Sambungan Selamat Kawen!

Banyaklaa plak updet untuk weekends nih. Hehe.. Just came back from Iskandar's house (my supervisor). Dia buat open house. Saye cam bese ah, bab2 makan nih akan menyerlah lah sket. Haha!

Just read a comment by an anonymity in my previous post and the comment had rang me a bell. I remember I always wanted to say this before. Ok, before that let me extract some words from the comment:

"bajet tu depends pada kemahuan dan kemampuan. kalau x mampu buat cara tak mampu tp jgn sibuk2 nk ckp org lain membazir ke ape. pengalaman kawen dulu ade dgr komen ckp mbazirlah beli cincin mahal2, padahal diorang jeles zaman diorang tak mampu bli semua tu."

Hahaha! Yeahh, sounds too emotional but I think I understand how she/he felt when she/he wrote that coz I've used to feel the same way. Here we go people... In whatever you do, please do not expect or assume everybody would satisfy with it.

Cam saya kawen haritu, ade jugak dengar2 orang2 kampung cakap2 belakang pasal my wedding. Beselah, certain orang kampung, tak sempurna hidup if tak bercakap pasal orang. Ade jer mende nak komen. Kadang2, diorang datang majlis semata2 nak cari mana keburukan untuk diceritakan pada orang lain. Huhu... I was too tired to take it seriously about what they have said. Even I know that they were so wrong, I didn't put an effort to give any clarifications. Ah, lantak diorang lah! Saya memang suke dapat pahala tanpa buat pape. Haha!

And akan ade certain golongan jugak yang sangat tend to downgrade others just to make themselves feel better. They realize that they have a weakness, but they'll find other people's weaknesses so that they wont feel that weak. Ntahlah, human beings are complicated. If diorang happy dengan cara tue, let them be. Kite happy cara kite. Cuma bezanya, happy orang yang busuk hati cam tu temporary and duniawi sahaja.

So kesimpulan, do what you think the best for you. Don't care what others would think. And satu lagi nasihat untuk preparation kawen, don't wait that long to act. Contoh jangan tunggu sampai kite bebtul redi baru decide bile nak kawen. Set the target first and work towards it.

As I used to say, marriage is like an examination. We'll never feel that we have studied enough. Habis ke tak habis study, you still have to go for the exam. Exam date won't wait for you, you should work towards it. That's the beauty of setting a target first. It will make us strive towards it. Memanglah tension masa busy2 study untuk exam, tapi bile dah abih exam tue, memang lega tak ingat ah.. Huhu.. Once again, selamat prepare kawen! Hehe...


4 comments:

Ashraf.K October 12, 2008 at 10:37 PM  

lama jadi stalker blog nih.. nak bg komen gak ah.. hehe

kalo ada bende2 yg best/important pasal preparation nak kawin post lah ek.. susah gak nak carik rujukan sbb xde family member atau sedara2 dekat yg dah kawin...

oh ye.. semoga berbahgia sampai bila2... never too late to wish eh? hehe

kunaz October 13, 2008 at 9:16 PM  

eh ashkam ke nih? wahh welkam to my blog. i'll link your blog to mine later. dh nk kawen ke? bile? dengan sape? hehe...

ermm.. guideline byk actually if beli majalah pengantin and search kat website. ktorg ade la simpan magazine tu if nk (ktorg pn x smpt nk bace)

yg tips2 kasi tu seme thru experience jek. if nk tau lagi just ask k? x ingat sgt dh. huhu..

jamie October 22, 2008 at 5:53 PM  

askum kak kunaz =D saya ni ex-utp gak. selalu gak jd stalker blog nih. just had my wedding arituh =) mmg selalu bukak blog ni buat rujukan..heheheh.

selalu2 la updet lg pas2 ni kay. menarek gk klu de resipi2 ke..tips2 umah tangga ke, camner nk deco2 hiasan dlman ke.

pashtu nk sokong pasal org kampung yg byk mulut tuh..mmg truk. mana ada org kawen..walaupun sesimple mana dia buat, dia buat dgn intention x mo perfect wedding. cuma takkan la kite leh puaskan ati sumer org..tul x. so sabar2 kan diri je. anggap je dorang sumer dengki (hehe..emo plak)

ok..klu de masa lawat la blog saya =) http://beluncas.wordpress.com/

kunaz October 22, 2008 at 6:16 PM  

haa ramai la plak stalker yang minat pasal bab kawen nih. huhu... hi jamie! thanksla, tharu lak ble blog ni mampu jd bahan rujukan untuk kawen. huhu.. congrats yer kawen aritu. slmt jd wife yg best! hehe

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.