Posts

Showing posts from April, 2008

Workload + Batu Api

Setelah seminggu tunggu dapat tasks, arini baru dapat finally. Larissa is leaving for the PIPE program this Friday so I have to take over her job sepanjang kepupusannya selama 3 minggu di SKO nie. Larissa is one of the staff yang tengah stress dengan heavy workload kat sini. Yelah, department nie tak ramai staff, so sorang staff akan pikul workload yang banyak.

Start esok saya dah ada keje nak buat. Keje Larissa. The boss had put me under the operation division, but since Larissa won't be around, saye kene buat keje planning dulu, so akan under new supervisor lak, En. Iskandar.

Petang tadi dalam kul 3.00 Larissa baru start brief saya tentang keje nak buat. I know I should be excited sebab dah lama tunggu keje. Tapi sangat malang sebab fokus saya sangat terganggu tadi. Chat dengan someone via Petronas messenger before tue and news tue sangat mengganggu tumpuan saya till takleh digest bebetul ape yang Larissa ajar tadi. Ini ceritanya:


Ade 3 orang : A, B dan C.
A dan C adalah kawan saya.

Marriage Leave

Hehe.. Cite pasal PIPE tak abih lagi actually. Weekend nie la plak sambung. Haha! Ok, I'm so happy today. Selama seminggu kat SKO nie saya tak diberi apa2 task lagi. Walaupun saya gembira dengan suasana di Miri and working environment kat SKO nie, saya sangat bosan sebab takde keje.

So pagi tadi saya dengan nekadnya pegi masuk bilik boss and meluahkan perasaan. Saye dah start rasa resah gelisah duduk diam2 takde keje. Orang lain seme busy and banyak keje, saye rasa cam useless lak pegi ofis rilek jek hari2. Huhu... Boss sangat caring, on the spot dia call SV saya En. Idham tu suruh masuk bilik dia. Then kami bertiga buat conference dalam bilik boss tue. Basically, En. Idham suruh saya ke offshore dulu baru leh nampak nature keje saya nie. Tapi untuk ke offshore saya kene complete-kan 1 training dulu untuk dapatkan lesen untuk ke offshore tue.

Perkara lain, diorang tanya saya bila nak kawen. Saya cakaplah Ogos. Lega gila bila boss sangat okay. Saya memula tue cam dah risau cane nak a…

PIPE Part 3 (Activities & Incidents)

Since jadual sangat padat, aktiviti pun sah2lah sangat banyakkan. And all of the activities required a strong teamwork between the team members. No wonder lah the HR people said PIPE nie ibarat kursus mengawan. Memule dengar cam tak logik, tapi pikir2 balik logik jek. Sebab dari pagi and malam asyik beraktiviti bersama2 selama 3 weeks. Dalam PIPE nie memang kene open, kadang2 terpaksa berpegang tangan seme for the sake of teamwork. So bibit2 kemesraan tu bleh timbul.

Dulu PIPE nie dibuat selama 2 bulan, masa tue ada kes yang bertunang sampai bleh putus tunang and yang dah kahwin pun boleh bercerai. Tapi semua nie bukannye salah PIPE. Seme depends atas kekuatan hati dan iman kita. Tapi masa session saya aritu cam takdelah kes seteruk tue. Adalah yang gossip sket2 tapi for me tue cam gurau2 usik2 sesama mereka jer. Budak2 lagi.. Haha!
**********
Since I was so introvert in the classroom, I chose to enjoy myself in the outdoor activities. I felt so energetic when getting out of the classroo…

PIPE Part 2 (New Identity)

I let people know me as Naz instead of Kunaz (coz Kunaz sounds a bit unique and people might remember me easily. haha!) I really wanted to be a new person there tapi alahai ramaila plak x-utpian kat PIPE for that session. Tapi most of them were my juniors. Sometimes rasa seganlah jugak. Saya senior diorang, saye sepatutnye tunjukkan kepimpinan and contoh yang baik untuk mereka. But I didn't. Diorang pulak yang lebih2 outstanding present macam2 kat depan. Saye lak present sekali jek seumur hidup kat PIPE tue. Heee.... Memang malu, rasa macam useless pun ada but it was my fault. I chose it to be that way.

There was one lady there yang tersangat outspoken. She participated a lot in the program. One day saye dapat peluang borak2 personal dengan dia. As expected, she has misjudged me. She saw me as a fragile little girl that cannot cope with the tough environment. She even didn't believe that I was from the engineering stream. Owh for god sake, kalaulah dia tahu apa yang pernah saya…

PIPE Part 1 (Intro)

At last! Haha! Just had my lunch. Badan still sakit and tak larat nak berjalan, so saye order jek lunch kat hotel nih. Order chicken chop. RM20 dowh untuk chicken chop yang sangat simple. Huhu..
Oraitt! Fuuhh.. it's been weeks, jap nak recall pasal PIPE. Ok, my regular readers seme akan tahu how busy I was throughout March, dari awal till hujung bulan. And everyone knows how difficult it was for me to leave all my previous jobs that I loved so much. As I said, I was having a conflict between the thing that I love to do and the one I that I have to do.
Going to PIPE straight away instead of straight away working in Miri gave me a little time to defrag my breathing system. I did a lot of different jobs in life and I had a different personality for each different job. Makeup artist and engineers are two different worlds, absolutely. I really needed a little break before changing my career completely. And I did that during the PIPE program. I really took a break. A very long break.
Befo…

1st Weekend In Miri

I started my 1st weekend here with the badminton training at 7.30 till 10.30 am. Maybe sebab tak cukup warming up, saye telah berjaya memperolehi sakit2 badan lepas tue. Balik hotel lak pegi jalan kaki hantar laundry. Laundry kat hotel nie mahal nak mampus. Nak basuh baju kurung pun RM18 sepasang.

So pegi hantar kat dobi luar yang kire ikut kilo. RM5 je sekilo and saya hantar 7 kg semalam. Banyak gila baju tak basuh, collection dari PIPE. Saye ke dobi bawak beg troli lagi sebab baju sangat banyak. Lily and Sal gelak gila pegi dobi jalan kaki bawak beg troli. Dahlah masa lintas jalan tetibe roda dia jam, pastu beg berpusing2 and tergolek2 tengah jalan. Kelam kabut saye sampai driver kete gelak2. Damn! Haha!

Balik dobi Lily ajak singgah kat hotel dia, Imperial Hotel. Hotel dia attach skali dengan Imperial Mall, shopping complex yang sangat best and murah. Nyesal lak pegi shopping raket kat Bintang Plaza aritu sebab kat situ memang barang semua mahal. Kat Imperial Mall lak tengah sale semp…

Borneo Games Part 2

So, masa hari ke-3 saye kat ofis nie Uncle Marli turun cari saya at my workstation and kind of "forced" me untuk turun practice petang esok tue. Saye dah mule clumsy sebab raket takde, kasut sukan pun takde sebab I left the shoes at home and suruh my mom pos dengan barang2 lain sekali and tak sampai lagi parcel tue.

So balik keje malam tue saye and Sal pegi ke Bintang Plaza untuk beli raket and kasut baru. Habis almost RM200 malam tue for both items. Saye taktau nape saye nekad beli. Bukan sebab saya nak join Borneo Games pun. Tapi saye pikir2 balik sooner or later saya akan beli jugak untuk main sendiri. And God knows how hard to find a partner in badminton. Kenapa ramai perempan tak minat main badminton yer? Kat UTP dulu pun sama, sangat susah nak cari kawan buat teman main. Nie, bile ada peluang orang ajak main saya terus accept. But Borneo Games is still not in my wishlist.

So, semalam dah selamat join 1st training. Masa practice solo, not bad la. Tetibe diorang terus suru…

Borneo Games Part 1

A little updates for the past 2 days:

(1)Joined the first meeting with the representatives from Schlumberger, Amsito, etc. As expected, I was like a silly rat. I knew nothing and just kept my mouth shut until I was requested to introduce myself to all the meeting attendees.

(2)Still don't get any tasks for this week. Got my Petronas email already. It is nurnazuha_aziz@petronas.com.my. Saye and Syahnaz gelak horror gile sebab my email is so ayu, but it's still better than my utp email which was engku_nur@utp.edu.my. Tapi still tak boleh terima hakikat that my email is Nur Nazuha Aziz. Ayu siottt! Rasa cam nama gadis baik yang sangat innocent. Haha!

(3)My department, BWE is just next to the BRE department, dipisahkan dengan divider jek. Kira cam sempadan Siam ah. People in BWE department seme tengah busy now, semua serius, saye jek yang belum dapat keje. So, bosan2 saye akan ke tempat Syahnaz di BRE, 3 langkah jek dah sampai. I found out that, in term of relationship with the staff…

2nd Day At Work (SKO Miri)

Huhu... Seriously, I can't stop myself from skipping the stories about PIPE. Got my own workstation today and they said it is a hot place sebab before this yang dok kat tempat tue seme otai2 yang at least from E2 level. Tetibe saye yang E1 nie kene dok situ. Mencemar duli sungguh. Haha!

It was a fun day today. Well Integrity is the smallest department in the company and staff pun tak ramai. Ada 2 orang jer engineer perempuan kat sini, me and Larissa, x-utpian as well. Kesian dia, sebab saye masuk lambat, dia kene handle banyak keje sorang2 and she's going to PIPE program next week, so seme keje dia yang berlambak tue akan dipass pada saya segera. Holy crap!

Guess what, my big boss taktau pun saye pegi PIPE 3 weeks aritu. HR takde inform dia pun. He's so nice people. 1st time jumpe dah leh mengilai sama2. Haha! Awal pagi bos takde, so secretary dah kenalkan saya pada seme staff kat department tue. And bile boss balik dia pegi wat big announcement lagi kat satu department tue …

1st Day At Work (SKO Miri)

Aihh!! Biler nak cite pasal PIPE nih. Haha! Okay, harini 1st day keje kat SKO nih tapi tak keje pun arini. Sepatut kami staff baru nie akan diberi briefing, tapi tetibe ade talk lak by boss besar SKO nih dari kul 8-11 am.

Lepas tue kene kuar buat passport kat pejabat imegresen. Kami naik teksi. Ciss! Rupe-rupenya arini jek driver datang anta kitorang ke ofis, tu pun masa pegi jek. Lepas nie seme kene by teksi. Walaupun boleh claim tambang teksi tue nanti, sakit jugaklah RM40 sehari untuk transport sahaja. Huhu...

Harini sangat banyak habis duit. Dalam RM200 plus2. Tadi saya tertinggal slip imegresen kat hotel, kene amik teksi lagi pegi amik pastu pegi pejabat imegresen balik. After buat passport kami leh balik hotel terus tapi saya pegi salun. Saye jalan kaki sorang2 pusing2 Miri nie cari salun. Saye potong rambut (ala2 artis korea gitu. hikhik..) + cuci rambut + treatment facial + half-body massage dengan harga RM100 sahaja. Hebat sungguh saye. Baru sehari dok Miri dah meronda cari sal…

OMG! I'm In Miri!

Hmmm.. Plan nak update pasal PIPE tapi since dah sampai Miri nih nak update pasal nie dululah. Alhamdulillah, jam 3.30pm tadi dah selamat menjejakkan kaki ke bumi Miri. Flight kul 1.30pm dari KLIA. Whole family saya + tunang tercinta hantar saya ke airport.
Abah tengah tak sihat, akak ipar lak jenis mabuk kenderaan, and adik saye Piji tu sanggup membonceng motor dengan kawan dia dari UITM datang hantar saye walaupun diorang tengah sibuk dengan projek teater. Zak pulak sanggup amik cuti lagi walaupun cuti dia dah over limit (and semua sebab saye. Huhu...) Terharu jugaklah. Thanks everyone. Love you all truly much!
There are 5 of us (3 girls + 2 boys) here yang baru nak start keje after abih PIPE nih. 4 orang dari UTP so memang senanglah nak kamcing sebab satu kepala jek seme. Hehe.. And 3 dari 5 lak adalah groupmate saye masa kat PIPE. Bertambah2lah kamcingnyer.
Kami stay di Hotel Mega, Miri untuk 2 weeks. Hotel sangat best, besar and selesa (paling best di antara 4 hotel yang kami stay …

From PERMATA to INSTEP

This morning (in a few minutes of time) I'll be leaving for Terengganu. Sambung PIPE kat Instep and Paka lak (plus my home. hehe...) Wajib balik nih, nak tengok para kekucing kat rumah tue. Hehe...
So, berjaya menamatkan 2 minggu PIPE di Bangi. There're a few things I would like to share tapi pagi nie memang tak sempat ah. Sangatlah tak best update blog kat open area camni. Huhu... So, maybe saya akan letak full update pasal PIPE nie bile dah selesai sessi kat Terengganu tue. And I bet it's going to be up to 3 parts kot. Hint : Tak sabar nak abihkan PIPE. Haha! So, till then...

1st Update From PERMATA Bangi

This is so funny. Beria cakap won't update dah dalam masa terdekat. But guess what, kat sini ade internet connection tapi kene sentiasa berebut sebab ade limited computers jek. Kat bilik pun ade wayar LAN. If tau awal2 dah bawak laptop. Haha!

Ok, tadi dalam jam 2.30 pm dah berjaya sampai ke Permata nie dengan tunang tercinta. Register kat hostel. Nama jer hostel tapi taraf dah cam hotel. Semua kemudahan ada. Best kalau Zak ade kat sini jugak. Sob sob... Tadi pun sedih gile time nak berpisah dengan Zak. Sob sob lagi... Huhu...

So far dah jumpe ramai gile budak UTP. Fuuhh memang sebbaik sebab jumpe gak geng2 Civil yang best. Tadi saye tegur semua orang yang familiar mukanya walaupun awal2 diorang cam mau wat2 tak nampak. Huhu..

Owh lupe nak bitau, rupa2nya management Petronas dah ubah sistem. New recruitment now memang wajib lalui proses induction (PIPE) nie dulu baru leh masuk keje. Before nie keje dulu baru pegi PIPE. So that's the reason ah tetibe saye kene datang PIPE secara m…