Selamat Kawen Semua!!!


Yeahh it's Friday night, the starting of every weekend. Can stay up all night long. You know what, there are only 2 best words that can describe our marriage - RELIEVED and followed by HAPPINESS.

Relieved comes first. Sangat lega tak payah penatkan otak pikir cane nak kumpul duit. Sangat lega tak payah penatkan badan cari duit. Teringat zaman UTP dulu, we spent most of our student life earning money for our marriage. Berniaga macam2. Penat takyah cerita. Mane nak fokus kat study, mane nak fokus kat bisnes. Orang boleh cakap macam2 tengok kami asyik berkepit, tapi kami berjaya kawen dengan hasil usaha kami sendiri...

Sangat lega tak payah berserabut dah nak pikir macam2 persiapan untuk kawen. Lega dah takyah pikir mekap artis and fotografer mane nak tempah. Lega dah takyah pikir design kad kawen mane nak pilih. Lega dah takyah pikir design baju cane nak pakai. Lega dah takyah pikir barang hantaran ape nak beli. Paling lega bila dah takyah pikir cane nak cari duit untuk hantaran and untuk majlis kawen...

Workload is getting higher, cam harini saya tak sempat lunch pun sebab buat keje, even hari Jumaat ade break 2 jam. Tapi saya lega sebab boleh fokus kat keje jek. Lega sebab dah takde major event yang mengganggu major concentration saya sekarang.

I've read through my previous entries regarding my works in BWE and I laughed alone. I was so new and berserabut by that time and I wrote rubbish. I love my job, it's just awal2 dulu cam tertekan sebab I felt like a baby who was forced to grow matured without proper guidance in a short time. The only way to learn was through making mistakes first and I hate that damn much. But, since everyone here was treated the same way, I have to change my mindsetting. Instead of blaming others, it's better for me to accept the fact and prepare myself for it.

And after marriage, glad that my learning progress getting better day by day. I still have a lot to learn and I'm working on it with a free mind now. Alhamdulillah... What a relief...

And, for sure, marriage = happiness. Bile dah lega dah abih seme masalah, happiness comes in return. So, kepada yang baru nak kawen, bersabarlah menghadapi dugaan sebelum kawen coz what you will get later will be much more better than what you are having now. But, please get married in a proper way. Perkahwinan tue tersangat suci, do what it takes to have a blessed marriage ever...

Since saya baru kawen, ramai yang consult2 pasal persiapan kawen especially how to get started. Soalan paling femes adalah pasal bajet. Honestly, we didn't keep track of our budget because we prepared phase by phase.

Contoh, bulan nie bayar deposit untuk mekap artist. Bulan depan deposit untuk fotografer. Bulan lagi satu, bayar deposit kad kawen. Next, beli 2-3 jenis barang hantaran dulu. Bulan2 depan beli lagi sket2.. That's how we did. Memang bleh jek nak buat sekaligus tapi nanti akan terasa duit hilang banyak terus sekaligus, cam yang kami alami masa hujung2 dekat nak kawen tue. Awal2 tersusun lagi perbelanjaan kami.

Sebab tue better start awal. Nie case if gune duit sendiri lah. If gune duit parents or totally serah kat bakal husband cari duit memang takyah risau ape dah, tunggu masa kawen jeklah. Huhu... And if nak lagi jimat, fotografer + mekap tu bleh amik 1 pakej dengan pelamin and baju kawen tue. Saye tak buat camtu sebab saya tau saye takkan balik untuk prepare, so saya taktau cane hasil keje diorang. So, saya tempah pakai internet terus sebab leh tengok portfolio diorang online.

And persiapan pun depends pada objektif kawen kite gak. If objective nak berjimat, preparelah accordingly ke arah penjimatan. Cam saya, objective saya nak simple tapi puas hati, so selagi mampu, saya buat ape yang termampu untuk rasa puas hati. Terkilan gak ade a few yang cakap saya membazir, contoh, buat kad lawa2 and mahal2 nanti orang buang jugakla apela.. Sebab tak mahal la saya tempah kad tue. Sebab saya pentingkan kepuasan, selagi within bajet, ape salahnyer...

Kesimpulannya, I'm not the best person for you guys to ask about the budget sebab budget nie sangat depends pada cane kita nak majlis kita tue berlangsung. Anyway, I'm always here to guide you lah. Just ask okay.. Yang saye tulih nie just based on our way.

And then ladies, after dah kawen tue, duit hantaran banyak2 tue janganlah kedekut sangat. Haha! Masa nie lah nak gune duit yang penat2 kite kumpul tue untuk kegunaan lepas kawen cam beli perkakas rumah seme tue. You can even use the money for honeymoon! Hehe.. I was lucky since parents cakap tak payah kasilah duit hantaran kat diorang sebab diorang dapat lagi banyak dari saya. Tapi kasilah jugak wat syarat. Kasilah 1-2 ribu kat diorang sket untuk amik berkat...

So, to those friends yang dah tengah plan nak kawen, congratss sangat2. Saye doakan semuanya berjalan lancar. Plan leklok ya! Jangan lupe inform awal2 so that I can book my flight ticket. Huhu.. Selamat kawen semua! Semoga berbahagia!!

4 comments:

Anonymous October 11, 2008 at 9:04 AM  

stuju2 puan kunaz. bajet tu depends pada kemahuan dan kemampuan. kalau x mampu buat cara tak mampu tp jgn sibuk2 nk ckp org lain membazir ke ape. pengalaman kawen dulu ade dgr komen ckp mbazirlah beli cincin mahal2, padahal diorang jeles zaman diorang tak mampu bli semua tu. emo plak aku kat blog ko nih. wakakaka! anyway, congrats kunaz. smoge cpat2 jd mummy plak.

kunaz October 11, 2008 at 2:21 PM  

woww!! haha! stendedlah tue mulut manusia. i've been through it too.. huhu..

aaaa.. br jek jd wife, wanna enjoy this moment 1st b4 upgrading to the next status. huhu.. thanks anyway! slmt hari raya!

nadxoxo October 12, 2008 at 6:47 PM  

entri yang membuka mataku..hehe..thanks! sangat berguna :)

kunaz October 13, 2008 at 9:17 PM  

hoho.. part mane yg membuka mata tu nadiah? huhu...

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.