Posts

Showing posts from May, 2008

Offshore Training + Shoulder Injury

Ok, macam yang saye bitau Isnin-Rabu lepas ade safety training untuk dapatkan passport pegi offshore. Malam before training saya pegi mengurut untuk kuatkan tangan sket. Lepas bekam, sakit bahu tu dah kurang banyak tapi tangan still rasa lemah and takleh angkat tinggi2.

Ofismate nama Fahim yang kenalkan tukang urut tue. Saya drive sendiri pinjam kete orang. Kete auto maa... 2nd time bawak kete auto. 1st time kete Lily. Tue pun dari Rahmath ke Halida jek and dengan adenye Zak di sebelah. Memula kaget gak ah, dahla malam and rabun malam, sorang2, tak reti bawak kete auto, tak kenal jalan and tangan tengah sakit lak tue. Pastu as expected, saya sesat ntah ke mana2. Sian Fahim terpaksa tinggalkan anak bini cari saya yang sesat and bawak ke jalan yang betul. Haha!

Lepas ngurut tangan agak better ah. Orang tu cakap angin dah banyak masuk kat tempat yang seliuh tue, tue yang jadi sakit. So, the 1st 2 days in the training program was a success. Ada 3 perempuan jek termasuk saya, tapi saya sora…

Team Building + Bekam

Hehe.. Actually tajuk nie boleh disekalikan dalam entry "Minggu Dibuli" tue tapi since dah panjang sangat, sambung kat entry baru. Ok, program nie untuk players SKO yang bakal ke Kota Kinabalu nanti untuk Borneo Games. Dia cam nak kuatkan semangat berpasukan ah. Ade import trainer dari MSN untuk buat aktiviti.

Saya yang paling baru dalam group tue. Dahlah baru masuk SKO kene buli join Borneo Games, pastu kat Team Building nie macam2 lagi saya kene buli. Saya dipaksa jadi ketua kumpulan. Hampesss! Pastu kene buli jadi macam2 jenis volunteer. Kene kasi speech kat depan lah. Tak volunteer dah tue kene pakse tue. Haha! Salah satu aktiviti kene jadi ayam and others kene jadi pagar so that musang tak dapat tangkap ayam. Huhu..

Aktiviti2 dalam Team Building nie memang sangat memerlukan groupwork, so terpaksa open lah sebab aktiviti2 dia terpaksa libatkan lelaki and perempuan. Sepanjang 3 hari dalam program tue, saya dah banyak kali ternoda. Haihhh!! Sori sayang.. Haha!

Kesimpulan dari…

Minggu Dibuli

Ok, Jumaat lepas kan saya dapat MC. Isnin lak cuti Wesak. So, Selasa baru masuk keje. Sampai2 ofis jek, saya baru tau pagi tu ade meeting dengan SSI and BPD kul 8.30am-4.30pm. Saya bukan setakat kene attend, tapi kene present lagi untuk meeting tue. Bangsat sungguh takde orang bitau.

Bayangkanlah, material untuk present langsung tak buat + taktau pape pasal bende nak present. Kire macam masuk exam hall untuk final exam tanpa study pape ah. Saye dah mintak tolong a few yang lebih tahu untuk tolong present tapi they refused. Agak terkilanlah.

Dipendekkan cerita saya present jek mane yang mampu. Sangat terharu orang SSI dan BPD paham situasi saya sebagai budak yang baru masuk tapi dah terpaksa ganti keje boss. They assisted me a lot. Siap kasi2 semangat lagi. Ade sorang uncle tue siap offer nak ajar saya lagi anything about well services if saya nak tahu. Terharu...

Tue hari Selasa. Hari Rabu saya kene jadi wakil department kat satu program plak. Program tue required personnel with a high k…

Taman Buaya Miri

Image
Yo everyone! Ahad lepas saya dipaksa oleh Pana and the gang ke Taman Buaya. Seramai 6 orang telah ke Taman Buaya itu (ape giler skema ayat!) Sepatutnya ramai lagi tapi some of them ada yang pergi PIPE termasuklah Syahnaz. Padan muke Syahnaz takleh ikut. Haha! So inilah antara gambar2 kenangan kami di Taman Buaya itu.
Peluk abang buaya
Dari kiri : saye, srikan, buse, buaya, pana, ariff
Saye dan Ariff. Daring tak kami main buaya?


Saye, Fendi and Ariff kasi rusa makan pisang
Saye dan beruang yang tak cute langsung!


Yurrkk!!! Kasi free pon takmo!

Selepas itu kami dinner di Taman Seroja. Woohhh!!! Sangat best food kat situ. 1st time makan rasa Semenanjung and leh mengalahkan Semenanjung kot. Saya order nasik goreng ayam. Sangat lazat. Pana order sup daging. Enak jugak! Dak2 laki tu makan nasik lemak bungkus jek. Saye yang nak kawen diorang lak yang diet lelebih. Haha!
Lepas tue shopping sket di Bintang Plaza. Esok tu 4 of us (saye, Pana, Ariff and Fendi) pergi main badminton plak kat KRP. 1st tim…

My 1st Month in Miri

All I need now are just an INTERNET and a CAR. Internet untuk uruskan persiapan kahwin yang banyak ditempah melalui internet + untuk tujuan bisnes untuk extra income. Kereta supaya saya boleh pegi and balik keje ikut jadual saya + pegi training badminton dengan senangnya + pegi ke mana2 sahaja tanpa pening kepala + tak payah membazir duit kat pakcik teksi yang sangat gembira mempunyai customer tetap seperti saya.

Dulu masa kat UTP, saya and Zak banyak tolong angkut orang dengan Satria bulat tue ke mana2 sahaja mereka request. Ipoh, Lumut, Taiping, Penang, KL... sebut jer, if kami tak busy kami tolong hantar or ambil mereka. Tapi sekarang di Miri, kenapa jarak yang hanya sejauh 5-10 minit seems too far to them? That makes me prefer taking a cab to move around.

Tapi takdelah seme camtu. Ada jer yang tak putus2 tolong saya dari segi transportation, especially Pana and ZulJagung. Tapi saya cam tak sampai hati nak susahkan diorang selalu. Dari dulu saya biasa usahakan sesuatu sendiri and tak…

Sakit Mata

Jumaat lepas saya dapat MC sebab tetiba sakit mata. Saya amik peluang cuti tue untuk setelkan banyak personal matters. Tapi Ya Tuhan kenapalah sangat banyak dugaan yang Tuhan kasi nih. Memang 2008 nih tahun dramatik ah. Takde pun bulan yang takde kisah dramatik. So nielah kisah Jumaat lepas.

Masa tue hari ke-2 period. Period pain lagi. Tumpang Ruby ke Celcom Centre sebab nak register broadband. Tapi tumpang time pegi jelah. Balik kene naik teksi sebab banyak tempat lagi nak pegi and Ruby kene balik ofis keje.

So, masa nak apply Celcom Broadband tue, officer tue cakap nama saya ada blacklist dalam akaun Maxis and kene setelkan yang tue dulu baru boleh register. Pelik gak sebab last time pakai Maxis was 3 years ago and saye dah terminate akaun tue dengan sopannya. Takde pun apa2 notis cakap ada baki tertunggak.


Pejabat Agama Islam

Tertekan takleh register lagi, saya amik teksi ke Pejabat Agama Islam Miri dulu sebab nak amik borang HIV untuk kahwin. Masa pegi kursus kawen dulu diorang caka…

Ribut Taufan di Miri

A few days ago, bandar Miri dikejutkan dengan kejadian ribut yang tersangatlah kuat. Banyak giler pokok tumbang. Ada yang tumbang timpa rumah sampai runtuh rumah tue. Ada yang tumbang atas tiang letrik sampai blackout satu perumahan.

Masa kejadian tue, saya baru nak tido. saya tido awal kat sini okay. 9.30 pm dah tido. Housemate seme takde sebab keluar makan. Kesian diorang trapped dalam ribut tue. Banyak kedai yang rosak malam tue. sampai terbang cawan2 pinggan mangkuk seme. Before tidur saya usha luar tingkap. Nampak baju2 umah jiran dah terbang2. Tong sampah pun dah golek2. Bunyi atap zink rumah sape ntah kuat giler. Pastu bunyi angin cam bunyi hantu bersiul.

Tatau nape saya heartless jek tengok kejadian luar biasa tue. Dalam 10 minit tengok pemandangan tue saya terus tidur. Bunyi masih bising tapi nyenyak jek saya tidur sampai pagi esok. Esok tue kecoh kat ofis dengan macam2 cerita. Tapi keadaan jalan memang horrible ah. pokok tumbang kiri kanan jalan. Habih jammed jalan.

And semalam…

Damn You Badminton!!

Last Friday was a horrible day. Since seme keje yang nak urgent tu dah disiapkan a day before, semalam saya takde keje till 3pm. Boss dah ke KL untuk present keje yng kami buat tue. Nazar lak tak datang keje semalam. Eddie lak pegi meeting. Bosan gile sampai terlelap kat ofis. 1st time sepanjang 3 weeks nie tido dalam ofis.

Eddie balik meeting dalam kul 3pm terus kasi saya keje. Agak banyak and tak sempat siap. Plus mamai baru bangun tidur pergerakan pun jadi slow. If stay back maybe akan siap tapi saya ada training badminton and nak tumpang kereta Pana so terpaksa balik cecepat.

Sampai di KRP, training takde rupe2nye sebab ada match badminton from outsiders, so dewan takleh guna. Siot takde orang bitau. Pana dah start training volleyball till 7.15pm. Syahnaz tak dapat tolong amik saya. Terpaksa mintak tolong Tpot and Zul amik, tue pun 6.30pm baru diorang datang. Thanks to them.

Sejam setengah saya wat bodoh KRP tue. Sangat sakit hati. Pegi tengok TV kat lobby KRP sebab cerita tengah bes…

3rd Week At Work

4 May 08

Shopping dengan Lily kat Imperial Mall while waiting for Pana to pick me up to our rental house. Spatut checkout hotel 5 May tapi keluar awal sehari and kasi Nellie duduk kat hotel tue sehari and tolong checkout kan for me.

Sampai rumah sewa dah kul 10.30pm sebab pegi airport dulu to fetch one of our housemate. Perabot sampai kat rumah sewa petang tue so sempat pasang cadar and sangkut a few baju kurung jer. Pastu tidur.

5 May - 8 May 08

Tpot's husband had to attend a course in KL so she begged me to teman her for 3 nights. So, tidur rumah Tpot untuk 3 malam. Kiranya, baru 1 malam saya sempat masuk rumah sewa sendiri. Huhu...Kami shopping kat Emart (ala2 Tesco lah if kat semenanjung) 2 hari berturut2. I bought one stand fan yang tinggi tue for RM110 only.
Pastu best main2 dengan perut Tpot yang dah 4 bulan pregnant + tengok gambar scan baby dia. Pengalaman paling kelakar ialah bila berjaya menipu pak guard. Saya tertinggal staff card kat rumah Tpot. So, terpaksa gune yang Zul …

End of Luxurious Life

Image
Today's going to be my 2nd last day in the hotel. 5 May dah kene check out. Cuti besday agung haritu saya, Syahnaz and Lily keluar survey kedai perabot. Banyak kedai pegi and decide nak beli kat Desmond Furniture sebab tengah ada Gawai Sale. Tapi kedai tu tutup, so harini saya pegi lagi ke sana sorang diri naik teksi sebab Syahnaz ada games kat Kota Kinabalu. Berjaya beli single bed + tilam + almari baju yang bercermin (penting untuk mekap. haha!) + delivery with just RM400.

Arrgghhh!!! After 5 weeks being pampered with luxurious hotel and superb services, tak lama lagi saya akan jadi bujang lapuk who stay in a smaller room with cheap furnitures. Huhu... Takutnyerr!! Sebab dah biasa makan mewah and banyak everyday and yang paling penting dah terbiasa mandi air panas tiap pagi. Kat umah sewa if nak mandi air panas kene boil water ah. Haha! Makan tak kesah sangat sebab memang nak diet pun. Now takley diet lagi sebab dapat free foods. Sayang woooo tolak rezeki. Huhu...

Owh lupe nak cit…