Honeymoon Day 2 (19/8/08)

Pagi tue kami bangun lambat. Tobat penaattt!!! Rasa nak lepak jek kat hotel 1 hari tapi memikirkan akan rugi sebab dah spent banyak duit tetibe lepak dalam hotel jek, kami paksa rela keluar hotel tue. Huhu....

Plan hari ke-2 nak pegi Tunku Abdul Rahman Park. The park consists of 5 island - Manukan, Sapi, Sulug, Mamutik and Gaya island. If nak ke pulau should be kene kuar awal2 pagi so that xdelah panas and hitam muke. Tapi kul 10 camtu baru kami keluar hotel. Kire kul 11 ah waktu semenanjung. Tue pun pegi breakfast dulu.

Photobucket
Lokasi 5 pulau tu. Nie gambar poskad amik pakai henfon


Pastu kami naik bas nak ke Jesselton Point, jetty tempat nak pegi pulau2 tue. Kene berdiri sepanjang dalam bas tue tapi takpelah, RM1.00 sorang jek tambang. If naik teksi diorang charge dalam RM30-RM40. Gile save bajet. Haha! Tapi enjoy gak naik bas, adventure sket. Teringat zaman2 1st year kat UTP lu. Huhu...

Kat Jesselton Point tu bolehlah nak pilih pakej2 nak pegi pulau mana. Seme pulau tue dekat2 jek lokasi dia. According to them, Pulau Gaya tue cam dah jadi pulau private, so nak ke sana ade separate package and it was a bit more expensive compared to the other islands. Sulug plak according to them pulau kecik jek yang masih kosong takde pape sangat lagi, nak privacy lehlah pegi situ.

We decided to go to Manukan island only since dah pukul 12pm time tue. Petang tue ade program lain lagi. Plus kami bukan penggemar pulau sangat, dah masuk gambar sama jek nanti nampak laut, pasir, etc. Huhu... We chose Manukan because it is the best island for snorkelling walaupun kami tak pegi snorkelling pun. Pegi jiwang2 amik gambar jek. Haha! Sementara tunggu speed boat sampai kami amik2 gambar di sekitar Jesselton Point tu dulu. Hubby bought me this gedik hat untuk ke pulau Manukan tue. Hehe...


Photobucket
Pintu gerbang Jesselton Point

Photobucket
Public fon merah...

Photobucket
Hikhikhik gedik...

Photobucket
Redi nak naik speedboat


Photobucket
Yeeehaaa!!! Seronok2....


Sangat besttt naik speed boat sesama. Teringat zaman2 kat Langkawi dulu. Huhu.. We were the only locals in the boat. Lelain tue seme foreigner. Thank god cuaca haritu mendung2 tapi tak hujan. So, kulit nie terselamat dari kesan sunburn.

Manukan island sangat2 cantik people! The seawater is so clean and crystal clear. Leh nampak ikan2 berenang2. The place is pretty much suitable for snorkeling but we didn't go for it. Kami nak jalan2 tengok tempat jek. But I really love the beach and the sea!! Here are some pics of us there...


Photobucket
Jeti Pulau Manukan

Photobucket
Cantik kan?

Photobucket
Entrance of Manukan Island

Photobucket
Salah satu chalet dalam Pulau Manukan

Photobucket
Pantai backside of the island

Photobucket
My hottest pose. Haha!


One of the unforgettable memory here was, boat kami tetibe kehabisan minyak. So, kami terdampar tengah laut sementara menunggu bot lain datang anta minyak.

Kul 2pm kami balik ke jeti and pegi pasar kraftangan plak. The locals call it as Pasar Filipino, syurga jual jeweleries mutiara. Datang Sabah, nak tak nak terpaksa wajib datang sini untuk bawak balik buah tangan kat family2 terdekat. Huhu... Habis almost RM300 kat sini untuk beli brooch and gelang mutiara/kristal only. Huhu...


Photobucket
Pasar Filipino

Photobucket
Tengah pilih2 gelang

Photobucket
Gifts for family and relatives


And then kami balik hotel letak2 barang and rest2 kejap. Pastu amik 1 Borneo nyer free shuttle untuk ke Tanjung Aru Beach. Gile syukur kami stay sini, dapat naik free shuttle pergi dan balik. Nak ke Tanjung Aru tue, paling murah RM80 if naik teksi pergi balik. Memang rezeki kami ah, 1 Borneo tengah wat promosi free shuttle untuk suruh orang datang situ. Btw, if tak naik shuttle pun, transportation memang teramat mudah kat area tue.

Since Tanjung Aru tue last destination untuk shuttle tue, kami berpeluang ke tempat2 yang shuttle tu stop - Warisan Square, Likas Square, Promenade Hotel, Sutera Harbour, Center Point, Kompleks Karamunsing, etc. walaupun tak spend masa kat sana, at least sempat singgah untuk kenal tempat.


Photobucket
Tanjung Aru Resort


Kami plan nak kejar sunset kat pantai Tanjung Aru tue, tapi si drebar shuttle nie tetibe bawak slow2 and benti isi minyak plak. Lama lak tue. So terlepas nak tengok sunset. Sampai2 jek dah gelap gelita tak nampak pape. Terkilan jugaklah, tapi kami ganti dengan makan seafood dengan sangat dahsyat.


Photobucket
Foodcourt tempat makan seafood

Photobucket
Stall inside the food court

Photobucket
Hehehe....


Look at what we ate. Kami order ikan bakar, udang, sotong, chicken wing and sayur campur. Air yang kaler pekat tue jus avokado. Sangat lazat yer tuan2 dan puan2. Silelah minum jus avokado. Kami melantak sampai abih. Meje2 sebelah banyak tengok kami makan banyak, dahla 2 orang jek. Heh! Adik yang hantar food tue pun cakap "Banyaknya!" and even lepas abih makan pun masa nak gi basuh tangan, adik tu tanye lagi, "Habis semua kak?" Haha siott nyer budak.

Tempat makan kami tue bebtul sebelah pantai. The night was windy, so sangat best makan seafood sambil dibuai bayu laut. Hahaha ayat tak tahan~~~ Lepas makan kami jalan2 tepi pantai tue tapi tak dapat amik banyak gambar since dah malam and tak cukup lampu kat situ.

Lepas tue kami naik shuttle and balik ke hotel. Kul 10.30 pm baru sampai hotel. Berjaya habiskan 2nd day of honeymoon dengan cemerlang. Cam biasa, penat tapi bessttt!!! Huhu...

5 comments:

bijoux September 22, 2008 at 3:56 AM  

sorrylah aku cam bodoh sket geografi ni. ko g honeymoon kat mane niii?? gile best pulau2 tuu. aku sgt la manusia pulau! hahahah.

bijoux September 22, 2008 at 3:58 AM  

ok da dapat. KK. haha.

kunaz September 22, 2008 at 5:10 AM  

hahaha! mengong kin.. kin, aku pon ske gakla pulau just time honeymoon aku xske sket. utk beraktiviti aku suke!!! one day if kte ade masa leh la kte pi semua 5 pulau tu nak? 1 ari leh abih if gerak awal pagi. huhu...

Faizah (batch july02UTP) September 22, 2008 at 7:54 AM  

Bukankah island ni sesuai utk tmpt honeymoon?romantik2...huhu.coz kt semenanjung pn,asal honeymoon je mesti langkawi ^_^

kunaz September 22, 2008 at 6:44 PM  

pulau langkawi okay utk hanimun sbb bsar. byk tmpt shopping, kdai makan, etc. ksimpulan byk bende leh buat.

pulau manukan tue dia bbtul pulau, kecik. plg best leh snorkelling jek which kami xmo. nk save energy. nk pegi byk tmpt lg. so lepak2 tepi pantai sambil amik gamba jela yg leh wat. huhu...

but next time we'll definately go there utk aktiviti2 lasak. hanimun nie nk jiwang2 jek. haha!

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.