Our Wedding Photos



Ok, I have uploaded my wedding photos in my online photo album. Boleh tengok kat link nie http://kunaz.myphotoalbum.com. Dah seminggu upload tak sesiap lagi okay! Tapi bolehlah nak tengok mana yang dah upload. To those yang lama dah mintak, bleh download from sana ok?

Owh, if nak tengok x-utpians yang datang haritu bleh tengok gambar start nombor 153 onwards (tak sure dah fully uploaded ke tak up to that numbers) Kat Friendster pun ade upload dah sket.




Saye suke photographer untuk baju pink nih. Dia tak buat banyak editting, tapi gambar dia originally cantik. Huhu.. I put some here tapi size dah dikecikkan untuk mengelakkan kelambatan meng-upload. Benci tol uploading nih. Huhu.. Btw, ade 2 folder gambar kawen lagi tak upload - akad nikah and reception. Adehh.. nantilah...




Ok, sila tengok gambar pengapit my hubby yang pakai baju light pink tue. Tue actually baju yang hubby beli untuk pakai time wedding. Tinggal nak hantar jahit sulam jek. Then I said "Eiii... ape nih pink pucat lesi nih. Saye nak yang striking" Hehe... maka saya pun pilih sendiri pink yang saye berkenan di hati.




Tengok sayang, kan cantik tue. Nampak berseri2. Hehe... Ramai yang tanya "Sanggup ek Zak pakai pink.." Sayang nyer pasal kan abang kan? Hahaha! Thanks sayang, it had been a very wonderful day...




I like the above photos very much. Hmmm.. really miss my husband right now. I love you sayang. Cpatlah 6hb...

Mawar Block

Rasa lama plak tak update. Not much to update actually, just nak upload gambar my new old office at Mawar Block. Hehe... Sila scroll down ya!


Tue adalah bentuk mukabumi ofis "baru" saye. Cantik kan? Haha! Gambar nie di-snap pakai handphone, baru lepas hujan time nie. Nie belum amik gambar backside lagi which lagi menyedihkan plus a bit scary sebab cat dia dah berkulat2. Yekk!



And this one adalah gambar workstation saye. Isskk... bukan workstation pun. Cam meja cikgu sekolah tadika. Do have a look at my previous entry. I put the pic of my previous workstation there. So comfortable till Iman said it was like a manager's table. Iman, tengoklaa kejatuhan taraf aku yang mendadak nih. Haha!

I don't really mind getting a small table, but please provide me with enough drawers so that I can put all my files and other stuff inside, so that no one can see them from the outside. Huhu... They say we have to stay here for minimum of 2 years duration. Katenye ofis SKO akan di-renovate nanti, dah siap akan pindah balik ke SKO building.


1st day masuk Mawar block nih dapat tekanan perasaan sket. Masa tue 90% of the officemates were not in sebab pegi GOES. So, sorang2 dalam rumah hantu nih. Pastu asek blackout sesuka hati. LAN pun tak stabil, asek disconnect jek all the time. Telefon pun takde lagi. Sakit jiwa sungguh.


Tapi next day dah okay sebab tetibe dah start dapat banyak keje. So funny sebab almost everyday ade orang datang melawat blok nie. SKOMC pun ade datang. Saye rasa cam dok kat umah orang tua, wakil rakyat datang hari2 tanya khabar. Haha!


Saye dapat banyak keje last week. Thank god takde telefon lagi. Bleh tak if taknak ade telefon forever? Malas nak entertain. Haha! Lepas tue last Friday saya balik rumah during lunch hour. Lunch hour untuk hari Jumaat is from 11.30 am to 1.30 pm. 2 jam. Saya jarang balik rumah unless ade emergency cam nak angkat kain, etc. Normally, saya akan stay dalam ofis siapkan pape keje.


But last Friday stress dengan sorang senior engineer nih, so balik rumah tidur, restkan otak and hati yang panas. Entahlah, saya try abih dah pikir positif, I believe niat dia baik tapi cara dia buat saya menyampah. Saya tengah ade banyak keje, dia cam energetic gila dok tambah2 keje saye, tanpa tanya pun saya mampu buat ke tak. Workload is good for my learning process, tapi banyak sangat pun, I might end up know nothing, just for the sake of finishing it.


Saye tak suke bila dia buat saya macam hakmilik dia, yang dia bleh decide saya nak kene buat apa tanpa bincang dengan saya dulu, sedar2 dah bitau kat seme orang yang saya akan bertanggungjawab untuk bende tue. And I hate the fact that he's always looking forward to find anything to complaint about me.


Masa masuk2 BWE saya memang dah di-expose-kan bad impression pasal dia dari ofismate lain, but I've tried my very best to like him, and there were times I used to like him. I like him actually, just tak suka cara dia. So, time cara dia okay saya okaylah. It's all about the chemistry I guess. Huhu.. Actually, saye pun tengah moody. Tengah period. Tue kot main reason saya emo.


Btw, I still like my supervisor, Iskandar walaupun ramai tak suka dia. At least he knows how to appreciate me. Saya selalu tertanya2, orang tahu ke saya buat keje? Sebab dulu, saya tak pernah cc email keje kat diorang so saya assume diorang tak tahu saya dah buat banyak keje untuk department lain. And banyak slides yang saya buat orang lain yang present, so orang tak tahu tue hasil kerja saya.


But then, Iskandar tahu, which I don't know how. Terkejut masa saya submit PPA dulu, dia suruh buat balik. Dia suruh saya tambah lagi sebab dia tahu saya buat banyak bende dah untuk department. Terharu baca conclusion dia dalam PPA saya. I feel so appreciated.


Okaylah, nak cite pasal Mawar block jek actually. Meleret2 dah. Huhu... Owh next week raya haji. Hubby datang Sabtu depan for 4 days. Rindunya kat suami. Time2 tengah stress nak sangat dia ada kat sblah. Isskk sedihnyer.. Huhu...



Happening Weekend!!

Hola!!! Yesterday was my 1st day at work after being dissapeared for 2 weeks to attend courses. Dahla hari Jumaat, memang takde mood langsung laaa nak buat keje. Luckily memang takyah buat keje pun since pagi tu diwajibkan attend ACD talk kat auditorium.


Goodbye SKO Building

Then packing barang since semalam last day dalam SKO tue. Erk, did I mention you that BWE department has to be transferred to Mawar Block? Kat 2nd floor tu ade department BRE > BWE > I-Perintis > BSE. Then I-Perintis kene transferred gi blok mane ntah, so jadi BRE > BWE > BRE > BSE. Maybe nampak aneh kot susunan tue, plus BWE is the smallest department here maka kami telah dihambat ke blok Mawar. Sob sob...




Tu gambar workstation saya (the whole C-shape) before and masa barang2 dialihkan. See, I have a neat workstation (when I have time to tidy it up, but I'll always try to find time to do it). Sejak pindah rumah baru and masa nak jadi wife dulu tetibe rase nyampah bile tengok mende sepah2. Pening paler. Kene kemas lue baru leh buat keje walaupun masa keje tue memang cam reban kambing bersepah. Tapi, kemas sangat pun kene kutuk. They say I don't have works to do. Monyet! I just answer "It's not me who don't have works, it's you yang tak tau ngemas!" Haha! I know they were joking, so I said it in a form of joke as well. Hehe...




Nie gambar kami pura2 sedih nak kene pindah. Pemindahan kami ke Mawar blok nie ade sedih dan gembiranya. Sedih sebab Mawar block is an old block, I call it as rumah hantu. Maybe I can organize a funfair and build one rumah hantu there. Haha! Blok tue lbih kurang bangunan skolah rendah darjah 1 saya dulu. After dah renovate nanti insyaallah cantikla sket kot. Rumah hantu cun. Haha! Lagi 1 sedih sebab lepas nie susahla nak hantar claim ke pape since this blok is totally out of SKO building.

Tapi best sebab banyak privacy. Kitorang BWE family jek. Parking yang banyak tu pun dapat kat kitorang jek. Takyah punch in and out (that doesn't mean that I will purposely come late). Pastu pantry, surau, etc seme dalam 1 building je and it's just for us. Takyah share2. Cuma takde cafe, tapi adelah a few kedai makan kat situ. So Isnin nie dah start keje kat blok baru.


1st Lesson of Swimming Class

So, kesimpulannya Jumaat tue saya tak wat pape keje except setelkan pasal confirmation yang HR mintak. Owh lupe nak cakap, masa lunch hour tu teman Ruby pegi beli swimming suit.

Haaaa!!!! My last entry rupa2nya telah berjaya menarik perhatian ramai wanita2 SKO. Berderet2 orang datang tanye pasal tue and dah berjaya kumpul ramai geng lagi untuk join kelas. Buleh bukak kelab "Geng Renang Kunaz" nie. Bunyi cam kepala mafia Miri la plak. Haha! Paling bersemangat antara reramai tue ialah Ruby. Malam tue trus kitorang pegi 1st class.

It was superb!!!!!! Best nak mampus. Instructor sangat best, lesson dia sangat best. Walaupun loceng kolam tue dah berbunyi menandakan kolam dah nak tutup, kami tetap lagi main2 air. Coach pun tetibe semangat. Dia sangat suke buat lawak. Time2 saya tengah terapung muka dalam air sambil tahan nafas lak tue dia buat lawak. Tersembur2 gelak dalam kolam. It was so enjoyful. Next class maybe ramai lagi ahli Geng Renang Kunaz yang akan join. Best best...

About the lessons, untuk 1st class dia ajar 4 things and alhamdulillah I did great at all 4's and kene puji sebab fast learner. Erkk, actually the 4 things tue sangat basic and saye plak takdelah taktau berenang langsung. But it was much better since he taught the lessons systematically. Sangat suke cara dia ajar!!! Can't wait for the next class!


1st Wedding Job at Miri

Pagi esok lak tue (which is today) saya terpaksa kuar umah jam 6.30 pagi untuk pegi mekap sorang staff SKO untuk majlis nikah. Kak Ros nama dia. Actually, last minit dia request suruh saya mekap. Hari Selasa lepas di saat saya tengah ber-course-an. Dia dah tempah dari butik mane ntah, pastu baru tahu pasal saya buat mekap terus dia kenselkan dengan butik tue. Saye plak, esok pagi nak mekap malam sibuk berenang2 di kolam plak. Balik penat gile. Penat dowh berenang. Sedar2 kul 5.30 pagi. Tak check langsung beg mekap cukup perkakas ke tak.

Tapi alhmdulillah seme berjalan lancar. Bleh tengok gambar Kak Ros dalam fotopages saye okay! But it was not my best job. Entahlah, tatau nape saya kurang excited untuk 1st wedding job kat Miri nie. And I took longer time to finish. Hadeehh...

And got a message from Hasni. Dia cakap dia nak datang Miri arini untuk attend GOES. Saye tak dapat pegi GOES =( sebab saya dah pegi course 2 weeks. Turn orang lain plak pegi. BWE kan tak cukup orang. Huhu.. So malam nie, kemungkinan akan kuar hangout dengan Hasni. Tapi tak sure lagi sebab tak reply lagi SMS dia. Huhu...

Waahh sangat bergembira weekends nie. Need to rest plak. Isnin nie nak kene start bekerja dengan bersungguh2. Got an assignment from Eddy, saye kene jadi leader untuk assignment tue. Malas lagi nak fikir semalam, Isnin ah baru start fikir. Tapi sure takleh wat keje gak sebab sibuk nak ngemas and setup menyetap kat workstation baru. Hehe.. Tak sabar lak nak pegi Mawar blok. Tak penah pegi lagi tiap kali diorang wat site visit.

So sekian update untuk weekend nie. Ade 1 lagi bende serius yang saya belum update kan? Tengoklah if sempat esok or malam nie. Nak tidur jap, baru balik mekap nie terus update blog. Daaaa~~~

Swim Kunaz Swim

I'm blogging from the Dynasti Hotel. Today is my 2nd day of the PTW course. Hubby went back to Ipoh last night. So sad. Thanks god I'm not working today. Huhu...

Ok, I wanted to make swimming as a hobby since my 1st day at Miri. But then, with a single glance at the KRP swimming pool, I cancelled the intention. The pool is too open (for me). Then, after completing my physiotherapy session, my phisiotherapist and orthopedsist recommended me to go swimming to strengthen my shoulder joint. But, I need to do it correctly. No backward movements yet at the moment.

So, last Sunday, me and my husband went to the Miri Indoor Stadium. It's quite near to our rental house. There's a specific building for the pool. Even though it's not fully confined (no roof at the top) it's way better than the one in KRP. Exposed at all sides. The one at the stadium is almost similar to the UTP swimming pool. Then, I got my own personal swimming instructor there. Can start the session by anytime I like and it's cheap!




Hehe... Yesterday, me and hubby went to Parkson to buy a swimming suit and it is how it looks like. The price was RM135 only. Goshhh!!! So many options there. Too many designs for the swimming suits nowdays. Got the ones for muslimah as well, but it was Rm200++ and we didn't bring enough cash in hands by that time. Later, I'll buy one for each design. Hehe...

The size of the suit is XL. I used to try wearing the M size and the size fits me well. But I don't want to look like a fatty dugong that wears thigh. Haha! I wanted to buy XXL at first, since Tpot yang super duper kurus tue pun bought XXL size for hers. But then, it was too long for me. Tpot oklah sebab dia tinggi. Poor me... Fat and short dugong. Haha!




Then, I bought this 2nd piece of swimming cloth at RM17 only. I'm going to wear both at the same time so that takde ah nampak seksi sangat. Dugong seksi. Haha! Other things that I bought were silicone cap and goggle. Goggle tue jenis yang ade power okay, khas untuk orang2 rabun cam saye. Saye pun taktau goggle berpower nie wujud. Coach yang bitau.

I'm not sure yet when should I start the class. By the way, got 2 friends who're interested to join me - Tpot and Tashrini but both of them pun tak sure nak start bile. Not sure whether nak tunggu diorang or pegi jek sorang2 lu. Tash tue field engineer untuk Southern field, my field as well. Masa waste management course haritu, we were the only ladies out of 35 participants (approx). We were in the same group and we became so close after that.

Swimming is one of the plans to enjoy my days in Miri. Hopefully I'll enjoy this new hobby. Swim Kunaz swim.... Huhu...


Justify Full

Naked Truth About My Working Life

Ok, finally this is one of the 2 entries that I meant. 1st thing 1st, things are getting better in the office and I love my job so much! Nazar already went back to PMO since his attachment period has ended. But we received 2 new faces in BWE - Ashraf and Amran. And it took only seconds for us to get closed. Pleasant guys. Good for the teamwork.

They are experienced staff, not fresh graduates. So far, only 4 of us (me, Shawn, Gan and Larissa) who came in as fresh graduates. So, experienced staff are good for our burden. Huhu... But, both of them will be placed under operation division, making it 5 operation engineers in total currently. Please recruit more planning engineers Raymond... Huhu...



Job as BWE Planning Engineer

Before this, I was a bit disappointed when I was required to be placed under planning division. Trust me, in BWE, when you are in the operation division, you'll have more time to learn. I used to be in that division for a week and enjoyed the learning process. In planning, most of the department's jobs are dumped onto you. Seems like planning is very much correlated to paperworks, presentations and meetings, even though most of them are related to operational issues.

But then, again, something happens for a reason. Now I prefer staying in the planning division. Planning handles workloads, operation handles responsibilities. Operation people always get stress when it comes to making decisions and I don't prefer that sort of stress. Hehe... At least for now. I have a few new responsibilities that I need to cope up with. Enough. At least for now...

So now I'm living in a bundle of workloads. You know what, keje planning section itself dah berlambak2, but we, the planning people still need to know about the operation. And operation people do not necessarily know about our nature of jobs. Contoh, everytime pegi meeting, most of the issue adalah pasal operation, but dah jadi tradition orang planning yang kene attend and present pasal operation untuk meeting tue. Memang okay jek, but when it comes to the Q&A, haaa mampus nak menjawab if taktau pape (which normally happens to me. duuuhh...)

It is one of my biggest challenge. Normally, kene tahu pasal operation dulu baru boleh masuk planning so that we'll know what we're going to plan. Everyone in this department used to experience being in the operation environment except me. Trus jump masuk planning. I can say that I just plan the operation sequence blindly before, need a lot of helps from others, but then it was just for the sake of chasing the dateline only. Tak sempat nak paham bebetul ape yang saye buat.

Kat BWE jugak, terpaksa banyak cover keje orang yang last minit, nak kene submit baru teringat nak buat. I admit, I'm easy to be clumsy when new workloads come when I still haven't finish mine. Everytime dapat task, objektif saye nak siap dengan cepat dan berkualiti. Bila last minit sangat, susah nak capai objective tu, tue yang jadi kelam kabut. Pastu orang lak sound cakap saye kelam kabut sangat. Padahal saya kelam kabut sebab nak siapkan keje diorang.

But honestly, most of the time, I take things so seriously. Maybe I'm not fully adjusted to the job yet. Sebab tue nak terer cepat. So, what I need now is just ENOUGH TIME to learn. Macam zaman belajar dulu. Work hard doing the assignment and project just for the sake of meeting the dateline. Kadang2 tak paham pun ape yang dibuat. So, lebih kurang camtulah permulaan saya kat BWE nie.

Dah tak sanggup to look and feel silly in front of the SSI people. The faster I master everything about the well services, the faster I can lay my back. Some friends always say this to me "Rileks aaa.. jangan push sangat keje, rilek2 jer.." Sebab nak rilek cepatlah saya terpaksa work harder untuk cecepat terer. I wan't my job to be a normal daily routine that I can handle easily. Trust me, saye bukanlah gila kerja, saya gila nak cepat pandai so that takyah stress bila tahu ade bende yang saya perlu tahu tapi tak tahu lagi. Heh..

At least now I know what I should know. It's just I need plenty of time to learn. Workloads keep coming in between that pause my learning process. Before this, I always didn't know where or how to start. Not enough seniors to guide us here. What we did was just learning through the experience and mistakes. Again, just need an ample time to learn, which is very hard to find, atau lebih tepat, tak pandai bahagi masa. Haha!



Husband and Miri

This is funny. I really have no idea what had happened. Husband's name was said to be sent to SKO twice but there wasn't any calls from the HR yet. Hubby has done a lot to follow up but so far we don't receive any good outcome yet. Even saye pun dah try pegi jumpe orang2 yang sepatutnya saya jumpe kat SKO ni to ask about my husband's status, tapi susahlah nak cakap. Senang cite, takde rezeki lagilah. I don't know why, but I know it happens for a reason.

Saya pun malas nak put high hope untuk bende nie, sebab kadang2 manusia nie manis mulut jek. So, saye takmau dah stress2 fikir pasal hasben nak datang sini. Currently, hubby comes here every 2 weeks. Good enough already even though sometimes rasa complicated gak sebab expenditure banyak habis kat tambang flight. Now, kami tengah slow2 cari keje kat company lain kat Miri nie gak. Taknaklah hoping sangat pada Petronas nih.

But honestly, by looking at my working life right now, it's currently better if hubby is not here yet. I'm in the development phase of my working life, where I need to put a lot of focuses to learn and master my job. Since saye nie jenis family type, I know that bila hubby datang, I'll be working on being a good wife instead of being a good worker. I can't afford to split my focus yet. At least for now. By having my adik at home pun commitment saya dah ter-offset dah sket. Huhu..

It is so true that women cannot handle more than 3 things at a time. Memang lah bleh actually, but each thing won't be entitled for 100% performance score. We always want to score 4.0 pointer when our actual capability is only for 3.0. So, it's your choice, either to crash yourself to score 4.0 or adjust the subjects you are going to take accordingly. In my case, I prefer to adjust the subjects by taking lesser responsibilities at a time. When maturity grows up, I may want to upgrade it.

Conclusion, I still wan't my husband to be here (really mean it, miss him all the time) but at the moment, being like this is the best thing for me I guess. Only for now...

Ermm tapi kan, how to say this ek? I want my husband to work in Miri, but I think I prefer not in the same building. Cane nak cakap ek? Ok, contoh sekarang kan, hubby datang sini every 2 weeks. So, sepanjang masa berjauhan tue, kami saling rindu merindu (aihh cam gedik lak bunyi. haha!) And bile dah jumpe,kami akan lebih appreaciate masa2 bersama tue. Bak kata pepatah, bila selalu merasai kepahitan, kita akan lebih menghargai kemanisan. Rindu tue, di sebalik keperitan, ade keindahan dia tersendiri.

So, same thing. Saya nak biar ada jarak masa sket di antara kami so that kami akan lebih menghargai detik masa bersama2. Entahlah, saya pun tak sure apa yang terbaik untuk saya. Yang saya tahu, apa2 yang berlaku pun, I'll try my best to adapt to the new situation instead of try to change it. So, ape2 yang saya dapat nanti, saya redha jelah yang itu mungkin yang terbaik untuk saye. Syukur dengan apa yang ada... To Allah, please provide us the right path. Guide us. Help us. Love us...



Career Path

People keep discussing about career development, about how to move to E2 faster, etc. Saye taktau nape saya kurang berminat dengan bende2 alah nih. I used to mention this before. My ambition is to be a good housewife who serves well for the family and goes straight to heaven. Haha! But then, here I am now - falling into the SKG 10, one of the most challenging SKG and has the highest technical allowance.

That is one. 2nd, my background was Civil Engineering, never put any interest in the petroleum subject. Never took one. But then I fall into the petroleum field which forces me to take extra efforts to learn. Everything was not in the plan but as always, saya percaya dengan hikmah Allah. And saye syukur sebab jarang2 orang dapat peluang nie. Kat SKO nie, berlambak orang nak mintak tukar masuk BWE tapi tak dapat.

Ntahlah, kalau saya kaya-raya, saya bayar jek scholar Petronas nie and dok umah sambil buat bisnes sendiri. I did well in this before, with full enjoyment. Tapi bila difikir2kan balik, sapelaaaa nak kasi saya RM4850 sebulan free2. Benefits pun banyak. Keje best, boss pun best. Ape lagi yang saya nak. Syukur jelah and go for it Kunaz!

And to go for it, I need to put my full commitment. I don't work for status or whatsoever, I work for my own satisfaction. I'm so afraid when people asks "What do you think you want to be after 10 years in Petronas?" Erkk... What I care now is just to do my job well. I never dream to be a manager or even a BD. Just give it to others who want it the most. Susahla if seme orang nak jadi BD kan... Haha!

But on top of all, saye rasa saya cakap seme nie sebab so far focus saya masih limited lagi. Let say one day well services nie dah dalam tangan saya, mesti dah takde mende nak pikir, mesti kene pikir pasal lain. Pasal nak jadi BD ke. Hahaha! Joking dude! Tak terberanak laaa saye dok pikul tanggungjawab bsar2. Haha!



Conclusion

Ade 1 movie tue, cite pasal sorang perempuan yang sangat gigih dengan kerjaya dia, at the same time nak jaga relationship dengan boyfriend dia. But, her job cam menagih komitmen dia yang terlalu tinggi, boyfriend plak selalu merajuk, till dia terlalu pnat nak handle 2 things at a time. Ade 1 sentence, lbih kurang camni ah dialog dia

"Sorry, I was having a personal issue just now. Seems like our relationship starts to ruin"

"That's the sign that you do well in your career. Let me know if your relationship really ruins. It means that you are ready for a promotion"

Owh hell! Mintak simpang malaikat 44! (nape 44 ek? huhu...) Semoga dijauhkanlah situasi camtu. Saye takmau la keje efek family or family efek keje. Saye nak both lines are parallel to each other. So far, I don't own the skills to draw both lines parallel at the same time yet. Let me draw the 1st line first, at the same time preparing myself for the 2nd line. There will be time that both lines will move up simultaneously. Can't wait for that to happen.



P/S : Nak pegi amik hubby kat airport Miri japgi... =)

Training Season

Lamenye tak update. Busy. Adeh adeh. Anyway, last week been to Ajang wharf to have a site visit to one of our workbarge, Sin Bee II. Got an achor problem, so had to send back for repair. Good experience and exposure.

This week, need to attend a gas lift training for 5 days at Eastwood, Miri. Dekat dengan umah jek, about 10 mins drive. Esok Jumaat last day training nih. Wohhh!! Training yang menyaratkan otak. We learnt how to design the gas lift. Banyak gile calculation. Too many formula and diagrams to remember. Otak dahlah dah berkarat. Pastu banyak gile kene plot graph. Yerkkk I hate graphs!

But really enjoy the training. Away from the office and learn something new. I enjoy when I undestand things I learn. One good thing is, me and Larissa satu group dengan Zul, our senior operation engineer. Before this I don't really like him sebab dia suka ajar dalam nada marah2 and kerek2.

Saya nih lagi susah nak paham kalo ajar camtu. But after a week being in a group together, we learnt how to work as a group. We help each other to teach things that we missed out. Banyak sangat benda belajar okay, sanggup tahan pegi toilet takut miss. Haha!

And next Monday should be ade WIE regional meeting, this time SKO yang chair. Normally, saye adelah antara orang penting for this meeting, tapi tetibe kene attend Waste Management Workshop (tatau ape. Saye tau wastewater jek. Haha!) hari Isnin gak. Hopefully abih awal sebab HUBBY IS COMING HERE THIS SATURDAYYY!!!!

Plan nak amik cuti hari Selasa since hubby datang sini Sabtu-Selasa. Dah apply dah tadi, tetibe our clerk cakap I have to attend PTW course from Tues-Thurs at Dynasti Hotel. Waaaaaaa!!!! Kire dapat 2 hari jek full day bersama hasben. Sob sob...

I really miss him lately. And he misses me too. I love him. And he loves me too. Ok, too many courses and trainings, and I'm officially crazy... Haha!


P/S: Got my gambar kahwin already, dah lama dah actually, but this mini laptop doesn't come with a CD driver. My other laptop dah kasi adik pakai, tengoklah if free nanti akan transfer using that laptop

Piju & MAC



My adik managed to complete his 1st day at work successfully. Glad that he loves his new job. His working hour is from 10 am to 9 pm. Masa hari 1st dia keje, saye tak sabar2 tunggu dia balik rumah, nak tanye perkembangan.

When I asked him how his work was going on, he proudly showed me the backside of his t-shirt. The t-shirt is the official uniform for the Optiprimus staff. I was laughing real hard when I read that. Tatau nape saya gelak. Maybe sebab gembira tengok respond yang menunjukkan dia gembira keje kat situ.

Tapi seriously, saye pun bangga baca statement tue, even though saya bukanlah user komputer Apple Mac. Maybe because of the MAC word that reminds me about the MAC Cosmetics. Haha! But according to my brother yang memang computer freak, 1st day kene brainwash oleh boss Apple Mac dia dah mula mengagumi brand tue.

Owh, looks like lepas nie saye plak yang kene brainwash oleh adik sendiri. Haha! Yess, as a sign of support, maybe someday I'll get my own Apple Mac PC or notebook, baru ngam mekap MAC dengan komputer MAC. Haha! But definately not nowlah, can't afford yet to spend RM5-7k just to use it for internet and homework purpose. Huhu..

My adik said, 1st day dia keje kebetulan baru release notebook baru keluaran Apple Mac, so ramai gile datang and dia terpaksa berdiri almost all day to entertain the customers. And according to him, memang ade a few yang beli cash on the spot. Isskk kaya betul diorang nih! Huhu.. Okaylah, my adik loves his job. So relieved... Huhu...

Cadar Kartun + XD



Nie pun bukan 2 entry penting yang dimaksudkan. Not this week lah I guess. Can't put my soul into the writing yet. Hehe.. Okay, I received a parcel from mama. Salah satu barang dalam parcel tue adelah cadar tue, hadiah kawen dari Hana and Mili - x-utpians, our batch. Diorang pos ke alamat umah Terengganu tue dah lama tapi mama baru pos balik kat sini.

Haha! Memang takde keje letak gambar cadar. Bukan ape, I can't remember when was my last time using bedsheets with the cartoons printed on it. Yang pasti start umur 13 tahun ke atas memang dah tak pakai. When it comes to choose a bedsheet, I will go for the ones with flowery design or yang warna campur2 tue, ape dah term dia.

So, nie laaa 1st time saye pakai cadar kartun nie. Rase comel la plak. I know the intention of Hana and Mili buying this design for me. I guess it is because of the I love you statement.

**********

Another thing is, last Friday ade engagement session dengan director XD, Md Yazid nama dia. Owh I love his life philosophy. No wonder he did great in his life! Dia cakap dia stucked kat E1 selama 12 years, but then cepat gila dia naik. Dia skip E5, so now dia dah E6. I love when he said "Jangan risau if orang tak tahu or tak nampak performance or contribution kita, Tuhan nampak.."

He said dulu kawan2 dia sibuk compete sape paling banyak pegi offshore. Dia plak spent years in the office, tapi dia bukan duduk bodoh jek dalam ofis tu. He was taking his time to learn. For the 1st few years, he used it to develop himself, dia tak kesah if orang tak nampak usaha dia or tak kenal sape dia. Banyak yang dia cakap tue kene dengan diri saya.

Lagi satu yang saye suke bila dia cakap "People change as the time goes by. Bila dah keje, tak perlulah berperangai macam zaman belajar. Kawan memang baik, tapi bila dah keje, kita kene pandai adjust friendship"

Yang nie pun kene gak dengan saya. Saye tak putus2 cerita yang saya tak suke being attached to a group. Saya berkawan jer dengan semua orang, tapi jangan 'paksa' saya attach sangat. Dulu, saya pernah terasa dengan sorang orang SKO nih yang cam sound saya jarang join diorang kuar sesama. Ntahlah, mind orang nak berkeluarga lain kot dengan orang bujang. Please lah biarkan saya selesa dengan cara saya. And kamu selesalah dengan cara kamu. Huhu...

Another thing yang saya suke ialah bila dia cakap "Sistem wanita nie diciptakan boleh handle 3 perkara je dalam 1 masa. Bila masuk bende ke-4, performance akan menurun." Dia adelah kasi a few example which I think memang sangat betul.

Paling saya suka bila dia kept saying that ape2 pun, kene belajar bersyukur. Sebab ade orang tak puas hati pasal sistem gaji baru la, ade yang tak puas hati tak dapat keje yang diorang nak la, etc. Ntahlah,susah nak tiru ayat dia tapi maksud dia memang sampai ke hati saya. Tapi betullah, bila kite syukur and redha dengan ape yang kita dapat, hati kite tenang jer.. Bila hati tenang, terpancar kat wajah kita. Huhu...

Lepas tue pegi free lunch. Me and Gan punyelah lari2 taknak makan dekat2 dengan SKOMC, sekali Raymond datang tarik kitorang duduk semeja dengan BD and XD. Dia plak pegi makan meje lain. Waaa siottt!! Yang ada kat meja tue ialah saya, Gan, Mun Yoke, Suryadi and Kam (presiden YPC).

Saye diam jek kat meja makan, dengar jek XD bercerita. Terkejut lagi terharu bila BD tetiba cakap "You Nazuha kan?" OMG, I never expect he would remember my name sebab saya sangatlah tak menonjolkan diri kat SKO nih. BD selalu pesan kat new staff suruh being visible to him tapi saya tak buat pun.

Ntahlah, I'm still in the development phase and biarlah saya buat keje belakang tabir dulu. Saya sendiri masih belum puas hati dengan job performance saya, macam tak best nak tunjuk bende yang saya sendiri tak puas hati, walaupun my supervisor nampak puas hati dengan performance saya setakat nie (base on the LBFS rating and comment he gave to me previously) Oklah, kesimpulannya I love the engagement session with Md Yazid. I love his personality. I love his words yang saya tak mampu nak sampaikan balik dengan cara yang dia sampaikan haritu. Huhu... Sekian..

Adikku Piju


Adik lelaki saye Piju tue dah berada kat Miri nie for a week. Not bad gakla dia datang sini walaupun awal2 tue jadual hidup saya jadi berubah sket. Tiap pagi saye terpaksa spend time untuk masak 2 meal (breakfast and lunch) untuk dia sebab dia taktau masak. Masak nasik pun tak reti beb! And last week we still don't have extra transport for him to move around.

Kalau dulu 7.00 am to 7.15 am dah sampai ofis. Last week 7.15 am baru keluar rumah. Aiyoo! Tapi alhamdulillah everyday sampai paling lambat pun 7.30 am. Everyday saya jadi minah rempit Miri di awal pagi. Saye tak selesa datang keje lambat. I feel so bad doing that.

Tapi Jumaat lepas memang jadi sejarah sebab saya punch in jam 7.32 am! Sob sob... It shouldn't be that way. Saya dah estimate akan sampai paling lambat pun 7.30 am. Bas awam nie la... Seminit sekali berhenti. Kereta dari arah depan lak banyak so takley potong.


Tapi sebbaik ari Jumaat tue ade talk pasal attendance system nie cakap attendance akan rasmi start kire 3 November (tomorrow). Yess! No 'red' record yet. Huhu... Before this it was just a testing phase.


Here are a few things about my brother, Piju. Piju ade kembar tak seiras nama Piji. Piji lahir kat rumah kat Terengganu, Piju lahir kat HUSM Kubang Kerian Kelantan. Saye syak dia tertuka kat spital tue sebab muke tak sama dengan family kitorang. Haha! Cabul tul mulut saye nih. Haha!


Walaupun kembar, perwatakan mereka sangat berbeza. Piji now dah kat UPM. Piju nie jenis malas belajar and tak perform dalam study. Standardlah kan dalam family akan ade sorang yang ala2 blacksheep of the family. Tapi tak sesuailah term blacksheep tue sebab Piju nie bukan jahat tapi dia terlalu nakal before this. Selalu keluar malam, smoking, ponteng kelas, tak semayang, tak dengar kata, etc.

Mama dulu selalu nangis sebab tak dapat handle budak sorang nie. FYI, adik beradik kami baik2 and selalu ade good records and reputations kat sekolah.
Dulu, saye pernah kasi dia sepucuk surat untuk nasihatkan dia. Tak payah saya huraikan isi kandungan surat tue tapi memang cukup melukakan sampai dia koyak semua surat tue. Piju dulu keras hati tapi dia terasa dengan isi kandungan surat tue. I purposely did that. Memang lepas tue berbulan2 kami tak bertegur sapa but now we are living under the same roof. Only two of us. Air dicincang takkan putus. Huhu.. Berbalik pada surat tadi, lepas bace surat tue nampak dia dah mula berubah. Everyone in the family noticed that. But the only problem was his friends.

Pengaruh kawan memang sangat kuat sampai kadang2 family jatuh nombor 2. Dia dah terlalu attached dengan kawan2 yang kurang bagus tue. Saye tak sedar bila dia dapat kekuatan tinggalkan semua kawan2 dia tue and berkawan dengan kawan2 baru yang kami sekeluarga suka. Then dia jadi makin better but he till needs a lot of guidances.


Since SPM dia tak berapa bagus and dia pun tak minat nak further study, dia amik sijil kemahiran komputer. Lepas tue keje dengan abang saye jage kedai. Lepas tue dia ade keje kat a few tempat lain lagi. Then, bila sorang demi sorang kawan dia dah kuar keje jauh2, dia pernah mintak kat my mom nak keje kat luar jugak.

Mama berat nak lepas. Takut nanti salah jumpe kawan lagi and jadi nakal balik. And I said why not dia datang Miri. Dia pun dapat keje kat luar, saya pun ade teman dok sorang2 nie. Alhamdulillah, dah nak dijadikan rezeki saya tetibe ter-kenal director syarikat Optiprimus, Apple Reseller kat Miri nie and dia nak amik adik saya keje. And tuelah tempat keje dia now.


Teringat mama pesan kat saya, saying that sayalah kakak, abang and parents pada Piju tue now. So I have the responsibility to shape him now. So far, nampak dia memang bebtul serius nak berubah. Dah start semayang. If tertinggal pun dia tanye saye cara nak qadak solat. Dressing pun dah berubah. Bos dia sangat sayang dia. And sepanjang last week, tiap kali balik keje, rumah jadi bersih dia kemaskan. Good boy. Haha!


Alhamdulillah, di saat dia mahukan perubahan, Allah kurniakan kemudahan kat dia. Dapat keje and bos yang best, dapat laptop, pastu dapat motorsikal baru dengan senangnya. Nie gambar saye with his brand new skuter Yamaha Ego. Kebetulan tengah promosi if beli motor dapat percuma basikal berharga RM268 + voucher RM200 + helmet + original Casio watch. Pakai loan AEON atas nama saya tapi dia yang bayar bulan2. Senang gile proses, arini apply, esok proses, lusa dah bleh amik motor. Huhu.. Best best..



Me and the Yamaha Ego S (kat compound umah)

Me and the free bicycle. Hehe...


Last week was a fun week lah dengan adenye dia kat sini, pegi shopping2 and makan2, beli perabot untuk bilik dia, etc. Cuma 1 je yang tak best. Terpaksa share broadband!!! Waaaaa!! Tak best nyer!!!! Tapi lepas nie dah okay sebab dia keje 10am-9pm everyday, 6 days a week. So, saye bleh gune broadband lama sket.

So, saye now cam dah berjaya habiskan adjustment period untuk menanggung satu lagi kehidupan manusia dalam rumah nie. Bagus gak ade Piju nie, leh jadi platform untuk practice new responsibility. I cook a lot here for him (before this I don't really care what I eat for myself) so my cooking skills have improved. I learn how to sacrifice, sacrifice broadband tue salah satu contoh! Haha! Takpelah, anything kalau pasal family, I don't mind. Coz saya nie jenis family type. So sekian pasal Piju. Nie tak termasuk dalam 2 entry penting yang saya nak cerita okay! Hehe...

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.