Wedding Countdown

Daisypath Wedding Ticker


The above ticker is to remind a crappy-bride-to-be like me that my wedding is just around the corner. Kunaz, please behave like you are getting married!!!



Crazy Weekend

Haha! Makin nak kawen makin merepek plak saye nih. Jumaat malam me and Shawn keluar belanja Suzie, SSI dari KLCC. Suzie jage Tukau and Siwa, a part of field yang saye and Shawn jage. Kami jaga Tukau, Siwa, West Lutong, Bakau, Baram, Fairley Baram and Asam Paya. Banyak nak mampus. Benci! So kami makan2 sampai lewat malam.

Sabtu pagi pegi kuar dengan Kak Laily. Pastu pi buat facial. Nak dekat malam baru siap. After siap sambung shopping kat Emart plak dengan Kak Laily. Balik shopping saye mekapkan muke Kak Laily sebagai persiapan nak mekapkan model bridal fashion show esok tue. Leh visit fotopages untuk tengok muke Kak Laily.

Haa! Lupe lak nak cite, tetibe time2 tengah kalut sibuk macam2 bende ni, adela plak a few offers suruh mekap. So far accept yang untuk bridal fashion show kat Boulevard, Miri. So pagi Ahad tue pegi breakfast dengan housemate kat Hole No.9. Abih bekfes terus angkut beg bom tue pegi mekap. 4 jam stret mekap sambil berdiri. Bengkok tulang belakang!

Setel seme dalam 3.30pm. Balik umah rush solat zuhur and tunggu asar trus. Kul 4.15pm keluar rumah balik sebab Raymond wat besday party anak bongsu dia yang baru berumur 1 tahun.

Pastu arini sakit belakang horror gaban. Tapi hepi sangat. The fashion show was successful. Tapi sayang saya tak sempat amik banyak gambar. Will update later if dapat dari source2 tertentu. Owh lupe, saye ade mekap model lelaki gak aritu. Haha! Abang Jay nama dia. Dia cikgu catwalk part time.

Haiihh ape nak jadi dengan saya nie. Nak dekat sangat dah kawen nie, sibuk lagi dengan macam2 aktiviti. Ramai dah sound saya nih nampak macam taknak kawen. Haha! Owh, lately ramai lak puji saya cakap muke nampak makin berseri2. Haha!!! Tak cukup tidur, tulang belakang bengkok pun diorang cakap berseri2. Huhu...

Next weekend hari Ahad dah book nak buat spa. Nak overhaul balik badan nie haa.. Haha... 5 hari sebelum kawen baru sibuk nak pegi spa. Pastu ramai lak yang ngengada kasi banyak pantang larang orang nak kawen. Takleh kene embunlah apelah. Hadoiiii sorilah xde masa nak berpantang2 nih. Saya serah jek kat Allah cane2, yang penting saya ikhlaskan hati dan niat... Fuuuhh penat! Tak sabar nak pegi spa!! Haha!

BWE - Getting Used To It!

2 days with no proper breakfast, no lunch at all, not enough sleep and stayed back in the office until 7.30pm. Isyak prayer is at 7.45 pm here. Fuuhhh!!!

Raymond got a presentation with BD and other higher committee. In every meeting, Raymond selalu kene tembak and he was begging us to provide him a good slide presentation. So, for 2 days, me and Larissa were working real hard so that Raymond could do his best. We love him and can't afford to see him being smashed by the higher committee.

And this was what we got in return "Larissa, Naz, Eddy, Naza, Id.. GREAT JOB. The material is superb - good way of reporting our activities. I'll take BD komen 4 improvement n consolidate in our nxt material prparation. Keep up d good work. cc Is"

Seriously it pays....

The workload is getting higher and kami makin hari makin stress. Kami simply means the 4 new engineers (Larissa, me, Shawn and Gan) + the trainees (2 boys in particular) We have a new activity here. Abih jek keje, we will gather at least 2 orang. Me and Shawn memang wajib ah.

That's the time we say anything that comes out from our heart. Kami tensen kene marah ke, stress pasal keje ke, stress dengan orang ke ape ke, kami sit together, luahkan perasaaan and listen to each other. We become like a family now. Lepas tue akan rasa lega gila and balik rumah dengan tanpa perasaan stress dah.

Zak pun pelik, nape lately takde cite stress pasal ofis dah masa borak dalam phone. Hehe... Yeah, new resolution. Hal keje biar berlaku dalam pejabat jek. Balik umah buat life sendiri pulak. Btw, sesiapa yang inginkan pengalaman keje yang mencabar, welcome to SKO. BWE in particular. Haha! Nazar yang buat attachment dari PMO pun cakap mencabar gile keje sini walaupun dia dah bertahun2 keje kat PMO tue.

As I said, datanglah keje banyak2 pun, insyaallah I can handle it. Saya tak kesah stay back, tak makan tak tidur nak siapkan keje. But I cannot handle people that well. Please lah don't mess up with me!

New Housemate : Kak Laily

The past 3 days had been very dramatic. Hari Jumaat tensen dengan one of the BWE-mate, so abih jek ofis hour ajak Kak Laily pegi fitness test untuk ke Mount Kinabalu. Kak Laily dah pujuk rayu saya selama 3 hari 2 malam suruh teman dia pegi fitness test tu but I declined sebab kondisi bahu belum elok. Last2 saya plak yang ajak dia, tak sempat pikir pun, tensen nyer pasal.

Kesannya, sakit2 badan yang kronik selama 4 hari 3 malam. Orang lain pegi fitness test seme at least adela jogging2 wat preparation. Saye selamba monyet jek abih keje pakai baju kurung pegi. Haha! So selama 4 hari tak mampu berjalan dengan normal. Pegi supermarket seme gunakan kemudahan untuk orang cacat. Kami naik tangga macam anjing. Kaki tangan seme pakai untuk naik tangga. Haha!

That was Friday. Sabtu lak, keluar shopping dengan Kak Laily lagi. Tak sedar diri badan sakit semangat shoping masih utuh! Yeahhh!! Pastu pegi Courts. Bajet nak survey barang elektrik utk rumah baru. Dah survey online and cam dah plan nak spend around RM2.5K untuk beli mesin basuh, peti ais and camcorder. Last2 atas hasutan Kak Laily, total harga untuk 3 barang tue jadi RM4k.

Lepas tue pegi satu butik pengantin. I was offered a joint-venture with one of the local wedding boutique here. Ahad depan kene start mekap dah untuk 1 wedding fashion show kat Miri nie. Kind of big event I guess sebab banner ada di mana2. One day before tu (Sabtu depan) maybe kene buat demo mekap untuk Petronita plak. Cuak jugak sebab dah lama tak polish skill nih. Adeh2...

Hari Ahad keluar lagi, this time sorang2. Balik dahla lambat, nak dekat kul 7pm and tetibe kunci bilik tertinggal dalam bilik. Bertungkus lumus dengan Kak Laily cube nak bukak pintu. Last2 panggil Syahnaz and Faizal jiran kami. Kami jadi McGyver malam tue and berjaya keluarkan kunci tue. Lepas tue banje diorang makan.

Isnin attend 1 workshop handled by BPI dari pagi sampai petang. 3 orang jek budak baru dalam workshop tue. Sangat terharu sebab tue 1st time saya dilayan seperti budak baru. Tak macam certain staff dalam BWE tue yang terlalu pushy. Nak suruh pandai cepat2 tapi tak ajar. Bile kite nak belajar kene marah2. Hissss!!

Abih workshop stay kat ofis jap. Sekali Courts call cakap dah depan umah sewa baru. Kelam kabut saya. Kene balik umah dulu amik kunci umah sewa baru. Dah sampai umah sewa baru baru perasan salah amik kunci. Kambing sungguh. Pusing balik gi amik. Dahla jauh. Sebbaik Kak Laily tengah drive area2 umah sewa baru tue. Mintak tolong dia entertain orang Courts tu sementara tunggu saya sampai. Huhu..

Kak Laily is our new housemate (current house). Dia dah 30 tahun tapi tak kawen lagi. Awet muda lagi. Nice lady and dia asek ade jer untuk jadi penyelamat tiap kali berlaku mende2 di luar jangkaan pada saya. Heh! Pastu skarang saya dah ade orang yang saye bleh tanye pendapat untuk macam2 perkara. Thanks akak!

Laaaa Dah Nak Kawen Ke???

OMG!!! Sedar tak sedar, lagi 2 weeks saye nak kawen and I don't completely put my heart and soul into it yet. Duuhh!! Waa cuak la plak 2 weeks. Selamba jek tak ingat. Orang lain lak yang tolong countdown untuk saye. Adeh2....

Ramai yang tanye. Bile start cuti? Saye jawab la 6 Ogos sebab dah memang mintak cuti start date tu. Seme orang cam terkejut. Haaaa??? Ko tak pernah balik rumah untuk preparation kawen and nanti ko akan balik 2 hari sebelum wedding ko???? Haha! Yer memang crap actually tapi nak wat cane.

Sebab saya sambung cuti sampai abih konvo which is 25 Ogos, which total cuti saya adalah 15 hari. Banyak tue untuk staff yang baru keje cam saya. Serius rasa tak selesa sangat cuti lelama nie walaupun memang sangat nak cuti. And kalau mintak pun memang boss saya Iskandar akan kasi, it's just I don't feel good about it. Keje belambak and orang tak cukup.

Saya risau orang cakap, baru masuk keje dah gedik2 kawen and cuti banyak2. But please laaaa understand everyone. Kawen tue dah memang plan kami sejak azali. Kami dah ade 10 years plan. Cuma dapat keje kat Miri nie yang out of plan yang menggugat seme plan2 lain. Tue pun saya dah kire super baik sebab letak perkahwinan nie di tempat kedua. Keje saya utamakan. Sedih if ade yang tak appreciate....

Selasa lepas ade miting kat KL. Flight Isnin petang. Abih miting, malam tue terus naik flight and esok tue sambung keje. I assume tue akan miting terakhir saya di KL sebelum cuti kawen nie. Kawan2 suruh saya amik cuti and balik rumah finalize ape2 yang patut. But I didn't. Takde courage lagi. Takpelah, just hoping seme bende akan berjalan lancar jek.

About persiapan, saya rasa cam seme dah setel kot part saya. Ke belum ek? Adeh2.. 2 minggu lagi nih. Erm dah kot. Tinggal balik kawen jelah nanti. Barang hantaran pun dah setel seme. Kitorang main pakai pos laju and internet jek seme bende.

About perasaan, semua cakap saya mesti dah di awan-awangan sekarang. Banyakla korang punye awan! Haha! Erm, dulu rasa berserabut sebab fokus dah clashing. Now cam dah lega and syukur sebab berjaya setelkan seme walaupun jarak jauh and banyak dugaan. So sekian...

Rumah Sewa

Tomorrow I'll be having a cleaning job with the new trainees. Nak bersihkan my new house yang sebelah rumah Haniff tue. Initially, I was planning to hire the makcik cleaner ofis to do the job. RM300 untuk 3 makcik and they will clean out the whole double storey bungalow.

And then the trainees said "Takyahlah buang duit kak. Biar kitorang gi basuh reramai. Kitorang weekend pun xde keje..." So nice lah all these trainees... Betul jugak kan, daripada saya kasi RM300 kat orang lain baik saye belanja diorang makan. Boleh rapatkan hubungan lagi. Huhu..

And tadi pegi E-mart beli barang2 untuk cuci rumah. Habis RM100 lebih jer. Sangat banyak barang, saya lak shopping sorang2. Ade adik cashier sorang tu tolong angkat seme2 barang berkayu panjang seperti penyapu sarang labah2 tue (is that the right vocab)?

Lupe plak nak cerita, my housemates and I terpaksa keluar dari rumah yang kami sewa sekarang nie sebab ade orang nak beli rumah nie. So dia kasi notis suruh blah after August but we plan to move out by the end of this month. Diorang seme nanti akan pindah ke Senadin, dekat rumah Syahnaz. Mine will be at Pujut.

Memory remains... Nie antara gambar2 rumah sewa kami sekarang. It has nice furnitures inside. Rumah nie fully furnished except washing machine dengan fridge ah kene beli sendiri. And bilik saya pun kosong, kene beli perabot sendiri. It is the smallest room of the house, bilik kat dapur. Saya syak tue bilik untuk bibik. Haha!

Ruang TV kami

Dining area

View to the toilet, my room and wet kitchen

My humble katil bujang. The only thing left by the owner in this room is that pic of the naked babies. Huhu...


Thanks to Kuin, Pana and Kuin yang kasi menumpang kat rumah nie sementara saye dapatkan rumah baru. Tapi end up kami kene sama2 keluar rumah nie. Huhu... Lepas nie akan jauhlah sket nak pegi keje. Rumah sekarang nie if jalan tak busy 3 minit pun leh sampai naik kete. Tapi rumah saya nanti akan dekat sketlah if nak ke town. Dia kat tengah2 antara town dengan ofis...


Bahu Sakit Lagi

Bahu saya masih tak okay. Lupe nak cerita pengalaman mengurut dengan tabib cina yang direkemen oleh Fridy. Saya pegi dengan Pana. Malam. Tabib tue lelaki. Kot yer pun nak ngurut pompuan, bawak2 laa pakai baju. Dia kuar umah tak pakai baju + pakai sluar pendek paras lutut jek.

Pastu dia suh saye berkemban. Saya konfius gile nak bukak tudung ke tak, tanye Pana dia pun konfius. Last2 saya pakai jek tudung. Bongok gile berkemban pakai tudung. Bajet tutup aurat ah tu konon. Haha! Saye cite kat Zak dia gelak sampai keras perut. Siotnyer tunang! Haha!

Tabib tue takdelah urut sangat. Dia gune alat2 khas cam buluh dengan tulang ape ntah. Pana cakap tulang gajah. Patutla sakit. Dia gores kat kulit saya sket jek rasa sakit cam kene hiris dengan pisau. Pastu dia ketuk2 tempat sakit tue dengan buluh. Buluh dia ade banyak saiz, S sampai XL. Masa dia amik buluh saiz XL saya mengucap kejap. Haha!

Hasil rawatan tue, badan saya jadi lebam2 dan hitam legam. Dia cakap dalam seminggu baru okay balik. Tapi pedihlah. Kene baju pun sakit. Tapi lepas tu memang better. Dah boleh angkat tangan. Tapi tangan saya boleh bergerak dari depan ke atas jek. Tepi-atas dengan belakang-atas masih terlalu banyak limitation.

Saya bermasalah nak bukak bra. Saye ade masalah nak tarik tali pinggang kete. Saya ade masalah nak putar stereng Satria yang maha berat tue (seme lelaki yang pnah jadi drebar saya kat sini cakap berat). Saya ada masalah nak tidur mengiring belah kanan. Saya ada masalah nak capai benda dari belakang atau tepi. Pastu, even bila bawak handbag pakai tangan kanan pun ade terasa otot cam tersiat2. Saya takleh habiskan lagi training untuk dapatkan lesen gi offshore tue. Saya takleh pegi offshore lagi dengan kondisi camni. Isskkk....

Maybe kene pi hospital and xray. Tapi takde masa yang sesuai lagi. Yang surat doktor suruh xray lutut 3 bulan lepas tue pun saya tak sempat buat lagi. Adehh, banyaknye penyakit time dekat nak kawen nie. ....


Click here to view our wedding invitation

Sejarah Takde Keje

Hari ini dalam sejarah. Saye takde keje kat opis. Most senior staff xde arini sebab ade course kat Langkawi. Saye wat housekeeping, borak2 dengan trainee, mengunyah2 kat workstation, balas2 email, merayau2 distribute kad kawen, jumpe BD (BD sangat best!) Mungkinkah sejarah ini berulang lagi? Kita tunggu..... Hahaha!


07.07.08

Today is our 1st engagement anniversary. Dah cukup setahun kami bertunang and next month insyaallah akan upgrade lagi selangkah. Sepanjang saya berada di SKO, nie 1st time saye rasa relief sket sebab dah berjaya setelkan crucial stuff untuk kahwin sepanjang saye amik annual leave 2 hari Khamis and Jumaat lepas.

Sangat penat Tuhan yang tahu. Hari 1st banyak survey2 dulu. Pastu amik kad kahwin kat Puchong. Hari kedua baru shopping dengan ganas sekali. Sangat penat lari2 tukar train. Angkut banyak barang lak tue. Tempat shopping seme lain2 and jauh2. Flight saya malam tue 8.40pm tapi kul 8pm baru saya sampai airport. Memule dah konfiden dah terlepas flight. Alhamdulillah ade rezeki lagi. Huhu...

So, part saya mostly dah setel seme. Tinggal yang part mama tue pepandailah dia buat pape nanti. Saye pun tatau cane ntah hasil majlis kawen kami nanti. I prefer organize sendiri dari A-Z tapi dah life camni terpaksa sub 40% kat parents. Mama handlekan bahagian makanan, pelamin, khemah, door gift, dulang hantaran and chalet untuk pihak lelaki. I'll try to pay her RM4k for those things. Sponsor la sesket mama yer... Poket anakanda dah makin gersang. Huhu...

So harini saya datang keje dengan gembira. Bawak 1 beg kad kawen malangnya tak sempat distribute banyak sebab tetibe dapat keje belambak cam haper. Siap tak sempat lunch lagi. Zuhur pun almost nak dekat asar tadi. Haihh..

Pastu dah buat keje penat2, kene marah dengan En. Idham. Teruk betul. I met him to ask and learn something, kene marah2 kuat gila sampai department sebelah pandang2. Tapi sebab almost everyday dengar dia tinggi suara macam tue kat ramai orang saya cam kuatkan hati untuk tak amik kisah sangat. Tapi still tak puas hati dengan cara dia. Macamlah saya ade buat salah. But I know the hidden reason nape dia marah2 tapi tak eloklah cerita aib orang kat sini.

Harini ade keje yang kene submit before 4.30pm. Tapi by 2pm still tersangkut dengan keje budget, tolong Nazar sebab dia ade meeting dengan BD lepas tue. Takpelah, Nazar pun dah banyak tolong ajar saya before this. Lepas tue orang KLCC dengan PMO lak sibuk2 email, message and call mintak tolong arrange macam2 meeting. Berserabut gila.

Tapi ntahlah, harinie I felt stronger. Walau dah kene marah for no reason, walau takde ruang bernafas sebab banyak keje, saye berjaya harunginya dengan tenang. Esok ade meeting lagi tapi kene kuar awal sebab buat appointment nak jumpe BD. Nak pass kad kawen and nak bincang something sket. Tak pernah lagi heart to heart dengan BD, feel like doing it tomorrow. Huhu...

To my beloved fiance, happy anniversary sayang. I love you so much....

Click here to view our wedding invitation

My Wedding Invitation

Hi everyone! Sorry for this late announcement. Life was so messed up previously. But now, I'm back on the track. So here's our wedding invitation. 2 invitations in one card. It's a 3-fold-card with a bride's invitation at one side at groom's invitation at the other side.



Front side of the card


Back side of the card



You can also visit http://kunaz.myphotoalbum.com for a better view or to download the wedding card. For those who wanna keep the hardcopy of the card, SMS your home address to my handphone number ok? It's 013-5135008. Due to the time and distance constraint + lack of preparation, I assume that the ceremony will be so simple. Anyway, wish to see you there!

Stress at Work?

The thing about my work is, tiap kali dapat task saya akan stress sebab:

1) Saya kaget sebab tatau pape pasal task tue
2) Orang tak ajar and expect saya belajar sendiri
3) Boleh nak belajar tapi tiap kali dapat task, dateline dia konfem pendek and most of the time clash dengan task lain

Tapi tiap kali lepas dah setel seme tasks tue saya akan rasa puas hati dan gembira. Pastu tak sabar nak dapat next task. Bile dapat next task, stress balik. Bile siap task happy balik. That's my work cycle.


Bende lain yang buat saya stress kat tempat keje adalah:

1) Orang asek push suruh catch up fast sedangkan mende yang nak catch takde. Kene cari sendiri, and nak cari tue sah2 makan masa kan.
2) Saya tak penah ade background pasal petroleum langsung, so seme terms are new to me. Cuak and kaget bila tatau banyak bende tapi kene buat banyak bende yang tatau. Eheh, betul ke ayat nie..
3) Orang dok ukur outcome instead of progress and usaha nak dapatkan outcome tue. Dah memang takdir saya nie dari dulu kene work hard just to get a small outcome. So tensen gak ah bile orang asek dok measure outcome jek sedangkan kita dah sacrifice banyak bende untuk dapatkan outcome tue.
4) Dah jadi budak baru nie, sah2 ramai cari untuk join macam2. YPC la, Borneo Games la.. Saya join jek sebab taknak kecewakan orang + memang suke beraktiviti. Tapi ade ofismate sound bile saya join mende2 tue. Suh saya fokus keje je.


Saye actually tak suke buat bende if saya tak paham and redi but now saya terpaksa ubah mindset tue. It's all about mindsetting. Lepas dah kene a few times, cam dah get use dah. Contoh, dah beberapa kali dah saya diinform saya kene pegi meeting + buat presentation just a few hours before mende tue start. Paling teruk setengah jam sebelum, masa tue material nak present pun takde langsung + tak paham pape pasal mende nak present.

And then, masa meeting dengan BD, mindset saya semakin kuat. BD said we have to enjoy all the tasks given by our superior. Yes true, I should enjoy my work. Kadang2 saya nie terlalu perfectionist. Seme bende nak tahu and paham in s short time. Sebab tue stress kot.

So lepas nie maybe I'll take it slowly and steadily and hoping that diorang akan paham and help me progressively. What they are doing now is just leaving me there berdikari sorang2. And saya pulak tengah berserabut dengan hal personal lagi. Baru masuk keje, banyak bende tak stabil lagi. But now saya cam dah boleh cope sket2 so hopefully I'm getting stronger day by day...



Reunion at PMO Kerteh

Miri to Sepang to Nilai to Serdang to KL to Kuantan to Kerteh to KL. Fuuuhhh!!! Cair lemak2 di badanku. Haha! Owh, adik saye Piji tue dapat masuk UKM Serdang, so saya awalkan tiket flight untuk uruskan pasal dia kat sana. Sepatut flight hari Ahad tapi saya balik hari Jumaat.

Dah abih meeting di PMO Kerteh. Hotel kat area Kerteh seme dah fully booked, so terpaksa stay kat Legend Hotel kat Pahang tue. Terpaksa ulan-alik almost sejam untuk sampai. And taxi rate adalah RM100 sehala, 3 hari kat sana terpaksa spend RM600 untuk transportation. Cair akaun bankku... Haha!

Being in PMO Kerteh was so exciting. Ramai gile x-utpians. Siap buat reunion lagi. Suke2~~ Paling dramatik bile jumpe Kin. Dia jaga booth Schlumberger. Masa kitorg memule bertentang mata dari jarak jauh, kami menjerit2, berlari2, melompat2 sambil berpeluk2 di luar kawalan sampai satu dewan terdiam and pandang kami termasuk boss saye Raymond.

Lepas tue Kin heret saya pegi belakang and she did cry a little bit. Menangis kegembiraan. Terharu sungguh. Lepas tue boss saye tanye, "Berapa tahun sudah tidak jumpa?" (slang Sabah-Indon Raymond) and I said "1 year". Pastu kene kutuk maut kat diorang. Haha! Kecoh cam tak jumpe 10 tahun. Haha! Mende paling kelakar Kin buat adalah pinjam cincin tunang saya and lupe pulangkan. Dah nak balik baru teringat. Sebbaik sempat. Haha!

Selain tue jumpe Ee, Syazwan, Rosh, Nadhirah, Kak Yati, Lum Tuck Fai (dah lebat rambut dia), and Yati Okisan. Tengah miting kat bilik yang cermin kaca tue pun saya sempat lambai2 tangan if nampak dak2 UTP lain. 2-2 tangan lak tue. Haha! Gambar2 banyak dalam camera Kin, nanti dia email saye akan upload kat sini sket.

And even masa kat Kuantan Airport pun jumpe Ca'ah and Acun. Diorang pun ade miting kat Kerteh. Acun baru beli DSLR baru. Nikon D60. So, dari departure hall sampai ke tangga flight kami dok posing jek keje. Haha!

And now, I'm on leave for 2 days. Now tengah rest2 kat hotel. My body cells need to be restructured back. Tak terurus sangat rasa kehidupan nie sebab banyak sangat bende nak kene buat + pikir. Jerawat pun dah start2 keluar kat muke. Damn! Mom and Zak will come here tomorrow. Sambung shopping yang tak abih aritu. And Saturday night I'll fly back to Miri...


Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.