Workload + Batu Api

Setelah seminggu tunggu dapat tasks, arini baru dapat finally. Larissa is leaving for the PIPE program this Friday so I have to take over her job sepanjang kepupusannya selama 3 minggu di SKO nie. Larissa is one of the staff yang tengah stress dengan heavy workload kat sini. Yelah, department nie tak ramai staff, so sorang staff akan pikul workload yang banyak.

Start esok saya dah ada keje nak buat. Keje Larissa. The boss had put me under the operation division, but since Larissa won't be around, saye kene buat keje planning dulu, so akan under new supervisor lak, En. Iskandar.

Petang tadi dalam kul 3.00 Larissa baru start brief saya tentang keje nak buat. I know I should be excited sebab dah lama tunggu keje. Tapi sangat malang sebab fokus saya sangat terganggu tadi. Chat dengan someone via Petronas messenger before tue and news tue sangat mengganggu tumpuan saya till takleh digest bebetul ape yang Larissa ajar tadi. Ini ceritanya:



Ade 3 orang : A, B dan C.
A dan C adalah kawan saya.
C suka B tapi B adalah tunang A.
C sangat berusaha nak dapatkan B.
A dengan B dah dekat sangat nak kawen tapi si C cam sangat berusaha nak gagalkan perkahwinan tue.


A datang mengadu kat saya. Since saya seorang penyokong kuat perkara2 baik seperti kahwin nie, and penentang yang sangat hebat kepada kecurangan dan ketakseriusan dalam hubungan, saya menyokong A dan B.

Dipendekkan cerita, C tahu saya jadi orang tengah hubungan tiga segi diorang. C tuduh saya jadi batu api and macam2 lagi. Saya sedih. If betullah saya batu api, at least pembabitan saya hanya untuk membantu membina masjid sedangkan dia terbabit dalam meruntuhkan masjid orang. Who's the bad batu api here?

Tahniah sebab
A dan B
dah selamat kawen. Tapi saya sedih sebab kes nie telah merosakkan hubungan saya dengan C. Saya pernah menyayangi C. Saya tahu banyak cerita pasal C tapi saya still terima dia sebagai kawan sebab semua manusia ada kelemahan and saya terima kelemahan dia. Tapi disebabkan kes nie, C dah salah paham pada saya.

Susah nak explain. And malas nak explain details sebab kene jaga hati banyak pihak. So silalah salah paham pada saya. Hanya yang tahu akan mengerti. And yang pasti Allah pasti tahu niat saya. Macam biasa, saya tak pernah suka2 berniat nak cari pasal. Maybe it is just my another bad luck. Dahlah. Esok dah kene start serius buat keje. Daaaa~~~


P/S : Moral of the story, jangan jage urusan rumahtangge orang walaupun orang tue datang mintak tolong dengan kita. Hehe... nope lah. Just redha and yakinlah bahawa setiap yang berlaku pasti ada hikmah di sebaliknya...

Marriage Leave

Hehe.. Cite pasal PIPE tak abih lagi actually. Weekend nie la plak sambung. Haha! Ok, I'm so happy today. Selama seminggu kat SKO nie saya tak diberi apa2 task lagi. Walaupun saya gembira dengan suasana di Miri and working environment kat SKO nie, saya sangat bosan sebab takde keje.

So pagi tadi saya dengan nekadnya pegi masuk bilik boss and meluahkan perasaan. Saye dah start rasa resah gelisah duduk diam2 takde keje. Orang lain seme busy and banyak keje, saye rasa cam useless lak pegi ofis rilek jek hari2. Huhu... Boss sangat caring, on the spot dia call SV saya En. Idham tu suruh masuk bilik dia. Then kami bertiga buat conference dalam bilik boss tue. Basically, En. Idham suruh saya ke offshore dulu baru leh nampak nature keje saya nie. Tapi untuk ke offshore saya kene complete-kan 1 training dulu untuk dapatkan lesen untuk ke offshore tue.

Perkara lain, diorang tanya saya bila nak kawen. Saya cakaplah Ogos. Lega gila bila boss sangat okay. Saya memula tue cam dah risau cane nak apply marriage leave nie. Baru jek masuk dah nak apply cuti. Apply lambat2 kan nanti tak sempat approve lak. Then, boss lak yang up-kan isu nie dulu so sangat lega....

Lepas tue, kul 1.30pm - 2.30pm ada meeting department dengan wakil department BPI tentang result PTS untuk our department. Yesss!! BWE Department antara department yang dapat score tertinggi untuk setiap kriteria.

Lepas tu 2.30pm - 4.15pm sambung meeting withing BWE department lak. Nie meeting informal, more to heart to heart conversation. Fungsi adalah untuk kuatkan bonding sesama staff. And yess, buat pertama kali sepanjang saya kat sini saya dapat rasakan bonding tue dalam jiwa saya. Best jugak department kecik nie, senang nak kenal and cepat mesra. Tadi masa meeting memang penuh dengan hilai ketawa. Boss kitorang memang suke gelak.

Lepas tue tadi dalam meeting pun boss ada announce pasal saya nak kawen bulan 8 nie. Boss cakap, anggaplah kita semua macam 1 keluarga, sharelah pape yang wajar dishare. Huhu.. Sayang boss! Maka, dengan ini saya sangat bersyukur sebab dah takde masalah untuk balik kawen.

Tadi dah makin rapat dengan Gan and Larissa. Kat department nie ada 5 engineer jek, 3 lelaki 2 perempuan - me, Larissa, Gan, Shawn and Zul. 4 dari 5 tue seme x-utpians. Hehe... Zul engineer yang paling senior. Dia sangat tegas, dia duk sebelah workstation saya jek. Selalu dengar dia marah orang. Takooottt!!! Tapi tadi dalam meeting dia paling banyak buat lawak. Huhu...

Lepas tue ada 6 trainee dari UTP. Dengan diorang pun dah rapat dengan bestnyer dah. Hmm... masa meeting memang akan ada refreshment. Tadi antara kuih yang ada ialah kek lapis Sarawak dengan roti pizza. Saya makan 4 keping pizza tadi. Lepas tue siap tapau lagi 3 keping wat balik hotel. Iskkk dasatnyer selera makan....

PIPE Part 3 (Activities & Incidents)

Since jadual sangat padat, aktiviti pun sah2lah sangat banyakkan. And all of the activities required a strong teamwork between the team members. No wonder lah the HR people said PIPE nie ibarat kursus mengawan. Memule dengar cam tak logik, tapi pikir2 balik logik jek. Sebab dari pagi and malam asyik beraktiviti bersama2 selama 3 weeks. Dalam PIPE nie memang kene open, kadang2 terpaksa berpegang tangan seme for the sake of teamwork. So bibit2 kemesraan tu bleh timbul.

Dulu PIPE nie dibuat selama 2 bulan, masa tue ada kes yang bertunang sampai bleh putus tunang and yang dah kahwin pun boleh bercerai. Tapi semua nie bukannye salah PIPE. Seme depends atas kekuatan hati dan iman kita. Tapi masa session saya aritu cam takdelah kes seteruk tue. Adalah yang gossip sket2 tapi for me tue cam gurau2 usik2 sesama mereka jer. Budak2 lagi.. Haha!

**********

Since I was so introvert in the classroom, I chose to enjoy myself in the outdoor activities. I felt so energetic when getting out of the classroom. Being in the classroom made me feel like being stucked in the graveyard. Haha! Seme activiti yang melibatkan outdoor saya buat dengan jayanya tanpa memikirkan consequences pada kesihatan saye.

My old friends in MRSMPC banyak yang tahu tentang masalah kaki saya. Dulu selalu ulang alik ke HUSM sebab problem lutut nie. I was a sprinter and gymnast long time ago and used to injured so heavily. Doktor dah suruh stop main sport dengan serius. Sports used to be my life. Walaupun dah lama stop main, sometimes I do miss my golden moments.

Because of the old injury, I got one piece of bone sticking out of my knee. It looks like I'm having 2 knees. It'll be so painful if the bulge hits something. And I did hit a lot of things during the Mega Challenge (one of the activities). And ade 1 part tu we have to run real fast to get something within a few minutes. Since I was a sprinter, saye pecut tak ingat dunia macam dalam competition lak. Dahlah tak warming up ape.

Lepas tue dah rasa something wrong dah. Lutut dah rasa loose semacam. Sakit sendi pun dah menular sampai ke pinggang. Bangun pagi esok tu badan dah kejang, nak turun katil pun kene menggelongsor. So pegi klinik panel. Goshh!! The bulge dah makin bengkak and lebam2 and bile sentuh jer dah rasa perit gila. Doktor terus issued surat suruh xray tapi till now saya tak pegi lagi. Selamba lak tue gi main badminton dengan seriusnya. Now dah jadi cam orang kene strok dah, terdampar jek kat katil. Huhu...

**********

Another incidents masa on the way dari Permata ke Terengganu, our bus tetibe tayar meletup tengah jalan. Masa tue kat highway. Bas dah start huyung hayang and slowly menuju ke arah gaung. A few ladies dah mula freak out and menjerit2, ade gak dengar orang sebut Ya Allah banyak kali. Me and my rumet Effah lak berpelukan tak terkata sambil tengok jek bas menuju ke arah gaung. Nak mengucap pun tak mampu. Nie kalau bebtul masuk gaung sah2 kami mati tak mengucap. Haha! Syukur, bas tu sempat break bebetul sebelah gaung.

So perjalanan terpaksa delay selama 4 jam sebab nak tunggu bas lain datang kutip kitorang. Sementara tungu bas, kami lepak2 dalam semak sambil borak2 and amik2 gambar. Happy2 jek walaupun baru lepas accident. Haha.

If kat Permata saya kurang bersemangat nak ber-PIPE nie, kat Terengganu saya jadi energetic sket. I smelled home. Hehe... makan pun bersemangat. Kat Permata tetibe hilang selera makan, maybe sebab period pain selama seminggu kot. Huhu.. I prefer it to be 2 weeks in Terengganu and 1 week in Permata. Hehe... Aktiviti kat Permata mostly dalam kelas and kat Terengganu banyak outdoor. Ade trip, ade training padam api, jalan2 kat pantai, etc. so sangat best. I love my Terengganu. Huhu...

P/S : Gambar2 akan diletak dalam final part.

PIPE Part 2 (New Identity)

I let people know me as Naz instead of Kunaz (coz Kunaz sounds a bit unique and people might remember me easily. haha!) I really wanted to be a new person there tapi alahai ramaila plak x-utpian kat PIPE for that session. Tapi most of them were my juniors. Sometimes rasa seganlah jugak. Saya senior diorang, saye sepatutnye tunjukkan kepimpinan and contoh yang baik untuk mereka. But I didn't. Diorang pulak yang lebih2 outstanding present macam2 kat depan. Saye lak present sekali jek seumur hidup kat PIPE tue. Heee.... Memang malu, rasa macam useless pun ada but it was my fault. I chose it to be that way.

There was one lady there yang tersangat outspoken. She participated a lot in the program. One day saye dapat peluang borak2 personal dengan dia. As expected, she has misjudged me. She saw me as a fragile little girl that cannot cope with the tough environment. She even didn't believe that I was from the engineering stream. Owh for god sake, kalaulah dia tahu apa yang pernah saya lalui dalam kehidupan saya... Huhu... But again, it was not her fault. I chose it to be seen that way...

I was so pendiam sepanjang program tue. I didn't share my experience during any discussions. Contohnya, during the comunity services, semua orang excited nak cerita pengalaman buat community service masing2 walaupun sekadar sebagai ahli PBSM di sekolah. But me, I was one of the delegate yang dihantar untuk membantu mangsa Tsunami dulu and I didn't share the story. Banyak lagi isu lain yang dibincangkan and I have experienced all the issues but I never share them. Yeah I know, I was a horrible person.

It's just, I don't want people knowing me that way (via PIPE program). Ada 52 orang je masa PIPE session haritu and I don't mind kalau all of them misjudge saye. A big transformation right? Dulu saye punyelah tak suke if people misunderstand me. Huhu... Takpelah, kalau ada rezeki diorang akan kenal my true self secara personal one sweet day. I prefer it to be that way.

PIPE Part 1 (Intro)

At last! Haha! Just had my lunch. Badan still sakit and tak larat nak berjalan, so saye order jek lunch kat hotel nih. Order chicken chop. RM20 dowh untuk chicken chop yang sangat simple. Huhu..

Oraitt! Fuuhh.. it's been weeks, jap nak recall pasal PIPE. Ok, my regular readers seme akan tahu how busy I was throughout March, dari awal till hujung bulan. And everyone knows how difficult it was for me to leave all my previous jobs that I loved so much. As I said, I was having a conflict between the thing that I love to do and the one I that I have to do.

Going to PIPE straight away instead of straight away working in Miri gave me a little time to defrag my breathing system. I did a lot of different jobs in life and I had a different personality for each different job. Makeup artist and engineers are two different worlds, absolutely. I really needed a little break before changing my career completely. And I did that during the PIPE program. I really took a break. A very long break.

Before joining the PIPE program, saye dah set satu matlamat, I don't want to expose myself. I don't want to be the shiny star who attracts the attention of the crowd. I don't want to be remembered. Kalau boleh I don't want to be noticed pun (which is sangat impossible la kan). I wasn't interested in making new friends. Yes, I was a horrible person (for that time lah).

So saye follow jek tentative program tue dengan sangat heartless. Program memang padat, dari 8.30am - 11pm kadang2 lagi lewat. Saya hanya participate dalam groupwork yang melibatkan "handwork" sahaja instead of the "mouthwork". Yeah, saya tahu most of them sangat excited untuk menunjukkan kewibawaan dalam percakapan masing2. Most of them sangat excited to prove the world that they are the great leaders. But me, I chose to be a silent follower. Again, yes, I was a horrible person....

1st Weekend In Miri

I started my 1st weekend here with the badminton training at 7.30 till 10.30 am. Maybe sebab tak cukup warming up, saye telah berjaya memperolehi sakit2 badan lepas tue. Balik hotel lak pegi jalan kaki hantar laundry. Laundry kat hotel nie mahal nak mampus. Nak basuh baju kurung pun RM18 sepasang.

So pegi hantar kat dobi luar yang kire ikut kilo. RM5 je sekilo and saya hantar 7 kg semalam. Banyak gila baju tak basuh, collection dari PIPE. Saye ke dobi bawak beg troli lagi sebab baju sangat banyak. Lily and Sal gelak gila pegi dobi jalan kaki bawak beg troli. Dahlah masa lintas jalan tetibe roda dia jam, pastu beg berpusing2 and tergolek2 tengah jalan. Kelam kabut saye sampai driver kete gelak2. Damn! Haha!

Balik dobi Lily ajak singgah kat hotel dia, Imperial Hotel. Hotel dia attach skali dengan Imperial Mall, shopping complex yang sangat best and murah. Nyesal lak pegi shopping raket kat Bintang Plaza aritu sebab kat situ memang barang semua mahal. Kat Imperial Mall lak tengah sale sempena Hari Gawai. Tapi takpelah, pengalaman kan. If tak pegi taktau kan. Kat Miri nie ada 5 shopping complex. 2 dah pegi, tinggal lagi 3. Eh, adakah saya wanita gila shopping? Bukan kot, saya gila ke shopping complex jer. Permandangannya indah. Haha!

So, saya merayau2 ke shopping complex tu sambil heret beg troli tue. Ramai orang pandang. Disebabkan malu, saye pegi singgah hotel lily dropkan beg tu and then sambung shopping. Lily cakap saye makin gelap after PIPE, then terus pegi beli whitening cream Garnier tue. Semoga lepas nie kulit saya akan cerah sebanyak 2 tona. Haha! Habis dalam RM200 jugaklah shopping semalam. Iskkk.. I need to do something with this. Banyak sangat spend duit nie, tak elok untuk kesihatan poket. Tapi barang2 yang saya beli memang untuk kegunaan long term so takpelah kot kan. Eheh!

Walaupun badan tengah sakit, when it comes to shopping, segar kejap badan. Tapi bangun tidur pagi nie, I couldn't move my body at all. So painful and I missed my Subuh prayer. Breakfast pun lambat sebab my movement was so limited. Paling teruk, lifting up the fork and spoon for meal feels so painful. The way I walk is much slower than the Japanese lady who wears the kimono.

Today is Sunday and I'm going to stay in my room for the whole day. Esok keje, my body need to be recharged first. My condition is too bad people, kalau perempuan lain taktau leh handle ke tak kesakitan nie. Sebbaik dah biasa menanggung penderitaan sejak kecik. Wahaha ayat~~~ So hopefully lepas nie saye bleh update pasal PIPE dah. Huhu...

Borneo Games Part 2

So, masa hari ke-3 saye kat ofis nie Uncle Marli turun cari saya at my workstation and kind of "forced" me untuk turun practice petang esok tue. Saye dah mule clumsy sebab raket takde, kasut sukan pun takde sebab I left the shoes at home and suruh my mom pos dengan barang2 lain sekali and tak sampai lagi parcel tue.

So balik keje malam tue saye and Sal pegi ke Bintang Plaza untuk beli raket and kasut baru. Habis almost RM200 malam tue for both items. Saye taktau nape saye nekad beli. Bukan sebab saya nak join Borneo Games pun. Tapi saye pikir2 balik sooner or later saya akan beli jugak untuk main sendiri. And God knows how hard to find a partner in badminton. Kenapa ramai perempan tak minat main badminton yer? Kat UTP dulu pun sama, sangat susah nak cari kawan buat teman main. Nie, bile ada peluang orang ajak main saya terus accept. But Borneo Games is still not in my wishlist.

So, semalam dah selamat join 1st training. Masa practice solo, not bad la. Tetibe diorang terus suruh match main double. Kali terakhir yang saya masuk badminton competition tu was 8-9 years ago for god sake. Masa tue still rule lama yang 15 points and ade 2 servis untuk each partner. And as a reminder, masa main dulu there wasn't any proper training for us tapi advantagenya dulu kami practice everyday. And maybe kebetulan dulu tak ramai good player so I managed to play up to the state level.

Now, of courselah takkan sama dah. So horror gila main double semalam. Bila dah ada rules nie, I tend to care about the rules instead of the performance. My partner Michelle memang dah terer main and selalu main. Kesian dia terpaksa meng-cover banyak kelemahan saya. She's very nice and level saya dengan dia sangatlah jauh berbeza tapi dia still treat saya dengan baik.

And then, they asked me to come for the 2nd training which is today. Saye still takleh decide nak join Borneo Games ke tak but they treat me macam saya dah a part of the team. Cuaknya. Dah lah games tu bulan Jun nie dah. Untuk praktis 3 kali semingu je memang takkan sempat. Diorang lainlah dah praktis lama. Iskkk..

One of the male player is Jagung, hasben Tpot tue. Power dowh dia main. They said the male players memang ade good record in the Borneo Games tapi untuk female memang kitorang akan selalu kalahlah sebab orang2 MLNG memang sangat terer main. Kire if saya masuk pun sekadar buat syarat jela. Haha!

Ntahla, so far saye just enjoy main. Seronok dowh berpeluh. Yeahh I really need to cut down at least 10kg before the wedding. So, saye patut gunakan peluang untuk berpeluh nie. Tapi bila menyebut pasal competition trus rasa tak best. I don't think I'm ready, lebih2 lagi risau memikirkan keadaan kaki saya yang belum xray lagi nie (will explain later). So just wait and see jelah. Huhu...

Borneo Games Part 1

A little updates for the past 2 days:

(1) Joined the first meeting with the representatives from Schlumberger, Amsito, etc. As expected, I was like a silly rat. I knew nothing and just kept my mouth shut until I was requested to introduce myself to all the meeting attendees.

(2) Still don't get any tasks for this week. Got my Petronas email already. It is nurnazuha_aziz@petronas.com.my. Saye and Syahnaz gelak horror gile sebab my email is so ayu, but it's still better than my utp email which was engku_nur@utp.edu.my. Tapi still tak boleh terima hakikat that my email is Nur Nazuha Aziz. Ayu siottt! Rasa cam nama gadis baik yang sangat innocent. Haha!

(3) My department, BWE is just next to the BRE department, dipisahkan dengan divider jek. Kira cam sempadan Siam ah. People in BWE department seme tengah busy now, semua serius, saye jek yang belum dapat keje. So, bosan2 saye akan ke tempat Syahnaz di BRE, 3 langkah jek dah sampai. I found out that, in term of relationship with the staff, I'm more compatible with the people in BRE departmet. Baru 4 hari saye keje, tapi dah boleh gelak2 and buat2 lawak dengan diorang. Bile balik BWE kene back to serious and skema mode. Haha!

(4) Lily is here in Miri. Japgi kami nak lunch sesama. She'll be staying here for 1 month so dia ajak saye stay dengan dia sepanjang May after duration saya kat hotel nie dah tamat. Kene diskas dulu nih, sebab kesian kat my housemates yang dah berapa bulan bayar lebih untuk rumah sewa kami tue sebab saye tak masuk2 lagi.



Ok, back to Borneo Games, semuanya bermula masa kat PIPE. There was one free slot during the evening and I asked Baizura (she works in SKO as well) to play badminton with me. Tercerita la plak kat dia saye pernah masuk competition masa zaman sekolah dulu and she said staff kat SKO memang tengah nak cari seorang lagi perempuan untuk badminton. And Bai did mention my name kat staff tue. Nama dia Uncle Marli.

And cam saye cakap, 1st week saya kat ofis takde keje lagi. So, saye isi semua borang kelab yang saye boleh join kat sini. I just wanna find a reason to stay happy here, so I registered to be a member of KRP (kelab rekreasi Petronas), Petronita, etc. Seriously, aktiviti kat sini sangat banyak and semua best2. Ade kelas tarian, memasak, menjahit, swimming, iqra'. etc and I plan to join all those activities.

Since I'm having a problem with my leg (will explain later), the least I could play is just badminton. So, bile saye tanye2 pasal badminton, they think that I'm really interested in the Borneo Games, padahal it is just for myself. Saye jenis tak attach and lepak dengan geng reramai, tak clubbing, so the only way I can entertain myself is through the activities that I love to do but never got the chance to do during my study time...

2nd Day At Work (SKO Miri)

Huhu... Seriously, I can't stop myself from skipping the stories about PIPE. Got my own workstation today and they said it is a hot place sebab before this yang dok kat tempat tue seme otai2 yang at least from E2 level. Tetibe saye yang E1 nie kene dok situ. Mencemar duli sungguh. Haha!

It was a fun day today. Well Integrity is the smallest department in the company and staff pun tak ramai. Ada 2 orang jer engineer perempuan kat sini, me and Larissa, x-utpian as well. Kesian dia, sebab saye masuk lambat, dia kene handle banyak keje sorang2 and she's going to PIPE program next week, so seme keje dia yang berlambak tue akan dipass pada saya segera. Holy crap!

Guess what, my big boss taktau pun saye pegi PIPE 3 weeks aritu. HR takde inform dia pun. He's so nice people. 1st time jumpe dah leh mengilai sama2. Haha! Awal pagi bos takde, so secretary dah kenalkan saya pada seme staff kat department tue. And bile boss balik dia pegi wat big announcement lagi kat satu department tue tentang kewujudan saya. He said "Dia sepatutnya dah lama masuk sini, tapi HR curi dia" Haha! Lawaklah Mr Raymond nie.

Tadi ade buat mini reunion kat department saye nih. X-Utpians dari macam2 department turun berkumpul and borak2. Arini 1st time jumpe Tpot and Jagung. Kami lunch sama2. Jumpe Shawn jugak, tak pernah kenal dia before this, tau nama jek, and now we are in the same department with the same position. Ramai jugak kenal staff baru yang lain. Kat sini seme sangat mesralah. Suke2....

Harini takde wat keje lagi tapi dah tau memang akan banyak keje. Larissa said that I'm going to take care of 3 Northen blocks, which are Baronia, Betty and Bokor if tak silap. Agak cuak sebab diorang seme dah start ngusik2 and takutkan saye dengan workload yang banyak yang saye tak paham pape pun. Esok boss dah suruh start pegi meeting dengan contractor and he said I'll catch up slowly from there. Boss pun tengah nak cepatkan proses saya pegi course so that saye leh cecepat turun offshore. Memang nampak sangat banyak keje.

Keluar ofis awal harini sebab kene pegi amik passport. After tue teman Sal pegi buat facial kat tempat saye buat semalam. Hmmm... orang2 kat sini punyelah susah nak cari rumah sewa. Ramai yang gune ejen, so akan konfem mahallah. Saya 1st day datang dah diberi banyak options untuk rumah sewa. Masa tengah wat facial semalam banyak sembang dengan diorang tapi tulah saye dah ade rumah. Huhu..

Balik facial pegi jalan2 sekitar hotel tue cari kedai makan. And berjaya makan mi kolok tadi. Sangat super sedap okay! Sup dia tue rasa cam sup perut Malek kat Besut tue. Korang if datang Besut wajib rasa sup perut Malek tue. Sangat sedap. Hehe... Hmmm anyway, best kalau Zak ade kat sini. Kami suke jalan2 amik angin and cari kedai makan. Kami suke masuk ceruk2 yang orang tak terpikir nak masuk and try something new. I'm happy being here and I'll be happier if Zak ade sekali untuk share pengalaman nie. Huhu...

BTW, tadi ade kenal sorang akak masa briefing. She's super nice except the fact that dia memandang rendah orang yang nak kawen awal. For her, our life stops when we get married. Hmmm saye nak jer debate tadi tapi memikirkan dia dah senior hormat jelah dengan pandangan dia yang bagi saya agak "keduniaan" sket.

Mende sangat simple actually, once kite dah set mindset kite, tulah yang akan jadi pegangan kita. Macam saye, saye dah set clubbing tue sangat super tak best so saye takkan pegi clubbing. Dia pun camtu, if dah set marriage tu is a burden, so kahwin lambat2 pun is not a big deal. And tetibe saye terharu dengan jawapan Aiman, a new staff yang dengar briefing tue jugak "Biasa kalau kita lambat sangat, yang terbaik tue biasa dah taken. Dapat kat kita yang leftovers jer" Thanks Aiman. I love your answer. Hehe.. Oklah dah panjang. Daaa~~~

1st Day At Work (SKO Miri)

Aihh!! Biler nak cite pasal PIPE nih. Haha! Okay, harini 1st day keje kat SKO nih tapi tak keje pun arini. Sepatut kami staff baru nie akan diberi briefing, tapi tetibe ade talk lak by boss besar SKO nih dari kul 8-11 am.

Lepas tue kene kuar buat passport kat pejabat imegresen. Kami naik teksi. Ciss! Rupe-rupenya arini jek driver datang anta kitorang ke ofis, tu pun masa pegi jek. Lepas nie seme kene by teksi. Walaupun boleh claim tambang teksi tue nanti, sakit jugaklah RM40 sehari untuk transport sahaja. Huhu...

Harini sangat banyak habis duit. Dalam RM200 plus2. Tadi saya tertinggal slip imegresen kat hotel, kene amik teksi lagi pegi amik pastu pegi pejabat imegresen balik. After buat passport kami leh balik hotel terus tapi saya pegi salun. Saye jalan kaki sorang2 pusing2 Miri nie cari salun. Saye potong rambut (ala2 artis korea gitu. hikhik..) + cuci rambut + treatment facial + half-body massage dengan harga RM100 sahaja. Hebat sungguh saye. Baru sehari dok Miri dah meronda cari salun dah. Haha!

Pastu shopping barang makanan sket (sorang2 jugak) sebab sangat malas nak turun dinner. Dinner tak provided so kene gi makan kat kedai. Malam pertama kat sini kami keluar makan ramai2 8 orang. Ada 3 orang yang dah seminggu kat sini. One of them is Nalai, my housemate back in UTP. 1st night, special menu kami adalah nasik SRS. Dia cam nasik lemak goreng. Kedai tue penyanyi Rem ada tinggal note "Nasik SRS sedap" Haha! And memang sedap pun. Harga pun sedap. Haha!

2nd special menu is nasik lalapan tapi saye bagi saya agak biasa jek nasik tue. Lepas nie nak try mee kolok lak. Aneh2 nama food kat sini tapi so far I have no complaints againts the food here. Cam sedap jer pada lidah saya. Thank god saya memang bukan pemedas, so sangat sukelah. Huhu...

Budak2 kat sini nie alahai.. mementanglah masa PIPE asek menekankan teamwork till seme bende pun nak teamwork. Seme bende pun cam wajib buat sama2 seperti makan. Saye nie dahlah tak reti lepak kedai makan lama2. Abih makan terus dah panas bontot nak balik. Diorang leh gelak2 borak2 hisap rokok seme. 1st night dah kene sound sebab saye selamba mintak izin balik hotel awal. Haha! Belasahlah, banyak ni personal matter yang nak disetelkan.

Ofis kat sini takdelah sehebat KLCC. Ade 5 level jer. Department saye di level 2 tapi tadi kami dok dalam meeting room HR jer. Hopefully esok dah leh dapat my own workstation. Staff kat sini cam best. Yang tak kenal pun bile jumpe seme at least senyum. Diorang suke bertegur sapa. Takde sombong2 and bajet bagus. Good culture lah.

Actually, cam tak sabar nak start keje. I come here to work. Tetibe tersangkut dengan PIPE lah itulah inilah. Owh tadi ade short briefing by HR SKO nih. So far, everytime saye mention yang saya akan join Well Integrity department, seme kasi komen positif. They said I'll enjoy my work so much sebab best. Boss best, supervisor best, my hands will get dirty all the time and I'll go to offshore a lot. Sounds interesting and really hope it does. And hopefully my next entry would be regarding PIPE matters. Huhu...

P/S : Masih belum boleh adapt dengan pertukaran waktu di sini. Saye still tidur ikut jam semenanjung tapi bangun pagi ikut jam Sarawak. Duuhhh....

OMG! I'm In Miri!

Hmmm.. Plan nak update pasal PIPE tapi since dah sampai Miri nih nak update pasal nie dululah. Alhamdulillah, jam 3.30pm tadi dah selamat menjejakkan kaki ke bumi Miri. Flight kul 1.30pm dari KLIA. Whole family saya + tunang tercinta hantar saya ke airport.

Abah tengah tak sihat, akak ipar lak jenis mabuk kenderaan, and adik saye Piji tu sanggup membonceng motor dengan kawan dia dari UITM datang hantar saye walaupun diorang tengah sibuk dengan projek teater. Zak pulak sanggup amik cuti lagi walaupun cuti dia dah over limit (and semua sebab saye. Huhu...) Terharu jugaklah. Thanks everyone. Love you all truly much!

There are 5 of us (3 girls + 2 boys) here yang baru nak start keje after abih PIPE nih. 4 orang dari UTP so memang senanglah nak kamcing sebab satu kepala jek seme. Hehe.. And 3 dari 5 lak adalah groupmate saye masa kat PIPE. Bertambah2lah kamcingnyer.

Kami stay di Hotel Mega, Miri untuk 2 weeks. Hotel sangat best, besar and selesa (paling best di antara 4 hotel yang kami stay sepanjang kat PIPE). Ade wireless, tue yang leh update blog yang dah nak berkulat nih. Transport pegi balik keje pun diorang provide untuk 2 weeks nih. Masa memula checked in, bila receptionist bitau yang breakfast will be served at 5 am, kami berlima gelak tak ingat dunia depan2 receptionist. Pastu tengok jadual solat lak kami gelak lagi. Terasa sungguh culture shock dengan waktu2 di Sarawak nih. Haha!

Tadi di KLIA saya tinggalkan family and tunang dengan 1 perasaan sahaja - tenang! Takde sedih2 and takdelah overjoy sangat. And bile sampai ke Miri pun, the 1st thing yang saya rasa bila keluar flight hanya 1 perasaaan - tenang! Ntahlah, memang saye nih dasar heartless kot. Haha! And sampai sekarang saya masih merasai ketenangan tue. Ntahlah, susah nak explain. Tapi tadi lepas solat jamak saya ada buat sujud syukur tapi tak sure untuk apa, so niat untuk segala2 yang Allah dah kasi pada sayalah. Semoga Dia akan terus jaga saya di sini and family saya di sana. Amiinn...

Tadi on the way ke hotel dari airport sempat round2 sekitar Miri. And I think I love this place. Teringat dulu bile memule datang Perak, saye tak suke gila Perak. Selalu compare dengan Terengganu. Last2 sayang gile kat Ipoh tue. Siap sedih2 lagi nak tinggal. Haha! Hopefully saya mampu mencintai Miri camtu gak. Lama nih kat sini nih. Eheh!

Oklah, dah panjang dah. Nanti update lagi. Owh, early May nie saye ke KL lagi, ade BOP (business orientation program). Tak sempat lagi panas bontot kat Miri nih. Hehe... So, doakan yang terbaik untuk saye di sini yah! Daaaa....

From PERMATA to INSTEP

This morning (in a few minutes of time) I'll be leaving for Terengganu. Sambung PIPE kat Instep and Paka lak (plus my home. hehe...) Wajib balik nih, nak tengok para kekucing kat rumah tue. Hehe...

So, berjaya menamatkan 2 minggu PIPE di Bangi. There're a few things I would like to share tapi pagi nie memang tak sempat ah. Sangatlah tak best update blog kat open area camni. Huhu... So, maybe saya akan letak full update pasal PIPE nie bile dah selesai sessi kat Terengganu tue. And I bet it's going to be up to 3 parts kot. Hint : Tak sabar nak abihkan PIPE. Haha! So, till then...

1st Update From PERMATA Bangi

This is so funny. Beria cakap won't update dah dalam masa terdekat. But guess what, kat sini ade internet connection tapi kene sentiasa berebut sebab ade limited computers jek. Kat bilik pun ade wayar LAN. If tau awal2 dah bawak laptop. Haha!

Ok, tadi dalam jam 2.30 pm dah berjaya sampai ke Permata nie dengan tunang tercinta. Register kat hostel. Nama jer hostel tapi taraf dah cam hotel. Semua kemudahan ada. Best kalau Zak ade kat sini jugak. Sob sob... Tadi pun sedih gile time nak berpisah dengan Zak. Sob sob lagi... Huhu...

So far dah jumpe ramai gile budak UTP. Fuuhh memang sebbaik sebab jumpe gak geng2 Civil yang best. Tadi saye tegur semua orang yang familiar mukanya walaupun awal2 diorang cam mau wat2 tak nampak. Huhu..

Owh lupe nak bitau, rupa2nya management Petronas dah ubah sistem. New recruitment now memang wajib lalui proses induction (PIPE) nie dulu baru leh masuk keje. Before nie keje dulu baru pegi PIPE. So that's the reason ah tetibe saye kene datang PIPE secara mengejut. Orang yang dapat offer April above memang akan dapat surat inform awal2. Tapi sebab saya kan sepatut start keje February lepas tapi mintak extend till April. Huhu...

Oklah, nak naik bilik dah nak iron baju. Harini takde program lagi. Pagi esok baru start. Makan kat sini 6 kali sehari (fail lagi program diet!). Anyway, agak terasa sedikit homesick sebab dah lama kat umah. Hihi... Rindu lak kat 2 ekor kucing putih tue. Owh lupe nak bitau, kucing kecik putih tu saya namakan dia Miri and mak dia saya namakan Kuching. Haha! Kuching tengah sarat pregnant now, kire nanti Miri akan dapat adiklah. Sedihnye tak sempat sambut baby Kuching. Huhu...

Pemergian saya diganti dengan kehadiran seorang perempuan baru. Sape lagi, akak ipar sayalah. Glad dia dapat adapt dah dengan rumah kami. Dia sangat rajin mengemas rumah. Hari ke-2 kat rumah dah kene stay up tak tido langsung buat keje dengan my bro. Glad dia tak komplen and dah faham tanggungjawab dia after nie memang kene susah senang bangunkan bisnes family nie.

So rasanya nie je dulu update untuk setakat nie. Aktiviti untuk PIPE nie sangat padat so saye tak sure akan dapat update lagi ke tak in future but I'll try my best sebab confirm akan banyak bende nak ceritakan. Owh, until now saya belum ada rumet lagi. Tataulah dia kensel datang or tak datang lagi. So, till then. Daaaa~~~

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.