1st Day At Work (SKO Miri)

Aihh!! Biler nak cite pasal PIPE nih. Haha! Okay, harini 1st day keje kat SKO nih tapi tak keje pun arini. Sepatut kami staff baru nie akan diberi briefing, tapi tetibe ade talk lak by boss besar SKO nih dari kul 8-11 am.

Lepas tue kene kuar buat passport kat pejabat imegresen. Kami naik teksi. Ciss! Rupe-rupenya arini jek driver datang anta kitorang ke ofis, tu pun masa pegi jek. Lepas nie seme kene by teksi. Walaupun boleh claim tambang teksi tue nanti, sakit jugaklah RM40 sehari untuk transport sahaja. Huhu...

Harini sangat banyak habis duit. Dalam RM200 plus2. Tadi saya tertinggal slip imegresen kat hotel, kene amik teksi lagi pegi amik pastu pegi pejabat imegresen balik. After buat passport kami leh balik hotel terus tapi saya pegi salun. Saye jalan kaki sorang2 pusing2 Miri nie cari salun. Saye potong rambut (ala2 artis korea gitu. hikhik..) + cuci rambut + treatment facial + half-body massage dengan harga RM100 sahaja. Hebat sungguh saye. Baru sehari dok Miri dah meronda cari salun dah. Haha!

Pastu shopping barang makanan sket (sorang2 jugak) sebab sangat malas nak turun dinner. Dinner tak provided so kene gi makan kat kedai. Malam pertama kat sini kami keluar makan ramai2 8 orang. Ada 3 orang yang dah seminggu kat sini. One of them is Nalai, my housemate back in UTP. 1st night, special menu kami adalah nasik SRS. Dia cam nasik lemak goreng. Kedai tue penyanyi Rem ada tinggal note "Nasik SRS sedap" Haha! And memang sedap pun. Harga pun sedap. Haha!

2nd special menu is nasik lalapan tapi saye bagi saya agak biasa jek nasik tue. Lepas nie nak try mee kolok lak. Aneh2 nama food kat sini tapi so far I have no complaints againts the food here. Cam sedap jer pada lidah saya. Thank god saya memang bukan pemedas, so sangat sukelah. Huhu...

Budak2 kat sini nie alahai.. mementanglah masa PIPE asek menekankan teamwork till seme bende pun nak teamwork. Seme bende pun cam wajib buat sama2 seperti makan. Saye nie dahlah tak reti lepak kedai makan lama2. Abih makan terus dah panas bontot nak balik. Diorang leh gelak2 borak2 hisap rokok seme. 1st night dah kene sound sebab saye selamba mintak izin balik hotel awal. Haha! Belasahlah, banyak ni personal matter yang nak disetelkan.

Ofis kat sini takdelah sehebat KLCC. Ade 5 level jer. Department saye di level 2 tapi tadi kami dok dalam meeting room HR jer. Hopefully esok dah leh dapat my own workstation. Staff kat sini cam best. Yang tak kenal pun bile jumpe seme at least senyum. Diorang suke bertegur sapa. Takde sombong2 and bajet bagus. Good culture lah.

Actually, cam tak sabar nak start keje. I come here to work. Tetibe tersangkut dengan PIPE lah itulah inilah. Owh tadi ade short briefing by HR SKO nih. So far, everytime saye mention yang saya akan join Well Integrity department, seme kasi komen positif. They said I'll enjoy my work so much sebab best. Boss best, supervisor best, my hands will get dirty all the time and I'll go to offshore a lot. Sounds interesting and really hope it does. And hopefully my next entry would be regarding PIPE matters. Huhu...

P/S : Masih belum boleh adapt dengan pertukaran waktu di sini. Saye still tidur ikut jam semenanjung tapi bangun pagi ikut jam Sarawak. Duuhhh....

3 comments:

~lalala~ April 23, 2008 at 2:46 AM  

hoho... sronok dok miri nmpk kunaz.. ahaha

hemoh2.. 1st day dh carik salon! g keje weeeh!! btw, kem salam kt sume2.. kt nalai ckp "hye nalai".. haha

Anonymous July 18, 2009 at 4:05 AM  

SKO tak best le...makan xmcm platform lain..pergi balik naik bot....bau diesel jek...hahaha

Anonymous December 3, 2012 at 7:26 PM  

Sko tu apa? Apa nama panjang nye?

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.