Flashback : Wedding


This is going to be very long. Trust me people, marriage is one of the most wonderful event in life. Once it is blessed by Allah, no matter what comes in between, it will stay that way.

Take mine as an example. Just read through my previous entries. You guys now how difficult it was towards the wedding. It was harder than you could imagine. Bak kata orang, berat mata membace blog, berat lagi bahu penulis blog memikul. Haha!

But then, alhamdulillah semua berjalan lancar. I remember my mom said "Sian kat akak dengan Zak. Orang lain kawen rilek2 je, orang plain yang tolong buatkan. Tapi akak dengan Zak buat sendiri seme walaupun both sibuk and dok jauh"

Even the photographer pun cakap macam tue. Imaginelah, kami ke airport Pengkalan Chepa tue 4 kali untuk pegi dan amik mekap artist and photographer. Jarak dalam sejam stengah camtu sehala.

Sangat banyaklah tenaga yang kami gune. Majlis start kul 2.30pm, kul 11 pagi baru saya boleh mandi. Tue pun sebab nak kene mekap2. If tak, still ke hulu ke hilir setelkan ape yang tak setel. Itu jelah kekurangannya, agak penat di hari bahagia. Tapi tuelah pengalaman yang makin merapatkan kami.

Ada hikmah saya dok Miri and sibuk dengan kije. Bile terlalu sibuk and tak sempat fikir sangat pasal kawen, expectation akan kurang. I didn't wish for a perfect glamorous wedding. What I wanted was just a blessed marriage that went smooth. And I think I have got it and thanks Allah for that.


Akad Nikah
08/08/08





Flashback masa akad nikah - tak banyak perkara sangat, sebab majlis pun start lambat dalam kul 3pm camtu lepas solat jumaat. Jemputan pun keluarga terdekat jer. Malam sebelum tue saya tak cukup tidur, pukul 2 or 3 pagi kot saya tidur.

Dahlah malam tue blackout. Saye pakai inai bawah cahaya lilin jek. Tuepun inai Mydin yang picit2 je tue. Sebbaik ade teknologi instant henna now. Memang takde masa ah nak cari daun inai nak tumbuk2 lagi. Haihh.. Haha!! Tapi tuelah, inai Mydin tue tak tahan lama sangat lah.

Masa tok kadi tengah bace2 ape ntah, saye siap sempat terlelap lagi masa tengah duduk kat khalayak ramai tue. Tak senonoh btul. Haha! Mama cakap tok kadi tue antara yang terbaik sebab dia ade buat sesi penyerahan anak perempuan dari ayah kepada menantu. Event tue sepatutnye syahdu ah and selalu orang nangis2. Tapi saye kan tengah mengantuk time tue, sedar2 jek dah sah jadi isteri orang and sengih2 hepi. Haha!

Lepas siap majlis, makan2, amik gambar atas pelamin kejap and then trus salin baju nak buat outdoor kat pantai. Wohhh!!! Please laa consider kami yang baru jek kawen nie. Suh posing macam2 aksi maut yang buatkan kami blushing. Haha! Sangat lama kat pantai. Dahlah panas. Dah abih outdoor cecepat balik sebab nak hantar diorang ke airport and amik photographer lain untuk majlis esok tue plak.


Wedding Day
09/08/08








Yang nie pun samalah, lagi busy kot. Sebab masakan untuk kenduri tue seme gotong royong. Semua family terlibat, so bila ade add-hoc isu, terpaksa saya yang bergegas setelkan. Tak cukup kakitangan kerajaan aritu.

Dulu saya sangat tak suke gotong royong masa wedding sebab saya nak family saya concentrate bebetul pada wedding, bukan pada gulai kawah belakang rumah tue. Haha! Tapi bile dah selesai seme, baru rasa hikmah gotong royong tue cane. Masa nie lah nak kenal sesapa yang tak kenal sebab saya asek jarang dok umah. Dok asrama and belajar jauh2 jek. Sangat kelakar sebab mak bidan saya pun datang sampai photographer gelak2. Haha!

Kawan2 agak ramai yang datang. Terkejut and terharu gak. Saya estimate dalam 10 orang je maximum yang akan datang sebab semua jauh2 and saya pun agak lambat send kad seme tue. Tapi alhamdulillah ade dalam 30 orang kot kawan2 kami yang datang. Nak kene tunggu gambar siap baru leh recall sape yang datang.

Paling terharu dak2 civilrawk datang reramai buat surprise. Ramai yang keje kat KL tapi still datang. Lepas tue kawan lama masa kat MRSM yang study kat oversea pun ade datang. Rase tak best lak tak dapat spend masa lelama dengan diorang tapi saya sangat tak sempat masa ari wedding tue and hope diorang faham. Papepun, time kasih sangat2 sebab sudi datang dari jauh.

Kawan2 sekolah lama Zak masa kat Jasin yang saya tak pernah kenal pun ade datang. Diorang sangat bagus. Buat video untuk kami. Diorang call seme kawan2 yang tak dapat datang and rekodkan ucapan diorang. Pakai loud speaker and gune video cam untuk record. Unik. Thanks sangat2.

Masa kenduri kawen tue, sangat kelakar sebab saya langsung tak control. Kain sempit pun langkah laju2 cam kuda belang. Tengah dok atas pelamin pun bleh buat lawak bodoh lagi and mulut dok bising macam2. Siap lambai2 excited kat orang bawah khemah lagi. Hoho.. actually, we don't take it as bersanding. Just for the sake of the photo jek. So tak payah control2 ayu. Huhu...

Petang tue buat outdoor lagi sebab photographer nak buat. Kitorang macam dah lembik cam taik lembu dah petang tue. Buat kat pantai lain lak. Kat rumah saya banyak pantai. Lepas tue terus ke airport anta photographer tue. Anta dengan baju2 pengantin. Sepatut dah exceed waktu check in, so saya masuk gi kaunter nak nego. Dapat jek. Kelantan je kot the only Air Asia yang tak close kaunter 45 mins sebelum tue. Bila masuk airport pakai baju pengantin, abih satu airport tengok. Haihh, belasah lah. Huhu...


Reception at Jitra
16/08/08




Majlis sambut menantu nie memang tersangat2 simple. Jitra tue kampung parents my hubby. Abah dia baru bersara and plan nak balik dok kampung. So this time, banyak orang kampung kat Jitra tue request buat kat sana so that diorang boleh datang. 2 majlis untuk abang2 my hubby yang buat kat Perak dulu diorang ramai takleh datang sebab jauh.

Rumah kat Jitra tue agak keciklah berbanding kat Perak. Rumah teres and perumahan tue agak congested. So memang kene buat simple2 jek. If kat Perak lu rumah banglo and compound besar. Tapi takpelah, majlis dah selamat semua pun. Just nak meraikan famili2 belah parents my hubby kat Jitra tue.

Dak2 UTP yang datang dalam 10 orang camtu. Pastu banyak ofismate my hubby yang datang. Haiihhh, FYI my hubby tersangatlah jadi orang penting now. Tengah bersanding and honeymoon pun diorang call tanye pasal keje. Almost hari2 ade orang call tanye pasal keje sampai terpaksa off handphone berhari2. Huhu...

Kejadian yang paling memorable kat sini bile fotografer (sepasang suami isteri) puji kami dapat A1 sebab cooperate and sporting gile masa sesi photoshoot. Huh!! Nak patah pinggang posing untuk diorang. Kain dahla sempit, tilam empuk and goyang, susah gile nak posing atas katil. Huhu... Nampak diorang sangat seronok and excited aritu. Kamilah yang terpaksa layan excitement diorang tue. Huhu...

Maka selesailah 3 majlis perkahwinan kami. Semua gambar belum siap lagi. Nanti saya letak dalam online photo album tue and announce bile dah siap. Next events after wedding adalah honeymoon and convocation. Will update later. Daaa....


1 comments:

iman_yg_xdtg September 2, 2008 at 9:44 AM  

NAZ!! chanteQQ sgtttt baju putih ituhhh..i mean..u in it...pastu kedua..baju pink..pink tu mmg kene gile ngn muke n kulit ko...pastu baju hijau last..nmpak biasa je la..well..hijau..kna ngn aku je..hoho..

yerr so aku tak termasuk dlm kawan2 ko yg dtg ituh..gmbr aku pon xde..kalo tgu gmbr dr fotografer pon mmg x muncul gmbe aku punye...hehe..aku xleh dtg..hbnd aku fly malam sabtu tu..mmg x smpat aa..

wehh..aku over excited tgk gmbr ko..hehe sori yer...

mg bahagia!!! hehehe

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.