Preparation To Miri Part 2

Owh lupe nak sambung cerita yang pasal HR Petronas call saya masa saya kursus kahwin haritu. Hmm gini, tetiba Isnin tue Kak Mas call saya and suara dia cam desperate and sort of begging me suruh saya pergi PIPE dulu instead of ke Miri 1 April nie. Saya cakap ok jer tanpa tanya sebab. Yelah, taknak lah menampakkan kita nie difficult and fussy person kan.

Ramai jugak yang pelik sebab PIPE nie diorang cakap kene ade staff ID dulu lah and kene go through nomination dululah. Orang yang apply awal pun kadang2 5 bulan baru dapat pegi PIPE and then saya tup tup tak sempat masuk kerja dah kene pegi PIPE. Huhu... Papelah saye redah sahajalah.

Walaupun ramai yang cakap it's better for me to experience working with Petronas first then baru pegi PIPE sebab nanti takde feel tapi saya sebenarnya agak bersyukur kene pergi PIPE dulu. 2 sebab utama adalah:

1) Sempatlah lagi ada masa jumpa2 family. Diorang kan sangat sibuk sampai terpaksa tolak tepi perihal saya mahu ke Miri. My parents pun bila tahu saya akan ada 3 weeks kat semenanung terus cakap Alhamdulillah and terasa super relief.

2) Leh makan gaji buta 3 weeks.Huhu... saya target bila sampai Miri nanti sebelum dapat gaji first saya akan banyak habiskan duit sendiri dulu. Tapi bila bulan pertama terus dapat tajaan tempat tingal and makan minum semua + gaji still on so rasa terlebih legalah.

Tapi 2 keburukan yang paling tak best bagi saya adalah:

1) Lepas PIPE terus kene terbang ke Miri so luggage yang saya nak bawak ke PIPE adalah luggage untuk saya ke Miri jugak. Bapak besar and banyak barang. Sure kene gelak pasni. Huhu...

2) Taktau sape2 and tak sempat arrange nak gi PIPE sesama dengan memana member. I'll be all alone tak kenal sesape nanti.

Tapi takpelah, cam yang saya cakap, redah sahajalah. Huhu... Banyak kelebihan mintak extend keje nih. Rumah sewa housemate dah carikan and dah reserve bilik sesiap. Barang2 yang tak muat beg or tak larat bawak leh pos terus kat diorang dulu. Thanks a lot to Pana and Kuin. Pana lah especially. 5 parcel besar saya pos kat dia nih. Semoga dia tak pengsan angkut semua parcel tue. Huhu...

So, malam nie saya akan naik bas ke Ipoh and esok dari Ipoh saye and Zak akan sesama bergerak ke PERMATA Bangi untuk lapor diri. Haa report duty kerja pun HR main pass semua dokumen kat PERMATA jek. Tiket2 flight seme sekali. Dramatik sungguh. Haha!

So, saya mungkin tidak akan meng-updatekan diri buat waktu yang agak panjang. Maybe I should buy handphone cam Intan supaya boleh update via handphone jek. Ape dah yer term dia. Moblog tak silap. Huhu... So (banyaknye so) insyaallah jika diberikan peluang saya akan update perjalanan hidup saya dengan kehidupan baru saya di Miri nanti. Sekian. Panjang umur murah rezeki jumpa lagi....

4 comments:

iman March 31, 2008 at 5:10 PM  

ha wey aku jimat malas reply msg ko. haha. ha ni aku dok lari daripada g pipe nih. malassss..byk hasle.
ha dieorg skrg dok suruh g pipe awal. dak2 yg baru2 masuk ni sume x smpai seminggu dh kna halau g pipe. aku nk melarikn diri ni. eyhh.. malas
sb kalo kite dh g pipe senang keje dieorg. hish malas sungguh aku.

jengae March 31, 2008 at 8:09 PM  

pipe tu natam ape

kunaz April 1, 2008 at 11:00 PM  

iman, ha'a mmg sistem baru now. aku sampai sini baru diorang bitau nape2.

jengga, pipe tu induction program. 2 weeks kat bangi 1 week kat kerteh

AA June 30, 2011 at 3:04 AM  

salam sis, i found ur blog thru google. erm sy scholar pet jugak,ur utp-junior ( tp xkenal la :) dan... sy dpt offer miri jugak. are u still in miri sis? huaaa baca blog ni psl offer miri sebijik dgn apa yg sy rasa skrg~ why la shud miri...huhu

risau yg amat how's life gonna be there dgn xbape nak knal org sgt kat sana... btw nak tanya, rumah mmg kna cr sendiri eh kat miri tu? pet xde ke kind of quarters ke ape ke...?

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.