriend, and our secretary pun apply for herself. She said Delcom ade buat opening keje besar-besaran.

Kat Delcom, ade sorang General Manager yang baik dengan saya. Jarang jumpe dia, time ade makan2 jek baru jumpe dia. Saya pun tatau nape kitorang baik. Wife dia pun baik dengan saya. Diorang memang species mesra alam kot. So, saya pun pass resume hubby kat dia one day after Larissa anta resume boyfriend dia.

Nama GM tue En. Fadzli. Dia reply cakap job opening yang besar-besaran tu baru habis last month and dah selesai recruit orang dah. The same email dia reply pada Larissa. Cuma kat email saya dia cakap dia nak jumpe my hubby untuk pre-interview, just in case ade other vacancies in the future. Then, hubby pun pegilah pre-interview tue middle last month.

And then last week dah dapat offer as Operation Engineer. Alhamdulillah. Delcom suruh start segera on January 09. But then hubby kene kasi 2 months notice kat current company, if tak , kene bayar 2 bulan gaji and Delcom tak tanggung bayaran penalti tue. Tapi bila pegi nego dengan boss kat Slim River, dapatlah sebulan jek notice. So hubby will start working in Miri on February 2009. Yeayyy!!

FYI, hubby merupakan orang penting UEM untuk Ipoh site. Sesibuk2 saya kat BWE nie, hubby lagi sibuk and lagi penat badan. Selalu balik keje malam2. Teringat masa atas pelamin kat Kedah dulu pun ofis call tanye pasal keje. Masa honeymoon pun asyik kene kacau. Huhu... So sepanjang January nanti kesibukan dia may be doubled sebab nak setelkan ape yang tak setel and nak handover keje seme before quitting.


UEM Builders vs Delcom

Both company ade benefit tersendiri. If kat UEM hubby dapat gaji + site allowance + handphone allowance + free petrol + free car + free double storey house. Kire dapat gaji memang solid boleh buat saving and belanja untuk diri sendiri. Yelah, kete takyah bayar. Sewa rumah takyah, petrol takyah. Best kan?

Cuma yang tak best hubby kene keje 6 hari seminggu, jauh dari isteri and banyak kene spend kat flight tiket. Annual leave hubby dah habis, dah banyak dia cuti pakai unpaid leave semata2 nak balik jumpe saye. Huhu...

Kat Delcom plak dapat gaji lebih kurang sama dengan yang UEM offer (starting salary) + offshore allowance + car maintenance allowance + petrol allowance. Benefit yang dalam bentuk wang ringgit, akan dapat lagi tinggi kat Delcom. Just takde free car and free house jek. Tapi yang paling best, hubby keje 5 hari seminggu jek.

Overall memang berbaloi. Dapat dapat keje sini pun dah syukur sangat2. Susah bukan local Sarawakian nak keje sini. Tapi tatau ah cane nanti. If Delcom suruh hubby jadi representative morning meeting, memang dramatic ah kehidupan kami nanti. Or maybe saya kene request to exclude one of us from the meeting.

For sure if ade problem dengan Delcom, saya orang pertama yang Zul akan kutuk. Dah bleh assume dialog dia nanti "Apelaa company laki ko nih. Lembab!" Lembab bodoh bangang takleh harap tue bahasa kebangsaan Zul lah tue. Heh!


Future Plan

Takde buat proper future plan pun lagi. Cuma dah start plan2 cane cara nak isi masa bersama during weekend. Antara aktiviti wajib adalah jalan2, masak2, gardening, shopping, tengok movie, pegi swimming, main badminton, etc. Waaahhh seronoknyer!!!

Saye dah beli tanah baja berkurun dah tapi takde mood nak bercucuk tanam sebab takde hasben. Tak seronok buat sorang2. Huhuhu... Belakang umah kitorang dah ade pokok serai and daun pandan. Nanti nak tambah koleksi lagi. Yeah!

I need to catch up much much more faster now (keje BWE) so that boleh rilek2 bile hubby dah datang nanti. By the way, after completing the SSI presentation haritu, I felt that I have reached a minimum level required by BWE. Tinggi sungguh expectation BWE nih. Saya dah cover almost all parts cuma kat surface jek baru. Nak kene details pasni. Insyaallah bleh kot.

So, setakat nie jelah. Dah nak kul 11 malam. Esok keje. Ok plan terdekat hubby and my whole family akan datang Miri 25-29 December nanti. Hubby akan stay sampai 1 Jan 09. Saya pun start amik annual leave starting 25 December nie. Will update later. Doakan yang terbaik buat kami di Miri ya! Thanks!

Raya Haji 2008

Baru lepas upload gambar masa mekap Kin kat Awana and mekap kawen pagi tadi. Masa upload baru teringat yang saye ade skip citer pasal raya haji aritu. Tak sempat sebab dah nak kene pegi travel.


Ok, since minggu raye haji tue workload saya agak banyak plus kene prepare untuk SSI presentation, kami tak plan nak buat open house. Teringat masa saya buat makan2 dulu, a day before tue memang busy ah shopping barang dapur dengan husband. Kopek bawang seme, etc. But since tak plan ajak orang kitorang langsung tak kuar beli barang dapur.

What we did was we went out ronda2 Miri dengan naik skuter Yamaha Ego Piju. Saye suruh Piju pegi keje pakai kete. Masa tue ade PC Fair kat Miri and Piju kene jaga booth Mac Apple kat sana, so parking free ah. So, berjam2 kami atas motor. Kami pergi Tanjung Lubang, Marina Bay, Piasau Boat Club, KRP, etc.

Best sungguh naik motor dengan husband. Rasa free dari seme masalah walopun keje tengah banyak. Pastu kene angin2, sangat nyaman. Pastu dapat peluk hubby dari belakang (huhu gedik). Cuma susah nak borak2 atas motor tuu. Tapi kitorang borak banyak gile. Turun2 motor bengkok tulang belakang saye sebab melendut ke depan nak borak dengan hubby.

Malam tue kami ada ajak Ustad and Syahnaz datang rumah masa hari raya haji untuk lunch bese2 jek. Ajak Syahnaz sebab tiap kali hubby datang sini diorang tak pernah berkesempatan jumpe. Ustad tue hasben Shima, dak BRE, coursemate kitorang gak masa kat UTP dulu. Ustad dapat keje kat Miri gak.

Sekali Syahnaz pegi ajak satu Miri datang umah kitorang. Kelam kabut saya masak pagi tue. Sangat bernasib baik sebab a few days before tue saya ade beli barang dapur sket sebab nak tinggalkan Piju lama nanti, so beli sesiap. Terpaksa guna stok tue dulu sampai habis. Nasib baik cukup. Pastu lagi siot, Syahnaz paksa suruh siap masak pagi tue jugak sebab diorang nak datang breakfast. Saya punyela plan nak masak untuk tengahari, adela mase sket.

Memang kelam kabut ah saye and hubby pagi tue. Hubby a few time kene ulang alik kedai runcit. Sebbaik rumah dekat mini market. Tapi alhamdulillah, dalam masa 2 jam dapat siapkan 4 jenis lauk - ayam masak lemak cili padi, sotong masak merah, udang masak merah and sosej special. Saye start masak kul 8 pagi, kul 10 am camtu diorang datang makan.


Nie jek yang sempat masak

From Left : Hubby, Zul, Tpot, Ruby, saye, Izza, Kak Adda and Kuin

From Left : Zati, Alya, Ustad, Shima, Syahnaz and Buse

Makan time


See, saya tak sempat pun nak tukar pakai baju raya. Hubby pun. Huhu... This time, almost all 1st timers yang datang umah kitorang. Of course kitorang takkan lupe jemput Tpot and Zul sekali. Tue jek yang mampu jemput, risau food tak cukup. Haniff and wife balik semenanjung. Cam bese memang anak Tpot, Adri jadi toy kitorang. Hehe... Nie gambar2 kami dengan Adri masa hari raya haji yang lepas.




Cute kan Adri? Hubby managed to snap his pic while he was smiling. Susah tau sebab tiap kali jumpe kitorang Adri suke tidur. Haha! Gambar di-small-scale-kan. If nak tengok yang besar sket leh masuk flickr hubby (http://flickr.com/photos/kacalensa)

Oklah, tue jek cerita hari raya haji kami. Just jamu orang makan jek. Huhu... Sekian.


Update From Peninsular Part 2

Hoho... Dah sampai Miri baru nak update. Takpelah, will maintain the same title. Where was I? Owh, reached Ipoh to meet the husband. Ok, meh2 sambung.


Surprise for Hubby

Hehe.. I skipped this part in the earlier post, till Iman sound2. Huhu.. Ok, actually after abih miting and before naik teksi bodoh bangang tue, saye sempat jumpe Iman kat Suria KLCC. Kelam kabut sket because I still haven't finished my shopping and Iman dah call2.

Ok, I bought M.A.C Cosmetics stuff for myself, tambah collection sket. 2 small bags of makeup stuff. Pastu, beli speedlight Nikon SB-900 untuk hubby tercinta. Sian plak, asyik sebut2 pasal speedlight. Pastu if jalan2 supermarket, sure ajak masuk kedai gambar nak tengok speedlight. So, I bought one for him. Harga dia RM1600. Saya taktau tue mahal ke murah sebab saya tak survey tempat lain. I was planning to buy it at Foto Selangor, sebab DSLR Nikon D80 dulu kitorang beli kat sana and dia kasi harga ngancam nyer murah ah. Heh. But then, tak sempat dah nak ke sana, so beli jer kat KLCC.

I thought tue jek bende yang nak shopping. Sekali terbeli satu digital camera biasa cap Panasonic. My adik Piju nie gedik2 lak nak pakai digi cam. Kamera Canon PowerShot A95 yang setia berkhidmat selama 6 tahun pada saya telah selamat saya pinjamkan pada Piju (which might be forever). So beli satu lagi, nanti buleh gilir2 sebab saya taktau which one is better.

Isskk teruknye saye, normally saya akan research and survey habis-habisan before decide nak beli, lebih2 lagi barang yang harga ribu-ribu. Nape ntah jadi tak smart membeli this time. Takpe2, so far barang yang saya shopping seme saya utilize wisely. Macam digicam nie pun, my old Canon macam dah makin uzur untuk amik gambar client makeup saya before and after. Eloklah ade yang version baru sket (alasan nak sedapkan hati) True what! Eheh!

So, you see betapa banyaknya barang yang saya shopping. Kotak besar2. Berplastik2 kene bawak. Kene heret beg troli plak satu. Pastu kene carry buku and laptop plak. Haa dengan load sebanyak tue saya berjalan2 mengarungi hujan KL dengan pakai baju kurung. Basah kuyup. Sebbaik tak pakai heel. Tak gune nyer drebar keling. Tak hilang lagi marah nie. Haha!

Eh, dah keluar topik. Ok, back to the surprise thingy. Buying the speedlight as a surprise was exactly a good decision. Sebab tetibe dapat news yang hubby dapat keje kat Miri. So, terus bleh convert jadi hadiah. Congrats sayang. Will write about hubby's new company in a different entry.


Friday Housewife

So, hubby dapat 3 kegembiraan haritu and 3-3 tue were because of me. 1st gembira sebab saya balek. 2nd gembira sebab dapat keje (I also contributed something to this) and 3rd gembira dapat speedlight yang diimpikan sekian lama. Huhu... Alhamdulillah, banyak pahala saya dapat haritue. Pahala menggembirakan suami. Huhu...

Saya sampai Khamis malam. Jumaat esok tue hubby keje, siap kene pegi site Kampar lagi so tak balik lunch. So, saye jadi housewife for the whole day. Best tau. Hantar and sambut hubby balik keje kat muka pintu. Adoihh so classy. Haha!


Linda's Wedding

Hari Sabtu esok tue sangat banyak agenda. Memula kene pegi Kampar dulu, ofismate hubby and his family nak belanja kitorang breakfast. Bagus sangat diorang. India. Haaa this time jumpe India baik plak. Haha! Diorang datang masa kenduri belah hubby and diorang selalu nak belanja kitorang makan tapi saya yang tak pernah dapat balik Ipoh. Huhu... Memula diorang nak belanja lunch, but we didn't have time to wait until lunch. Banyak lagi agenda lain. So breakfast jer, but it was a 'big' breakfast. Huhu...

Then pegi ofis UEM kat Slim River sebab nak jumpe boss hubby bincang pasal resignation. Pastu singgah wedding anak kawan abah-in-law kat Nilai. It was already 4.30 pm bila kami sampai ke wedding Linda. Dalam tentative, kul 4.00 pm dah selesai majlis. Sempat jumpa tapi diorang dah bersiap nak keluar untuk shooting outdoor.

Sangat kelakar sebab saya baru nak tulih kad kawin masa sampai umah Linda. Dalam kete time tue. Tengah tulih tetibe Linda datang jenguk kat cermin tingkat kete. Waaaaa kantoi baru tulihh!! Haha! Lepas makan kami singgah kat stesen keretapi tempat diorang buat outdoor shooting. Nie gambar kami dengan pasangan Linda dan Malan. More pics of them are available at hubby's flickr ( http://flickr.com/photos/kacalensa)


Kat khemah makan2

Outdoor session kat stesen ketapi


Next plan sepatutnya nak jalan2 kat KL, shopping barang M.A.C kat Mid Valley (tak puas lagi shopping kat KLCC aritu, nilaaaa kes tak plan bebetul) but then tak sempat. Kitorang estimate sampai Mid Valley kul 8pm camtu, cam penatla kan nak pusing balik Ipoh lepas tue. Shopping pun tak puas. So kitorang balik Ipoh terus. Tapi kitorang sempat ah ronda Negeri Sembilan sket2. Dah lama kitorang tak drive jarak jauh cani. We really enjoy the journey. Nyanyi2 dalam kete, benti minum2 and makan2.


Di kesempatan ini, tersangat ingin memohon maaf pada Hasuna and her husband Reef sebab tak dapat pergi wedding korang on the same day 13 December kat Perlis. I know, dalam banyak2 jemputan, the most yang saye patut pegi is to Suna's wedding sebab dia rakan se-civilrawk saya and dia datang masa wedding saya dulu. Tapi tuelah, takde rezeki nak menghala ke Perlis time tue, seme menghala ke arah KL. Sorry ek...



1st Movie After Marriage


Yezza, lepas kawen, it was the 1st time we were in the cinema. Kitorang tengok citer Transporter 3. Best best. Macho sungguh hero citer tuh. Then cam bese, makan fevret food kat fooodcourt Jusco - nasik ayam claypot. The term claypot tak come across masa saya nak cakap saya nak makan tue kat hubby, so I just said nak makan nasik pasu bunga. Haha! Bongok!


Pastu kitorang window shopping sket. Pastu pusing2 Ipoh. Makan charkuewtiow kat dataran MBI. Banyak sungguh makan. Haa akhirnya berjaya makan laksa yang sedap setanding laksa Polo fevret kami tue. Kedai dia kat Sungai Siput. Saya hirup dengan mangkuk2 sebab sangat sedap. Eheh!



Awana Kijal Bliss


Isnin pagi, naik train dari Ipoh ke KL Sentral. Pastu check in bag sesiap dari situ. Marayau2 jap kat situ pastu baru amik transit ke KLIA. Pastu terbanglah saya ke Kuantan and then ke Awana Kijal. Ade Well Intervention School anjuran PWE kat PMO Selasa-Rabu tue. 1st day dengar presentation jek and ade test. Masa pre-test hanya 6 orang yang scored 100% and two of them were me and Shawn (wakil dari BWE). Yess, we copied each other tapi tak sangka dapat full mark. Haha! Final test tatau cane sebab diorang tak sempat kasi markah.


Malam pertama, my whole family datang Awana nak jumpe saya (except Piju yang tertinggal kat Miri, hehe..) Nak book 1 lagi room tapi seme room dah penuh, maka terpaksa la sumbat 7 orang dalam 1 bilik. Sebbaik dapat bilik corporate, dapatlah 2 katil double. Pinjam bantal kat bilik Shawn. Huhu.. Mom brought so many food and we really enjoyed our family time. Me, Piji and sister-in-law sempat pegi swim lagi kat swimming pool Awana. She didn't know how to swim at all, then I taught her using the techniques used by my coach. Guess what, terus dia dapat terapung and swim! It's just about the right technique! Satu malam jek family kat Awana. Sangat happy jumpe family. Happy happy happy!


Hari ke-2 visit 3 warehouses kat Kemaman Supply Base - slickline, eline and CTU (well services thingy). Jumpe Kin la plak kat Schlumberger warehouse. So malam tue, dia plak datang tido kat Awana. Sempat main mekap2 malam tue. Later I will post the photo in my fotopages. Pagi esok tue (Khamis) check out balik Miri. Kin tengah tidur lagi masa saya checkout. Ntah2 kene bungkus oleh makcik cleaner ntah si Kin tuh. Haha!



Back To Miri


Haaa! Flight Kuantan-KLIA should be kul 10.15 pagi. Sekali delay, kul 12.30 pm baru gerak. Dahla next flight KLIA-Miri kul 1.15 pm berlepas. Seme orang dah boarding time tu. Me and Shawn berlari2 dengan penuh dramatik kejar next flight. Sebbaik dah check in sesiap masa kat Kuantan. Just risau sebab officer cakap beg mungkin tak sempat transfer, mungkin akan dihantar using next flight.


Masa kami tengah lari2 tue, bergema announcement sebut nama "Engku Nur Nazuha" suruh segera masuk belon. Haihhhh jauhhh tauu!! Pintu B7. Nak patah betis lari. Alhamdulillah seme selamat. Beg pun selamat sampai sekali dengan tuan beg. Huhu...


I felt so tired and unwell. Masa kene hujan kat KL dah start nak demam. Pastu masa lawat warehouse exposed kat cuaca panas plak. Pastu kene pecut kejar flight plak. I really needed a day off on Friday, but then I decided to go working tapi nak rest2 jek, buat2 claim and kemas2 meja.


But then, baru setengah jam sampai rumah, got an SMS asking me to present for tomorrow's meeting (Friday). Masa tue around 4.30 pm. Nak present pagi esok. Giler!! I wasn't in the office for two weeks, email tak penah bukak, nak update ape kat diorang during meeting. And tengah headache, so tak mampu nak pikir. For me, it's not about just attending and presenting, it's about being useful during the meeting by answering all the questions which konfem saya takkan dapat jawab. So stressful, so decided to take MC. Yeahhh I have to be selfish this time. I need a rest for god sake.


So, here I am. Dah kat Miri. Saya assume rumah akan jadi tunggang langgang sepanjang ketiadaan saya. Worst case, saya takut bukak2 jek pintu rumah ade tengkorak adik saya mati kebuluran kat rumah nih. Haha! Keji nyer assumption saye! Tapi syukur, he went through this very well. House is well kept. Congrats to him. Sekian... Owh, esok (Ahad) ade kene mekap pengantin kat Miri nih. Sekian lagi. Huhu...



Update From Peninsular Part 1

This is my hot updates from peninsular. Hot update? Haha! Yeahh it was pretty hot actually, but it's been days so dah cool dah sesket. Ok, this might be long. If tak sempat update, maybe akan ade part 2 part 3 cam bese. Hehe...

Saye kat Awana Kijal now, do refer the previous entry, talking about my December movements. The feeling is so nice since this is my 1st time travelling takyah penatkan badan dan otak untuk prepare presentation and meeting materials. Esok and lusa pegi dengar talk jek. Hehe.. Okay, mari sambung update.


Presentation during BWE-SSI Workshop

So, I was the lucky-unlucky person who was chosen to be the presenter on behalf of BWE during the workshop. Unlucky because I was loaded with mountains of workload pastu tambah plak nak prepare presentation materials nih. Banyak siot!

Lucky because by doing this saya dah belajar sangat banyak bende, dah cover almost all parts of BWE operation walaupun setakat surface jek. I was required to analyze the 2008 wireline performance, identify available resources for 2009 and plan ahead BWE nyer operation for next year. Kene deal dengan kontraktor dulu, kene belek2 contract, kene jumpe banyak orang tanye macam2, kene marah byk2.. Haihh...

So dipendekkan cerita, saya amik masa 2 minggu prepare untuk task nie. Buat slide sampai nak termuntah2 till trainees pun perasaan saya cam dah bengong2 sket spanjang minggu tue. 2 days before the workshop, kene buat dry run dulu. Semua staff BWE attend sebab nak kasi input expecially constraint at each field. Input tue saya kene include dalam presentation tu nanti.

Flight saya Rabu petang. Present pagi Khamis kat KLCC. Rabu pagi tue tetibe pendrive saya crashed sebab virus. Slide yang saya dah edit seme hilang. Stress gile. Pagi tue dengan tak sengaja saya dengan selamba je pegi jerkah sorang senior operation yang seme orang takut dengan dia kat BWE nie. Dia memang suke cakap kerek2, pedas2 dan menyakitkan hati. Normally if saya nak marah dia balik, saya buat dalam bentuk lawak so that jadi double meaning. Up to him nak paham yang mana. Tapi pagi tue, takde lawak2 dah, straight forward jek marah dia soon after dia tanye soklan dengan kereknya. Ganas jugak saye rupenyer...

So, sepanjang kat airport + dalam flight keje saya dok buat slide jek. 1st time saya tak tidur dalam flight sepanjang 2 jam journey tu. Saya stay kat Traders Hotel. Malam tue all out buat balik slide. Siap anta SMS warning kat Gan pakse dia jangan tidur selagi slide saya tak siap. Owh, kami datang berlima tapi 5-5 dok hotel lain2. Haha! Tak kuar makan, order dari hotel. Kuewteow dia RM25 sepinggan. Nak save masa nyer pasal.

Kul 12 malam tertido tanpa sengaja. Sebbaik terjaga kul 3.30 pagi. Sambung buat slide till subuh. Even masa nak start present sempat edit a few lagi. Pegi KLCC tak sempat iron baju properly. Berkedut2. Muke pun tak sempat mekap cun2. Tudung senget benget. Buruk sungguh.

Tapi alhamdulillah, dengan izin Allah, the presentation was good! Raymond and Iskandar puji2. Masa lunch diorang pegi makan kat Chakri Palace. Saya cam takmo join sebab seme boss2, saya sorang lak tue perempuan. Saya sembunyi2 takmo ikut, sebab plan nak pegi shopping kat Suria. Sekali Iskandar datang cari and heret saya join lunch sekali.

The food was superb! Silalah try! Raymond said it was one of the best food he ever tasted in life. Sangat lawak sebab food sangat pedas and orang lain seme berpeluh2 kat muka. Tapi Raymond berpeluh atas kepala. Muka mantain jek. So, tiap kali dia amik tisu lap kepala, saya tergelak sampai nak terkeluar food. Haha!


Teksi Jahat!!

Since takde airport kat Ipoh, terpaksa amik bas dari Pudu untuk ke Ipoh. Saya amik teksi dari Traders Hotel, tapi teksi under hotel dah habis so kene gune teksi2 jalanan. Dapat drebar India. Awal2 dia tanya macam2 soalan hint. Memule ingat nak ajak borak, tapi rupe2nye nak korek saya ni local ke tak so that senang nak tipu.

Biasa lalu jalan mana? Saya jawab tak sure tak pernah nak tengok teksi lalu jalan mana. Biasa tak jalan KL? Saya jawab tak sangat. Harinie jam luar biasa. Saya respon cakap oyeke. KL-KLIA naik teksi tak sampai sejam, kami charge RM90. Saya respon cakap oyeke. Let say nak sampai Pudu makan masa sejam, how much you mampu bayar? Saya jawab saya bayar ikut meter. You tau tak teksi KL nie if time hujan2 and busy camni diorang dah tak kire meter? Saya jawab tatau. Teksi saya naik seme pakai meter.

Dipendekkan cite, dia mintak harga double meter tue. And I said okay. But then, I realized that dia pusing2 area KLCC tue jek almost 30 minit. Bodoh. Dia pusing area hotel2 dekat KLCC cam Concorde, Corus seme tue. Sah2 laa saya tau sebab memang penah stay sana. Tapi tatau nak buat cane. Cam terpaksa biarkan diri ditipu. Then SMS hubby cakap "Teksi nie tengah tipu saya but I don't know what to do" Then hubby called me immediately asking cane dia tipu saye. I said

"Saya kenallah tempat2 yang dia pusing nih, dari tadi lagi nie"
"Ayang tau tak KLCC-Pudu tak jauh mane?"
"Tau, tapi nak wat cane"
"Ayang amik no plate kete dia and nama dia nanti kita buat aduan"
"Boleh buat aduan ke sayang? Nak adu kat sape. Cane nak check nama driver"
"Dia tampal kat dashboard" (saya pun jenguk2 dashboard)
"Takdela sayang"
"Takpe, amik nombor plate jek"
"Ok2, thanks sayang. Nanti dah sampai Pudu saya bitau. Bile ntah sampai nie. Dah dekat sejam tak sampai2 lagi nie"

Rupe2nye drebar keling tue boleh tangkap isi perbualan kami tadi. Tetibe dia cakap "Dik, takpelah tak payahlah bayar double. Ikut meter jer. Saya pun dah silap gune jalan ni" Haaa tau pun takut. Whatever laa.. And I just said ok. Cam kerek kot di mata drebar keling tue.

Lepas tue tetibe dia cakap minyak dia dah nak abih, terpaksa drop saya kat sini. Dia suruh saya tengok meter dia and bayar ikut meter. RM47. Tue tak sampai Pudu lagi tue. Dia cam nak kenekan saya balik sebab dia cakap "Adik tau kan jalan kat KL nie. Jalan sket lagi dari sini sampailah Pudu tue" Pastu dia dok repeat ayat "Adik kan tahu jalan KL" tue banyak kali. Cam nak sindir ah sebab dalam fon tadi saya cakap saya tahu tempat2 yang dia pusing tue.

Disebabkan malas nak cari pasal saya cakap ok and turun. Rupen2 nye jauh gile lagi kene jalan nak sampai Pudu. Ntah mana2 dia drop saya, terpaksa tanya 3-4 orang untuk sampai Pudu. Sorang tue siap cakap lagi, "Nie dah jalan belakang nie" Dahlah hujan, banyak barang nak angkut, pakai baju kurung plak tue. Kesiannye kat diri sendiri.

Tapi, di sebalik ketensenan tue, saya sempat overexcited sebab masa dalam teksi, hubby call bitau dapat offer keje kat Miri dah. Waaaaa sukernye sayerrr!! Will explain later in the next part.


Bas Giler!

Sebbaik sampai2 Pudu jek terus dapat bas. Tapi ya rabbi, bas tue buat stail bas ekpress jarak jauh plak. Berhenti minum sejam! Lepas tue, sempat lagi gi basuh2 bas. Sejam lebih membazir. Ramai yang tensen kat dalam bas tapi takde sorang pun yang mampu pegi sound. Seme bersabar jek sambil membebel2 dengan orang sebelah. Kul 12.30 tengah malam baru sampai Gopeng. Hubby dah tunggu kat sana sejam yang lalu sebab estimate normal duration untuk bas nyer journey. Sian suamiku. Huhu...

Kesimpulannya, nasib saya up and down. Down sebab kene redo slide. Up sebab presentation best. Down kene tipu dengan drebar teksi India. Up bile dapat tahu hasben dapat keje Miri. Down bas delay. Up dapat jumpe hasben! Hehe... To be continued...

December Plan

Early December seems so stressful. Banyak gile keje. Seme orang sibuk dok kasi keje serentak. I know I will never reject sebab serik dengan jawapan "Bila nak cepat pandai" Haihhh people nowdays are so clever to manipulate things!

My husband is here with me now. Yeayy!! I have 4 annual leaves left, so I applied one on Tuesday 9 Dec. It has been approved already, but then I was required to attend a meeting and have to present something. Damn!! Dahlah dah kasi banyak keje, kene sacrifice masa dengan hasben plak tue! Hisss! Sebbaik dapat hasben yang understanding.

Pastu 10 Dec dah kene fly to KL, ade meeting dengan SSI on 11 Dec. 11 Dec hari Khamis so saya amik unrecorded leave (1 day left) on 12 Dec. So 12-14 Dec saya akan balik Ipoh!!! Hooorayyy!!!

Plan 13 Dec nak pegi wedding member. So far ade 3 x-utpians yang kawen on 13 Dec - Suna, Aween and Linda. Tengah pikir nak pegi yang mane. Tapi kemudiannya, my adik Piji (kembar Piju) tetibe kene datang Ipoh gak on 12 Dec malam sebab 13 Dec dia ade some sort of multimedia course at Olympia College Ipoh. Adehh.. kene replan balik.

My flight to Miri should be on 14 Dec petang. Pastu tetibe boss suruh attend pasal well intervention kat PMO Kerteh 16-17 December (Selasa and Rabu). So, saya idle 15 Dec tue (Isnin) tatau nak watpe so terpaksa amik cuti. Kire replace cuti 9 Dec yang terpaksa kensel tue.

Tapi penatlaa... Miri-KL + KL-Ipoh + Ipoh-KL + KL-Kuantan + Kuantan-Kerteh + Kerteh-Kuantan + Kuantan-KL + KL-Miri. You see how I don't dare to take makeup job yang luar Sarawak dengan nature keje saye cani! Sudden jek suruh ke sana ke sini.

21, 27 and 28 Dec kemungkinan ade job mekap kat Miri nie, customer dari butik kat Miri yang saya tolong mekap masa fashion show dulu. 25-28 Dec my whole family will be coming here. Saye habiskan annual leave saya yang lagi 3 hari tue sampai new year.

Hubby pun akan stay kat Miri from 25 Dec to 1 Jan. So, we plan to travel to Brunei between 29-31 Dec tue, but yang nie tak sure lagi sebab passport tak buat lagi. Haha! FYI, 1 Jan is our anniversary! Anniversary couple. Haha!

So, I have a very busy December. I don't want to clean up my inbox. I want to take a break. Oklah, got a very important presentation on 11 Dec but got a husband by my side as well. 1 might be neglected. I guess it would be the presentation. Haha! Aahhh mampuslah!

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.